Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Blog

Puolialastomana – raparperikakku

Tästä kakkutrendistä pidän erityisesti: Nakukakut, naked cakes saavat pinnalleen vain huolettoman koristelun. Ei nyhräämistä, ei sokerimassaa. Kesän ensimmäisestä raparperikakusta tuli vähän kuin puolialaston, ei ihan nakukakku, mutta samassa hengessä.

raparperikakku suolaajahunajaa

Minun makuuni kakku saa näyttää vähän rustiikilta, en juurikaan välitä viimeiseen yksityiskohtaan hiotuista sokerimassaunelmista. Sellaiset kotoisen näköiset useimmiten myös maustuvat paremmilta. Hillon sijaan käytän mieluummin tuoreita marjoja, sokeria käytän säästellen. Ennemminkin raikasta kuin makeaa.

Kotoisannäköinen on myös kesän ensimmäinen raparperikakku. Väliin uunissa paahdettua raparperia ja vaahto tuorejuustosta, jogurtista ja kermasta, lopuksi pinnalle ronskiksi keoksi punaviinissä ja appelsiinimehussa paahdettua raparperia. Kakkupohja on todella kostea ranskankerman ja maidon ansiosta – ja siksi myös vähän haastava paistettava. Se kypsyy todella kauan, mutta vastapainoksi siitä ei saa kuivaa millään keinolla.

Halutessasi voit paahtaa myös väliin menevät raparperit punaviinissä ja appelsiinimehussa. Lopuksi kannattaa keittää liemestä siirappi ja valuttaa sitä kakun päälle juuri ennen tarjoilua. Sitä ei näy kuvassa, koska kakku matkasi vielä kuvauksen jälkeen juhliin. Siirappi kannattaa laittaa juuri ennen tarjoilua.

Kakku on tuhti ja iso, sen ohjeen voi huoletta puolettaa pienemmälle seurueelle.

Raparperikakku

noin 15 hengelle

Pohja

250 g pehmeää voita
300 g sokeria (3 dl)
1 sitruunan raastettu kuori
5 kananmunaa
150 g ranskankermaa
2 dl maitoa
1/2 dl sitruunamehua
400 g vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta

vuokaan nokare voita ja korppujauhoja

1. Kuutioi voi ja nosta se hyvissä ajoin huoneenlämpöön pehmenemään. Voitele ja korppujauhota vuoka. Kuumenna uuni 175 asteeseen.

2. Lisää voin sekaan sokeri ja raasta sitruunankuori. Vatkaa kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi.

3. Lisää kananmunat yksi kerrallaan koko ajan vatkaten.

4. Sekoita toisessa astiassa vehnäjauhojen sekaan leivinjauhe.

5. Vatkaa kolmasosa jauhoseoksesta voi-sokeri-kananmunavaahdon joukkoon.

6. Vatkaa sekaan ranskankerma.

7. Lisää taas kolmasosa jauhoista.

8. Lisää maitoja sitruunamehu. Vatkaa tasaiseksi.

9. Lisää loput jauhot, vatkaa tasaiseksi ja kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Paista kypsäksi, kakku vaati kypsyäkseen reilun tunnin.

Paahdetut raparperit

yhteensä noin kilo raparperinvarsia
1/2 dl punaviiniä
1/2 d appelsiinista puristettua appelsiinimehua
2 dl sokeria
nokare voita

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

2. Kuori raparperin paksut varret, ohuet nuoret varret voit jättää kuorimatta.

3. Jaa raparperit kahteen osaan, toiseen vajaa 400 g, toiseen reilu 600 g. Valitse pienempään vuokaan ohuita, punavartisia raparpereja ja pilko ne noin kymmenensenttisiksi. Lado ohueksi kerrokseksi vuoan pohjalle, älä laita päällekkäin.

4. Voitele isompi vuoka voilla ja pilko isompi erä raparperia noin puolensentin viipaleiksi. Pyöritä joukkoon noin 1 dl sokeria.

4. Sekoita punaviini, appelsiinimehu ja 1 dl sokeri ja kaada se pienempään vuokaan.

5. Peitä vuoat tiiviisti foliolla ja laita uuniin.

7. Paahda pieniä paloja noin 20 minuuttia ja kakun päälle tulevia tankoja noin 20-30 minuuttia. Kokeile haarukalla ensimmäisen kerran noin 10 minuutin kohdalla. Palojen on tarkoitus olla kypsiä, mutta napakoita, kakun väliin tulevat pienemmät palat voit paahtaa ihan pehmeiksi.

Jogurtti-juustovaahto

4 dl vispikermaa
3 dl turkkilaista jogurttia
200 g maustamatonta tuorejuustoa
sokeria
vaniljasokeria

1. Vatkaa kaikki ainekset napakaksi mutta pehmeäksi vaahdoksi.

Kakun kokoaminen

1. Jaa kakku kolmeen osaan, kostuta kevyesti vedellä jatketulla ja sokerilla maustetulla appelsiinimehulla. Pohja on todella kostea, se ei kaipaa paljon kosteutusta.

2. Levitä puolet kakun väliin tarkoitetuista raparperin paloista ensimmäisen kakkupohjan päälle. Vältä nostamasta nestettä kakun raparperin mukana. Levitä päälle noin kolmasosa vaahdosta. Nosta seuraava levy vaahdon päälle ja täytä samoin kuin ensimmäinen.

3. Levitä loput vaahdosta kakun päälle ja nostele punaviini-appelsiiniliemessä kypsennetyt raparperit kakun päälle.

4. Keitä vuokaan jääneestä punaviini-appelsiiniliemestä siirappi: Kiehuta lientä kovalla lämmöllä noin kymmenisen minuuttia niin, että se kiehuu kasaan. Anna jäähtyä. Valuta kakun päälle juuri ennen tarjoilua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation