Tietoa mainostajalle ›

Blog

Arkimakujen metsästystä – mausteinen uunilohi

Vähän parempaa arkiruokaa. Enemmän makua, mutta todella vähän vaivaa. Arkiruoan evergreen, uunilohi, sai makua mm. inkivääristä, harissasta, limestä ja korianterista.

harissalohi

Acting basic. Olen niin epätrendikäs, että minun piti lukea Hesarista tavistelun olevan yksi tämän hetken trendeistä. Arjen ruokavalioni on viime aikojen härdellissä ollut näemmä erityisen trendikästä, juuri tavallisemmaksi ei nimittäin pääse. Siskonmakkarasoppaa, makaronilaatikkoa, munakkaita. Ruokia, jotka syntyvät ilman aivokapasiteettia – vaikka vasemmalla kädellä.

Juuri silloin kun on kiire, tarvitsisi oikeasti kuitenkin pienen hengähdystauon, tavallistakin parempaa arkiruokaa, aikaa vaihtaa pari sanaa miehen kanssa. Koska tiedättekö mitä, se mainos vaan oli oikeassa. Hyvästä ruoasta tulee parempi mieli. Myös arkena.

Siksi yritän taas murtaa kaavaa. Kokata välillä vähän erilaisiakin arkiruokia. Sellaisia kuin tämä harissalla ja inkiväärillä maustettu simppeli uunilohi. Muutama raaka-aine, joista suurin osa löytyy meillä aina kaapista, kipaisu kala- ja yrttitiskillä riittää. Aktiivista kokkausaikaa ei montaa minuuttia kulu ja alle puolessatunnissa koko komeus on pöydässä.

Lohen kypsyys jakaa mielipiteitä. Opin aikoinaan Ankerias Vipuselta, että Pekka Terävä kypsentää lohensa tarkalleen 42-asteiseksi. Osan mielestä se on silloin vielä ihan liian raaka. Kannattaa testata, 42-45-asteisena lohi jää jokseenkin täydellisen meheväksi. Mehevin lohi kypsyy kohtuullisen matalassa lämpötilassa. Jos haluan ruokaa nopeasti pöytään, paistan lohen 200 asteessa, silloin se kypsyy noin 20-25 minuutissa. Jos on aikaa, uuni 150 asteeseen ja lämpömittari loheen kiinni.

Yksinkertaisimmillaan keitän rinnalle riisiä ja broccolia tai vihreitä papuja. Mausteinen lohi toimii erinomaisesti myös salaatin kanssa. Harissalla maustetusta lohesta löydät versiot mm. Hannan soppa-, Chez Jasu-, Dilliä & piparjuurta– ja Truly Kira -blogeista. Heillä on myös hienoja ideoita lisukkeiksi.

Mausteinen uunilohi

kahdelle

noin 500 g lohifileetä
1 rkl merisuolaa
1 rkl harissatahnaa
noin 1 sentin pala tuoretta inkivääriä hienoksi raastettuna
1 tl korianterin siemeniä
1 rkl muscovadasokeria
noin 1 rkl limen mehua

Lisäksi tuoretta korianteria

1. Hiero suolaa kalan pintaan. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

2. Hiero morttelissa korianterin siemenet hienoksi, raasta inkivääri hienoimmalla raastinterällä. Sekoita harissa, inkivääri, limen mehu, korianterin siemenet ja muscovada tasaiseksi tahnaksi ja levitä se lohen pinnalle.

3. Paista lohifileetä, kunnes sisälämpötila on noin 40 astetta. Paistoaikaan vaikuttaa paljon fileen paksuus. Pääpuolelta otettu pala kypsyy noin 20 minuutissa 40 asteeseen. Nosta uunin lämpötilaa ja käännä päälle grillivastus. Grillaa pintaa noin 2-3 minuuttia ja ota lohi uunista. Revi päälle tuoretta korianteria.

 *****

When I have a plethora of things running, I often fall into a habit of cooking same somewhat boring everyday dishes. On the lookout for new, easy and delicious midweek meals to break my habits I came up with a spicier version of the everyday evergreen. An oven-baked salmon with harissa, coriander seeds, lime and ginger.

18 kommenttia “Arkimakujen metsästystä – mausteinen uunilohi

 1. Tässä taitaa olla paljon samaa ajatusta kuin Murun lohessa josta tuli aikoinaan kertaheitolla meidän arkisuosikki, tänään viimeksi syötiin sitä (tosin nykyisin en paista ihan niin pitkään kuin tuohon ohjeeseen kirjoitin). Se ei vaan edelleenkään uppoa lapsille jostain syystä, mutta jaan kalan aina kahtia ja toisen heitän sellaisenaan uuniin, toiselle pyöräytän tuon marinadin.

  Arkiruoka on hyvää, mutta kyllähän sitä todellakin kaipaa vaihtelua arkeenkin (paitsi jos lapsilta kysyy). Siksi nämä tälläiset reseptit ovat kultaakin kalliimpia 🙂

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 22.10.2014 at 20:03 sanoi:

   Tässä on paljon samaa kuin Murun lohessa. Olen tehnyt sitä kerran sitäkin, periaatteessa lähinnä soijan sijaan harissaa – noin niinkuin mutkat suoraksi vedettynä, Murun kirjan ohjeessa on minusta hämmentävän pitkä paistoaika. Sillä saa jo kyllä aika kuivaa kalaa. Ainakin sen kerran, kun testasin. Onhan se toki myös fileen paksuudesta kiinni.

   Tämä oli töiden jälkeinen ilta ja paistoin lohen kuumemmassa ja heti tuo proteiini (al.. jotain 🙂 alkoi puskea esiin. En tiedä, johtuuko se kuumuudesta, mutta muistelen jostain niin lukeneeni.

   • Joo, mulle tuli myös mieleen Murun lohi, harissa voisikin olla kivaa vaihtelua, me syödään sitä kuitenkin aika usein. 🙂

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 23.10.2014 at 17:33 sanoi:

     No se on niin helppoa ja hyvää, mutta ei ole onneksi yhtään sen haastavampaa laittaa mukaan harissaa 🙂

 2. Niin hyvältä näyttää tuo lohesi. Harissa antaa kivasti makua niin monelle ,kuten vaikka kanalle.,ja vihanneksillekin.,

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 22.10.2014 at 20:04 sanoi:

   Harissa antaa kyllä makua niin moneen. Tykkään käyttää sitä paljon esim. kastikkeissa kasvisten kanssa ja myös kanaa marinoin siinä silloin tällöin.

 3. Ihanan mausteisen kuuloinen lohiannos, arkiruokiin pitää ehdottomasti saada vähän variointia. Yksi omia suosikkejani on ollut lohi pistaasi-dijon mössöllä kuorrutettuna, mutta tätä pitää ehdottomasti kokeilla myös!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 23.10.2014 at 11:20 sanoi:

   Tuohan on todella hyvänkuuloinen ohje myös, pitää testata sitä. Haen säännöllisesti jättipussin pistaaseja hallista, ne ovat pähkinöiden aatelia.

 4. Herkullisen näköistä! Kyllä tuota kelpaa syödä, oli sitten arki tai juhla..

 5. Mulla on jälleen menossa harissakausi. Muutenkin himoitsen nyt maustettua ruokaa. Harissalohi tekee kyllä arjesta helposti maistuvampaa.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 23.10.2014 at 17:33 sanoi:

   Minulla alkaa syksyllä tehdä mieli kaikkea mausteista ja lämmittävää. Varsinkin kun takana on juuri matka Aasiaan, niin kohta se alkaa varmaan näkyä blogissakin.

 6. Lohi on kyllä hieno kala kun se taipuu vaikka minkälaisen maustamisen alle. Ja paistoon, uuniin, höyryyn, keittoon ja raakanakin. Mutta mitäs minä nyt tämmösiä, kaikkihan tämän tietävät. Mutta niinkun ylistys lohelle!

 7. …grilliin, loimuun, notskille, savustukseen…. silly me…

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 24.10.2014 at 18:09 sanoi:

   Kyllä. Sitä sietää ylistää. Menee ihan kaikissa muodoissa. Sushilautasellakin säästän aina viimeiseksi. Tänään tapasin malesialaisen miehen, jonka haaveena oli nähdä lohen hyppäävän ja napata se käsin. Se on kuulema mahdollista Suomessa, en voinut vahvistaa tietoa…

 8. Meillä syntyy arki-iltojen pelastuksena aika usein vähän samantyyppinen ”kuorrute”-tahna uunilohelle. Harissan sijaan käytän useimmiten Tamarind-tahnaa ja sokeria en ole älynnyt sekoittaa joukkoon.
  Kylkeen toimii muuten myös tosi hyvin ihan tavis fetasalaatti 🙂

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 24.10.2014 at 18:11 sanoi:

   Tamarind onkin hyvä idea. Täällä tuli liuta erilaisia ideoita, miten tuunata sama kala uudestaan. Ja minkä rinnalla ei fetasalaatti toimisi. Varsinkin kesäisin syön sitä estoitta.

 9. Pingback: Kidneypapuja harissakastikkeessa - 52 Weeks of Deliciousness

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation