Tietoa mainostajalle ›

Blog

Melkein aito ja oikea Juuren suolakaramellikakku

Suolakaramellikakku raparperia, suolakaramellikastiketta ja jogurttimoussea
Yli vuoden yritin toistaa Juuren täydellistä suolakaramellikakkua. Pari oikein hyvää yritystä oli matkan varrella, mutta ei ihan alkuperäisen kaltaista. Kun vuoden mittaisen yrityksen ja erehdyksen jälkeen sain käsiini ihan oikean reseptin, oli samantien laitettava jauhot pöllyämään.

juuren-suolakaramellikakku1

Vuosi sitten Taste of Helsingissä ylivoimainen suosikkiannokseni oli Juuren suolakaramellikakku. Yllätyin itsekin, että tällainen hapannaama ihastui makeaan lopetukseen. Käytin aika paljon aikaa löytääkseni vastaavaa nettireseptien loputtomasta varastosta. Etsin ideoita, miten kakku oli voitu toteuttaa.

Juuren uusi Juuri nyt -keittokirja paljasti kakun niksit. Kaikki muut ainesosat olin jossain kokeiluversiossa käynyt läpi, mutta mantelimassaa en olisi hoksannut, enkä tattarijauhoja. Yllättävää oli myös, ettei kakussa käytännössä ole minkäänlaista kohottavaa ainetta. Lopputulos on kostea ja mehukas, ei perinteisen sokerikakkumainen.

Ohessa on oikaistu resepti. Alkuperäisessä annoksessa komponentteja on enemmän, olen oikaissut mm. kaivamalla lusikallisen suolakaramellikastiketta purkista. Niin pienen määrän keittäminen tuntui turhan työläältä.  Resepti on myös omaan makuuni todella makea. Niinpä vähensin sokeria raparperien haudutusliemessä ja tarjoan kakun tuorejuustovaahdon sijaan jogurttivaahdon kera. Hiukan happamampi vaihtoehto.

En ensimmäisellä kerralla noudattanut ohjetta ja levittänyt kakkua ohueksi levyksi, vaan paistoin sen korkeahkona kakkuna. Siihen taikina ei rakenteeltaan sovellu parhaalla mahdollisella tavalla. Kakkumuodossa se vaatii niin pitkän paistoajan, että kuori ehtii kovettua turhan paljon ennenkuin sisus on edes päällisin puolin kypsä. Ohje on puolitettu kirjan ohjeesta.

Jos haluat leipoa kakkumaisemman suolakaramellikakun, kokeile aiemmin postaamaani puolukka-suolakaramellikakkua.

Suolakaramellikakku (ohje Juuri nyt -keittokirja)

kuudelle jälkiruokana

150 g voita (puolet ruskistetaan)
150 g mantelimassaa
2 1/2 dl fariinisokeria
3 kananmunaa
1 dl mantelijauhetta
3/4 dl vehnäjauhoja (alkuperäisessä ohjeessa tattarijauhoja)

1. Kuumenna uuni 150 asteeseen. Ota voi huoneenlämpöön. Jaa se kahtia. Anna toisen puolen lämmetä huoneenlämpöiseksi ja ruskista puolet voista. Ruskista voi kullanruskeaksi, mutta älä päästä palamaan. Hyvä vinkki, mistä tunnistaa, että voi pitää ottaa pois levyltä on sen hiljeneminen eli se lopettaa kuohunnan, kun se on ruskistunut sopivaksi. Helpointa on ruskistaa voi vaaleapohjaisella pannulla, jotta erotat värin muuttumisen. Siivilöi voi toiseen astiaan jäähtymään. Kun molemmat voit ovat huoneenlämpöisiä, vatkaa ne sekaisin keskenään.

2. Sekoita kulhossa mantelimassa ja sokeri keskenään. Vatkaa joukkoon voiseos.

3. Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Sekoita keltuaiset, jauhot ja mantelijauhe mantelimassa-sokeriseokseen.

4. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja nostele vaahto varovasti taikinan joukkoon. Mausta sormisuolalla.

5. Levitä leivinpaperilla suojattuun uunivuokaan parin sentin paksuiseksi levyksi.

6. Paista 150-asteisessa uunissa, kunnen kakku on kypsä (noin 30 minuuttia). Anna kakun jäähtyä.

Jogurttivaahto

1 1/2 dl turkkilaista jogurttia
3/4 dl kuohukermaa
ripaus sokeria
ripaus vaniljaa

1. Laita jogurtti valumaan yön yli (tai muutamaksi tunniksi) esim. suodatinpussiin tai kylmällä vedellä kasteltuun harsokankaaseen.

2. Vaahdota kerma vaahdoksi. Vatkaa joukkoon valutettu jogurtti. Mausta ripauksella sokeria.

Haudutettu raparperi

2 pienehköä vartta raparperia
1 dl vettä
1 dl sokeria
ripaus vaniljaa (tai 1/4 vaniljatangosta)
1/2 sitruunan mehu

1. Kuori raparperit ja paloittele ne noin viiden sentin pituisiksi ohuehkoiksi paloiksi.

2. Sekoita kattilassa vesi, sokeri, sitruunanmehu ja halkaistu vaniljatanko. Kiehauta.

3. Laita raparperit liemeen, keitä noin minuutti-pari, peitä sen jälkeen kattila kannella ja nosta sivuun liedeltä. Anna muhia kuumassa liemessä noin kymmenen minuuttia.

4. Siivilöi raparperi liemestä.

Lisäksi

suolakaramellikastiketta
raastettua pistaastipähkinää 

1. Kokoa annos. murenna lautaselle kakun palasia, valuta päälle hiukan juoksevaksi lämmitettyä suolakaramellikastiketta, nostele raparperin paloja, pursota jogurttivaahtoa ja raasta päälle halutessasi pistaasipähkinää.

*****

I had never tasted a cake quite like one served in Taste of Helsinki by restaurant Juuri a year ago. I tried to copycat the moist and rich cake served with salted caramel and rhubarb for over a year with various results. Despite the efforts I did not quite managed to nail it.

Newly published cookbook by the Juuri restauranteurs revealed couple of secrets. First of all the secret behind the moistness lies in almond paste and muscovada. Secondly no leavening agent is used and the cake is baked in a form of a thin layer cake, as for a  Swiss roll. Therefore the texture is rather dense and rich, not at all like in a traditional sponge cake.  

I served the cake as bite-sized chunks accompanied by rhubarb, salted caramel and yoghurt mousse. A slice would have been too much of this sweet and heavy dessert.

 

Juuri nyt – suomalaisen keittiön klassikot -kirja on saatu arvostelukappaleena

8 kommenttia “Melkein aito ja oikea Juuren suolakaramellikakku

 1. Campasimpukka on 23.07.2014 at 10:22 sanoi:

  En ollut kuullutkaan tuosta kirjasta, mutta nyt se on tilattu, päässen lukemaan jo ensi viikon alussa 🙂

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 23.07.2014 at 15:09 sanoi:

   Se on oikein Juuren henkinen, modernia suomalaista. Kuten Sauvajyvänen toteaa, monet reseptit vaativat vähän vaivaa, mutta siellä on myös kaikkea kivaa yksittäistä, jotka voi poimia opiksi ja osaksi ateriaa. Kerro sitten, mitä tykkäsit.

 2. ooh ja aah – itselläkin on tuo kirja vielä hankinnassa mutta itse ravintolan antiin niin totaalisen ihastuneena odotan jo kovasti että pääsen siihen tutustumaan!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 23.07.2014 at 15:09 sanoi:

   Jos tykkää Juuresta ja jaksaa vähän värkätä ruoan kanssa, kirja on just passeli.

 3. Minä ostin tuon kirjan pian ilmestymisen jälkeen, Juuri-fanina se oli vaan pakko saada. Kirja on täynnä reseptejä joita haluan tehdä, tosin moni vaatii vähän enemmän aikaa ja vaivaa mitä viime aikoina on tullut käytettyä keittiössä. Ja täynnä hyviä ruokia vierastarjottavaksi. Viime aikojen upein keittokirja!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 23.07.2014 at 15:16 sanoi:

   Minäkin tykkään kovasti. Helteillä ei ole jaksanut kokkailla, joten toistaiseksi kirja on pääosin vasta laputettu täyteen reseptejä, joita aion testata, kunhan tässä taas köökkiin pidemmän kaavan mukaan ehtii.

 4. Hei, aivan mahtava kakku resepti! Kokeiltu on. Omassa blogissa kohta myös mukailtua ohjetta. 🙂 Paistoaika piteni minulla 45 minuuttiin. Liekö oma uuni tehoton kun puolentunnin jälkeen kakku oli vielä aivan raaka. Hieno blogi ja paljon inspiroivia kuvia ja reseptejä! Ilo seurata!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 08.10.2015 at 19:28 sanoi:

   Kiitos Linnea!
   Paistoin oman kakkuni todella litteänä, se varmaan selittää paistoaikaa – ei siis pelkästään uunin tehokkuus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation