Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Blog

Vuosi paketissa – vuoden 2014 hitit

Vuoden 2014 aikana blogiin on syntynyt pyöreästi 120 postausta ja melkein yhtä monta uutta reseptiä. Aloin selata kuukausia taaksepäin ja totesin miehelle: “Kylläpä meillä tänä vuonna on syöty hyvin”. 

Blogiin päätyvät vain parhaat ruoat, joita meillä kokataan. Kehittelen reseptejä, kunnes ne toimivat omaan makuuni. Osa toimii kerralla, osa vaatii useamman kierroksen, osa ei päädy blogiin koskaan. Lisäksi meillä syödään niitä samoja siskonmakkarasoppia ja makaronilaatikoita kuin muissakin kodeissa. Sadan reseptin joukkoon mahtuu silti monenlaisia, osasta syntyy meille kestosuosikkeja, osa hyvistäkin jää kertakokkauksiksi. Maailmassa on niin paljon uutta kokattavaa.

Halusin vielä kerran pysähtyä vuoden kokkausten äärelle ja nostaa kunkin kuukauden suosikkireseptini.

Tammikuu

Viime vuoden lopussa muutimme nukkumalähiöön ja aloimme kotoilla, vaikka niin ei oltu suunniteltukaan. Hyvien ravintoloiden ääreen oli hiukan aiempaa pidempi matka ja se pakotti omavaraiseksi vaikkapa kunnon pizzan suhteen.

pizzaa-2

Tammikuussa julkenin väittää, että saatan tehdä tämän nukkumalähiön parasta pizzaa. Yrityksen, erehdyksen sekä raaka-aine- ja välinekokeilujen kautta pääsin ainakin todella lähelle erinomaista pizzapohjaa. Sellaista, joka ei kaipaa päälle muuta kuin hyvää tomaattikastiketta, buffalomozzarellaa ja basilikaa. Sen salat on koottu kattavasti tammikuussa julkaistuun postaukseen. Edelleen muistan sen liikutuksen hetken, kun reunoihin alkoi uunissa muodostua ilmataskuja, kuten kunnon pizzaan kuuluukin. Vuoden jälkeenkin olen samaa mieltä, noilla ohjeilla syntyy oikein hyvää pizzaa.

Saku Tuomiselta on ilmestymässä Italia-trilogian kolmas osa, joka keskittyy pizzaan. Odotan ainakin kovasti vinkkejä, kuinka synnyttää napolilaistyyppistä pizzaa. Luulenpa, että pizzan pariin palataan tänäkin vuonna.

Helmikuu

Hyvä ruoka kuuluu meillä myös arkeen. Blogissa on paljon ihan tavallista arkiruokaa, jonka ainekset löytyvät lähikaupasta, koska se varmistaa, että mekin syömme arjessa hyvää ja vaihtelevaa ruokaa. Helmikuun osalta valinta ei ole ollenkaan helppo. Silloin syntyi useampiakin arjen helppoja ruokasuosikkeja. Kokkasin ensimmäistä kertaa mm. vähän erilaista avokadopastaa, johon olin hiukan koukussa kevään ajan.

Kana-linssikeitto

Lopullinen valinta on kuitenkin helppo. On mahdotonta ohittaa kana-linssikeittoa, josta on tullut yksi suosikkikeitoistani. Harissalla maustettu keitto on muhevan mausteinen ja täyttävä, mutta samalla sopivan kevyt ja terveellinen. En pysty laskemaan, kuinka monta kertaa olen sen helmikuun jälkeen keittänyt. Siitä tuli kerralla yksi vakioarkiruoistamme. Se kuuluu listalle myös sen takia, että linssit ovat löytäneet tien keittiöömme tänä vuonna. Käytän nykyisin varsinkin vihreitä linssejä todella paljon.

Maaliskuu

Hävikistä herkuksi -tempauksen piti olla meidän bloggaajien kuukauden mittainen kampanja toukokuussa 2012 ruokahävikin pienentämiseksi. Sormenheristämisen sijaan halusimme näyttää positiivista esimerkkiä siitä, miten helppoa hävikkiuhan alla olevista raaka-aineista on synnyttää hyvää ruokaa. Kuukauden kampanjasta muodostui pysyvä ajattelumalli ja hävikkiruokareseptejä tulee edelleen tasaiseen tahtiin tempauksen Facebook-sivulle.

appelsiini-kardemummaritarit-ilman-tekstia

 

En tiedä, kuinka paljon tempaus on vaikuttanut lukijoihimme, mutta omaan toimintaani se on vaikuttanut valtavasti. Minusta on tullut huomattavasti suunnitelmallisempi kokki ja ruokahävikkimme on pienentynyt merkittävästi. Ruoka on liian arvokasta roskiin heitettäväksi. Siksi valitsin maaliskuun suosikikseni yhden maukkaan hävikkiruoan – appelsiini-kardemummaleipävanukkaan. Pari päivää vanha patonki saa siinä uuden elämän, herkullisen sellaisen.

Huhtikuu

En ole mikään hifistelijä keittiössä. Oion surutta ja olen oppinut, että eniten iloa saan kokkaamisesta, kun pysyn resepteissä, joissa ei turhia piperrellä. Einekset ja puolivalmisteet jätän kuitenkin pääosin kauppaan ja valitsen hyviä raaka-aineita. Hyvä ei välttämättä tarkoita kallista. Ei siis juuri koskaan sisäfileitä tai hummeria, mutta aina tuoreita ja hyvälaatuisia raaka-aineita sesonkeja kunnioittaen. Porkkanat porkkanoina ei pakasteesta, kananmunat luomuna, kala tiskin tuoreinta ja kestävistä kalakannoista, liha mieluiten eettisemmin tuotettuna. Vaikka hyvä ei välttämättä tarkoita kallista, halvin ei useinkaan ole paras. Valitsen vähän paremman tomaattisäilykkeen ja ostan aina kunnon pastaa. Ne maksavat hiukan enemmän, mutta maku on moninkertaisesti parempi.

Nachopaistos

Huhtikuun nacholautanen on hyvä esimerkki siitä, että itse tekeminen maksaa kyllä vaivan takaisin. Kotitekoinen salsa, guacamole, juustokastike ja nachot tekevät annoksesta juhlaruokaa puolivalmisteisiin verrattuna. Sen verran oikaisen, että käytän valmiita masa harina -tortilloja, koska kotona niitä ei saa tarpeeksi ohuiksi nachoja varten.

Toukokuu

Iloitako uuden satokauden käynnistymisestä vai nostaako esille joku Lähi-idän keittiön resepti? Kaikista keittiöistä se on ollut vahvimmin pinnalla tänä kesänä meidän ruokalistallamme. Kallistun kuitenkin nokkosen puoleen, sitä kiskoin puutarhasta nelinkontin, enkä turhaan. Suomalainen versio grillatusta zataar-leivästä oli huikean hyvää, samalla käynnisteltiin grillaussesonkia.

Nokkosleipä

Kesäkuu

Kesäkuussa keittiö siirtyi ulos. Uusi grilli, ensimmäinen oma piha ja kaikki uuden sadon raaka-aineet. Oma suosikkini oli grillattu varhaiskaali caesarkastikkeella, sitä söin niin kauan kuin sesonkia riitti. Mutta jos talouden toiselta osapuolelta kysytään, kesäkuussa syntyi yksi koko vuoden parhaita reseptejä. Miehen mukaan sille pitäisi keksiä myyvempi nimi, koska sen nerokkuus ei ilmene reseptistä. Tiedä häntä, mutta inkiväärioluesta ja chipotlesta tuli niin hyvä BBQ-soosi, että sitä keiteltiin pitkin kesää moneen otteeseen.

bbq-kastike

Heinäkuu

Kesäkuussa alkaa tulla uusia perunoita ja ensimmäisiä viitteitä uudesta sadosta, mutta heinäkuussa se pärähtää kunnolla kauppoihin ja lautaselle. Raaka-aineita on sesongissa niin paljon, että hyvin syöminen on helppoa. Kylmän alkukesän jälkeen tulivat helteet ja myös mieli alkoi kääntyä kesään. Heinäkuussa blogissa julkaistiin monia reseptejä, joita tein moneen otteeseen kesän mittaan: Mustikka-kookosvohvelit, vihertävä perunasalaatti, sitruunalimonadi ja monet grillisuosikit.

uusia-perunoita-ja-halloumia-2

Usein kehittelen reseptejä itse, mutta monet erinomaisista ovat lainatavaraa. Niin myös heinäkuun suosikkiresepti. Yksi kotimaisista suosikkiblogeistani Jokihaka kokkaa julkaisi reseptin, jossa yhdistettiin halloumi uuden sadon paistettuihin perunoihin. Tuunasin sitä yhden valkosipulin kynnen verran ja kokkasin ainakin viisille eri ruokavieraille. Se pääsee ihan varmasti lautaselle myös ensi kesänä.

Elokuu

Tänä kesänä viljely jäi ruukkupuutarhaan ja suurin osa sadosta poimittiin toreilta ja kaupasta. En siis tuskaillut ylisuuren kesäkurpitsasatoni kanssa, mutta monet muut taisivat tuskailla. Ehkä se oli kesäkurpitsasta tehdyn pizza biancan suosion salaisuus. Se on noussut yhdeksi blogin suosituimmista resepteistä. Se syntyi puolivahingossa jääkaapin jämistä ja hurmasi myös minut. Yksinkertaista, mutta täynnä makua. Löysin ensimmäistä kertaa pizza biancan, aiemmin olin saanut aikaan vain aika kuivia versioita.

pizza-bianca-kesäkurpitsalla

Itselleni elokuun merkittävin resepti taisi olla kuitenkin yksinkertainen soppa. Lapsuudesta asti vaivannut syvä hernekeittoinho helpottui tuorehernekeiton verran. Pieni askel ihmiskunnalle, suuri askel minulle kohti kaikkiruokaisuutta. Sienet ovat vielä tosin esteenä matkalla sinne.

 

Syyskuu

Kun katson taaksepäin kaikkia kolmea vuotta, jotka olen blogia pitänyt, yksi parhaista asioista on ollut oppiminen. Ihan joka saralla. Olen paljon parempi ruoanlaittaja kuin aloittaessani – ennenkaikkea monipuolisempi. Varsinkin aasialaiset maut ovat olleet asia, jota olen oppinut kokkaamaan myös kotona ja myös oma maku on laajentunut. En ole varsinaisesti ollut nirso koskaan, mutta nykyään saan makunautintoja aiempaa laajemmasta makupaletista.

Myöskään drinkkien tekeminen ei ole ominta alaani. Valitsin syyskuun suosikiksi kuitenkin Gaijinin Herushinki-drinkin. Ihan vain muistutukseksi, että mitä enemmän kokeilee uutta, sitä enemmän oppii.

herushinki

Lokakuu

Olen aina kirjoittanut blogissa reseptien lisäksi myös ruokakulttuuria sivuavista asioista. Lokakuussa kirjoitin ravintolakritiikistä ja sen oikeutuksesta, kun useammankin ravintoloitsijan suulla maallikoiden mielipide tyrmättiin arvottomana. Aiheesta kehkeytyi kiinnostava keskustelu, joka minulle oli yksi blogivuoden kiinnostavimpia omassa blogissani.

Harissalohi

Lokakuussa lautasella lisääntyivät mausteet vastauksena syksyn koleuteen. Suosikkeja on kaksi – arjen pelastava mahdottoman helppo ja nopea harissalohi ja oma ikiaikainen voimaruokasuosikkini vihreä curry.

Marraskuu

Joskus kun maistaa omaa keitostaan, yllättyy itsekin, miten on saanut jotain niin hyvää aikaiseksi. Juuri sellainen ateria oli marraskuun suosikkini lämmittävä chililihapata. Tein sitä ensimmäistä kertaa serkusten vuosittaisiin pikkujouluihin ja siitä se lähti kiertämään suvussa. Chilistä saattoi tulla kestosuosikki, miehen toiveesta se muhii taas huomenna uuden vuoden vieraille.

Chili

Paras palaute blogista on, kun kuulee jonkun onnistuneen omalla reseptillä. Serkkujen Facebook-kuvat lihapadoista lämmittivät mieltä, samoin lämmittävät myös kaikki blogiin tulleet kommentit toimivasta reseptistä.

Joulukuu

En ole joululeipoja luojan armosta. Äidin tähtipullat ovat yleensä riittäneet vallan mainiosti ja saatan ennen joulua napsaista pari piparia, mutta sen enempää makeaa en kaipaa. Tai en kaivannut. Vaikka jouluvalmistelut jäivät tänä vuonna viime tippaan – kuusi koristeltiin aattoiltana ja jätän kertomatta tarinan hopeiden kiillotuksesta, mutta silti ehdin leipoa neljä taatelikakkua. Jaoin niitä parhaani mukaan eteenpäin, mutta silti merkittävä osa päätyi omaan suuhuni. Olen tullut niin keski-ikäiseksi, että joulun uusi suosikkini on kuivakakku.

taatelikakkuHyvä ruokavuosi takana, kiitos sinulle, että olet ollut mukana. Toivottavasti olet viihtynyt blogin parissa ja ehkä löytänyt sieltä pari ideaa tai reseptiä myös omaan ruokapöytääsi. Mitä enemmän kokkaan, sitä enemmän palaan perusasioiden äärelle. Hyvä ja maukas ruoka ei vaadi avaruustieteilijän taitoja. Ammattilaiskeittiöt ovat erikseen, erinomaista kotiruokaa pystyy kokkaamaan jokainen. Todisteeksi keräsin tähänkin koosteeseen pääosin aika helposti valmistettavia herkkuja.

Lainaan tähän loppuun viisaat sanat Tuomas Kyrön Mielensäpahoittajalta:

“Minun oli tehtävä se mikä lasten kanssa on muistettava, vaikka se lapsi olisi neljänkymmenen ja viiden. Hoidettava verensokeri kuntoon, koska muuten alkavat itkut, potkut ja pukemisen vastustamiset.” 

Siinäpä se tiivistetysti, ruoan tehtävä. Sen enempää hössötystä ei tarvita.

28 kommenttia “Vuosi paketissa – vuoden 2014 hitit

  1. On kyllä ollut todella maukas ruokavuosi, erityisesti nuo pizzat ja nokkos-fetaleipä kirvoittavat veden huulille. Ei voi kuin ihailla kauniita ruokakuviasi sekä huolella laadittuja tekstejä ja reseptejäsi, blogiasi on kyllä suuri ilo seurata. Oikein Hyvää Uutta Vuotta!

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 30.12.2014 at 21:04 sanoi:

      Kiitos kauniista sanoistasi. Kovin oli pizzavoittoinen katsaus tällä kertaa, mutta kukapa nyt ei pizzasta tykkäisi. Oikein hyvää uutta vuotta myös sinne!

  2. Minä niin mieleni ilahdutan näistä vuoden koosteista, kun niistä niin hyvin palautuu mieleen joitain herkkuja, joita on aikonut kokkeilla, mutta jotka ovat unohtuneet mielen sopukoihin.

    Kiitos Jonna ihanasta blogista. Hyvää loppuvuotta ja vähintään yhtä hyvää tulevaa vuotta!

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 30.12.2014 at 21:06 sanoi:

      Samoista syistä minäkin ilahdun vuosikoosteista. Palauttaa aina mieleen monta reseptiä ja saattaapa nostaa esille sellaisiakin, jotka ovat jääneet huomaamatta aiemmin.

      Kiitos samoin sinne pohjoiseen. Ilahdun aina blogissasi kaikista Pohjois-Pohjanmaan mauista, ne ovat minulle lapsuusmakuja.
      Hyvää Uutta Vuotta – ja tämän vuoden viimeistä päivää.

  3. Kiitos itsellesi pohdiskelevista jutuista ja hyvistä resepteistä. Mukavaa ja maukasta tulevaa vuotta!

  4. Kiitos kuluneesta vuodesta, tätä blogia on niin kiva seurata, kun aina oppii uutta. Ja vaikka olemme hyvin samoilla linjoilla monissa asioissa, niin sinä se vaan osaat aina ilmaista asian niin selkeästi ja mielenkiintoisesti. Ja tämän blogin keskustelujakin on kiva seurata, ne ovat niin vilkkaita aina.

    Minä mietin etten millään keksisi omasta blogistani jokaiselta kuukaudelta esiin nostettavia postauksia, mutta kyllähän niitä vaan löytyi, kun meni vaan ajassa taaksepäin. Jopa siinä määrin, että joiltain kuukausilta olisi vaikea valita sitä yhtä parasta useamman kivan joukosta.

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 30.12.2014 at 21:12 sanoi:

      Tee ihmeessä vuosikooste, on kauhean mielenkiintoista katsoa, mitä kukin poimii koosteisiinsa. Valinta ei todentotta ole helppoa, ainakin minulla jäi monta suosikkia vielä listan ulkopuolellekin. Samalla oli mukavaa selailla omaa vuotta, koska monet ruoat liittyvät mukaviin tilanteisiin ja palauttelivat mieleen vuoden kulkua.

      Ja kiitos, on erityisen mukavaa saada palautetta sinulta, että opit blogistani, koska tunne on molemminpuolinen. Ihailen, miten perehtynyt olet raaka-aineisiin ja viljelyyn. Viimeisestä imen kesäkaudella kaiken mahdollisen opin blogistasi – ehkä vielä saan aikaiseksi myös viljelyn aloittamisen taas yhden kesän pienimuotoisemman viljelyn jälkeen.

      Minustakin on aina ihan parasta, jos jostain postauksesta kehkeytyy vilkas keskustelu. Viime aikoina ne ovat olleet harvemmassa, mutta onneksi aika ajoin saamme kunnon keskustelun aikaan.

      • Minä olen ajatellut, että vain minulla on keskustelut vähentyneet, että kirjoitan jotenkin niin tylsästi että enää ei synny mitään keskusteluja. Mutta tosiaan, ehkä ne ovat vähentyneet vähän kaikkialta. Miksiköhän? Onko bloggareista tullut niin kiireisiä, ettei enää ehdi kommentoida, vai miksi. Aika harvinaista se muidenkaan kommentointi on ollut, joskus harvoin sellaisia näklee, mutta ei usein. Kaupallisuuskaan ei minusta oikein käy syyksi, jos se on hiljentynyt kaiksita blogeista.

        • Jonna / suolaa&hunajaa on 31.12.2014 at 9:11 sanoi:

          Huomaan vähän kyllä itsekin, että aika ei ole antanut periksi lukea blogeja yhtä paljon kuin ennen. Monta kommentoimisen ja keskustelun arvoista postausta jää ehkä sen takia huomiotta. Olisipa todella mukavaa, jos muutkin kuin ruokabloggaajat kommentoisivat, mutta ei se hirveän yleistä ole, muutama ihana vakiokommentaattori minulla on, jotka joko blogissa tai mailitse lähettävät palautetta, jos ruoka on onnistunut. Se on todella, todella mukavaa!

          En usko, että kaupallisuudella on sen kanssa mitään tekemistä, suurin osa blogipostauksista kaikissa blogeissa on epäkaupallisia ja toisaalta olen nähnyt myös hyviä kaupallisia postauksia. Mutta olipa syy mikä tahansa, olisi hienoa, jos keskustelu viriäisi vähintäänkin vanhaan malliin.

  5. Ihana ruokavuosi on kyllä sullakin ollut ja noi kuvat… NOI KUVAT <3!

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 31.12.2014 at 8:59 sanoi:

      Jotenkin tuli poimittua kauheasti kyllä todella simppeliä tavaraa, mutta sellaista blogissa enimmäkseen on 🙂
      Ja kiitos kuvakehuista. Näen kyllä, että alusta on tultu iso askel eteenpäin, mutta itse näkee enimmäkseen vikoja omissa kuvissaan.

  6. Kiitos kuluneesta vuodesta ja mahtavista resepteistä sekä.kuvista 🙂

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 31.12.2014 at 9:12 sanoi:

      Kiitos samoin. Juuri tässä mietin, olisiko ensi viikonloppu vihdoin oikea aika pistää se monen päivän Chicken Tikka blogistasi tulille…

  7. KIITOS Jonna hienosta blogista! Täältä olen löytänyt niin monta tosi hyvää reseptiä ja blogitekstejä on aina niin mukava lukea. Pizza Biancaa on väännetty tänä vuonna useampaan kertaan :). Loistavaa uutta vuotta 2015!

  8. Jonna / suolaa&hunajaa on 31.12.2014 at 12:34 sanoi:

    Kiitos, on ollut mahtavaa saada sinulta palautetta resepteistä myös vuoden mittaan ja ilolla olen seurannut kokkailujasi mm. Instagramissa.

    Pizzaa biancaa meilläkin on väännetty tasaisesti – ja myös sitä ihan tavallista. Luulenpa, että viikonloppuna väännetään taas valkoista versiota perunalla ja taleggiojuustolla, jos ehdin halliin loppuviikosta.

  9. Hyvää uutta vuotta Jonna! 🙂

  10. Oih, siinä on melkoisen herkullinen vuosi paketoituna 🙂 Hyvää alkanutta vuotta!

  11. 120 postausta vuodessa!!! Tsiisus, sä se kerkeät! Hatunnosto.
    Mulla on saman verran yhteensä koko blogini elinajalta, joka on noin 3 vuotta…. Ja tiedän tiedän, kaikki aina sanoo, että ei se määrä, vaan se laatu. Mutta kun sulla on määrän lisäksi jokaisessa postauksessa vielä ihan huikean korkea laatu. Ei voi muuta, kuin ihailla 🙂

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 02.01.2015 at 19:15 sanoi:

      Kiitos Sofia – tuosta laatuosuudesta. Yritän olla julkaisematta postauksia, jotka eivät tunnu riittävän hyviltä, koska nytkin aina tasaisesti harmittaa, jos jälkikäteen tuntuu, että on päästänyt käsistään jotain puolivalmista. Minulla on joukko inhokkipostauksia 🙂 Mutta onneksi jokunen lempparikin, ettei mene ihan itsensä ruoskimiseksi.

  12. Ihanan kuuloisia reseptejä, mielenkiintoista tekstiä ja herkullisia kuvia! Hieno ruokavuosi 2014 takana! Ehdin itsekin aloittaa oman blogini jouöukuun aikana osoitteessa riivinrauta.fi. Kuvani eivät tosin ole vielä yhtä kauniita ja taidokkaita, kuin sinulla. 🙂

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 05.01.2015 at 17:00 sanoi:

      Todella kivaa Jenna, kun kommentoit ja tervetuloa ruokabloggajien joukkoon, miten kekseliäs blogin nimi. Tämä on palkitseva harrastus. Olethan jo ilmoittanut blogisi myös Top100 ruokablogit -listaukseen, niin muutkin löytävät blogisi.

      Kuule, sinun kuvasi voittavat omat alkuaikojen kuvani 10-0. Joulukuu on pimeydessään haastavin aika kuvata, kyllä se taas kohta kirkastuu, kun mennään kevättä kohti.

  13. Olipas mukava palata vielä viime vuoden herkkuihisi, kiitos!

    Toivottavasti alkanut vuosi tuo vähintään yhtä monta yhteistä ruokahetkeä kuin viime vuosi. Valmiissa pöydässä, reissussa tai itse kokaten, miten vain.

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 07.01.2015 at 22:48 sanoi:

      Samaa toivon minäkin, parhaat ruokamuistot liittyvät kyllä niihin pöytiin, jotka olemme jakaneet. Onnekas vuosi siinä suhteessa. Treffit, kun olet seuraavan kerran täällä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation