Tietoa mainostajalle ›

Blog

Takataskussa – Ruokavinkkejä Tukholmaan

Ilmiöksi Tukholmassa ovat nousseet eturivin ravintoloiden takataskut, bakfickanit, mutkattomat sisarbistrot fine dining -ravintoiden kyljessä. Gastrologikin Speceriet, Oaxen Slip, Mathias Dahlgrenin Matbaren, Frantzénin The Flying Elk, Operakällarenin Bakfickan vain muutamia mainitakseni. Niiden lisäksi iso joukko melko tuoreita rentoja bistroja. Kaupunkiin mahtuu edelleen kahdeksan Michelin tähditettyä ravintolaa, mutta hyvin voi syödä myös tuntuvasti huokeamminkin. 

Kohta tämä uhkaa lipsahtaa perinteeksi. Viimevuotiseen tapaan kevät käynnistyi kirsikankukkien ja magnolioiden keskellä Tukholmassa. Tällä kertaa vietimme siellä viikonlopun miehen kanssa ottamassa varaslähdön kevääseen. Olin ollut kaukaa viisas ja buukannut matkan miehelle joululahjaksi. Perjantaina töiden jälkeen lentokoneella lahden yli ja sunnuntaina laivalla takaisin.

Muutamassa päivässä ehtii Tukholmassa jo paljon, vaikka edelleen jäi nälkää vierailla pikaisesti uudestaan. Lista kiinnostavista ravintoloista, näyttelyistä ja kaupoista on loputon. Siksi oheiseen karttaan (katso kartta) on koottu lyhyen kuvausten kera paitsi suosikkejani myös inspiraatiota tuleville matkoille. Tällä kertaa emme ehtineet esimerkiksi suunnitellusti Rosendalin puutarhaan. Koska palasimme laivalla, mukaan olisi mahtunut vaikka vähän kasvejakin.

Tukholmassa on oikeastaan ainoastaan kaksi vikaa. Kun euro vientiteollisuuden iloksi sukeltaa kruunuun nähden, jo ennestään melko hintava kaupunki on entistä kalliimpi lomailukohde. Toisaalta matkat lahden yli ovat melko edulliset. Toinen vika on siinä, että reissu rajan yli saa minut aina kiroamaan, miten surkeaan kuntoon olen päästänyt ruotsinkielentaitoni. Opiskelin sitä ilolla, kirjoitin joskus sata vuotta sitten laudaturin, käytin sitä vuosia töissä, luen edelleen ruotsiksi ja nyt päädyn lähes poikkeuksetta puhumaan englantia yksinkertaisissakin tilanteissa. Noloa.

Vuosien laiminlyönnin jälkeen Tukholma on kuitenkin valloittanut minut. Ystävälliset naapurit, ne asteen välittömämmät, jotka naapuripöydästä intoutuvat kehumaan Tukholmaan rantautunutta Farangia, kun kuulevat meidän puhuvat suomea tai vinkkaavat kahvilajonossa kokeilemaan key lime pietä, ”koska se on parasta, mitä tästä kahvilasta saa”.

Tukholma on taivas ruokaa rakastavalle. Tällä kertaa söimme laidasta laitaan, korealaisesta skandinaaviseen ja lisäksi erinomaista pullaa ja pakkasimme tuliaiskassit täyteen herkkuja. Östermalmin kauppahallin valikoimaa on erityisen mielenkiintoista tutkia perjantaisin, kun tukholmalaiset varustautuvat viikonloppuun, kala- ja lihatiskin tarjonta päihittää mennen tullen parhaimmatkin helsinkiläiset vastineensa.

Klassikko NK:n Saluhall pitää pintansa reissusta toiseen. Ostin taas kuivattuja chilejä Urban Delistä, lähes sama valikoima löytyy kuitenkin myös NK:stä – mutta yli puolet halvemmalla. Havaitsin sen valitettavasti liian myöhään. Ostoskoriin kannattaa pakata myös Kolsvartin täydellistä lakritsia. Tällä kertaa poimin myös helmicouscousia ja gheetä, joita kumpiakin on hankalaa löytää Helsingistä ja onnistuin löytämään purkillisen Wilkin & Sonsin ylellistä metsämansikkahilloa.

Vaikka Tukholmassa saa hyvää ruokaa ilman varaustakin, suosituimpiin ravintoloihin on turha kuvitella saavansa pöytää viime tipassa. Useimmat bistrot alkavat ottaa varauksia vastaan vasta kuukautta ennen, joten kuukausien varoaikaa ei onneksi tarvita.

Lisää hyviä vinkkejä löydät aiemmista postauksista Södermalmilta, Gamla Stanista ja viime kevään ravintolalöydöistä.

Fabrique

useita toimipisteitä ympäri kaupunkia

Fabrique-Gamla-Stan

Tahmainen pähkinäpulla tyydyttää suurimmankin makeannälän. Suosion perusta ovat leipomon hapanjuurileivät, mutta kyllä täällä kelpaa fikatakin perinteiseen ruotsalaiseen tyyliin. Klassikko kanelipulla tekee kauppansa.

Ketjulla on leipomoita ympäri kaupunkia. Useimmat ovat varsin pieniä, kaikissa ei ilmeisesti ole kahvilaa. Suurin kahvila sijaitsee Södermalmilla (Rosenlundsgatan 28), jossa voi lasin takaa seurata myös leipomista. Vanhan kaupungin pikkuinen kahvila (Lilla Nygatan 12) on rauhallinen keidas vain kivenheiton päässä risteilymatkustajien vaellusreitiltä.

Speceriet

Artillerigatan 14, Östermalm. Ei pöytävarauksia.

Aloin tehdä pöytävarauksia aivan liian myöhään, varmaan kymmenen kiinnostavaa ravintolaa myi ei oota. Onneksi löytyi Speceriet, Michelin-tähdellä palkitun Gastrologikin seinänaapurissa sijaitseva rennompi pikkusisar, josta pöytää ei voi varata ennakkoon. Kolme pitkää pöytää, jossa istutaan rintarinnan ventovieraiden kanssa kosketusetäisyydellä, mikä voi ahdistaa, jos henkilökohtaisen tilan tarve on suuri. Ravintolapaikkoja yhteensä reilu parikymmentä ja paikan saa jonottamalla. Itse odotimme paikkaa puolisen tuntia. Kumosimme odotellessa lasit rieslingia ikkunalaudalla istuskellen.

Lyhyt simppeli lista, yksi suosituimmista annoksista on flammenkuchen ja keittiössä pyörii rotisserie. Suosittelen kokeilemaan piikkikampelasta valmistettua täydellistä fish & chips annosta, jossa pehmeä, mutta rapeakuorinen kala yhdistyy maa-artisokkasipseihin ja rakuunamajoneesiin.

chicken specerietfish and chips speceriet

Keittiö sulkee kymmenen aikoihin, kannattaa tähdätä paikalle viimeistään puoli yhdeksän aikoihin ja varautua odottamaan. Kovimpaan nälkään koverretaan tiskillä suuresta juustosta palasia tai siivutetaan leikkeleitä.

Kahden hengen illallinen viineineen noin 1200 kruunua (noin 130 euroa), pääruoat 15-26 euroa, päivän menu reilu 40 euroa.

Arirang

Luntmakargatan 65, pöytävaraus suositeltava.

Kaupungin ensimmäinen jo lähes 40 vuotta toiminut korealainen ravintola, joka edelleen on useiden lähteiden mukaan myös kaupungin paras. Samaan arvioon yhtyi myös naapuripöydän asiakas, jonka mukaan saman perheen omistuksessa ollut ravintola on ehdottomasti autenttisinta korealaista Tukholmassa.

Samainen naapuripöytäläinen muuten kehui myös Tomi Björckin ja Matti Wikbergin Farangin maasta taivaaseen ja totesi, että se ainoa paikka, johon on turha yrittää, ellei pöytävarausta ole tehnyt viimeistään kuukautta ennakkoon. Suosio olisi aika huikeaa ottaen huomioon ravintolan yli 300 asiakaspaikkaa. Valistuneempi lukijani tuolla kommenttilaatikossa kuitenkin totesi, että ihan niin suosittu paikka ole. Vieraskoreutta siis, mutta mielikseenhän sitäkin kuunteli.

arirang 1arirang 2

Päädyimme kokeilemaan kaikki vuosikymmenet samassa osoitteessa sijainnutta perheravintolaa Kaikki äitini reseptit -Nannan suosituksesta. Halusimme kokeilla ruokalistalta useampaa lajia, joten päätimme skipata pääosin alkuruoat ja jakaa kolme pääruokaa kahdestaan. Lopputulos: me ähkyssä ja tarjoilija ihmeissään. ”Hyvinhän te söitte”, hän totesi, kun hän keräsi melkein tyhjentyneet lautasemme, joissa oli riittänyt tyhjennettävää. Pidin erityisesti mehevästä bulgogista ja ihanan tulisen kimchin ansiosta sopivasti potkivasta kim chi bokkumista, jossa samaan wokkiin oli päätynyt kimchiä ja possua.

Kahden hengen tukeva illallinen juomineen noin 1000 kruunua (nykykurssilla noin 110 euroa). Pääruoat noin 20-25 euroa.

Muutama käytännön vinkki

Viikonloppuisin torstaista eteenpäin normaalisti melko kalliilla Arlanda Expressillä matkustaa kahdestaan lähes puoleen hintaan (300 kruunua kahdelta) )(tieto 1.5.2015). Tarjous pitää osata hakea automaatin valikosta. Nopea junayhteys on helpoin ja käytännöllisin tapa matkustaa kentältä keskustaan.

Taksitoiminta on Ruotsissa vapautettu sääntelystä. Kannattaa suosia isojen ja luotettavien yhtiöiden autoja ja tarkistaa esimerkkihinnat ikkunasta etukäteen. Jonostakaan ei tarvitse valita ensimmäistä, vaan asiakas voi valita haluamansa.

Luottokortti käy kaupungissa kattavasti. Tällä kertaa en vaihtanut kruunun kruunua, vaan kaikki ostokset hoituivat kortilla, jopa yksittäiset vesipullot. Taksit ja kaupat hyväksyvät kortin poikkeuksetta. Olenpa törmännyt pariinkin liikkeeseen, joka ei edes huoli käteistä. Ruotsi on itse asiassa maailman vähiten käteistä käyttävä yhteiskunta, jopa asunnottomien lehteä myyvät ovat varustautuneet Guardianin mukaan kortinlukijoilla.

Lento-laivayhdistelmä on osoittautunut moneen kertaan käteväksi yhdistelmäksi. Perjantaina sekä Finnair että Norwegian lentävät tällä hetkellä neljän aikaan Tukholmaan, mikä tunnin aikaeron takia tarkoittaa sitä, että neljältä myös laskeutuu Tukholmaan ja jo perjantai-iltana on mukavasti aikaa tutustua kaupunkiin. Paluu sunnuntaina laivalla mahdollistaa, että Tukholman sisustusliikkeistä ja ruokakaupoista voi ottaa kaiken irti, kun ei tarvitse miettiä matkatavaran kanssa painorajoja.

viking line alkupala

Tällä kertaa sain kutsun laivalle Viking Lineltä. Hyödynsimme laivamatkan testaamalla Michael Björklundin Viking Linelle suunnitteleman menun, jossa käytetään ahvenanmaalaisten lähituottajien tuotteita. Kuvan alkupalalautasella oli marinoitua siikaa, pikkelöityjä kasviksia ja maakunnan ylpeyttä kermaista Kastelholma-juustoa. Hienoa, että iso varustamo hyödyntää kotimaakuntansa pienten tuottajien osaamista. Toukokuussa vuorossa on uusi menu, samppanjamenu, joka on syntynyt Suomen ensimmäisen Master of Winen Essi Avéllanin ja Björklundin yhteistyönä.

Karttaan on kerätty liuta mansikkapaikkoja, löytyvätkö sinun suosikkisi jo sieltä?

*****

The rising stars of the restaurant scene in Stockholm are cozy, easy-going bistros that offer quality food in a laid-back atmosphere and with a wallet-friendly pricing. There are still altogether eight Michelin starred restaurants in the city, but now several of them have also a more casual bakfickan, back pocket, as Swedes like to call these more affordable little sisters. Gastrologik has Speceriet, Oaxen Slip, Mathias Dahlgren Matbaren, Frantzén The Flying Elk, Operakällaren Bakfickan to start with.

Speceriet, located wall-to-wall to the restaurant Gastrologik, is a relaxed and intimate eatery with three communal tables that are filled on a first-come-first-served basis, no reservations policy. I highly recommend their version of fish and chips in which a crispy-battered and well-cooked turbot is served with crunchy jerusalem artichoke chips and tarragon mayonnaise – the whole being greater than the sum of its parts. A dinner for two with couple of glasses of wine around 1200 SEK (130 EUR).

The first and apparently still the best and most authentic Korean restaurant of the city, Arirang, has been run by the same family for decades. A reservation recommended at dinner time. 

Fabrique sells its famous artisanal bread baked in a stone oven and traditional cinnamon buns in several locations throughout Stockholm. The flagship of the bakery chain is located in Södermalm but several of its other location serve also as a perfect stop for fika, a cup of coffee and a cinnamon bun. If you happen to be in Gamla Stan, there is a beautiful one lurking just one block away from the main streets.  

20 kommenttia “Takataskussa – Ruokavinkkejä Tukholmaan

 1. Speceriet oli meilläkin viimeksi toivelistalla, muttei ollutkaan lounaalla auki. Tuo korealainenkin kyllä kuulostaa mielenkiintoiselta!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 02.05.2015 at 19:45 sanoi:

   Minä tykkäsin Specerietistä kovasti. Harmi, ettette päässeet testaamaan. Normaalisti kai on myös lounaalla auki, ainakin sivujen mukaan.

   Tukholma on niin täynnä kiinnostavia ravintoloita, ettei tiedä, mistä aloittaisi. Seuraavan kerran, kun mennään, toivoisin pääseväni testaamaan Lilla Egoa.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 02.05.2015 at 19:46 sanoi:

   Pelkkää telkkää koko kaupunki. Olisinkohan edes löytänyt sitä uudestaan ilman sitä meidän viime keväistä pyörähdystä.

 2. Onpa kulunut hävyttömän pitkä aika edellisestä Tukholman reissusta. Ihana kaupunki! Sinne voisi näppärästi tehdä täältä Oulustakin käsin pidennetyn viikonloppureissun. Pitääkin tarkistaa, vieläkö täältä lennettäisiin Tukholmaan suoraan.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 02.05.2015 at 22:25 sanoi:

   Se on niin mahdottoman helppo viikonloppukohde, ettei toista olekaan. Tunnin lento ja oikeaan suuntaan oleva aikaero, mikä takaa mukavat hitaat aamut 🙂 Ja paljon nähtävää, mutta samalla aika lailla kaikki kävelyetäisyydellä.

 3. Ja tästä kaikesta seuraa vain akuutti stokkis-kuume…

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 03.05.2015 at 21:45 sanoi:

   En ennen koskaan potenut sitä, mutta nykyään on toisin. Hieno kaupunki ja kätevän lähellä.

   • Samankaltaista kuumetta täällä!
    Nykyään käymme joka kesä Stokiksessa. Lopetamme kesämökkeilymme Ahvenanmaalla siihen, että otamme 5 € laivan Maarianhaminasta Tukholmaan ja yövymme Skandinavian pääkaupungissa aina pari yötä. On se Tukholma niiiiiiiin ihana kesäkaupunki!
    Syksyllä teemme saman syysmökkeilyn päätteeksi. On se Tukholma niiiiin ihana syyskaupunki!

    Kiitos muuten, Jonna, näistä vinkeistä. Vaikka Stokiksessa käynkin nykyään aika usein, tuntuu, että sieltä löytyy aina jotain uutta. Tuo korealainen alkoi erityisesti kiinnostelemaan. Samoin Östermalmin kauppahalli.

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 03.05.2015 at 22:18 sanoi:

     Jään odottamaan sinun vinkkejäsi. Jos pääset noin usein sinne, kohdalle on osunut varmaan monen monta hyvää paikkaa.
     Joskus olisi mukavaa testata kaupunki alkusyksystä, keväällä se ainakin on ihana, kun kevät on juuri sen verran pidemmällä kaupungissa.

     • Voin suositella syyskuun/lokakuun vaihdetta. Silloin Tukholma on vielä suhteellisen lämmin, mutta hyvän tyylin omaavat kaupunkilaiset ovat jo ottaneet käyttöön ihanat takkinsa. Tykkään istua Krukmakargatanin holleilla olevassa Drop Coffee-kahvilan katu”terassilla”, juoda kahvini, syödä leipäni ja katsella niitä ohikulkevia tyyppejä niiden takeissa 🙂

      Blogissa olen jaanut vinkkejä burgerin rakastajille. Flippin’ Burgers Vasastanissa on edelleen suosikki hampurilaispaikkani koko Euroopassa. Kyllä, koko Euroopassa 🙂

     • Jonna / suolaa&hunajaa on 03.05.2015 at 22:32 sanoi:

      Flippin’ Burgers oli meidänkin listoilla, mutta ei ennätetty sinne asti. Taas yksi syy lisää mennä takaisin 🙂

      Tukholmalaisia on hauskaa tarkkailla, niin tyylikkäitä – tosin hämmentävän samasta puusta veistettyjä tyyliltään. Mutta ymmärrän kyllä tuon takkien tarkkailun, harrastimme sitä itsekin – kaiken muun tarkkailun ohella 🙂

 4. Arirang on ihana! Farangin suosiosta pöytänaapurinne tosin jutteli ihan höpöjä. Jopa viikonloppuisin onnistuu pöytävarauksen saaminen jo samalle illalle.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 03.05.2015 at 21:44 sanoi:

   Arirang oli todella ihana, myös palvelu oli mukavan huomaavaista ja ystävällistä.
   Tiedot Farangista olivat siis vain vieraskoreutta, yli 300 paikan täyttäminen olisikin aikamoinen saavutus. Kiitos, kun oikaisit väärän tiedon.

 5. Essi on 04.05.2015 at 12:50 sanoi:

  Mun ruotsinkieli on kans rapistunut tasolle vitsi, vaikka aikanaan se sujuikin melko hyvin. Tosin nyt saattaa olla mahdollisuus kohentaa taitojaan kuin huomaamattaan. Piskuinen kotikaupunki on ruotsinkielinen, olen siis kielivähemmistössä. Ja työpaikallakin suurin osa veivaa jotakin pohjoismaista elleivät ole pakotettuja asioimaan mun kanssa englanniksi… Puheen tuottaminen on vaan sen verran haastavaa.Varoitakin aina, että ymmärrän enemmän kuin puhun! 🙂

  Tukholmaan olisi kyllä ihana päästä vaikka viikonlopuksi. Meiltäkin menee tuosta isolta kirkolta peräti suoria lentoja sinne. Mulla on ollut se AG ainakin tuhannen vuotta to eat-listalla…

  t. ex-Soppakellari 🙂

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 04.05.2015 at 19:18 sanoi:

   Voi Soppaseni, olit pistänyt heti kommentoinninkin kiinni, en päässyt edes kiittämään. Että mua harmitti 🙂 Vaikka vielä enemmän harmitti, että blogi loppui, mutta ihanaa kuulla sinusta tätä kautta!

   Mahtava mahdollisuus taikoa ruotsi takaisin, jos olet siellä vähemmistössä. Olen ihan varma, että kohta puhut kuin vettä vaan. Voit sitten käydä keräämässä pisteitä lahden toisella puolella, koska kukapa ei tykkäisi, että joku tsemppaa paikallisella kielellä.

 6. Ei vaan oo Tukholmaa voittanutta, ihan paras paikka! Seuraavaksi haluan syödä Gastrologikissa, kuulemma kallis, mutta joka ören veroinen.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 04.05.2015 at 19:16 sanoi:

   Minä olin niin myöhään kaikkien minun varausteni kanssa liikkeellä, etten edes kuvitellut saavani noihin pöytää. Hyvä tietää, että juuri tuo olisi fiinimmistä kokeilemisen arvoinen.

 7. Anna on 08.05.2015 at 23:17 sanoi:

  Bernsin viikonlopun aasialainen brunssi on jotain aivan ihanuutta, samoin moni muukin brunssipaikka.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 09.05.2015 at 19:35 sanoi:

   Kerran olin jo todella lähellä päästä Bernsin brunssille, mutta sitten lähtö takaisin Suomeen olikin suunniteltua aikaisemmin. Keskimäärin brunssien kanssa on se ongelma, että usein hotelliaamiaisetkin ovat Tukholmassa todella hyviä, joten nälkä siirtyy aika myöhäiseen iltapäivään. Mikä on sinänsä sääli, koska ilmeisesti juuri brunsseilun tukholmalaiset osaavat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation