Tietoa mainostajalle ›

Blog

Ihan pihalla – chili-pähkinäkanaa grillistä

Chili-kookosmarinoidut kanavartaat suolapähkinäkuorrutteella
Marinadin pohjana on chilihilloke, jota keitellessä aukeavat takuulla kaikki röörit. Lopputulos on kuitenkin yllättävän lempeä. Jäljellä on vain kevyt takapotku. Hyvä makupohja, jota marinadin kookosmaito pehmentää entisestään.

chili-pähkinäkana
Piti ostaa uusi jalka meidän pieneen grilliin. ”Kyllähän meille kahdelle nyt tuo toistaiseksi riittää”. Nälkä kasvoi syödessä. Minä himoitsin brikettigrilliä, miehen mielestä se on arjessa epäkäytännöllinen.

Seurasin vierestä päätösprosessia. Ahkeran verkkosurffailun ja vertaistukipuhelujen jälkeen tuolla pihalla nyt töröttää hybridimalli. ”Mahtuu sitten vähän isommallekin porukalle ja kyllä hiilestä tulee ihan eri maku”. Miehet. Ota niistä nyt selvää, mutta lopputulema sopii minulle. Hiilellä nimittäin tulee ihan eri maku kuin kaasulla puljatessa, mutta toisaalta arki-iltaisin viidessä minuutissa valmis grilli on iso plussa.

Meidän keittiö on grillin oston jälkeen siirtynyt pihalle. Uutuudenviehätystä. Ja myös vähän alkukankeutta. Kanakin sai väriä suunniteltua enemmän, mutta siitä kärsi lähinnä kuvauksellisuus.

Homman juju on broilerin maustamisessa käytettävä chilihilloke, joka ei ole yhtään niin tulinen kuin voisi kuvitella. Entisestään sitä pehmentää kookosmaito. Lopputulema on pehmeän mausteinen ja suolapähkinät antavat mukavaa rapeutta. Kuvauskerralla laitoin pähkinät lihan pintaan jo ennen grilliin laittamista. Ne palavat aika helposti ja sitäpaitsi tippuvat kyydistä. Parempi tapa löytyi toisella yrityksellä: Juuri ennen kuin kanat ovat kypsiä, niihin sivellään hiukan chili-kookoskastiketta ja pyöritellään pähkinöissä. Sen jälkeen enää loppukypsennys. Jos kypsennät kanat uunissa, voit laittaa pähkinät pintaan jo aluksi.

Idea chili-kookosmarinadista on Donna Hayn lehdestä. Matkan varrella se on muokkaantunut suomalaiseen markettivalikoimaan soveltuvaksi ja samalla olen muokannut mittasuhteita kerta kerralta enemmän. Esimerkiksi sokeria on jäljellä vain murto-osa alkuperäisestä ohjeesta. Chilihilloketta voi keittää suuremman määrän kerralla ja säilöä puhtaaseen purkkiin hillon tavoin. Sen jälkeen tämä on lähes pikaruokaa.

Hillokkeen väriin vaikuttaa eniten sokeri. Jos käytät tavallista taloussokeria, väri on kauniin punertava. Varsinkin tumma muscovado muuttaa värin melko ruskeaksi, mutta antaa toisaalta makua. Voit myös käyttää ohjeen sokerimäärästä puolet taloussokeria tai ruokosokeria ja puolet muscovadoa.

Tarjoa esimerkiksi vietnamilaisen varhaiskaalisalaatin kanssa.

Chili-pähkinäkanaa grillistä

neljälle

Chilihilloke

3 rkl maapähkinäöljyä
1/2 rkl sesamöljyä
3 isoa punaista chiliä
noin 2 senttimetrin pala tuoretta inkivääriä
1 pieni sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 rkl riisiviinietikkaa (tai punaviinietikkaa)
2 rkl kalakastiketta
1 rkl tamarinditahnaa
50 g (noin 1 dl) tummaa muscovadosokeria (tai jotain muuta sokeria)
noin 1/2 dl vettä

satay-vartaat

800 g broilerin paistileikkeitä
noin 1 1/2 dl suolapähkinöitä (voit tehdä saman myös ilman pähkinöitä)
1 1/2 dl chilihilloketta
1 1/2 dl kookosmaitoa
suolaa
mustapippuria

1. Jos käytät puisia varrastikkuja, laita ne tässä vaiheessa likoamaan. Puolentoista litran muovipullo on tähän loistoväline. Tikut pulloon, vettä piripintaan ja korkki kiinni.

2. Keitä ensin hilloke. Leikkaa chilit rouheiksi paloiksi ja poista siemenet halutessasi. Kannattaa jättää chilit kohtuullisen suuriksi palasiksi. Pienet palavat hetkessä pannulla. Leikkaa sipuli ja valkosipulit muutamaan osaan, raasta inkivääri.

3. Kuumenna ruokalusikallinen maapähkinäöljyä ja sesamöljy pannulla, lisää chilit. Paista keskilämmöllä, kunnes ne ovat pehmenneet ja saaneet hiukan ruskeaa väriä. HUOM. Chili palaa todella helposti. Sekoittele koko ajan. Jos se menee mustaksi, aloita alusta. Ei kannata pilata koko satsia muutaman chilin takia.

4. Laita korkeaan kapeaan kulhoon sipulit,  valkosipuli ja inkivääri. Kaada päälle pannulta chilit öljyineen. Aja sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi.

6. Kuumenna loput maapähkinäöljystä pannulla ja kaada tahna pannulle. Paista miedolla lämmöllä noin kymmenen minuuttia, jotta sipuli ehtii makeutua. Älä päästä palamaan.

7. Lisää kalakastike ja riisiviinietikka koko ajan sekoittaen. Lisää sokeri, tamarinditahna ja vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Laske sen jälkeen lämpötilaa matalalle ja hauduttele noin 20 minuuttia, kunnes hilloke on paksua ja kiiltävää. Lisää tarvittaessa vettä keittämisen aikana.

6. Leikkaa paistileikkeet kahteen-kolmeen osaan, laita kanapalat pakastuspussiin ja valmista marinadi. Sekoita hilloke ja kookosmaito esimerkiksi haarukalla tasaiseksi ja kaada 2/3 kokoos-chilikastikkeesta kanapalojen päälle. Anna maustua vähintään tunti.

7. Rouhi suolapähkinät melko rouheaksi rouheeksi esim. monitoimikoneella tai sauvasekoittimen myllyllä.

8. Ota kanat pois marinadista. Pyyhi ylimääräinen pois, mausta suolalla ja mustapippurilla ja pujota varrastikkuihin.

9. Grillaa melkein kypsiksi, sivele kookos-chilikastikeella ja pyörittele samantien suolapähkinärouheessa. Paista vielä muutama minuutti.

 

*****

While cooking a patch of chilli jam with watery eyes, it is hard to believe how gentle the jam will actually become. Combined with coconut milk it can be used as a spicy-sweet base for a marinade. Marinate chicken in chilli jam coconut milk marinade, barbecue and sprinkle with salted peanut and you will get a cheat’s satay chicken skewers which has a nice kick without being overly hot. A inspiration for chicken skewers is from Donna Hay Magazine.

14 kommenttia “Ihan pihalla – chili-pähkinäkanaa grillistä

 1. Campasimpukka on 08.07.2014 at 12:56 sanoi:

  Grillausvälineistöä ei ilmeisesti koskaan voi olla liikaa 😀 Näimme just Saksassa uudenlaisen konseptin taas, sellaisen, missä oli paristolla toimiva tuuletinkin :O Usko tai älä, emme ostaneet sellaista.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 09.07.2014 at 21:24 sanoi:

   Nyt on kyllä vaikea uskoa 🙂 Meillä haaveiltaisiin seuraavaksi sellaisesta kunnollisesta savustussysteemistä…

 2. vaikka muuten rakastankin museokadun kainalon urbaania paratiisiamme niin kyllä grilli aika toimettomaksi tuossa osoitteessa jää :-/ ihanan näköisiä ja kuuloisia! hölmo kysyy tietämättömänä: ovatko paistileikkeet nyt sitten evrrattavissa amerikkalaisten grillausauktoriteettien suosimaan ”boneless chicken thigh”- lihaan?

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 09.07.2014 at 21:24 sanoi:

   Ne ovat juuri niitä, tosin joskus niissä on luu mukana, joskus ei. Eikö teillä ole ole taloyhtiössä edes pientä pihan lämpärettä. Niin me Töölössä grillailtiin, takapihalla, kun ei ollut edes omaa parveketta.

 3. Oih,kuulostaa ja näyttää niin pirun hyvältä. Pakkohan tää ohje on pölliä 🙂

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 09.07.2014 at 21:25 sanoi:

   Ihan on vapaata riistaa 😉 eli anna mennä vaan. Olisi hienoa jos testaat ja kerrot, miten toimi sinun makuusi.

 4. Hahah, meillä tapahtuu lähes kaikessa noin, kun teillä grillin hankinassa….että suunnitelmat vähän niinku lähtee käsistä 😉
  Nappaan reseptivihkoon tuon chilihillokkeen ja vartaiden ympärille tulevat muutkin ainekset/määrät, sillä mikä estää etteikö tuolla tavoin voisi maustaa muutakin, vaikkapa tofua tai seitania 🙂 Mitäs luulet, toimisko myös jättikatkaravun pyrstöille?

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 13.07.2014 at 13:47 sanoi:

   Ei ole meilläkään ensimmäinen kerta kun homma paisuu 😉

   Itseasiassa jättikatkaravut ovat loisto-oivallus. Teenpä vielä itsekin ilman noita pähkinöitä, kookosmaito-chilihillomarinadi kuulostaa ihan täydelliseltä ravuille.

 5. Nam, miten herkullisen näköisiä! Satayvartaat on yksi kyllä yksi lempparikanaruokiani, pitääpäs testata tätä sinunkin reseptiäsi, näyttää sen verran hyvältä. 🙂

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 13.07.2014 at 13:50 sanoi:

   Kannattaa kokeilla. Tämä on siitäkin kätevä, että hillon voi keitellä illalla kun ei ole niin kuuma. Se säilyy kyllä jonkin aikaa

 6. Reetta on 13.07.2014 at 13:37 sanoi:

  Ai että, kuulostaa SAI-RAAN hyvältä!
  Ps. mulla oli eilen tyttöjen juhlat, johon tein nyhtöpossuhampurilaisia sinun ohjeella, sämpylöistä lähtien… Ja voi tsiisus, kaikilta meinas lähteä taju, oli niin hyvää! ihan täydellistä, kiitos!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 13.07.2014 at 13:54 sanoi:

   Tämä ei ole hullumpaa 😉

   PS ihan mahtavaa kuulla. Siinä on oma värkkäämisensä, mutta vaiva kyllä palkitsee.

 7. Hybridigrilli on varmasti loistava ratkaisu! Meillä on nyt vain kaasugrilli, haaveilen Big Green Eggistä. Savustusasiaa pohditan meilläkin: Sähkösavustinta puoltaa sen nopeus. Voisi savustaa vaikka pari sipulia tai tomaattia. Nuotion tekeminen ja perinteinen savustuspönttö ei tunnu taas oikein järkevältä. Sellaista veturinmallista jumbosavustingrilliä meille tuskin kuitenkaan tulee, vaikka ajatus vähän houkuttaisikin.

  World first problems.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 14.07.2014 at 0:27 sanoi:

   Onneksi on myös näitä first world problems.
   Big Green Egg oli minun haaveeni, mutta se on aika iso investointi. Savustusasia on myös meillä listoilla. Mies haaveilee sellaisesta Weberin pöntöstä. Luulen, että ensi alkuun meille tulee sellainen parin kympin laatikko ainakin ensi alkuun. Hybridigrillistä on vasta niin vähän kokemuksia, etten osaa sanoa, onko hyvä hiilinäkökulmasta. Kaasuvehkeenä toimii loistavasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation