Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Blog

Rasvamatkan moderni versio – Tukholman osoitteita ruokaa rakastavalle

Ennen länsinaapurissa pakattiin auto täyteen Bregottia, voita ja näkkileipää. Edelleen Tukholma on isojen kassien arvoinen ruokamatkakohde, vaikka sisältö onkin muuttunut. Omissa tuliaiskasseissani kotiin tuli mm. kuivattuja chilejä, Pärlansin toffeeta, spelttihiutaleita ja yhtä sun toista pientä luksusta. Valikoima on edelleen monilta osin Suomea laajempi. 

Kokosin tähän postaukseen vielä jämät. Herkulliset sellaiset. Kahvilan, kauppoja, take-away-ravintolan. Tukholmassa riittää niin paljon kaikkea, ettei niitä pariin postaukseen sovita, eikä myöskään ihan lyhyeen matkaan. Kahdesta peräkkäisestä reissusta huolimatta en ehtinyt edes klassikoihin kuten Östermalmin kauppahalliin tai NK:n ruokaosastolle.

Pärlans konfektyr

Nytorgsgatan 38, avoinna ma-la

Muista, olen varoittanut. Jos haluat poistua Tukholmasta ilman pussillista toffeeta tai karamellikastikepurkkia, ei kannata avata Pärlansin ovea. Jokaista yksityiskohtaa myöten 30-luvua henkivä liike on oivaltanut parhaan myyntivaltin – seinän takana sijaitsee pieni karamellitehdas, jossa liikkeen herkut valmistetaan, eikä lasiseinä pidä poissa myymälän puolelta karamellin keittämisestä syntyvää huumaavaa tuoksua. Karkit ja kastikkeet pakataan vastustamattoman kauniisiin rasioihin, purkkeihin ja pusseihin. Esteetikko minussa huokailee tunnelmallista liikettä ja kauniita yksityiskohtia, herkuttelija arvostaa käsintehtyä tuoretta toffeeta.

Cajsa Warg

SÖDERMALM Renstiernas gata 20 ja VASASTAN St Eriksplan 2, avoinna ma-su.

Uskaltaudun veikkaamaan, että muutama suomalaisten ruokaintoilijoiden ruokakauppa on käynyt lahden takana opintomatkalla ennen avaamista. Ruotsalaisen keittokirjailijan mukaan (kannattaa matkustaa historioitsijan kanssa, niin oppii koko ajan uutta) nimetty Cajsa Warg on helsinkiläisiä vastineitaan suurempi ja valikoimaltaan laajempi. Jos voisin, olisin kantanut mukana t-ä-y-d-e-l-l-i-s-i-ä gotlantilaisia parsoja. Kuivahtaneiden nippujen sijaan ne myytiin yksittäin vesiastiasta. Niin vihreitä kukintoja ja varsia ei juuri valitettavasti meiltä saa. Hintakin on toki jotain muuta kuin tarjousnippujen.

Matkalaukkuun pakkasin parsojen sijaan lisäaineetonta liemijauhetta risottopohjiin ja Saltå Kvarnin pitkäänhaudutettavia spelttihiutaleita. Cajsa Wargin Södermalmin liikkeen kanssa samalla kadulla (osoitteessa Renstiernas gata 27) on myös Saltå Kvarnin oma myymälä, jossa on laajempi valikoima heidän tuotteitaan.

Kallpressen

Svartensgatan, avoinna ti-la

Niin tujakka inkiväärishotti, että jokainen rööri räjähtää auki. Yltiöterveellisiltä ja siten hiukan epäilyttäviltä kuulostavia vihermehuja. Spirulinaa, vehnänorasta, herneenversoja ja muita raaka-aineita, joita kohtaa tunnen pientä epäluuloa. Onneksi myös omenaa, sitruuna ja muuta helpommin nieltävää. Kallpressenin mehuissa lähtökohtana ovat olleet terveellisyys ja luomuraaka-aineet, mutta onneksi myös maku on seurannut mukana. Maistelin useampia, eivätkä ne maistuneet yltiöterveellsiltä vaan pääosin ihanan hedelmäisiltä. Pieni liike on hiukan sivuissa, mutta ikkunan vallanneista tyhjistä hedelmälaatikoista ja tavallisena lauantaina aika tyhjistä hyllyistä päätellen mehut ovat löytäneet ostajansa.

Meatball

Nytorgsgatan 30, avoinna joka päivä klo 11-20

Meatballs for the people. Siinäpä lyhyesti ja ytimekkäästi koko kaupan konsepti. Viime vuonna avattu Meatballs tarjoaa mukaan ostettavaksi samoja lihapullia kuin mitä tarjotaan omistajien suosituissa ravintoloissa (mm. Nytorget 6). Kaikkiaan matkan varrella on kokeiltu noin 70 erilaista pullareseptiä, mutta vakituiselle listalle niistä on päätynyt viitisentoista. Valikoima vaihtelee päivittäin.

Kaverit ottavat pullansa tosissaan. Kaikki perustuu kunnon lihaan (tai kalaan). Jokainen lihaerä pystytään jäljittämään maatilalle. Sopimustiloja on kourallinen, luottokumppanina hyvä lihatukkuri. Paketin päällä lukee sekä kasvattajan että teurastajan nimi. Kerralla tehdään vain kohtuullisen pieniä eriä.

Kaupassa on reilun kymmenen hengen pöytä, jossa voi syödä lounaan, mutta periaatteessa paikka on suunniteltu etupäässä mukaan otettavan ruoan ostamiseen. Iltaisin sen voi ilmeisesti varata omalle korkeintaan 14 hengen seurueelle, jos vaivaa vakava lihapullan himo.

Urban Deli

Nytorget 4

Urban Deli teki ympäri maailmaa noteeratun PR-tempun perustamalla hapanjuurihotellin. Todellisuudessa kyse oli pelkästä heitosta, joka kuitenkin levisi lehdistössä ympäri maailmaa ja johti siihen, että juurihotelli oli pystytettävä. Löysi sinne tiensä pari juurtakin, mutta suurempi arvo sillä taisi olla tunnettuuden kannalta.

Urban Deliä on mahdoton määritellä lyhyesti. Saman katon alla on deli, ruokakauppa, kauppahalli, äyriäisbaari, ravintola ja kahvila. Muutaman korttelin päässä vielä leipomo, jossa sijaitsee myös se kuuluisa lomakoti hapanjuurille. Deli on auki aamusta yöhön, jokseenkin vuoden kaikkina päivinä. Se on jo käsite, yksi Södermalmin alkuaikojen tulokkaista, nyt asemansa vakiinnuttanut konkari, joka työllistää yli sata henkeä.

Omistajalla on päässään tiukka konsepti. Saman konseptin alle sopivat kivuttomasti asiakkaiden syysretki sienimetsään, kevätretki katsomaan lehmien kevätlaitumelle laskua ja ensiluokkaiset osterit, hummerit ja shampanja. Konsepti rakentuu hyvin syömisen ilon ja elämyksellisyyden ympärille. Hommaa tehdään tosissaan, mutta ilman turhaa jäykistelyä. Vierekkäin hyllylle mahtuvat kylmäpuristetut vihersmoothiet, gotlantilaiset parsat, omat tuotteet (mm. taivaallinen vadelmatryffelisuklaakakku) ja kansainvälisen jätin kola.

Omaan ostoskassiin poimin mm. kuivattuja ancho-, chipotle- ja new mexico -chilejä sekä aidolla tryffelillä maustettuja perunalastuja. Chilit myytiin vihannestiskistä yksittäin. Delistä on helppo ostaa eväät mukaan ja syödä ne viereisellä Nytorgetilla, johon aurinkoisena kevätlauantaina on pakkautunut puoli Söderiä. Nytorgetin lisäksi liike löytyy nykyisin myös Sicklasta.

Louie Louie Sthlm

Bondegatan 13
avoinna maantaista perjantaihin klo 8-18, viikonloppuisin klo 10-18

Richard Berryn 50-luvun biisistä nimensä saanut kahvila/keskiolutkuppila/levykauppa on paikallisten kannalta sopivasti muutaman kulman takana. Se pitää tietää löytäkseen.

SoFon kulttimaine on saanut paitsi kiinteistökaupassa aikaan kuhinaa myös turistivirrat ovat löytäneet alueelle. Omiin silmiini ei kovin häiritsevästi, mutta ylenmääräinen hehkuttaminen Tripadvisorissa tunnetusti täyttää kantapöydät muilla kuin naapuruston asukkailla. Louie Louie on ilmeisesti säästynyt vielä siltä.

Hiukan kitschahtava kahvila kallistuu amerikkalaisen dinerin suuntaan, mutta on poiminut kalustukseen myös paikallista 50-lukua. Seinällä olevan String-hyllyn kulmasta roikkuu lei. Kulttuurien kohtaaminen.

Tutulla kaavalla mennään. Aamuisin aamiaista, viikonloppuisin aamiaishenkistä brunssia. Hyvännäköisiä lounassalaatteja, mutta myös ihan tukevaa lounasruokaa – yksi ruokavaihtoehto päivässä, valikoima aika laidasta laitaan. Tarjolla voi yhtä hyvin olla soppaa, pataa, quesadilloja tai lasagnea. Päivän lounasmenu julkaistaan Instagramissa kello 11. Kardemummaista pullaa fikahetkiin, maanantaisin burgereita.

Blogissa vietetään Tukholman teemaviikkoa.
Postaukset perustuvat osin Visit Swedenin bloggaajille järjestämään Södermalmin ruokakierrokseen.
Teemaviikon muut postaukset: På solsidan – Tukholman ruokatärpit
Vanhassa vara parempi – Gamla Stan

6 kommenttia “Rasvamatkan moderni versio – Tukholman osoitteita ruokaa rakastavalle

  1. Oi sinä ihana, ihana, IHANA Tukholma.

    Ahmin näitä postauksia ja kadun jokaista päivää kun jäin hyttiini nukkumaan.

    Mutta onneksi Tukholma ei katoa mihinkään.

    Mutta niin tyhmä mä olen, että mistä tuo STHML tuloo?

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 21.05.2014 at 14:39 sanoi:

      No kyllä sinä taisit siellä välillä pyörähtääkin. Mutta jäi vielä niin paljon näkemättä, olisin halunnut siellä esimerkiksi siihen ihanaan puutarhaan, josta joskus kirjoitit.

      STockHLM. Käyttävät sitä lyhenteenä. Tosin olen kirjoittanut sen näemmä väärin 😉 Ja niinkuin minä tuijotin sitä, että tämä näyttää nyt jotenkin oudolle. Kiitos! Aika kivasti, sanoit, että otapas siellä nyt silmä käteen…

      • no niinniin, STHLM mä olisin vielä ymmärtänyt 😉

        Ajattele mikä arvostus mulla on sun henkistä kapasiteettia kohtaan…sen sijaan , että olisin epäillyt sinun tehneen typon oletin heti että MÄ en vaan taas tajua… <3. Oikeesti.

  2. Hei kiitos näistä Tukholma tärpeistä!!

    Ihan pakko mennä kesällä käymään, ja käyttää näitä askelmerkkejä.

    ps. Teriyakikana oli erittäin hyvää.

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 21.05.2014 at 22:09 sanoi:

      Jotenkin olen löytänyt Tukholman uudelleen. Se on selkeästi ollut liian lähellä ja koko ajan on vain tullut hamuttua kauemmaksi. Ei kannata, noin paljon mukavaa tunnin matkan päässä.

      PS Olipas mukava kuulla. Minäkin tykkään siitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation