Tietoa mainostajalle ›

Blog

Täydellinen pasta carbonara ja kunnon pastaa marketista

Yhteistyössä Rummo.
Voi olla, että meillä ei hetkeen pasta carbonaraa syödä. Mutta seuraavan kerran, kun syödään se valmistetaan tällä reseptillä. Hyvät naiset ja herrat, tässä se on: Täydellinen pasta carbonara. Tiedän sen. Olen testannut kaikki variaatiot. Löysin myös erinomaisen pastamerkin, Rummon, jossa rakenteen ja maun lisäksi on parasta, että vihdoin kunnon pastaa saa kaikkialla Suomessa. Sain pastaa myös reippaasti jaettavaksi teille: Sata lukijaani voi tilata pastaa kotiin testattavaksi postauksesta löytyvästä linkistä.

täydellinen-pasta-carbonara

Ei kinkkua, kermakastiketta eikä löysää makaronia. Se alkaa olla jo selvää kaikille (paitsi ruokaloiden reseptiikan tekijöille ja keittäjille). Mutta parmesania vai pecorinoa? Pancettaa vai pekonia? Keltuaisia vai kokonaisia kananmunia? Kermaa? Kaikkiin näihin tiedän nyt vastauksen. Olen testannut, kutsunut pastafriikkejä maistamaan sokkotesteinä ja vetänyt tuloksen yhteen reseptiin. Muut maistelevat viinejä, meillä on levitelty pöydälle lautasellisia pastaa ja analysoitu vivahteita.

Parmesania vai pecorinoa?

Molempia! Tämä oli koko makutestin selvin peli. Pelkästä parmesanista kastikkeesta tulee raskaan ja asteen tunkkaisen makuinen, pelkästä pecorinosta turhan suolainen. Täydelliseen carbonaraan raastetaan puolet parmesania, puolet pecorinoa.

Keltuaisia vai kokonaisia kananmunia?

Osa resepteistä luottaa pelkkiin keltuaisiin, jotta lopputulos on mahdollisimman kermainen. Kerman sijaan kastikkeen kermaisuus syntyy nimittäin keltuaisista. Pelkistä keltuaisista tehty carbonara on kuitenkin kuivahko, vaikka joukkoon sekoittaisi myös pastan keitinvettä. Silkkisen kastikkeen salaisuus on lukemani perusteella pastan keitinveden tärkkelyksen ja munanvalkuaisen liitto. Sen vahvistivat myös testiversioni, joten valkuaisia on turha heittää viemäriin. Paras carbonara syntyy, kun kastikkeessa on sekä keltuaista että valkuaista – ei kuitenkaan yhtä paljon. Kermaisen kastikkeen saa lisäämällä ylimääräisen keltuaisen. Sen jälkeen kastike ei kaipaa kermaa.

Munien määrä on makuasia. Osa laittaa kahden hengen kastikkeeseen yhden ainokaisen munan, toiset jopa neljä. Minusta testien perusteella passeli määrä on yksi kananmuna syöjää kohden ja sen lisäksi yksi ylimääräinen keltuainen kahdelle.

Kananmunan kohdalla olennaista on myös, ettei se ala kypsyä kokkeliksi, mutta samaan aikaan juusto tarvitsee hiukan lämpöä sulaakseen. Osa hyödyntää lämmitettyä kulhoa, itse teen carbonaran hiukan jäähtyneellä, mutta edelleen lämpimällä pannulla ja sekoitan raivokkaannopeasti kananmuna-juustoseoksen pastan joukkoon.

Pancettaa vai pekonia?

Alunperin carbonarassa on käytetty pancettaa tai giuncialea, joka valmistetaan possunposkesta. Molemmat ovat pekoninkaltaisia, mutta niitä ei ole savustettu. Pekoni ei ole huono vaihtoehto, eikä carbonaraa kannata jättää sen takia tekemättä, ettei muuta peruskaupasta saa. Jos pääset valitsemaan, tartu kuitenkin pancettaan (giunciale on Suomessa lähinnä teoreettinen vaihtoehto). Savustamattomuudessa on vissi viisaus maun kannalta.

Oikeastaan lihanlaatua olennaisempaa on siivujen paksuus. Paras carbonara syntyy siivuista, jotka eivät ole ihan ohuenohuita. Pekonia tai pancettaa ei myöskään kannata paistaa yhtä rapeaksi kuin aamiaispekonia, vaan siihen saa jäädä hiukan rasvaa.

Lihan paistamiseen käytettävä öljy saa hyvää makua valkosipulista, joka laitetaan kokonaisena pannulle. Oksa timjamia paistamisen aikana parantaa lopputulosta entisestään. Muutaman oksan takia ei kannata kuitenkaan ostaa puskaa, mutta jos pihalta löytyy, voi ne nypätä pannulle antamaan makua.

Paras mahdollinen pasta

Carbonaraan valitsen aina spaghetin tai linguinen eli ohuen pitkän pastan, johon kastiketta jää juuri sopivasti pintaan. Kun kastike on yksinkertainen, tarvitaan paras mahdollinen pasta. Laatupasta on karheapintaista, jotta pastaan tarttuu kastiketta, ja purutuntumaltaan napakkaa. Löysä makaroni on pastan irvikuva. Olen hiukan pastauskovainen, artesaanipastan löytämisen jälkeen markettikama on jäänyt hyllyyn.

rummo-maailman-paras-pasta

Nyt on kauppoihin kuitenkin tullut pasta, joka pääsee omaankin ostoskoriini. Rummo mainostaa olevansa maailman parasta pastaa. Siihen luottaa myös Hans Välimäki uudessa Pasta Box -konseptissaan. Parhaat artesaanipastat ovat oma lukunsa, mutta Rummo on kerrassaan erinomainen pasta. Se valmistetaan patentoidulla muotilla, joissa pelkän teflonin sijaan käytetään myös pronssia, mikä takaa tavallista pastaa karheamman pinnan, mutta mahdollistaa kuitenkin teollisen valmistuksen. 100% durumvehnästä valmistetussa pastassa on myös korkea proteiinipitoisuus ja se valmistetaan lähdeveteen.

Kaikesta tästä on seurauksena se, että sitä tuntuu olevan käytännössä mahdotonta keittää yli. Harvinaista kyllä se on al dente jopa lämmitettynä, mutta toki pasta on aina parasta suoraan kattilasta. Rummo on ehdottomasti paras pasta, mitä marketista saa ja hinta-laatusuhteeltaan voittamaton. Myös Rummon gluteeniton versio säilyttää rakenteensa erinomaisesti. Syön gluteenitonta pastaa harvakseltaan, mutta Rummon on paras maistamistani juuri hyvän rakenteensa ansiosta. Napakkaa kuin kunnon durumpasta.

Näin vinkkikeität täydellisen pastan: Reilusti vettä, reilusti suolaa ja iso kattila. Yhden pasta-annoksen hyvä muistisääntö on 10:100:1000 eli 10 g suolaa, 100 grammaa pastaa ja litra vettä. Kuumenna vesi kiehuvaksi, lisää suola kiehuvaan veteen ja sen jälkeen pasta. Sekoita muutaman kerran kypsymisen aikana ja noudata aina keittoaikaa. Ota tilkka keitinvettä talteen, ennenkuin kaadat pastan lävikköön. Voit ohentaa sillä tarvittaessa kastiketta

Haluatko testata Rummoa?

Ole nopea ja tilaa tuotenäyte tästä. Niitä riittää sadalle ensimmäiselle. MUOKATTU: Tuotenäytteet menivät hujauksessa, mutta Rummo arpoo vielä erän tuotteita kaikkien 6.10 klo 12 mennessä yhteystietonsa jättäneiden kesken.

Rummo tulee koko ajan laajemmin myyntiin K-supermarketeihin, Prismaan, K-citymarketeihin sekä Stockmannille. Valikoima vaihtelee myymälöittäin.

Täydellinen pasta carbonara

kahdelle

noin 200 g spaghettia

70 g pancettaa tai pekonia
2 kananmunaa
1 kananmunan keltuainen
30 g pecorinoa
30 g parmesania
1 rkl öljyä
1 valkosipulin kynsi
(pari oksaa timjamia)
mustapippuria
pastan keitinvettä

päälle parmesania ja mustapippuria

1. Laita pastavesi kiehumaan.

2. Kuutioi sillä välin pancetta tai pekoni ja raasta juustot. Poista valkosipulista kuori ja paina sen rakenne rikki kevyesti veitsenlappeella.

3. Sekoita kulhossa juustoraaste ja kananmunat sekä keltuainen.

4. Mausta pastan keitinvesi suolalla, kun se kiehuu ja lisää kattilaan pasta. Keitä pakkauksen ohjeen mukaan al dente.

5. Lisää paistinpannulle öljy, valkosipuli (ja timjaminoksat). Kuumenna öljy paistinpannulla keskilämmöllä, lisää pannulle pancetta tai pekoni ja paista kullanruskeaksi. Poista valkosipuli pannulta, ennenkuin se alkaa ruskistua, jotta öljyyn ei tule kitkerää makua. Pekoniin saa jäädä hiukan rasvaa, eikä sitä kannata paistaa ihan rapeaksi. Kaada pekonit talouspaperin päälle lautaselle, mutta jätä muutama ruokalusikallinen rasvaa pannulle. Poista pannulta myös timjami.

6. Kun pasta on kypsää, ota vajaa desilitra keitinvettä erikseen, ennenkuin kaadat pastan lävikköön. Valuta pastasta vesi ja kaada pasta pannulle, jossa olet paistanut pancetan tai pekonin. Lisää pannulle myös pancetta tai pekoni ja sekoita tasaisesti pastan joukkoon.

7. Sekoita pannulle pastan joukkoon muna-juustoseos nopeasti sekoittaen, ettei muna ala kypsyä. Lorauta joukkoon hiukan pastan keitinvettä ja rouhi reilusti mustapippuria.

8. Annostele lautasille ja raasta päälle parmesania.

yhteistyo

Postaus on toteutettu yhteistyössä Rummon kanssa. Rummo on perinteikäs italialainen pastamerkki, jota on tuotu Suomeen pienessä mittakaavassa noin vuoden ajan. Nyt sen saatavuus paranee merkittävästi. Syksyn mittaan sitä alkaa löytyä mm. K-supermarketeista, Prismoista, K-citymarketeista ja Stockmannilta.

30 kommenttia “Täydellinen pasta carbonara ja kunnon pastaa marketista

 1. Jes, mikä postaus! Ihanaa paneutumista aiheeseen 🙂 Kunnollista carbonaraa kaipaa ajoittain ja liian harvoin sitä saa, joten nyt tiedän, että jatkossa teen sitä itse ja juuri tällä ohjeella.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 02.10.2016 at 19:25 sanoi:

   Tähän aiheeseen tuli todellakin syvennyttyä – ihan koko perheen voimin, ja myös sukulaisten ja ystävien 🙂 Mutta siinä se nyt on, toivottavasti sinäkin tykkäät.

 2. Kuulostaa hyvältä! Tuote näyte linkki, tosin avaa sivun, jossa kiitetään tilauksesta, vaikka mitään tietoja ei ole vielä syötetty.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 02.10.2016 at 19:46 sanoi:

   Kiitos, kun huomasit. Testattaessa toimi koko ajan. Laitoin asian selvitykseen. Pahoittelut asiasta.

 3. teme on 02.10.2016 at 18:38 sanoi:

  Hei. Mitenköhän pasta carbonarasta saisi kasvisversion? Eihän se tietty carbonaraa olisi, mutta tosiaan jotenkin toi pekoni pitäisi saada pois..

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 02.10.2016 at 19:48 sanoi:

   Pekonin sijaan tässä voisi toimia esimerkiksi pinaatti, herneet, kukkakaali paahdettuna. Nämä tulivat ensimmäisinä mieleen. En ole itse testannut, mutta olen testannut esimerkiksi lehtikaalilla ja sekin on hyvää. Jos siis munat ovat ok.

  • Sanna on 02.10.2016 at 23:43 sanoi:

   Yksi vaihtoehto voisi olla korvata pekoni kantarelleillä ja aurinkokuivatuilla tomaateilla.

   • Jonna / suolaa&hunajaa on 03.10.2016 at 7:29 sanoi:

    Loistoidea nuo kanttarellit. Sieniä ei tule ajatelleeksi, koska minulla on itselläni niihin ristiriitainen suhde, mutta tässä toimisivat varmasti.

 4. Reeta on 02.10.2016 at 18:54 sanoi:

  Huippua, että olet tehnyt tämän homman puolestani! Carbonara oikein tehtynä kuuluu top vitoseen parhaiden ruokien listalla. Olen jotenkin menettänyt tatsin sen valmistukseen ja nyt on helppo hankkia se takaisin! Minulla muuten tuo näytepakkauksen linkki vie suoraan kiitos-sivulle….

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 02.10.2016 at 19:49 sanoi:

   Carbonara on yksi meidänkin vakiopastoja, mutta tästä tuli nyt paljon parempaa, kun jaksoin hinkata 🙂 Kokkaamaan siis vaan.
   Kiitos kun huomasitte linkkiasian. Sen pitäisi nyt toimia. Miksi aina testattaessa kaikki toimii ja sitten livenä pykii…

 5. Anita on 03.10.2016 at 13:18 sanoi:

  Hyvää ?

 6. Jaana on 03.10.2016 at 13:24 sanoi:

  Juuri tämä, johon ei laiteta kermaa on se paras ohje. Itse jätän valkosipulin pois + käytän koko kananmunan tai pari riippuen annoksen koosta. 🙂 Pasta alla carponara on minun suosikkini. Kaikki eivät tätä osaa valmistaa vaikka helppoa onkin. Kerran eräässä ravintolassa (ei tosin Suomessa eikä Italiassa) sain todella huonosti valmistettuna tätä.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 03.10.2016 at 19:40 sanoi:

   Minäkin olen aiemmin käyttänyt aina koko kananmunan. Testaa ihmeessä kerran yhdellä ylimääräisellä keltuaisella, muutin itse tässä testissä ehkä eniten mieltäni sen suhteen.

   Välillä pasta carbonarassa ei ole kunnon carbonarasta tietoakaan. Ravintolassa en ole tainnut tilata sitten viime reissun Italiaan – juuri tuosta mainitsemastasi syystä.

 7. Kunnioituksesta näin tarkkaan hiottua reseptiä kohtaan aion ehdottomasti tehdä tätä – pilkulleen näin 🙂

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 03.10.2016 at 21:37 sanoi:

   Katsotaan, päästäänkö sitten kiistelemään makuasioista 🙂 Koska sitähän nämä ovat, mutta ainakin olen testaillut kaiken mahdollisen ja minun mielestäni ollaan aika lailla maalissa.

 8. Mahtavan analyyttinen postaus! Juusto- ja valkuaisvinkit lähtevät kokeiluun, sillä meillä on käytössä ollut pelkkää pecorinoa ja keltuaisia. Niinkin tehtynä carbonara on maistunut koko perheen kestosuosikkina 🙂

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 03.10.2016 at 21:39 sanoi:

   Carbonara on hyvää monella tavalla. Minäkin olin tehnyt sitä aiemmin eri tavalla ja tykännyt silti. Mutta näin tämä oli vieläkin parempaa, sain juuri samanlaisen kermaisen carbonaran aikoinaan Roomassa. Siihen tähtäsin, katsotaan, mitä sinä tykkäät 🙂

   Ja palasin takaisin vielä sanomaan, että jos pitäisi valita vain yksi juusto, minäkin valitsisin pecorinon.

 9. Ira sukkinen on 04.10.2016 at 18:06 sanoi:

  Mielenkiintoinen texti luin kyllä.. Opin uutta !! Kiitos..

 10. Lea Pietarinen on 05.10.2016 at 11:55 sanoi:

  Osallistun arvontaan 🙂

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 06.10.2016 at 12:46 sanoi:

   Hei, arvontaan osallistutaan linkin kautta. Lisäsin teidät kaikki kolme mukaan arvontaan, Rummosta ollaan yhteydessä jos onni suosii. Pidän peukkuja 🙂

 11. Liisa Nurminen on 05.10.2016 at 14:16 sanoi:

  Osallistun arvontaan ja syömme pastaa gluteiinittomana

 12. Seija Laiitinen on 05.10.2016 at 22:42 sanoi:

  Osallistun arvontaan

 13. Oijjoiii, ihanaa, kiitos tästä. Minähän rakastan pastaa, joten tämä tuli tarpeeseen. Olen meinaan etsinyt myös täydellistä pasta carbonara ohjetta.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 06.10.2016 at 15:48 sanoi:

   Toivottavasti se oli nyt tässä 🙂
   Yksi tykkää äidistä ja toinen tyttärestä, mutta meillä onneksi menevät maut usein yksiin.

 14. Pingback: Ihan pilkulleen - pasta carbonara - suolaa & hunajaa

 15. Elina on 08.10.2016 at 16:10 sanoi:

  Ooooooh kiitos tästä! Rummoon en ehtinyt, mutta kyllähän rahalla saa jne. 🙂 Luulenpa, että insinööri-mieheni innostuu myös ja ensi perjaintain herkkumme on tässä 🙂

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 08.10.2016 at 17:15 sanoi:

   Eikä tarvitse edes kovin paljon rahaa 😉
   Toivottavasti tykkäätte. Olen vuosia kuvitellut, että meidän carbonara on ihan kunniakas versio, mutta kyllä tämä sen pieksee ihan kuusi-nolla.

 16. Pingback: Parasta juuri nyt: RUMMO - 52 Weeks of Deliciousness

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation