Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Blog

Maidoton vaan ei mauton – Maidoton täytekakku

Juhlistimme ystäväni pyöreitä vuosia ja lupauduin leipomaan kakun – vasta sen jälkeen tajusin, että sen pitäisi olla maidoton. Hikikarpalot olivat turhia: Pakon edessä syntyneestä maidottomasta kakusta tuli bravuurini. Vadelmilla täytetty maidoton täytekakku on raikas ja sopivasti hapan, makeutta kakku saa kuorrutteen italialaisesta marengista. 
Maidoton täytekakku

Elin uskomuksessa, että maidoton täytekakku olisi joku kompromissien summa, jossa olisi pakko käydä halveksimallani korvikehyllyllä. Syytän uskomuksesta kermaa. Kun oivalsin, että useimmiten kakkupohjassa ei ole tipan tippaa maitoa, avautui maidottomaan leivontaan ihan uusi maailma. Marjavuoren alla piileksiikin ihan tavallinen sokerikakku. Vain kuorrutus sai uudet vaatteet, kerman sijaan italialaisen marengin.

Italialaisessa marengissa kuuma sokeriliemi kypsentää valkuaiset, eikä marenkia tarvitse enää erikseen paistaa kypsäksi. Kaasupolttimella tehdyt koristeet ovat vain silmänlumetta, jotka voi hyvin jättää myös pois. Kiiltävä, vitivalkoinen marenki on kaunis ihan sellaisenaan.

Italialaisen marengin valmistamiseen löytyy useita koulukuntia, fanaattisimmat mittaavat aikaa sekuntikellolla. Kellottanut en ole koskaan, mutta ilman lämpömittaria et selviä. Sokeriliemi pitää kuumentaa 120-asteiseksi, jotta se on riittävän kuumaa kypsentämään valkuaiset. Marengin voi valmistaa sähkövatkaimella, mutta yleiskone helpottaa tekemistä.

Juhliin italialaisella marengilla päällystetty kakku on käytännöllinen, koska toisin kuin kerma marenki ei pahastu yön yli säilytyksestä. Voit tehdä marengin valmiiksi edellisenä iltana ja säilyttää sitä pussissa jääkaapissa tai levittää sen kakun päälle jo edellisenä iltana, kunhan suojaat kakun huolellisesti tuorekelmulla. Luin, että italialainen marenki säilyisi notkeana ja pursotusvalmiina jopa pakastimessa.

Paistoin kakun kahdessa 18-senttisessä kakkuvuoassa, jolloin kakusta saa nelikerroksisen. Korkea kakku kypsyy helpommin, kun paistat sen kahdessa vuoassa. Voit myös hyvin tehdä kakun yhdessä normaalikokoisessa kakkuvuoassa.

Kakku on päässyt pöytään meillä jo useampaan kertaan, välillä maidottomana, välillä olen lisännyt väliin myös vaniljalla maustetun jogurttivaahdon.

Lisää kakkuja kevään juhliin löydät kakkukoosteesta. Yksi lempikakuistani on myös ruusuinen vadelma-raparperikakku.

Maidoton täytekakku

noin kahdelletoista

Kakkupohja

3 dl kananmunia (5-6 kpl)
3 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

voita ja vehnäjauhoja tai voita ja leivinpaperia vuokaan/vuokiin (voissa on vain hyvin vähän maitoproteiinia, useimmille maitoallergikoille se ei aiheuta oireita. Tarkista kuitenkin etukäteen tai voitele vuoka öljyllä ja vuoraa se leivinpaperilla sen jälkeen)

Kostutukseen

sitruunamehua ja vettä
sokeria

Täyte

noin 1 l pakastettuja vadelmia
sokeria

Italialainen marenki

marenkia tulee reilusti ja siitä riittää tarvittaessa noin kaksinkertaiseen kakkuun

3 kananmunan valkuaista
2 1/2 dl sokeria
1 dl vettä
ripaus suolaa

koristeluun

marjoja (esim. 5-6 mansikkaa, pieni rasia pensasmustikoita, puoli rasiaa tuoreita vadelmia)

Valmista ensin kakkupohja

1. Kuumenna uuni 185 asteeseen. Voitele kaksi 18-senttistä kakkuvuokaa (tai yksi normaalikokoinen kakkuvuoka) ja vuoraa ne leivinpaperilla (tai voitele ja jauhota ne). Jos valmistat kakun kahdessa pienemmässä vuoassa, saat siitä korkean nelikerroksisen kakun.

2. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Kuohkean kakun perusta on muna-sokerivaahto eli vatkaa kunnes saat helposti tehtyä kahdeksikon vaahdon pinnalle vatkaimesta valuvasta taikinasta.

3. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhojen joukkoon ja siivilöi varovasti taikinan joukkoon. Käytä sekoittamiseen sähkövatkaimen sijaan esimerkiksi nuolijaa.

4. Jaa taikina tasan kahteen vuokaan ja paista kakkupohjia noin 20-25 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä. Kokeile kypsyyttä tikulla: Kun tikkuun ei tartu enää taikinaa, kakku on kypsä.

5. Nosta kakut uunista ja pudota ne hetken kuluttua vuoasta noin parinkymmenen sentin korkeudelta pöydälle. Kakuissa oleva vesihöyry korvaantuu ilmalla ja ne pysyvät kuohkeana.

6. Anna kakkupohjien jäähtyä ja leikkaa ne kahteen osaan täyttämistä varten.

Valmista täyte ja täytä kakku

7. Kakkujen jäähtyessä valmista täyte ja kostutusliemi: Jos käytät kotimaisia vadelmia, riittää kun maustat ne sokerilla. Jos käytät ulkomaisia pakastevadelmia, laita vadelmat ja sokeri kattilaan ja kuumenna kunnolla. Anna jäähtyä. Ole maltillinen sokerin kanssa, vadelmien hapokkuus taittaa hyvin Purista sitruunamehu, laimenna sitä hiukan vedellä ja mausta sokerilla makusi mukaan.

8. Kokoa kakku kerros kerrallaan. Kostuta ensin kakkulevy ja levitä päälle kolmannes vadelmista. Alimpiin kerroksiin tarvitset vain vähän kostutusta, koska vadelmissa on nestettä ja neste valuu myös ylemmistä kerroksista alimpiin.

9. Anna kakun vetäytyä seuraavaan päivään, jos mahdollista, mutta vähintään muutama tunti.

Valmista italialainen marenki

10. Mittaa sokeri ja vesi kattilaan ja sekoita huolellisesti. Kuumenna kiehuvaksi ja laita seoksen joukkoon lämpömittarin anturi. Anna kiehua, kunnes seos on 120-asteista (noin kahdeksan minuuttia). Älä sekoita sokerilientä ennen, kuin se on 110-asteista, ettei se kristallisoidu.

11. Sokeriliemen kiehuessa erottele valkuaiset ja keltuaiset huolellisesti, laita valkuaiset metallikulhoon, ripauta joukkoon hiukan suolaa ja vatkaa jämäkäksi vaahdoksi, joka ei putoa kulhosta, vaikka kääntäisit kulhon ylösalaisin.

12. Kun sokeriliemi on 120-asteista, nosta se pois liedeltä ja kaada koko ajan reippaalla teholla vatkaten se valkuaisvaahdon joukkoon. Jatka vatkaamista, kunnes marenki on paksua, laske nopeutta ja vatkaa kunnes marenki on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi.

13. Pursota tai levitä marenki kakun päälle lusikalla. Halutessasi voit ruskistaa siihen koristeita kaasupolttimella.

14. Koristele kakku marjoilla juuri ennen tarjoilua.

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

5 kommenttia “Maidoton vaan ei mauton – Maidoton täytekakku

  1. Pakko kokeilla joku kerta tätä kakkua, marenki kakun päällä kuulostaa ihanalta.

    Onko tuo munan kypsentäminen tärkeää rakenteen takia? Vai tuleeko se ulkomailta jossa raakaa munaa ei ole suositeltavaa syödä?

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 29.04.2018 at 21:12 sanoi:

      Tämä oli ihana. Olen tyytyväinen, että pakon edessä keksin marengin. Se on todella hyvää.

      Väittäisin, että se on rakenteen takia. Italialainen marenki on jo valmiiksi sitkeämpää ja tiivimpää kuin perusmarenki ja paljon parempaa kypsentämättömänä. Se valkuaisten kypsyminen lienee tuon rakenteen takana, koska minun logiikallani ei ole muuta merkittävää eroa perusmarenkiin.

  2. Pingback: Helppo peltijuustokakku - 52 Weeks of Deliciousness

  3. Tämä on just mullakin se logiikka, että kun on saanut nauttia aina korvaamattomasta ruokavaliosta, menee heti hermot kun joku mainitsee jonkun ton ton -jutun. Kunnes huomaa, että no niin, siis tämähän on muutenkin just se ton mitä tarvii tai ainakin pienellä variaatiolla!

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 12.05.2018 at 20:01 sanoi:

      Jos on vain yksi asia, mitä vältellä, se on kivutonta – useimmiten, kunhan ei jymähdä vanhoihin ajatuksiinsa. On niin onnekasta, että voi olla kaikkiruokainen ja melkein koko sukukin on. Harvoin joutuu miettimään näitä asioita ja siksi liian helposti tulee ajatusjumi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation