Tietoa mainostajalle ›

Blog

Talvista vegeä – Feta-bulgursalaatti paahdetuista kasviksista ja fetasta

Jos mielikuvasi salaatista on yhdistelmä tomaattia, kurkkua ja vihreää salaattia, on aika päivittää se. Nyt ruokalehtien sivut ovat täyttyneet salaateista, joista ei jää nälkä, mutta ne ovat silti kevyitä ja terveellisiä. Ja täynnä makua.
feta-bulgursalaatti paahdetuista kasviksista

Tämänhetken suosituimmissa salaateissa paahdetaan juureksia ja yhdistetään niihin vaikkapa sitruksia. Proteiini annokseen tulee usein linsseistä. Edellisessä postauksessa kirjoitin kasvisten käytön monipuolistumisesta, juuresten suosion kasvusta ja ravintorikkaista kasviksista. Kun lihansyönti vähenee, kasvisruoka monipuolistuu ja tukevoituu. Kun kasvis ei ole lisuke, sen on käytävä täysipainoisesta ateriasta.

Oma versioni talvisesta vegesalaatista on koottu yhdistelemällä kaikki sesongin suosikkini yhdelle lautaselle. Juju on mausteisissa porkkanoissa, jotka silataan mukavasti potkivalla mausteöljyllä ennen paahtamista. Rinnalla lempeää kukkakaalia, suolaista fetaa ja raikkaita granaattiomenan siemeniä. Käytin pohjana bulguria, mutta yhtä lailla voit käyttää kvinoaa tai täysjyväcouscousia. Kastike syntyy kaikessa yksinkertaisuudessaan hyvästä oliiviöljystä ja sitruunamehusta, makua antaa reilu annos tuoreita yrttejä.

Salaatti parhaimmillaan, riittävän tukeva pitämään nälkä, mutta samalla sopivan kevyt jättämään energisen olon. Ei liian montaa raaka-ainetta ja kaiken saa hyvästä lähikaupasta.

Parhaimmillaan salaatti on hiukan haaleana. Muista jättää kasvikset napakoiksi, jotta niissä on vielä purutuntumaa. Sekaan voi sirotella halutessaan myös pähkinöitä tai siemeniä.

Feta-bulgursalaatti paahdetuista kasviksista ja fetasta

kahdelle

4 keskikokoista porkkanaa
1 pieni kukkakaali
1 dl bulguria (voit korvata myös kvinoalla tai täysjyväcouscousilla)
muutama lohko granaattiomenasta
150 g fetaa
(rucolaa tai tuoretta pinaattia)
oliiviöljyä
sitruunamehua (1/2 sitruuna, paahda uunissa kasvisten kanssa)
muutama oksa tuoretta minttua
reilusti tuoretta korianteria tai lehtipersiljaa
(suolaa, mustapippuria)

Mausteöljy porkkanoihin

1/2-1 kuivattu chili (tai tulisuuden mukaan) tai chilihiutaleita
1 pieni valkosipulin kynsi
1/2 tl korianterin siemeniä
suolaa
mustapippuria
loraus oliiviöljyä
tilkka sitruunamehua

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen (kiertoilmauuni, tavallisessa uunissa 20 astetta enemmän).

2. Kuori porkkanat ja halkaise ne. Leikkaa suuret porkkanat muutamaan osaan. Keitä porkkanat puolikypsiksi (jätä ne reilusti napakaksi) suolalla maustetussa vedessä. Valmista sillä aikaa mausteöljy ja leikkaa kukkakaali nupuiksi.

3. Valmista mausteöljy morttelissa. Laita mortteliin kuivattu chili, korianterin siemenet, valkosipulin kynsi silputtuna, suola ja mustapippuri. Hiero tasaiseksi tahnaksi. Lisää loraus oliiviöljyä ja tilkka sitruunamehua. Sekoita tasaiseksi. Maista mausteet. Tahna saa potkaista chilisenä, koska muutoin salaatti on melko lempeä, porkkanoiden mausteisuus antaa sille hyvän potkun.

4. Kun porkkanat ovat puolikypsiä, kaada keitinvesi pois ja lusikoi porkkanoiden sekaan mausteöljy. Sekoita sen verran, että mausteet levittyvät tasaisesti porkkanoiden pintaan. Levitä porkkanat uunipellille.

5. Levitä toiselle puolelle peltiä kukinnoiksi leikattu kukkakaali, valuta kukkakaalien päälle oliiviöljyä ja ripottele hiukan suolaa. Laita pellille myös sitruunanpuolikkaat ja nosta pelti uuniin. Paahda porkkanoita, kukkakaaleja ja sitruunoita noin 20-25 minuuttia tai kunnes ne ovat saaneet ruskeaa väriä, mutta ovat vielä napakoita

6. Kasvisten paahtuessa kypsennä bulgur pakkauksen ohjeen mukaan. Lohko muutama lohko granaattiomenasta ja irrottele siemenet.

7. Kun kasvikset ovat paahtuneet, sekoita ne bulgurin joukkoon. Voit antaa kasvisten ja bulgurin jäähtyä hetken, jos et tarjoa salaattia samantien. Lorauta joukkoon oliiviöljyä, purista esimerkiksi kauhan avulla painamalla toisesta sitruunanpuolikkaasta mehu ja sekoita se kasvisten ja bulgurin joukkoon. Silppua reilusti tuoretta korianteria tai lehtipersiljaa ja muutama oksa tuoretta minttua ja sekoita ne bulgurin ja kasvisten joukkoon. Lisää joukkoon halutessasi myös muutama kourallinen tuoretta pinaattia tai rucolaa. Mausta mausteet. Lisää tarvittaessa oliiviöljyä, sitruunamehua, suolaa, mustapippuria tai tuoreita yrttejä.

8. Levitä bulgur-kasvisseos laakealle vadille tai suoraan lautasille. Murustele päälle feta, ripottele granaattiomenan siemenet ja koristele halutessasi vielä tuoreilla yrteillä.

14 kommenttia “Talvista vegeä – Feta-bulgursalaatti paahdetuista kasviksista ja fetasta

 1. Mahottoman houkutteleva salaatti. Uunissa paahtaminen syventää monien kasvisten makua – tykkään.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 13.01.2016 at 21:42 sanoi:

   Mahottoman hyvää on. Varsinkin talvella paahtaminen tekee kasviksille hyvää. Paprikakin on paahdettuna ihan eri epeli.

 2. Sannis on 13.01.2016 at 21:15 sanoi:

  Hyvältä kuulostaa mutta jos nyt ihan tarkkoja ollaan niin fetahan ei ole vegeä 🙂

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 13.01.2016 at 21:46 sanoi:

   Vegaaninen ei, mutta kasvisruokavalioissa juuston käyttö taitaa olla tulkintakysymys. Ilmeisesti jopa yleisin kasvissyönnin muoto on lakto-vegetarismi, joka sallii myös maitotuotteet. Itse olen linjannut blogin suhteen, että lakto-ovo-vege putoaa kasvisruokien alle, mutta jokainen määrittelee tietenkin itse, onko halukas käyttämään eläinkunnan tuotteita. Mutta aiheellinen kommentti, osalle kasvissyöjistä tämä ei ole vegeä.

 3. Kaura on 13.01.2016 at 23:46 sanoi:

  Nam! Ihanan näköistä. Itselläni oli tänään Quinoaa salaatissa, toimisi ehkä sekin tässä. Bulgur on minulla vielä kokeilematta.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 14.01.2016 at 20:53 sanoi:

   Quinoa toimisi ihan varmasti. En ole suurensuuri quinoan ystävä ja ehkä siksi päädyin bulguriin, mutta kokeile ihmeessä quinoaa ja kerro meille, mitä tykkäsit. Annostelua saattaa joutua vähän muokkaamaan.

 4. Hhmm. Taitaa mennä heti tänään kokeiluun, kiitos reseptistä.

 5. Nää on niin hyviä tälläset salaatit. Oma versioni syntyi alunperin kurpitsasta ja punasipulista kvinoan kans. Kurpitsaa olen vaihdellut sittemmin myös porkkanaan kans. Öljy, feta ja sitruuna on just oikeat maun lisääjät. Lisäkdi nämä salaatit on jotenin mielettömän kauniitakin!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 14.01.2016 at 20:57 sanoi:

   Granaattiomenat on kuin pieniä jalokiviä, viimeistään ne kaunistaa salaatin kuin salaatin. Ja onnistuin vielä löytämään mahtavan kypsän yksilön, ihan syväntummanpunaisen.

   Luulenpa, että tässä talven mittaan ennättää syntyä jos jonkinlaista paahdettua versiota. Niin helppoa ja maukasta.

 6. Herkullista! Söin liian pienen aamupalan ja haluaisin tätä nyt heti lounaaksi. 🙂

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 21.01.2016 at 17:28 sanoi:

   Minä taas haluaisin tätä juuri päivälliseksi. Viikon matkan jälkeen joku raikas ja terveellinen maistuisi. Pitkän lennon jälkeen olo on sellainen 🙂

 7. Hanna on 03.12.2016 at 14:21 sanoi:

  Meidän perhe ei tykännyt. Mausteseos porkkanoille oli tunkkainen ja kokonaisuus tulisista porkkanoista huolimatta mauton.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 03.12.2016 at 17:26 sanoi:

   Onpa todella harmi! Tässä näkee, miten maut menevät ristiin. Olen napannut idean porkkanoihin jossain vaiheessa Jamie Oliverilta ja tykkään niistä todella paljon – viimeksi eilen söimme niitä couscousin ja lihapullien kanssa. Makuasioista on turha kiistellä, jäin kuitenkin miettimään, mikähän mauttomuuden voisi aiheuttaa. Toivottavasti laitoit salaattiin reilusti hyvää oliiviöljyä, sitruunaa ja tuoreita yrttejä sekä tietenkin suolaa avaamaan makuja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation