Tietoa mainostajalle ›

Blog

Laiskan viljelijän sadonkorjuu – Juustopiirakka

Saatan olla maailman aikaansaamattomin tomaatinkasvattaja. Laiskin ja välinpitämättömin. Lopputuloksena odotin jokseenkin kuivaa satovuotta, mutta sinnikkäät taimeni palkitsivat minut ruhtinaallisesti.

juustopiirakka-marinoidut-tomaatit

En saanut aikaiseksi tukea taimiani hyvissä ajoin, joten niistä ehti kasvaa hiukan epämääräiset läjät. Kaiken härdellin keskellä unohdin kastella paljon vettä kaipaavia tomaatteja säännöllisesti. Loppukesästä ne muuttuivat kellertäviksi läjiksi.  Varkaiden poisto. Kyllä minä ne taisin kerran poistaa tänä kesänä, ehkä jopa kahdesti. Tästä kaikesta kaltoinkohtelusta huolimatta nuo sinnikkäät taimet palkitsivat minut isolla kopallisella maailman makeimpia ja kauneimpia pisaratomaatteja ja kirsikkatomaatteja.

Sadon salaisuuden on pakko olla varhainen hellä hoiva, jota ne olivat vastaanottaneet intohimoiselta taimikasvattajalta Kivistössä-Marilta, ennen kuin ne päätyivät tänne karaistavaksi. Eikä tässä karaisemissa ollut kyse viiden minuutin pikku-ulkoilusta. Täällä ne joutuivat elämän kovien tosiasioiden eteen, mutta selviytyivät silti. Nuo urheat pikkutaimet saattavat huolettoman hoitoni häpeään.

tomaattisato

Oman terassin tomaatit ovat niin kallisarvoisia, että ne eivät ikinä päädy kypsennettäväksi. Haluan syödä makeat tomaatit sellaisenaan. Sen verran lipsuin periaatteistani, että marinoin niitä hiukan juusto-timjamipiirakan päälle. Vain paras oliiviöljyni kelpasi niiden kylkeen.

Juustopiirakkaan voi hyvin raastaa juustonjämät jääkaapista. Oltermannit ja muut miedot juustot kannattaa jättää väliin ja valita joku mieleinen vahva juusto. Piirakka nojaa juustoon, vahvaan sellaiseen. Itse tein piirakan mustaleimaemmentalista.

Juustopiirakka ja marinoidut tomaatit

1 iso piirakkavuoka

Marinoidut tomaatit

400 g kirsikkatomaatteja
1 1/2 rkl valkoista balsamiviinietikkaa
1 1/2 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulin kynsi
mustapippuria
2-3 oksaa tuoretta timjamia
ripaus suolaa

Pohja

100 g voita
2 rkl mustaleimaemmentalia tai muuta vahvaa juustoa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
2 rkl vettä
1 oksa tuoretta timjamia
pieni ripaus suolaa

Täyte

1 dl maitoa
1 dl kermaa
100-130 g mustaleimaemmentalia tai muuta vahvaa juustoa
nippu tuoretta timjamia
ripaus suolaa
mustapippuria
2 kananmunaa

Lisäksi nokare voita vuoan voiteluun

1. Laita ensin tomaatit maustumaan siksi aikaa, kun valmistat piirakan muutoin. Halkaise kirsikkatomaatit kahtia, silppua valkosipuli mahdollisimman pieneksi, poista timjamista varret. Sekoita kaikki marinoitujen tomaattien ainekset kulhossa ja jätä maustumaan lämpimään.

2. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja voitele vuoka voilla. Tee pohjataikina. Kuutioi voi ja nypi voi, suola, timjami, juustoraaste ja vehnäjauhot tasaiseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.

3. Kauli taikina ohueksi pyöreäksi ympyräksi, joka ulottuu reunojen yli. Painele taikina ohuesti vuoan pohjalle ja reunoille. Leikkaa ylimääräinen taikina pois. Pistele haarukalla muutama reikä pohjaan. Jos haluat, voit laittaa kuivattuja herneitä pohjan päälle, niin se pysyy paremmin muodossaan. Paista pohjataikinaa noin 10 minuuttia.

4. Sekoita kaikki täytteen ainekset. Kaada täyte pohjan sisään ja paista noin 20 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt. Jos pinta alkaa tummua liikaa, suojaa se leivinpaperilla.

5. Anna jäähtyä hetki ja nostele marinoidut tomaatit piirakan päälle juuri ennen tarjoilua. Marinointi irrottaa tomaateista paljon nestettä, älä laita nestettä piirakan päälle, se vetistää piirakan.

*****

Despite of all ignorance and negligence my tough little tomatoes had to go through during the growing season they managed to survive. And not only survive, they namely delighted me with a big bowl of the sweetest of cherry tomatoes.  

Secret behind my crop must be a loving and devoted ”early childhood care” they got as seedlings from a passionate gardener who donated them to me. After first months I got lazy and must have broken all the golden rules possible. Irregular watering and lazy removing of suckers do not normally pave a road to success in tomato growing. 

Even though there was not much hard work involved in growing them I still happily embrace the sweet little treats. Whizzing them into a soup would be an insult. So I just gently marinated a small batch in my best olive oil, vinegar and fresh thyme and served the marinated tomatoes on top of a savory emmenthaler pie.

14 kommenttia “Laiskan viljelijän sadonkorjuu – Juustopiirakka

 1. Ihanat pikku tomaatit:) Ja herkulliselta kuulostava piirakka:)

 2. Aikas ihanan tavan keksit tuoda itse kasvatetut tomaatit annoksen päätähdeksi. Nätti kun mikä ja varmasti herkkua!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 27.09.2014 at 22:55 sanoi:

   Tykkäsin kyllä kovasti, raikkaat tomaatit taittavat hyvin juustopiirakan rasvaisuutta. Olin itsekin aika tyytyväinen.

 3. Kuulun samaan koulukuntaan: omat tomaatit syödään vain kypsentämättöminä. Vain vihreiksi jäävät tomaatit keitän tänä vuonna ketsupiksi (Kivistön ohjeella).

  Olivatko sinun tomaatit makeaa Sun Gold -lajiketta?

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 28.09.2014 at 16:15 sanoi:

   Pakko tunnustaa, ettei minulla ole pienintäkään aavistusta lajikkeesta 🙂 Vaikka viime kesänä vannoin, että alan kirjoittaa niitä ylös…

 4. Lisäksi sinun ihanat pikku tomaatit saavat olla ihan innoissaan kun ovat päätyneet päätähdiksi näin ihastuttaviin kuviin!

 5. No eihän omia tomaatteja hyvänen aika brutaalisti ruoan joukkoon laiteta!!! 😀 Ihanat kuvat ja pätevän kuuloinen piirakka.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 29.09.2014 at 18:36 sanoi:

   No ei totta totisesti. Kiitos, juustopiirakka ei voi mennä pieleen. Kunhan vain valitsee kunnon juuston. Niinkuin vaikka Västerbottensostin, sinun suosikkisi 🙂

 6. Onneksi olkoon hienosta sadosta! itse kasvattelin myös tomaattia, mutta tänä vuonna satoa ei tullut vaikka silmä kovana kyttäsin Kokkipottilan tomaattivinkejjä 😀 ensi vuonna uusi yritys!

 7. Kauniita tomaatteja! En minäkään omia pensastomaattejani tukenut, vasta kun ne olivat yhdessä solmussa suuren satonsa kanssa. Kirsikkatomaattia kasvatin kasvihuoneessa, nekin alkoivat kypsyä vasta syyskuussa ilmojen uudelleen lämmettyä. Vettä ja vähän lannoitetta, aurinkoa ja lämpöä sopivasti tarvitaan. Kesä oli todella haasteellinen.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 01.10.2014 at 21:07 sanoi:

   Joo oli aika haasteellinen kesä, mutta toisaalta myös poikkeuksellisen lämmin. Paljon ennätti tulla onneksi kypsääkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation