Tietoa mainostajalle ›

Blog

Adventtikalenterin toinen luukku – punajuuri-jogurttisalaatti

Adventtikalenterin toisesta luukusta paljastuva punajuuri-jogurttisalaatti on ilmiasultaan moderni, mutta juuriltaan se sopii kellarikulttuurin muokkaamaan suomalaiseen jouluperinteeseen. Myönnytys tuoreelle on ainoastaan lehtipersilja.

punajuuri-jogurttisalaatti suolaajahunajaa

Ranskalainen jouluateria, joulun uudet suosikit. Tämän viikon naistenlehtien kansien perusteella ei uskoisi, että suomalainen joulupöytä muuttuu hitaasti. Suomen Gallupin tekemässä tutkimuksessa vain joka kymmenes sanoi, että joulupöydän juhlaruoissa tapahtuu muutoksia verrattuna edelliseen vuoteen, kokeellisia kokkaajia löytyy jouluna vain harvoista keittiöistä

Joulupöydän anti nousee kellarikulttuurista. Raaka-aineina on käytetty kaikkea säilömistä kestävää. Juurekset, suolakala, kinkku. Suolaus, savustaminen. Perusasiat eivät ole muuttuneet vuosikymmenten saatossa, vaikka tuoretta tavaraa on tarjolla ympäri vuoden. Vaikka meillä joulupöytä muokkautuu vuosittain, muutokset eivät kuitenkaan horjuta perinteitä. Kalapöytä, kinkku ja laatikot. Joka vuosi ne maistuvat, pienin muutoksin.

Tänä vuonna aion korvata rosollin tällä Fazerin uudesta kasviskeittokirjasta löytämälläni punajuuri-jogurttisalaatilla. Pääsin koekokkaamaan pian ilmestyvän kirjan mukavan suoraviivaista reseptiikkaa muutama viikko sitten. Korjasimme Kokit ja potit -Hannelen kanssa kokkauskisan voiton kotiin porkkanadukkahilla ja paahdetulla kukkakaalilla. Oma suosikkini illan tarjottavista taisi olla tämä paahdetuista punajuurista valmistettava maukas ja helppo salaatti, jonka nostan tänään juhlapöytään itsenäisyyspäivän kunniaksi.

Punajuuri-jogurttisalaatti

neljälle

noin 600 g tuoreita punajuuria
rypsiöljyä
1 dl saksanpähkinöitä
muutama oksa lehtipersiljaa
3 rkl turkkilaista jogurttia
1 rkl ranskankermaa
sitruunamehua
suolaa
mustapippuria

1. Kuumenna uuni 175 asteeseen.

2. Kuori punajuuret ja pilko ne reiluiksi kuutioiksi. Nosta kuutiot paistovuokaan ja sekoita joukkoon hiukan rypsiöljyä. Ripauta suolaa ja rouhi mustapippuria.

3. Punajuurten kypsyminen riippuu siitä, kuinka suuriksi paloiksi olet ne pilkkonut. Paahda ensin noin vartti, jos punajuuret ovat siinä vaiheessa lähes kypsiä, laita vuokaan myös pähkinät ja paahda vielä 10 minuuttia.

4. Nosta jäähtymään. Sekoita jäähtyneiden punajuurten joukkoon silputtua persiljaa.

5. Valmista kastike: Sekoita jogurtti, ranskankerma ja sitruunamehu. Lisää halutessasi joukkoon myös hiukan raastettua sitruunankuorta.

6. Kaada kastike punajuurien päälle ja sekoita kastike punajuurten sekaan kevyesti nostelemalla. Sitä ei tarvitse olla kaikkialla, vain vähän siellä täällä.

7. Ripottele päälle pähkinät ja muutama lehti persiljaa koristeeksi.

12 kommenttia “Adventtikalenterin toinen luukku – punajuuri-jogurttisalaatti

 1. Upea kuva Jonna 🙂 ja hengästyttävä postaustahti sulla menossa! ihania juttuja joka päivä blogissa, tänne on ihana tulla lukemaan uusimpia postauksia kun itsellä on jotenkin aika liian kortilla ja päivänvalo samoin.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 06.12.2015 at 19:28 sanoi:

   Voi kiitos, ihan saman pimeyden kanssa täälläkin kiroillaan. Ideoita olisi vaikka kuinka ja huvittaisi kuvata ja postata, mutta aika vähiin se aika jää. Onneksi tänään sain viedä anopin itsenäisyyspäiväpöytään yhtä sun toista, joten tuli kuvattua sopivasti, kun oli edes hiukan valoa. Tosin tänään oli taas niitä päiviä, ettei valoa ollut juuri koko päivänä. Mutta ei ole onneksi pitkä aika, niin taas alkaa päivä pidetä. Nyt jaksetaan vaan sisulla 🙂

 2. Just tämän verran jouluperinteitä voisin huolia jouluksi :). Meillä kun syödään jouluna sitä mikä on silloin kaikkein parasta.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 07.12.2015 at 16:46 sanoi:

   Ja tämäkin on tavallaan vähän ihan tiukimpien perinteiden vierestä, joten siinä mielessä sopiva myös vähän kokeilevampaan joulupöytään 🙂

 3. Paahdetuista punajuurista valmisetettu salaatti on aina hyvää! Ihan yllätyin, kun tätä lukiessani tajusin, etten ole tehnyt sellaista pitkään aikaan, mutta pian teen!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 07.12.2015 at 16:45 sanoi:

   Miten voikin muutamasta raaka-aineesta saada niin hyvää. Mies ei ole suuri punajuuren ystävä, joten näitä tulee tehtyä ihan liian harvoin. Onneksi kuitenkin säännöllisen epäsäännöllisesti, punajuuri on yksi omia suosikkijuureksiani.

 4. Tiedätkö, mä rakastan kaikkein eniten joulussa sitä, että pöydässä on juuri ne perinteisimmät jutut.

  Tämä ohje on kuitenkin kiinnostava ja taidan kokeilla sitä näin joulunodotusaikana 🙂

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 07.12.2015 at 16:43 sanoi:

   Tiedätkö, niin minäkin. Aina jotain tuunataan, mutta isot linjat kuitenkin pysyvät. Rosolli ei ole minulle joulupöydän kulmakiviä, siksi voin vaihtaa sen huoletta 🙂

 5. Kiitos kivasta vinkistä! Tästä meillä tullaan pitämään varmasti.
  Kokeilen mielelläni uusia jouluruokia ja syömämieheni yleensä tykkäävät niistä. Vain kinkku on pyhä, siihen ei saa koskea,

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 08.12.2015 at 18:09 sanoi:

   Minäkin kokeilen aina jotain uutta vuosittain ja tämä tulee pääsemään meidänkin joulupöytäämme. Hiukan enemmän on kuitenkin pyhää ja säilytettävää kuin kinkku 🙂 Toivottavasti maistuu syömämiehille.

 6. Minäkin voin helposti jättää rosollin tekemättä ja ottaa tämän tilalle!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 08.12.2015 at 20:15 sanoi:

   Eikä edes kirpaise 🙂 Minulla ei varsinaisesti ole mitään rosollia vastaan, mutta en ole koskaan oikein ymmärtänyt sen hienoutta. Ihan mieluusti säästän vatsalaukkuani paremmille herkuille joulupöydässä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation