Tietoa mainostajalle ›

Blog

Adventtikalenterin kolmas luukku – SPR Kontti ja banaanikakku

Yhteistyössä SPR Kontti
Hyvä ja laadukas tavara kestää aikaa ja käyttöä. Täydensin joulupöytää astioilla, jotka ovat todennäköisesti aiemminkin päässeet joulupöytään – jonkun muun kodissa. 

Ei joulua ilman lahjoja. Edelleen odotan joulupukkia kovasti – tosin eri syystä kuin lapsena: Olen utelias näkemään, mitä muut ostamistani lahjoista pitävät. Aattoiltana paketit avataan yksi kerrallaan vuorotellen, koska kaikki perheessämme ovat innokkaita lahjojia ja parasta antia ovat saajan ilmeet ja kommentit. Määrän sijaan panostamme ajatuksella hankittuihin lahjoihin. Tavoitteena on, että pukinkonttiin päässeet lahjat eivät joulun jälkeen päädy Konttiin.

Konmarittaminen osuu tämän ajan ihmisen suurimpaan kipupisteeseen: Turhan tavaran aiheuttamaan ahdistukseen. Jos tuntuu siltä, että omassa kodissa hukkuu tavaraan, sama on totta myös laajemmassa mittakaavassa. Ja juuri se minua konmarittamisen hehkuttamisessa tökkii: Harkintaa pitäisi käyttää jo siinä vaiheessa, kun harkitsee sadatta biletoppia, eikä siinä vaiheessa, kun raivaa niitä kotoaan pois.

Kierrätyksessä tällä hetkellä useinkaan ongelma ei ole nimittäin luopuminen, vaan seuraavan omistajan löytäminen. Siksi sanon ääneen varsin epäsuositun faktan: Sinun roskasi on usein roska ihan kaikille. Kierrättämiseen ei nimittäin riitä, että tavaran saa ulos omasta asunnostaan, sille pitäisi mieluusti löytyä seuraava omistaja tai muu jatkokäyttö vaikkapa raaka-aineena. Olkoon, että tämä kuulostaa saarnaamiselta, sanon silti: Osta harkiten, osta kerralla kunnollista, mieti, löytyisikö tarvitsemasi tavara käytettynä ja kierrätä.

Löysin kirpputorit ja netin myyntipalvelut uudestaan, kun aloin blogata. Viimeistään silloin tajusin, että maailma hukkuu (turhaan ja huonokuntoiseen) tavaraan. Joukossa on kuitenkin paljon myös sellaista, joka kestäisi vielä pitkään aikaa ja käyttöä. Itse pidän silmät auki erityisesti kauniiden astioiden, valurautaisten paistinpannujen ja alumiinisten kakkuvuokien kohdalla. Huonokuntoisenkin valurautapannun voi pelastaa (katso ohjeet Vatsasekaisin Kilinkolin -blogista) ja se on käytännössä ikuinen kapine. Alumiinisessa kakkuvuoassa kakku paistuu kauniin tasaisesti ja vanhat astiat uusien seassa antavat luonnetta kattaukseen.

 

Kahdeltatoista paikkakunnalta löytyvä SPR Kontti on kierrätystavaratalo, jonka tuotosta valtaosa käytetään Punaisen Ristin avustuskohteiden tukemiseen Suomessa ja ulkomailla. Se on syy, miksi itse kierrätän mieluusti juuri Kontin kautta. Viimeksi lahjoitin sinne erän keväällä juuri ennen kirpun syntymää, kun raivasimme kahden aikuisen kotiin tilaa uudelle tulokkaalle. Ei hinnoittelua, pöydän siistimistä tai nettikirppisten av/yv-rumbaa. Sen sijaan hyvä mieli siitä, että tuotoilla autetaan maailman kipupisteissä.

Kontti on myös ostajaystävällinen. Vihaan sotkuisia kirpputoreja, jotka tuoksahtavat tunkkaiselle. Kontissa on toisin: Tavaratalot ovat siistejä, tavarat hyväkuntoisia ja ne on aseteltu esille tavararyhmittäin. Koko kirpputorin penkomisen sijaan voi tehdä nopean täsmäiskun. Kaltaiselleni laiskalle penkojalle mieluisampi tapa.

Täsmäiskun tein myös viime viikolla, kun poimin sieltä kuvat tuotteet kaunistamaan joulupöytää Euron alumiinisen kakkuvuoan kiikutan kukkakauppaan ja siihen tulee jouluasetelma ystävälle, Hackmannin veitset pääsevät joulun juustopöytään, Arabian lautaselle asettelen joulukaloja. Banaanikakun vuokaan ja vanhaan piparkakkumuottiin ihastuin niiden kauniin muodon takia. Lisäksi noukin ostoskoriin muutaman vanhan kirjan. Sisällön sijaan valitsin ne sivujen kauniin sävyn takia. Ne päätyvät lahjapaperiksi.

Banaanikakun resepti on kierrätystavaraa sekin – anopilta – ja vähentää myös hävikkiä, sillä tässä ovat parhaimmillaan ne kaikista mustimmat banaanit, jotka eivät enää muille kelpaa.

Banaanikakku

noin 1,5-litraiseen vuokaan

150 g voita
3 dl sokeria
2 munaa
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 tl neilikkaa
2 tl kanelia
1/2 tl kardemummaa
5 kypsää banaania

1. Muussaa banaani. Sekoita jauhojen joukkoon leivinjauhe, sooda ja mausteet. Kuumenna uuni 200 asteeseen ja voitele ja korppujauhota vuoka.

2. Vaahdota voi ja sokeri.

3. Lisää kananmunat yksi kerrallaan samalla vatkaten.

4. Lisää nuolijalla sekoittamalla taikinaan vuorotellen banaania ja jauhoseosta. Sekoita tasaiseksi ja kaada vuokaan.

5. Paista noin tunti. Tarkkaile, ettei kakku pääse palamaan pinnalta, peitä leivinpaperilla tarvittaessa.

Postaus on toteutettu yhteistyössä SPR Kontin kanssa. 

 

12 kommenttia “Adventtikalenterin kolmas luukku – SPR Kontti ja banaanikakku

 1. Veimme ennen kierrätettävät tavarat SPR:lle mutta sitten meni hermo: siinä vaiheessa kun tavaraa alettiin ottamaan vastaan vain viiteen asti vaikka liike on avoinna kuuteen eikä lainkaan lauantaisin ja kaikki kassit purkamaan tiskillä niin siirryimme viemään kierrätyskamat Fidaan. Tavaroiden läpikäyminen johtuu varmaankin siitä, että ihmiset tuovat kierrätykseen sinne kelpaamatonta tavaraa, mikä on tyhmää, mutta silti minulle tuli siitä ikävä olo.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 11.12.2016 at 23:30 sanoi:

   Onpa ikävä juttu. Taitaa olla liikekohtaista, koska minun kamojani ei ole tarkemmin syynätty.
   Kaikenkaikkiaan tuo roskan kippaaminen on iso ongelma kaikille järjestöille, se syö turhaan hyväntekeväisyyteen käytettävää rahaa. Ymmärrän silti hyvin oman ikävän olosi.

 2. 110% samaa mieltä kaikesta tässä tekstissä! Olen konmarini lukenut ja inhoan kirjan helppoa ohjetta siitä, että kaikki raivattava tavara sullotaan vain jätesäkkeihin ja tungetaan johonkin, käytännössä kaatopaikalle. Sanaa kierrätys ei kirjan maailmassa pahemmin käytetä. Ostamisen vähentäminen ennakkoon on tietysti se avain tavaramäärän hallinnassa ja täytyy vain toivoa (ja jatkaa saarnaamista 😉 ), että ajatusmalli leviäisi laajalle. Kontti on minunkin lempparikirpparini ja viime päivät olen kerännyt jälleen pientä erää sinne toimitettavaksi. Kiitos heille tärkeästä työstä ja sinulle, kun tuot tätä(kin) esiin.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 11.12.2016 at 23:38 sanoi:

   Pystyin lukemaan Konmaria ehkä kymmenisen sivua, sitten sen vajaaälyiselle suunnattu kirjoitustyyli alkoi tökkiä niin paljon, että totesin (jälleen kerran) olevani self help -kirjallisuuden ulottumattomissa. Pääsin kuitenkin siihen asti, miten ylistettiin niitä miljoonia kaatopaikalle kipattuja kamoja ja aloin voida fyysisesti pahoin. En väitä olevani mitenkään täydellinen, mutta harkitsevassa kuluttamisessa en ole hullumpi. Vähän, mutta hyvää.

   Kontti oli kohde, jolle halusin ehdottomasti tehdä tämän jutun. Arvostan kovasti Punaisen Ristin työtä monella elämänalueella. Kyseisessä järjestössä myös isäni on tehnyt pitkän työuran, joten olihan tämä tehtävä 🙂

 3. Meillä siivottiin viikonloppuna keittiö. Nyt lähti ainakin osa vanhoista tavaroista, lahjoitin ne suoraan siskoilleni. Tosin, sain miehen siskolta itse saman verran astioita taas kaappien täytteeksi. Mutta, ainakaan ei tullut ostettua uutta. Kaikki olivat iloisia uusista tavaroistaan. Kaiken ei todellakaan tarvitse olla uutta, Monesti vanhalla ja kulutetulla on enemmän arvoa, ainakin meillä.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 12.12.2016 at 21:19 sanoi:

   Mekin kierrätetään siskoni kanssa yhtä sun toista: Astioita, kirjoja, kenkiä…. Toimiva tapa ja tietää, mitä saa.

 4. Rakastan kirppiksiä mutta vihaan penkomista. Arvostan kirppispöytiä jotka on järjestelty siististi ja tavara näkee heti yhdellä vilkaisulla, näin tällainen vauhdikas täsmäostaja löytää haluamansa helposti 🙂

  Täytyypä käydä itsekin tutustumassa SPR:n konttiin, kuulin siitä nyt ensimmäistä kertaa.

  ps. U-P-E-A-T kuvat!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 12.12.2016 at 21:20 sanoi:

   Ei ole vaikea kuvitella, että olet vauhdikas täsmäostaja – sopii profiiliin 😀 Mutta tunnetusti tuo on ollut erittäin toimiva tapa.

   PS Kiitos 🙂

 5. Ikävä blogiasi. Saako kysyä onko tauko lopullinen vai oletko palaamassa vielä tänne?

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 30.04.2017 at 21:14 sanoi:

   Voi Sofia, miten ihana kuulla. Luulenpa, että palaan. Olen vetänyt hiukan henkeä ja samalla miettinyt, onko tämä minun juttuni. Tauko on venynyt pidemmäksi kuin ajattelin, mutta toivon palaavani 🙂

 6. Elina on 28.04.2017 at 20:00 sanoi:

  Samat mietteet kuin Sofialla. Eniten kuitenkin toivon, että se asia, joka ajan ja voimat syö, ratkeaa parhain päin <3

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 30.04.2017 at 21:30 sanoi:

   Kiitos Elina <3. Mitään sen dramaattisempaa ei onneksi kuin varsin aikaa vievän työn ja vuoden vanhan yhdistäminen on vienyt ajatukset ja vapaa-ajan. Toivon, että löydän vielä innon ja ajan palata myös tämän rakkaan harrastuksen pariin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation