Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Blog

Näin käsittelet simpukat – Simpukka-chorizopasta

Tunnen pientä pelon sekaista kunnioitusta simpukoita kohtaan, niiden käsittely on kuitenkin helppoa ja valmistaminen nopeaa ja helppoa. Maukas simpukka-chorizopasta valmistuu lähes kokonaan pastan kypsyessä, kun olet ensin käsitellyt simpukat. 

Simpukka-chorizopasta

Vedet ovat juuri nyt kylmiä, mikä tarkoittaa, että myös simpukat ovat parhaimmillaan. Syöminen on vähän näpertämistä, mutta valmistaminen nopeaa ja helppoa, vaikka esivalmistelut kannattaa tehdä huolella.

Simpukoiden käsittelyssä on oikeastaan yksi ainoa kultainen sääntö, jonka noudattaminen on ehdotonta: Vain elävät simpukat ovat syömäkelpoisia. Elävän simpukan tunnistaminen on kuitenkin helppoa. Jos olet vähänkään epävarma, heitä simpukka pois. Ennen pataan päätymistä heitetään pois simpukat, jotka ovat auki, eivätkä napauttamisesta huolimatta sulkeudu. Keittämisen jälkeen puolestaan roskiin joutavat simpukat, jotka eivät ole avautuneet. Tuoreus on simpukoissa vielä kalaakin suurempi hyve, ne on paras pistää pataan ostopäivänä.

Näin käsittelet simpukat:

Pese huolellisesti simpukat juuresharjalla kylmän veden alla ja poista alareunassa olevat karvaiset haivenet eli parta vaikkapa juuresveitsellä. Simpukoiden kuorissa voi olla hiekkaa, siksi niiden peseminen on tärkeää. Jos simpukan kuori on auki, napauta sitä napakasti vaikkapa veitsellä. Jos se ei sulkeudu, heitä simpukka pois.

Tämän postauksen kommenteissa on mainio vinkki bloggaajakollegaltani Campasimpukalta: Pesemisen jälkeen laita simpukat hetkeksi kylmään suolaveteen. Merihenkisessä ympäristössä simpukat sylkäisevät hiekan sisuksistaan astian pohjalle ja hampaissa rahisee merkittävästi vähemmän syödessä.

Kypsennä simpukat. Simpukoiden keittoajan kanssa kannattaa olla tarkkana, ylikypsinä ne ovat kumimaisia.

Jos simpukat eivät ole auenneet kunnolla kypsentämisen aikana, heitä ne pois.

Simpukka-chorizopasta sai innoituksensa Glorian Ruoka & Viinin simpukka-pekonipastaohjeesta. Mausteinen chorizo antaa hyvää potkua pastalle. Kevyesti tulisen pastan kanssa sopii parhaiten kuiva tai puolikuiva valkoviini, jossa on hiukan tavallista enemmän jäännössokeria.

Simpukka-chorizopasta

kahdelle ja puolikkaalle (vähennä pastaa 50 g jos teet kahdelle, mutta kastikkeen voit tehdä ohjeen mukaan)

500 g tuoreita sinisimpukoita
250 g spagettia
loraus öljyä
2 salottisipulia tai 1 pieni sipuli
3 pientä valkosipulin kynttä
1/2 punainen chili
80 g chorizoa
125 g kirsikkatomaatteja
loraus valkoviiniä
suolaa
lehtipersiljaa

Käsittele simpukat: Pese ne huolellisesti kylmän veden alla juuresharjalla ja poista parrat juuresveitsellä. Jos simpukan kuori on auki, napauta sitä veitsellä, jos simpukka ei sulkeudu, heitä se pois. Heitä pois myös simpukat, joiden kuori on rikki. Vain eläviä simpukoita on turvallista syödä.

Silppua sipuli, valkosipuli ja chili. Kuutioi chorizo pieniksi kuutioiksi ja puolita kirsikkatomaatit. Silppua lehtipersilja.

Laita pasta vesi kiehumaan, kun vesi kiehuu, laita veteen reilusti suolaa ja nosta spagetti kiehumaan. Keitä pastapakkauksen ohjeen mukaan.

Vähän ennen kuin laitat pastan kiehumaan, kuumenna paistinpannulla tai isossa kattilassa loraus öljyä, lisää sipuli ja kuullota miedolla lämmöllä viitisen minuuttia, lisää pannulle valkosipuli, chili ja chorizo. Paista muutama minuutti.

Kun pastan keittoajasta on jäljellä kolmisen minuuttia, lisää pannulle tomaatit ja loraus viiniä. Mausta kevyesti suolalla, muista, että myös simpukoista itsestään tulee suolaa kastikkeeseen. Lisää simpukat. Nosta pannun päälle tiivis kansi ja kuumenna välillä reippaasti ravistaen noin 4 minuuttia tai kunnes simpukat ovat auenneet.

Kaada pastasta keitinvesi pois. Poista pannulta simpukat, jotka eivät ole auenneet. Kaada pasta pannulle ja sekoita huolellisesti. Nostele lautasille ja ripottele lehtipersiljaa annosten päälle.

SaveSave

6 kommenttia “Näin käsittelet simpukat – Simpukka-chorizopasta

  1. CampaSimpukka – Sari on 04.03.2018 at 6:50 sanoi:

    Simpukat ovat kyllä kivaa ruokaa, sydänsimpukat vielä niin nättejäkin, mutta niitä saa harvoin ostaa täällä Keskimaassa. Sinisimpukoita on paremmin saatavilla. Semmoinen on hyvä vinkki, että laittaa simpukat pesun ja parturoinnin jälkeen kylmään suolaveteen vähäksi aikaa. Ne luulevat päässeensä takaisin mereen ja sylkäisevät jemmaamansa hiekan pois ja se jää astian pohjalle. Etenkin sydänsimpukoissa on usein ikävästi hampaissa rasahtavaa hiekkaa.

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 04.03.2018 at 7:49 sanoi:

      Ihan mahtava vinkki, kiitos. Lisään sen myös tekstiin. Juuri miehen kanssa keskustelimme, että hiekka on simpukoiden ainoa miinus.

  2. CampaSimpukka – Sari on 04.03.2018 at 8:30 sanoi:

    Toinen vinkki vielä, kun ostaa sinisimpukoita ja on valinnan varaa, kannattaa ostaa norjalaisia, ne ovat useimmiten kivikkoisilta kalliorannoilta. Tanskalaiset ovat usein mutaisemmilta rannoilta ja niissä saattaa olla tympeä mudan vivahde ja sitä hiekkaa useammin.

    • Kiitos vinkeistä. Aina sitä oppii jotain uutta kun vanhaksi elää, kiitos 🙂

      Pitäisi ostaa ja kokata simpukoita huomattavasti nykyistä useammin.

      • Jonna / suolaa&hunajaa on 12.03.2018 at 19:51 sanoi:

        Vähän työlästä suhteessa ravinnon määrään, mutta silti simpukoista tulee aina jotenkin juhlava olo.

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 12.03.2018 at 19:48 sanoi:

      Kiitos, eipä olisi tullut edes mieleen miettiä tuolta näkökulmalta. Norjalaisia en tosin ole koskaan nähnyt, joten valinta on sinänsä helppo – valitettavasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation