Tietoa mainostajalle ›

Blog

Tasan ei käy omenat – uuniomenat

Nukkumalähiön kaduilla tuoksuu omena. Puut ovat taipuneet omenien painosta. Syksyn tuoksu alkaa vallata ilmaa varsinkin iltaisin.

uuniomenat2

Meidän omenapuumme taitaa viettää välivuotta. Niin ainakin toivon. Tai sitten olen suututtanut sen pahemman kerran. Ei omenan omenaa. Kehtaakin. Naapuri lohdutti, että menemme hänen kanssaan vuorovuosina. Kun me saamme omenoita, heillä levätään ja päinvastoin.

Sain onneksi pussillisen omenia naapurikadulla asuvalta ystävältä. Mainosti niitä rupisiksi ja muumiotautisiksi. Hyvät hillot niistä rupisistakin keitti.

Uuniomenien omenat olin ennättänyt hakea Hakaniemen torilta. Osa oli jo hiukan ehtinyt nahistua, mutta uuniomenissa se ei haittaa ollenkaan. Niihin voi hyvin käyttää ne muutoin jo viimeistä käyttöpäivää lähestyvät yksilöt.

Alla olevassa aika perinteisessä uuniomenareseptissä omenat saavat makua siirappisesta muscovadosta ja pähkinöistä. Täytettä valuu sopivasti myös vuoan pohjalle maukkaaksi kastikkeeksi.

Kannattaa testata myös yksi blogin kaikkien aikojen suosituimmista resepteistä, pähkinätoscalla kuorrutetut uuniomenat. Niistä kuulen säännöllisesti kehuja.

Uuniomenat

kuudelle

6 pientä kotimaista omenaa
40 g huoneenlämpöistä voita
3 rkl tummaa muscovadosokeria (tai fariinisokeria)
40 g pähkinöitä (esim. pekaanipähkinöitä, hasselpähkinöitä, pistaasipähkinöitä tai manteleita)
1/2 tl kanelia
ripaus muskottipähkinää

1. Kuumenna uuni 175 asteeseen.

2. Poista omenaporalla omenien siemenkodat.

3. Sekoita kaikki täytteen ainekset tasaiseksi tahnaksi. Jaa täyte kuuteen osaan ja painele se poistettujen siemenkotien tilalle omenien sisälle. Nosta omenat uunivuokaan.

4. Paista uunissa, kunnes omenat ovat pehmenneet. Aika riippuu sekä lajikkeesta että koosta. Pienet kotimaiset omenat kypsyvät noin 30 minuutissa, suuremmat vaativat noin 40 pehmetäkseen.

5. Tarjoa vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.

******

Apple season. Neighbor envy. Grass might not be greener on the other side of the fence, but there are certainly more apples on that side. Either my apple tree is having a year off or I have set it off somehow. Not a single apple. Smell of apples in the garden and aroma of baked apples wafting around the house. It is the smell of autumn for me.

Apples stuffed with a paste made of butter, muscovada, nuts, cinnamon and nutmeg is an easy autumnal dessert to embrace the seasonal fruit. 

 

FACEBOOK – INSTAGRAM – PINTEREST

 

16 kommenttia “Tasan ei käy omenat – uuniomenat

 1. Katselin kotimatkalla naapurin puita kadehtien, ne oksat notkui hedelmien painosta! Että juu, apple envyä täälläkin. Onneksi Mari lupasi lievittää tuskaa.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 10.09.2014 at 19:41 sanoi:

   Samaisesta lähteestä tännekin vielä vähän helpotusta tulossa. Onneksi.

 2. Minunkin piti vähän jännätä tämän vuoden omenasatoa, kun parina viime vuonna sato on jäänyt todella vähäiseksi. Ihan kohtuullinen määrä näyttää omenoita tulevan, onneksi ei sentään aivan ennätyssatoa niin ei pääse iskemään ompunsyöntistressi. 🙂

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 10.09.2014 at 19:42 sanoi:

   Se on tavallaan onneksi aika hyvälaatuista stressiä 😀 Ja ainakin terveellistä sellaista.

 3. Minulle tuli tästä nyt muistot lapsuuden uuniomenista mieleen ja kamala himo tuollaisiin! Omenaohjeita näkyy riittävät blogimaailmassa tähän aikaan vuodesta; minullakin oli juuri yksi ja toinen tulossa.Täälläkin omena on ajankohtainen sillä se liittyyä lähestyvään uuden vuoden juhlaan.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 10.09.2014 at 20:07 sanoi:

   Omenoita juuri nyt puut pullollaan, joten ei ihme, että reseptejä kiertää.
   Ei olisi tullut mieleenkään liittää omenaa uuden vuoden juhlaan, mutta näissä aina huomaa, miten erilaisen kalenterin mukaan elämme eri puolilla maailmaa.

 4. Meitä puutarhapummeja lykästi, kun saimme kilokaupalla omenia tätini puutarhasta. Uuniomenoita täytyy kyllä saada joka vuosi. Rakastan omenoiden tuoksua, se liittyy jotenkin suorastaan syksyiseen perusturvallisuudentunteeseeni.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 11.09.2014 at 20:30 sanoi:

   Samasta tuoksumaailmasta ammennetaan täälläkin. Rakastan kaikkea omenaista, valitettavasti mies ei niinkään, joten joudun syömään kaksin käsin, jos haluan tehdä.

 5. Eräs kollegani kertoi, että heillä kaatui koko omenapuu, kun se oli niin pullollaan omenoita. Onneksi meillä ei ole pihaa eikä omenapuuta, niin ei ole sellaisiakaan ongelmia 😀

 6. Tämän syksyn omenaherkut on vielä kokonaan tekemättä. Taidan aloittaa tällä reseptillä!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 11.09.2014 at 20:31 sanoi:

   Tämä on juuri sopivan suoraviivainen aloitus. Olen tehnyt näitä jo pariin otteeseen, enkä pistäisi pahaksi vielä uuttakin kierrosta!

 7. Meillä omenapuu tekee satoa myös joka toinen vuosi. Tänä vuonna hukuimme omenoihin ja olemme tuskailleet mitä ihmettä niille kaikille tekisimme. Ensi vuonna tuskailemme sitten niitä kahta omenaa, jotka puusta löytyvät… Taidampa tehdä viimeisistä uuniomenoita, koska en edes muista milloin olisin niitä tehnyt.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 12.09.2014 at 22:28 sanoi:

   Pitäisi kai varoa mitä toivoo, mutta minä toivon ensi vuodelle paljon omppuja. Tai edes jokusen kymmenen…

 8. Mulla on omenavuoritrauma. Kun muutimme, pihalla oli 14 muumiotautista omenapuuta. Syksyt menivätkin omenanroudausta kompostiin harrastaessa. Veimme omenoita mehupuristamoon ja teimme siideriä. Aivan mahtavaa tuli, mutta satuin olemaan raskaana… nykyisin on 3 omenapuuta ja abi leipoo eniten ompuista. Näin se aika ja piharemontti korjaa traumat 😀

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 12.09.2014 at 22:29 sanoi:

   Ehkä se avainsana on kohtuus kaikessa 😉 14 omenapuuta menee jo urakoinnin puolelle. Mutta on teidän pihalla mahtanut olla kaunista kukinnan aikaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation