Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Blog

Antaa paahtaa – Ottolenghin paahdetut tomaatit ja jogurttikastike

Vuosi alkaa taas väistämättä kallistua syksyn puolelle. Pimeitä iltoja ja ensimmäiset yöpakkaset. Pohjoisessa jo lumisateitakin. Se tarkoittaa myös sitä, että on pakko myöntää tomaattisesongin olevan ohi. Venytän sitä antamalla syksyn tomaateille lämpöhoitoa uunissa. Guardianista poimimani Ottolenghin paahdetut tomaatit ja jogurttikastike maistuu vielä melkein kesältä
Ottolenghin paahdetut tomaatit ja jogurttikastike

Ei ole mitään parempaa kuin loppukesän auringonkypsyttämät tomaatit. Napsin silloin kirsikkatomaatteja kuin karkkia. Vaikka muuten pyrin syömään sesonkeja kunnioittaen, tomaattien kohdalla joustan. Olkoon talviset tomaatit vain kalpea aavistus parhaan sesongin serkuistaan, silti meillä löytyy aina kulhollinen kirsikkatomaatteja pöydältä.

Näin kauden ulkopuolella lähelle kesän syvää tomaatin makua pääsee pistämällä tomaatit paahteeseen. Uunissa paahtaminen tiivistää maut. Tässä Ottolenghin reseptissä tomaatit saavat paahtamisen jälkeen vielä tuhdisti tummaa pintaa grillivastuksen alla ja tiiviisti vuokaan pakattujen tomaattien maukas liemi viimeistelee maut.

Tämäkin resepti löytyi Guardianin ruokaosiosta. Valitettavasti verkkosivusto ei vedä visuaalisuudessaan vertoja juuri millekään ruokalehdelle, mutta tekijäkaarti on vakuuttava. Erityisesti fanitan Felicity Cloaken Perfect-sarjaa ja tietenkin Ottolenghia, jonka käsialaa myös tämä sopivan simppeli mutta sitäkin maukkaampi resepti on.

Kylmä jogurttikastike, kuumat paahdetut tomaatit ja tuoretta leipää. Juuri niin hyvää kuin Ottolenghin reseptit ovat. Parasta annoksessa ovat tomaatit ja erityisesti niiden liemi. Tomaatit ja sitruunainen jogurttikastike on yllättävä mutta ihana yhdistelmä, reseptin mukaan paahdetut tomaatit toimivat myös ihan sellaisenaan vaikkapa leivän päällä.

Ottolenghin käsialaa on muuten myös luottojälkiruokani ruusuinen vadelmapavlova.

Ottolenghin paahdetut tomaatit ja jogurttikastike

kahdelle

250 g kirsikkatomaattia
2 valkosipulin kynttä
pari siivua sitruunankuorta
3 oksaa timjamia
pieni nippu tuoretta oreganoa
2 rkl oliiviöljyä
ripaus ruokosokeria
sormisuolaa
mustapippuria
2 dl kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia
noin 1 tl raastettua luomusitruunan kuorta
chilihiutaleita

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen

2. Lado kirsikkatomaatit vieriviereen sen kokoiseen vuokaan, että ne juuri mahtuvat

3. Pirskottele päälle oliiviöljyä, ripottele sokeri tomaattien päälle ja lisää vuokaan myös timjaminlehdet, hienonnettu oregano (säästä osa oreganosta jälkikäteen lisättäväksi) ja hippusellinen sormisuolaa, rouhi päälle vielä mustapippuria myllystä.

4. Nosta vuoka uuniin ja paahda 20 minuuttia

5. Tomaattien paahtuessa sekoita kylmän jogurtin joukkoon raastettu sitruunankuori ja ripaus suolaa. Levitä jogurtti laakealle lautaselle ja nosta lautanen takaisin kylmään.

6. Kun tomaatit ovat paahtuneet parikymmentä minuuttia, nosta uunin lämpötila 250 asteeseen ja käännä päälle grillivastus. Nosta tomaatit uunin yläosaan ja grillaa noin kuusi minuuttia tai kunnes tomaatit ovat saaneet tummaa pintaa.

7. Ota jogurttilautanen esille ja nostele tomaatit kuumina jogurtin päälle, valele koko komeus tomaateista valuneella liemellä. Käytä ainakin valtaosa liemestä, se on koko homman kruunu. Sirottele päälle chilihiutaleita ja tuoretta oreganoa. Tarjoa hyvän tuoreen leivän kanssa.

4 kommenttia “Antaa paahtaa – Ottolenghin paahdetut tomaatit ja jogurttikastike

  1. Tuo on hurjan hyvää, olen itsekin tehnyt samaa:) Ottolenghin ohjeet ovat niin ihania:) En ole vaan koskaan tajunnut miksi häneltä on täällä käännetty vain ensimmäinen kirjansa, vaikka on täältä kotoisin.

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 07.10.2018 at 22:09 sanoi:

      Jael, kiva kuulla sinusta pitkästä aikaa.

      Onpa todella yllättävää, ettei kirjoja ole käännetty sen enempää. Muualla maailmassa Ottolenghi on kyllä ollut erityisen hyvä lähettiläs teidän alueenne ruokakulttuurille

  2. Sari — Campasimpukka on 09.10.2018 at 14:45 sanoi:

    Ai että kuulostaa hyvältä! Nyt olisi muita aineksia, mutta leipää ei, joten siirrän viikonloppuun kokeilemisen. 🙂

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 14.10.2018 at 22:59 sanoi:

      Sitä tuoretta leipää tämä kyllä kaipaa, eli suosittelen odottelemaan siihen saakka 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation