Tietoa mainostajalle ›

Blog

Tomaattisesonki – tomaattibulgur

Tomaattinen bulgursalaatti
Sasu Laukkosen mukaan Suomessa on tomaattiongelma: Yhdeksän kuukautta vuodessa ne ovat mauttomia ja vetisiä. Nyt on onneksi se lyhyt aika vuodesta, kun ne ovat makua pullollaan.

tomaattinen-bulgur-2

Viime vuonna parvekkeellani kypsyi vaivainen yksi tomaatti. Onneksi vuodet eivät ole veljeksiä. Tänä vuonna kaksi tomaatin taimeani ovat tuottaneet satoa niin paljon, ettei viime aikoina kaupasta ole tarvinnut tomaatteja ostaa. Nypin kypsiä ja mehukkaita kirsikkatomaatteja parvekkeelta joka päivä vähintään leivän päälle.

Toinen lajikkeista on peruspunainen – kokeneempi viljelijä olisi laittanut lajikkeen nimen talteen, niin olisi ensi vuonnakin osannut ostaa saman omaan suuhun sopivan laadun. Toisen taimen sain taimivaihdossa shison siemeniä vastaan Kivistöstä. Tunsin itseni melkein oikeaksi viljelijäksi. Taimivaihto! Teknisesti osuuteni vaihdosta ei tosin käy taimesta. Vajaan siemenpussin vaihtamiseen ei paljon viljelijäntaitoja tarvita. Pussin mukaan tomaattien piti olla suklaanväristä lajiketta, mutta alkaa kyllä vahvasti vaikuttaa, että väri onkin oranssi. Odottelin hedelmien muuttumista rusehtavaksi. Kun mitään ei tapahtunut, maistoin yhden raa’aksi epäilemäni oranssin ja se oli täydellisen kypsä. En pistä pahakseni, hyviä ovat ja niin somiakin.

Tämän bulgurin idean olen saanut hyvän ystäväni turkkilaiselta naapurilta. Ystäväni juhlissa on yhä useammin cateringtoimintaa aloittelevan naapurin maukkaat tarjoilut. Hänen punaiseen bulgursalaattiinsa jää pahasti koukkuun. Tämä ei ole samanlainen, oikea on huomattavasti tulisempi, eikä siinä ole tomaatteja, basilikaa tai fetaa, mutta löysin idean niiden lisäämisestä vanhasta Lantliv Mat & Vinistä. Tämä ohje on sovellus naapurin salaatista ja siihen on yhdistelty ideoita Lantliv Mat & Vinin tomaattisesta couscoussalaatista. Reseptin ideana on bulgurin kypsentäminen veden sijaan tomaattimehussa.

Annos on todella iso kahdelle, mutta meillä se hurahti melkein kokonaan karitsalihapullien kaverina. Pöydässä istui tosin kaksi todella nälkäistä kesän pisimmän pyöräretken jäljiltä. Voit tarjota lisänä myös turkkilaista jogurttia kastikkeena. Eikä pari mustaa oliiviakaan salaatissa haittaisi, jos ei unohtaisi niitä kauppaan.

Tomaattinen bulgursalaatti

kahdelle-kolmelle

2 dl bulguria
2 dl tomaattimehua (tai bulgurpaketin ohjeen mukaan)
1 valkosipulin kynsi
vajaa 1 tl kuivattuja chilihiutaleita (tai tulisuuden mukaan)
noin 150-200 g erivärisiä kirsikkatomaatteja
1 kesäsipuli tai punasipuli
100 g vahvaa fetajuustoa
noin 3 rkl hyvää oliiviöljyä
4-5 oksaa basilikaa

1. Laita kattilaan tomaattimehu, pienen pieneksi silputtu valkosipuli ja chilihiutaleet. Kuumenna kiehuvaksi.

2. Kypsennä bulgur ohjeen mukaan, mutta käytä nesteenä veden sijaan tomaattimehua.

3. Viipaloi sipuli ohuiksi siivuiksi, halkaise kirsikkatomaatit ja silppua basilika krouvisti. Sekoita ne kypsän bulgurin sekaan. Sekoita joukkoon myös oliiviöljy.

4. Kaada bulgur tarjoiluastiaan, murustele päälle fetaa ja koristele muutamalla basilikan lehdellä.

24 kommenttia “Tomaattisesonki – tomaattibulgur

 1. Bulgurin kypsentäminen tomaattimehussa – wow mikä vinkki!

  Tomaattia rakastavalle (näinä 3na kuukautena, kun ne oikeastikin maistuvat tomaatille) tämä ohje uppoaa. Ja tomaattimehuhan maistuu samalle vuoden ympäri, joten eiköhän mediän keittiössä syödä tomaattimehussa keitettyä bulguria ensi talvenakin 🙂

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 08.09.2013 at 19:57 sanoi:

   Luulen, että meidänkin 😉 Toimii samalla tavalla tomaattimehussa kypsennettynä ja tukevasti chilisenäkin. Jos siis ei ole vaikka paras tomaattisesonki.

 2. Ihan loistoidea kypsentää bulgur tomaattimehussa!

  Tomaattiasiassa olen sinun ja Sasun kanssa täysin samaa mieltä. Mutta onneksi lämmin loppukesä on kypsyttänyt tomaatteja tasaisesti. Onnea on omat tomaatit!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 08.09.2013 at 19:57 sanoi:

   Onnea todellakin. Ne ovat ihan parhaita suoraan puskasta napsittuna.

 3. Meilläkin kesä on tomaattisesonki;:onhan täällä ihania tomaatteja ympäri vuoden mutta kesällä ne täälläkin ovat parhaimmillaan,maukkaimmillaan ja edullisimillaan,minkä vuoksi niitä tuleekin ahkerasti käytettyä:) Ja onnea vaan hyvästä tomaattisadosta! Kiva salaatti:)

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 08.09.2013 at 19:58 sanoi:

   Ehkä juuri siksi niitä hyviä tomaatteja osaa arvostaa, kun niitä saa niin pienen ajan vuodesta.

 4. Tiina G on 08.09.2013 at 15:03 sanoi:

  Kiitos inspiksestä – ihanan näköinen salaatti! Me lähdettiin heti testaamaan kun mietittiin just mitä tekis nopeesti sunnuntaipiknikille. Ei ollut bulguria kaapissa, joten käytin quinoaa. En ollutkaan ennen kypsentänyt tomaattimehussa (säilyketomaattien liemessä) – erinomaista! Eilisestä oli jäljellä chimichurria, joten laitoin sitä loppusilaukseksi pari lusikallista joukkoon – ja viimeiseksi vielä tuoretta oreganoa ja korianteria. Ihan parasta!!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 08.09.2013 at 19:59 sanoi:

   Ihanaa, että tykkäsitte. Tuo chimichurri lisä on loistoidea ja quinoa pitääkin testata. Sitä käytetään kovin harvoin keittiössämme.

 5. Mielenkiintoista, mikähän siemen siellä pussissa on ollut? Meillä nimittäin ne chokolatet on ihan kiltisti kaikki violetinruskeita. Eikä tuo oranssi voi olla se toinenkaan, jota tänä vuonna kasvatin, se nimittäin on rehellisen keltainen ja pensasmallinen. (purkkien sekoittuminen lajimerkintävaiheessa sinänsä olisi ihan mahdollista täällä kaaoslandiassa) Hauskaa, sait ilmeisesti jonkun bonaritomaatin.

  Kiitoskiitoskiitos tästä reseptistä: sain punaista bulgursalaattia melkein 10 vuotta sitten yhdellä piknikillä enkä ole sitä sen jälkeen lakannut miettimästä. En kysynyt silloin, miten se tehdään ja olen sittemmin menettänyt kontaktini salaatin tekijään. Onneksi on S&H ja Jonna!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 08.09.2013 at 20:01 sanoi:

   Hyviä ovat nämä bonaritkin, joten en valita 😉

   Ole hyvä reseptistä, en yhtään ihmettele, että olet siihen hurahtanut. Se on niiiiin hyvää. Jotkut kuulema tekevät punaisuuden myös sekoittamalla mukaan tomaattipyrettä. Minusta makua on mukavasti myös tomaattimehulla, kunhan täydentää hiukan chilillä.

 6. Hauska tomaattiresepti! Minulla tomaattien pääsato on juuri kypsymisillään, joten kaikki tomaattiin liittyvä rocks.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 08.09.2013 at 20:02 sanoi:

   Meillä alkaa jo vedellä viimeisiään tämän vuoden sato. Muutama vielä mahdollisesti kypsymässä, sitten ollaan taas ostotomaattien varassa. Mutta on niitä sitten syötykin. Hyvää satoa sinnekin!

 7. Ihan mahtava idis tuo tomaattimehu! Pitää laittaa testiin.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 09.09.2013 at 18:17 sanoi:

   Ystäväni naapuri koukutti minut tähän niin pahasti, että pakko oli löytää joku keino samaan lopputulokseen. Tämä versio on lempeämpi, mutta toimii myös tulisen chilisenä.

 8. Mulla oiskin tomaattimehua pakastimessa, miestiskelinkin että mihin sen käyttäisin. Ja joku olikin ehtinyt fiksuna kokeilemaan kvinoaa bulgurin sijaan. Sitäkin meinaan olis. Että vain ne tomaatit puuttuvat..

  Hauskasti näytti bulgurit tuossa kuvassa ihan linsseiltä. 🙂

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 09.09.2013 at 18:20 sanoi:

   Eikö olekin erikoisennäköisiä bulgureita. Se on joku pussillinen, jonka sain tuliaisena työkaverilta Espoon etnisestä.

   Ja niitä tomaatteja saa onneksi kaupasta 😉 Olet oikea supermartta, tomaattimehua pakastimessa.

   • Eiku olen vaan pihi, en raskinut heittää mehun jämiä pois. Ja minä sivistymätönhän en sitä tomaattimehua juo… 😀 En vissiin ole tarpeeksi aikuinen.

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 13.09.2013 at 17:37 sanoi:

     Ei pihi, vaan tehokas hävikin vähentäjä!

 9. Suuren osan vuodesta en tykkää tomaateista, mutta torilta saa nyt niin ihania kirsikkatomaatteja paikalliselta tuottajalta, peräti viittä eri lajiketta. Niin loistavan makuisia, että melkein niillä olen elänyt. Ei minkäänlaista kitkeryyttä, ei liikaa kirpeyttä tai happoa. Itku pääsee kun loppuvat.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 10.09.2013 at 19:45 sanoi:

   Sanopa muuta, mutta onneksi se seuraava kesä tulee aina puoliksi yllättäin.

 10. Täälä ihminen luuli juuri keksineensä loistoidean punertavasta couscousista, kylläkin punaisella juureksella, niin täälä sulla jo bulgurit hautuu tomaattimehussa!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 10.09.2013 at 19:47 sanoi:

   No, mutta eihän se tee sinun ideastasi vähemmän loistavaa!

 11. Ihanan väristä bulguria, mahtava idea keittää tomaattimehussa. Kasvihuoneesta saadut tomaatit on olleet kyllä aivan mahtavan makuisia ja kurkut myös. Masentaa kun kohta joutuu taas tyytymään kaupan antimiin.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 10.09.2013 at 19:49 sanoi:

   Vielä on satoa jäljellä, ainakin hetken. Kohta voi alkaa haudutella ihania patoja ja iloita niistä. Mutta totuudennimissä alkusyksy on kyllä ihaninta aikaa, mitä satoon tulee.

Post Navigation