Tietoa mainostajalle ›

Blog

Täyttä hönkää – mehevä broileri grillissä ja BBQ rub

Mehevä broileri grillissä on mainettaan helpompi laji: Valitse luullisia ja rasvaisempia osia, kuivaa lihan pinta huolellisesti, grillaa ensin rapea nahka kovassa lämpötilassa ja muhittele kypsäksi miedommassa lämmössä. Suosi pidempään kasvatettua luomubroileria tai naapurin kananpoikaa. Ne ovat paitsi eettisempiä myös maukkaampia valintoja. 

meheva-broileri-grillissä-ja-bbq-rub

Nyrkkisääntö: Mitä tummempi liha, sitä enemmän makua. Siksi monen ohittamat edulliset broilerinosat ovat niitä, joita meillä suositaan. Koipia ja erityisesti paistileikkeitä. Mieluiten luulla ja nahalla. Rintaleikkeet luiskahtavat helposti kuivan puolelle, koipi-reidessä taas luun viereen jää helposti raaempi kohta. Paistileike on helpoin grillattava: Se kypsyy tasaisesti, liha on mehevää, eikä kuivu kovin helposti ja nahkasta saa rapean herkun.

Kesän treenattuamme olemme päässeet toivottuun lopputulokseen: Broileri on yhdistelmä rapeaa nahkaa ja mehevää lihaa. Se vaatii aluksi kovaa lämpöä, jotta nahka rapeutuu ja sen jälkeen maltillista epäsuoraa lämpöä, joka kypsyttää lihan hellästi. Aluksi varoimme turhan paljon palamista, emmekä kuumentaneet grilliä riittävän kuumaksi. Virhe. Nahka rapeutuu vain, jos pistää grilliin tuhdisti hönkää. Mutta vain aluksi. Kun olet grillannut broilerin molemmin puolin kuumassa lämmössä, se nostetaan epäsuoraan lämpöön ja kypsytellään hellästi loppuun.

Tarkkaa kypsymisaikaa on vaikea sanoa, koska grillin lämpötila ei ole koskaan vakio ja kypsymiseen vaikuttaa, minkä osan broilerista olet valinnut. Suuntaa-antavasti luulliset paistileikkeet kypsyvät noin 15-20 minuutissa, koipi-reidet vaativat 5-10 minuuttia pidempään. Kypsyyden voi testata tikulla (reiästä tihkuva neste on kirkasta) tai käyttää grillin kestävää paistolämpömittaria (sisälämpötila 77 astetta). Usein meillä käytetään yhtä leikkeistä koepalana, joka halkaistaan paksuimmasta kohdasta siinä vaiheessa, kun liha alkaa vaikuttaa kypsältä.

vinkki


Rubit eli kuivamausteet ovat helppo tapa saada makua nopeasti. Tässä BBQ-mausteseoksessa kaikki ainekset ovat kuivakaapista, joten voit hyvin tehdä sitä suuremman erän kerrallaan ja säilyttää suljetussa purkissa valolta suojattuna. Rubissa ei myöskään ole lainkaan sokeria, minkä ansiosta lihan pinta ei pala yhtä herkästi. Testaa myös za’ta
arrubia broilerille.

BBQ-broilerin kanssa sopii mainiosti makean, suolaisen ja tulisen yhdistävä salaatti grillatusta maissista. Kotimaisen maissin satokausi on juuri nyt parhaimmillaan.

BBQ rub eli BBQ-mausteseos kanalle tai possulle

oheinen määrä riittää esimerkiksi reiluun kahteen kiloon broilerin paistileikkeitä

4 tl savustettua paprikaa
2 tl suolaa
2 tl valkosipulijauhetta
2 tl jauhettua chipotlea (tai muuta chilijauhetta)
2 tl sinappijauhetta
1 tl jauhettua korianteria
1 tl keltaisia sinapinsiemeniä
1 tl korianterinsiemeniä
2 tl kuivattua oreganoa
noin 1-2 tl mustapippuria myllystä

1. Sekoita kaikki rubin ainekset. Säilytä tiiviisti suljetussa purkissa valolta suojattuna.

2. Kun käytät rubia, kuivaa lihan pinta huolellisesti talouspaperilla ja hiero mausteseosta lihan pintaan. Anna halutessasi maustua hetki ja kypsennä liha haluamallasi tavalla.

2 kommenttia “Täyttä hönkää – mehevä broileri grillissä ja BBQ rub

  1. Ooooh, upean näköinen nahka kanassa <3 t. toinen paistileikkeisiin hurahtanut

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 11.09.2016 at 17:30 sanoi:

      Ja kuva ei edes ollut ihan viimeisiä täydellisiä viritelmiä, kun nykyään ei aina ehdi kaivaa kameraa esille :-). Viimeisten nahka on ollut just täydellisen rapsakkaa. Kannatti treenailla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation