Tietoa mainostajalle ›

Blog

Hyvää pataa – chili & arvonta

Kunnon chili syntyy kuivatuista kokonaisista chileistä. Vaikka reippaasta määrästä chiliä muuta luulisi tämän lihansyöjän lempiruoka on enemmänkin lämmittävä kuin varsinaisesti tulinen. Tuntikausien hauduttelun aikana koko koti täyttyy tuhdista chilin tuoksusta. Muutamalle onnekkaalle luvassa myös kokeiltavaksi kuivattuja chilejä.

chili

Sukuaan ei voi valita. Johanna Vuoksenmaa sanoi viisaasti HS Kuukausiliitteessä sukulaissuhteiden hienouden olevan siinä, etteivät ne perustu vapaaehtoisuuteen. Joutuu kohtaamaan erilaisia ajattelutapoja ja mielipiteitä.

Minulla on sukua Pohjanmaan mitalla. Serkkujen laskemiseen eivät riitä sormet ja varpaat. Yhden aika ison joukon kanssa istumme vähintään kerran vuodessa kaikki samaan pöytään. 12 aikuista ja kasvava määrä kasvavia lapsia. Muutama vuosi sitten niille kelpasi Maisa, tänä vuonna jo pisteyttivät Voice Kidsejä. Pääsy aikuisilta kielletty. Samassa pöydässä on liuta sisaruksia, serkuksia, pikkuserkuksia ja puolisoita. Tätejä, enoja, kummeja.

Takana on jo niin monta vuosikymmentä, että kulumallakaan emme eroon toisistamme pääse. Onneksi. Juuri heiltä kuulee totuudet itsestään. Ne, joita muut eivät kehtaa sanoa. Useimmiten lempeästi, naurun kera. Roolit ovat säilyneet lapsesta saakka. Se joka nukahti aina kesken leikkien, torkkuu nykyäänkin ensimmäisenä. Syyttää kaamosta. Vanhin pomottaa edelleen meidät huolettomat lorvailijat hommiin ja saa pyörät pyörimään. Vaikka homma on lähtenyt sukulaisuudesta, lapsuudesta jatkuneesta ystävyydestä, nykyään se perustuu vapaaehtoisuuteen. Näiden ihmisten kanssa haluan viettää aikaa. Ollaan sen verran hyvää pataa.

Hyvää pataa vein myös tällä kertaa mukanani. Perinteistä chiliä marraskuun koleuden vastapainoksi. Ostin Tukholmasta Urban Delistä pussillisen kokonaisia kuivattuja chilejä tuliaisiksi jo keväällä ja hukutin loput tähän pataan. Suomessa kokonaisia chilejä näkee aivan liian harvoin. Mutta sain selville, että chipotleja ja anchoja löytyy jo Santa Maria Extra Fine Selection of Spice -sarjan alla Suomessakin. Kysyin saatavuudesta keskusliikkeistä. Ne ovat valikoimissa kaikissa Stockmanneissa (tosin itse en löytänyt niitä eilen Helsingin keskustan Herkusta) sekä suurimmissa K-Citymarketeissa esim. Vantaan Jumbossa ja Tammistossa. Kaikki K-kaupat voivat halutessaan tilata niitä eli kauppaan kyselemään vaan.

Verkossa kuivattuja chilejä myyvät muutamat liikkeet ja aina voi tietenkin tilata satsin ulkomailta. Cool Chile Co:n tuotteita olen nähnyt satunnaisesti myös vakiokaupoissani, mutta vain muruna. Murustetusta versiosta (huom. valitse diced, ei powder) voi tehdä periaatteessa vastaavasti pohjan chilipadalle kuin kokonaisistakin, mutta se on kalliimpi ja hankalampi vaihtoehto.

ARVONTA: Koska chilien löytäminen ei ole helpoimmasta päästä, pyysin Santa Marialta teille muutaman paketin ensiavuksi pahimpaan chilin puutteeseen. Arvon siis muutaman kappaleen Santa Marian kokonaisia kuivattuja chipotleja neljälle onnekkaalle. Kommentoi tähän postaukseen 23.11. mennessä, niin olet mukana arvonnassa ja saat ehkä postissa lämmittävän paketin vielä marraskuussa. 

Muokattu 24.11. Voittajat on arvottu ja random.org suosi numeroita 1, 5, 16, 18. Laskuista on poistettu omat kommenttini sekä Hannele, jolla oli jo chilit kaapissa. Niinpä paketit lähtevät nimimerkeille Jarno Nurminen, Riitta, NinaK ja Emmi. Teille on viesti sähköpostissa ja pian paketit matkalla.

chilit

Hyvän kuivatun chilin kuuluu olla notkea ja joustava. Jos se murenee, chili on joko kuivattu tai säilytetty väärin. Ennen käyttöä kuivattua chiliä useimmiten liotetaan kiehuvankuumassa vedessä, jotta se on helpompaa ajaa esimerkiksi tahnaksi. Tähän pataan chilit paahdetaan ennen liottamista. Sen pitäisi syventää niiden makua.

Jokaisella lajikkeella on oma ominaismakunsa. Lajikkeita on tietenkin lukuisia ja jokaisella on mieliyhdistelmänsä chilin pohjaksi. Itse käytin osin sattuman johdosta chipotle-, ancho- ja new Mexico -chilejä. Niitä olin valinnut kaupasta, ennenkuin varsinaisesti tiesin, mihin niitä käytän.

Chipotle on savustettu jalapeño, sen tunnistaa vahvan savuisesta tuoksusta ja hiekanruskeasta väristä. Lajikkeita on kaksi, toinen vahva ja toinen räjäyttää tajunnan. Se antaa kastikkeeseen hyvää poltetta ja savunmakua, mutta sitä kannattaa käyttää kohtuudella.

Mieto poblanochili myydään kuivattuna nimellä ancho. Syvänpunainen, lähes musta ja kurttuinen chili on kuivattunakin korkeintaan keskivahva, useimmiten sen polte on hyvin hellä ja siinä sanotaan olevan rusinamaista makeutta.

New Mexico on maultaan aika mieto ja suoraviivainen. Lukemani mukaan sitä käytetään harvoin ainoana chilinä, mutta se on hyvä osana chilikastiketta. Kauniin punaisena se antaa kastikkeeseen myös hyvän värin. Pelkästään chipotleista ja anchoista tehdystä kastikkeesta puuttuisi punaisuus.

Koska pöydässä oli monenlaista syöjää, tein chilin melko mietona. Näillä chilimäärillä se ei ole tulinen vaan lämmittävä. Lisäksi siivutin rinnalle jalapenoa, jotta jokainen voi tuunata omaan annokseensa sopivan poltteen.

Laskin oheisen annoksen kahdelletoista, mutta pataa olisi mennyt enemmänkin vaikka meillä oli kolme ruokalajia. Se raaputettiin nyt viimeiseen lusikalliseen ja loppua jaettiin kristillisenä tasajakona. Hyvää pataa siis, ehkä kaikkien aikojen parasta mitä olen tehnyt – mutta liian vähän. Oheinen annos lienee sopiva kahdeksalle-kymmenelle vähän riippuen siitä, kuinka iso ateria on muutoin tarjolla.

Chili

kahdeksalle-kymmenelle

noin 80-90 grammaa erilaisia kuivattuja chilejä (minulla oli 2 chipotlea, 2 anchoa ja 3 new mexico)
10-12  valkosipulin kynttä kuorineen
reilu rkl hunajaa
2 1/2 kg naudan luutonta lapaa tai vastaavaa pitkään haudutettavaa osaa
öljyä
suolaa
mustapippuria
4 sipulia
2-3 tl kuminansiemeniä
4 tl savupaprikaa
1 l lihalientä
4 tl kuivattua oreganoa
3 rkl vehnäjauhoja
vettä
2-3 rkl tummaa muscovadosokeria (tai fariinisokeria)
2-3 rkl punaviinietikkaa
2 prk/pkt mustapapuja tai muita papuja (á 285 g)

lisäksi ranskankermaa, punasipulia silputtuna, tuoretta jalapenoa siivutettuna, tuoretta korianteria, limelohkoja

1. Jos käytät kuivia papuja, laita ne likoamaan edellisenä iltana.

2. Paahda kuivattuja chilejä kuivalla kuumalla pannulla vajaa minuutti puoleltaan siten, että ne saavat hiukan väriä, mutta eivät pala. Varsinkin anchoissa ja muissa tummissa chileissä väriä on vaikea nähdä. Halkaise chilit, poista puumaiset kannat ja siemenet. Nosta chilit kuumuutta kestävään kulhoon ja kaada päälle kiehuvaa vettä sen verran, että ne peittyvät. Laita tarvittaessa paino päälle, jotta chilit pysyvät kokonaan veden alla ja anna liota noin tunti tai kunnes chilit ovat pehmenneet.

3. Paahda valkosipulin kynsiä kuorineen kuivalla pannulla siten, että ovat ruskeapilkkusia kaikilta puolilta.

4. Sillä aikaa, kun chilit likoavat, silppua sipuli, poista lihasta kalvo ja kuutioi sen noin 2 cm*2 cm kuutioiksi. Ruskista lihat useammassa erässä kuumalla  valurautapadassa öljyssä. Mausta jokainen erä suolalla ja mustapippurilla. Muista ottaa myös lihoista irtoava neste talteen. Viimeisen erän jälkeen, laske pataan hiukan vettä ja ota kaikki maut talteen.

5. Purista valkosipulin kynnet blenderin kulhoon, lisää joukkoon chilit ja niiden liotusliemi sekä hunaja. Rouhi joukkoon reilusti mustapippuria. Aja tasaiseksi tahnaksi. Jätä blenderin kulhoon odottamaan.

6. Laita pataan reilu loraus öljyä, kuullota sipulisilppua, kunnes se on läpikuultavaa. Lisää kuminansiemenet ja savupaprika. Kuullota hetki. Lisää blenderistä chilitahna ja kypsennä noin 15 minuuttia.

7. Lisää pataan liha ja sen verran lihalientä, että lihat peittyvät. Lisää sen jälkeen oregano. Hauduta pataa noin pari tuntia ilman kantta.

8. Sekoita vehnäjauho tilkkaan vettä niin, ettei jauho jää paakkuun ja sekoita seos pataan.  Lisää sokeri ja viinietikka lusikallinen kerrallaan. Maista sopiva suhde. Maista tässä vaiheessa myös muut mausteet ja lisää tarvittaessa.

9. Hauduta vielä vähintään pari tuntia ilman kantta tai kunnes liha on mureaa ja pehmeää. Lisää nestettä tarvittaessa.

10. Jos käytät kuivia papuja, lisää ne pataan hyvissä ajoin kypsymisajan mukaan. Purkkipavut lisätään loppuvaiheessa ja pataa keitetään vielä sen verran, että pavut lämpiävät.

10. Tarjoa ranskankerman, punasipulin, jalapenon ja tuoreen korianterin kera.

 *****

I was slightly dubious when I piled a dried chili after another onto the table for Texan chili. But against my doubts a sackful of chiles and hours of simmering did not lead to a fierce stew but to a winter warmer deep and rich in flavor.

The base for chili stew is a chili paste made from dried chiles. Every chef is supposed to have a signature combination, since each and every chili variety has its distinctive flavor and aroma. My mixture of anchos, new mexicans and chipotles was a real pleaser albeit it was a coincidence instead of an outcome of a vigorous study. Chipotles are a source of smoky flavor and add quite a bit of warmth, mild anchos bring raisin-like sweetness and new mexicans give the stew a beautiful reddish hue.

When choosing dried chiles be aware of not just the variety but also their texture. The best ones are soft and pliable and do not brittle when squeezed. 

53 kommenttia “Hyvää pataa – chili & arvonta

 1. Maistettu ja hyväksi havaittu, seuraavaksi ohjelmassa reseptin kokeileminen omassa keittiössä!

 2. Juurikin kerroin tunti sitten näistä Santa Marian Chileistä Facebookissa siskolleni ja hänen 20 vuotta Meksikossa asuneelle ystävättärelleen jonka tytär on nyt käymässä hiukan pidemmän aikaa Mummolassa Seinäjoella. ja on akuutti mieliteko (koti-ikävä) Pitäis saada Tacos sudados ja siihen tarvitaan chilejä….

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 19.11.2014 at 20:12 sanoi:

   Sitten vaan paikalliseen Citymarketiin kyselemään. Tacos sudados vaati vähän googlettelua. Ikinä en ollut tuollaisesta kuullutkaan.

 3. Marianne on 19.11.2014 at 13:28 sanoi:

  Sivuiltasi löytyy aina jotain mitä kannattaa kokeilla. Kokeiluun tämäkin!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 19.11.2014 at 20:12 sanoi:

   Miten mukavaa kuulla, kiitos. Tämä on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen lihanystävälle, toivottavasti tykkäätte.

 4. Lotta on 19.11.2014 at 14:03 sanoi:

  Chilejä! Rakastan tulista ruokaa. Harmi vain etten ole vielä täällä Oulussa missään törmännyt kuivattuihin kokonaisiin sellaisiin. Ehkä pitäisi mennä vielä Stockmann ja K-cittari tarkistamaan. Tai toivoa parasta arpaonnea 🙂
  Saiskohan tästä reseptistä tuunattua kasvisversiota? Vaikka lihahan tässä pääosassa komeilee.

  • Lotta, jos arpaonni ei suosi, kipitä Kaakkurin cittariin, siellä on Santa Marian kuivattuja chilejä!

   Jonna, liikutuin ja hihitin yhtäaikaa sinun (ja HS:n) sukulaisuuskuvauksille. Allekirjoitan joka sanan! Ja kiitos reseptistä – vasta ajattelin, että täytyy upottaa pian Tukholmasta tulleet, vielä jäljällä olevat kuivatut chilit johonkin reissun arvoiseen ruokaan. Urban Deli oli ihana ja seura vielä loistavampi 🙂

   (minulla siis on vielä chilejä, joten voit skipata minut arvonnassa)

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 19.11.2014 at 20:19 sanoi:

   Lotta, Hanneleltakin saitkin jo vinkit, minne suunnistaa. Toivotaan silti, että onni suosii myös arvonnassa.
   Mietin tuota kasvisversiota itse asiassa myös itse, koska yksi suvusta on alkanut siirtyä kasvissyönnin suuntaan. Pavuilla paikkaaminen on helppoa, vaikeampi osuus on saada makua kastikkeeseen, johon liha antaa paljon makua haudutettaessa. Tekisin varmaan pohjan käyttämällä paljon kasviksia esim. porkkanoita, selleriä ja vastaavia ja muhittelisin pitkään. Pavut kuivista pavuista. Kyllä varmasti syntyisi tuostakin oikein hyvää papuchiliä. Jos pidät kurpitsasta, sitäkin voit harkita sattumiksi papujen ohella.

   Hannele, sukulaiset ovat mahtava rikkaus. Varsinkin, kun ovat noin mukavia.

 5. Ihanasti mausteita (ja valkosipulia!), kuulostaa aivan järjettömän hyvältä! Jinxaankohan nyt arpaonneni, jos sanon että ostan noita chipotleja heti kunhan osuu silmiini..? 😀

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 19.11.2014 at 20:19 sanoi:

   Et mitään jinxaa, mutta kerro minullekin, jos satut löytämään jostain 🙂

 6. oijoijoijoi mikä nälkä tuli samantien <3

 7. nni. on 19.11.2014 at 16:00 sanoi:

  Chiliäää!! Parasta syksymakua 🙂

 8. Maarit Hovila on 19.11.2014 at 18:19 sanoi:

  Taas jotain, mitä on kokeiltava

 9. hukkakukka on 19.11.2014 at 20:50 sanoi:

  Kuulostaa herkulliselta, kokeiluun menee! Ja arvonnassa mukana tottakai myös. 🙂

 10. Elina Jaakkola on 19.11.2014 at 21:01 sanoi:

  Tätä on kokeiltava! Mukana arvonnassa!

 11. Laura on 19.11.2014 at 21:42 sanoi:

  Tätä täytyy testata kasvisversiona! ehkä tofulla tai soijafileepaloilla?;) ja mukana arvonnassa!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 20.11.2014 at 19:34 sanoi:

   Paljon myös kasviksia antamaan makua liemeen, hyvä tulee! Onnea arvontaan.

 12. Pinja on 19.11.2014 at 22:22 sanoi:

  Arvontaan mukaan. Olen kova maustamaan, ja chili on suosikkejani. Budapestin reissulta raahasin myös erilaisia mausteita mm. paahdettua paprikaa, savupaprikaa yms. 😀 Chilihiutaleet ovat kovassa huudossa tällä hetkellä. Ehkä voisi myös koittaa itse kasvattaa…? 🙂 Sinulla aina niin herkullisia kuvia ja reseptejä. lamerinquecit@gmail.com

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 20.11.2014 at 19:36 sanoi:

   Unkarissa varmasti osataan kaikenlaiset paprikat. Meidänkin laatikkoihin on vähän kuin vaivihkaa hiipinyt erinäköinen joukko erilaisia paprikajauheita. Nykyään käytän savustettua paprikaa ihan pikkuisen jopa makaronilaatikkoon 🙂

 13. Herkullisen kuuloinen pataruoka, innostuin ja kokeilen ehdottomasti itsekin. Chilejä siis metsästämään!

  Olen sinulle hieman kateellinen, oma sukuni on niin pieni ja puolet siitäkin suvusta asuu briteissä. Pieni mutta pippurinen olisi varmaan suvulleni se oikea sana 😀 Jälleennäkemisen riemu ja yhdessäolo on ihan parasta.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 20.11.2014 at 19:37 sanoi:

   Suku on iso rikkaus. Tosin kun se on näin suuri ja hajallaan ihan kaikkia ei edes kunnolla tunne, mutta onneksi useimmat kuitenkin. Ja ovathan nuo vaan kovin rakkaita monessa sukupolvessa.

   Onnea chilien metsästämiseen.

 14. Nam, mukana.

 15. sikkuralla on 20.11.2014 at 8:55 sanoi:

  Mukana arvonnassa!

 16. NinaK on 20.11.2014 at 10:20 sanoi:

  Kuulostaa herkulliselta, mukaan arvontaan!

 17. Sanna on 20.11.2014 at 13:53 sanoi:

  Olin itse asiassa etsimässä tuhdin minestronen ohjetta viluisen perheen ruoaksi ja kas! Tarvitsee lisätä vain chiliä pataan niin eiköhän lämpötila ala nousemaan! Mukana arvonnassa!

 18. Jolana on 21.11.2014 at 6:42 sanoi:

  Mukana arvonnassa! 🙂

 19. Mussaka on 21.11.2014 at 15:27 sanoi:

  Lämpöä ja tulisuutta kaipaisinkin tähän ankeuteen, mukana arvonnassa siis!

 20. Pasi on 23.11.2014 at 6:34 sanoi:

  Ens viikonloppuna jää bloobandit kaappiin möksöttämään. Meiillä tehdään pataa. Kiitos Jonna mainiolta kuulostavasta reseptistä.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 23.11.2014 at 10:10 sanoi:

   🙂 Niin sitä pitää. Kunnolla hauduttelua ja jää bloobandit kakkoseksi.

 21. Meillä tuo 8 vuotias poika on oikea kulinaristi..Hän onkin useasti pyytänyt chilejä kaupasta 🙂 En ole ostanut kun luulisin hänen syövän kerralla….
  Mutta mukana arvonnassa ja joskos tuo kokkipoika sitten kokeilisi jotakin ohjetta..maltillisesti 🙂

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 23.11.2014 at 10:14 sanoi:

   Pitää olla erinomainen poltteensietokyky, jos meinaa chipotlen kokonaisena hurauttaa. Melkein annan takuun, että niin ei käy 🙂

 22. Antti on 23.11.2014 at 9:46 sanoi:

  Noita Santa Marian kuivikkeita testasin kesän grillikastikkeiden keitossa, olivat kyllä hyviä. Kelpaisi täydennys tännekin päin, vaikka lasten kanssa on vähän tulisuutta varottavakin…

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 23.11.2014 at 10:15 sanoi:

   Onneksi tulisuus on annostelukysymys, vaikka sen säätö onkin välillä herrassaan. Hyvä kuulla, että noita on jo löytynyt kaupasta. Antaa toivoa omallekin kauppareissulle.

 23. Pippa on 25.11.2014 at 9:15 sanoi:

  Ei vitsi, sinä kyllä osaat ennustaa mitä ihmiset haluavat kokata! Nimittäin chiliä kaipaan, ja nyt on täydellinen resepti hallussa! Kiitos! Eikä tässä nyt pelkällä chilillä pärjätä loppuviikkoa, ajattelin nimittäin taikoa kylään tuleville täydellisille naisille täydellistä vuohenjuustomoussea ja punajuuria reseptilläsi…ehkä pieni fenkolisalaattikin pitää pyöräyttää.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 25.11.2014 at 18:11 sanoi:

   Ihan mahtavaa, että olet jaksanut kaivella arkistoja. Kuulostaa aika herkulliselta loppuviikon menulta. Toivottavasti maistuu vieraille. Minä jännitän täällä varmaan sinua enemmän 🙂

   • Pippa on 30.11.2014 at 20:58 sanoi:

    Turha jännitys pois, viikonloppumme oli todella onnistunut! Superkiitos resepteistä, niillä ei vaan voinut epäonnistua! Punajuuria tulee löytymään useammankin talouden joulupöydästä perinteisen rosollin sijaan…

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 01.12.2014 at 18:45 sanoi:

     Ihan mahtavaa, tässä samalla muistuu itsellekin mieleen vanhoja reseptejä. Ehkä punajuuret päätyvät meilläkin joulupöytään.

 24. Chili maistuu aina! Toin Espanjasta pakettikaupalla erilaisia chilejä ja taidanpa haudutella niistä viikonloppuna hyvää pataa.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 26.11.2014 at 8:16 sanoi:

   Ensi viikonloppu vaikuttaa säätiedotteen mukaan oivalliselta chiliviikonlopulta.

 25. Pasi on 28.11.2014 at 16:52 sanoi:

  Jonna, mä löysin ja ostin kahta erilaista kuivattua chiliä Sellon Star Orient Foodista. Lajikkeista mulla ei ole mitään hajua, mut pataan ne joutuu siitä huolimatta

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 30.11.2014 at 12:24 sanoi:

   Tuonne menen tsekkaamaan, kiitos vinkistä. Toivottavasti tulee hyvää pataa!

 26. Kirsi on 13.03.2015 at 22:19 sanoi:

  Huippuherkullisen kuuloinen pata. Kokeillaan, ehkä lampaasta. Olisin kysynyt, miksi sitä haudutetaan ilman kantta? Onko tähän joku erityinen syy?

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 14.03.2015 at 7:54 sanoi:

   Nestettä keitellään kasaan alussa. Tässä padassa liemi on aika paksua myös suurustamisen takia. Olen tehnyt pataa jo varmaan viisi kertaa ja tuon kannen kanssa en ole ollut supertarkkana, mutta noin pääpiirteissään olen ensin haudutellut muutaman tunnin ilman kantta ja loput kannen alla.

   Lammas kuulostaa todella hyvältä. Lampaastakin kannattaa valita rasvainen osa, jotta pataan tulee makua myös sitä kautta.

 27. Tapani Lehtinen on 28.03.2015 at 21:16 sanoi:

  Tapani

  Onko nuo ohjeessasi olevat olevat kuminansiemenet ”näkkileipäkuminaa, vaiko juustokuminaa eli jeeraa ?

 28. Pingback: Lempiruokaa - Chorizolihapullat ja tomaatti-mustapapuchiliä - suolaa & hunajaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation