Tietoa mainostajalle ›

Blog

Raakalaiset – banaanipannukakut

Kypsät, ruskeiksi pilkuttuneet banaanit kelpuutan vain leivontaan tai pannukakkuihin. Niihin kypsän banaanin makeus antaa mukavasti lisämakua, muuten vannon raakalaisten nimeen. Sunnuntaiaamun banaanipannukakut eivät juurikaan muistuta hypetettyä proteiinitankkausserkkuaan. Nämä ovat nimittäin oikeasti hyviä, eivätkä maistu vain kananmunalta.

Banaanipannukakut
Kiukuttelen tasaisesti hedelmäosastolla syöntikypsinä myytävistä mangoista, jotka ovat kunnolla kypsiä vasta sen jälkeen, kun ne ovat seisseet viikon kypsymässä kotona huoneenlämmössä. Kivikovista avokadoista ja kiiveistä, jotka pitäisi ostaa reippaasti ennen kuin aikoo ne syödä. Yhteen hedelmään moitteeni ei kuitenkaan ulotu: Banaanit haluan ennen kuin niissä pienintäkään viitettä ruskeista pilkuista.

Raakoina, sanovat mustien pilkkujen ystävät. Pelkkää tärkkelystä, he jatkavat pientä ylenkatsetta äänessään. Olen kuitenkin huomannut, etten ole yksin. Työpaikan hedelmäkulhosta katoavat aina ensimmäisinä ne täydelliset yksilöt, joissa on vielä hiukan vihreää päissä, mutta ei ainoatakaan ruskeaa pilkkua. Me maanhiljaiset emme vain pidä ääntä itsestämme, vaan syömme raa’oiksi haukutut herkkumme kaikessa hiljaisuudessa. Ennen kuin niihin ilmaantuu täydellisen makunautinnon pilaavaa ylimääräistä makeutta.

Hedelmän kypsyessä tärkkelys muuttuu sokeriksi, mikä tekee banaanista makean. Kypsän banaanin makeus on omiaan leivonnassa. Silloin harvoin kun meillä banaanit ehtivät kypsyä omaan makuuni ylikypsiksi, hyödynnän ne esimerkiksi pannukakuissa.

Kuohkeat amerikkalaiset pannukakut ovat klassikko, banaanilla tai ilman. Taikinan pitää olla lettutaikinaa paksumpaa ja pannukakut tarvitsevat myös aika tukevasti leivinjauhetta tuekseen pysyäkseen kuohkeina. Rinnalle vähän mustikoita ja vaahterasiirappia – tai täydellisen koukuttavaa vaahterasiirappivoita.

Banaanipannukakut

noin 10 pannukakkua

1 (luomu)kananmuna
1 kypsä banaani
1 1/4 dl maitoa
40 g voita (+paistamiseen)
2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
ripaus vaniljajauhetta
ripaus suolaa
vajaa 1 rkl (ruoko)sokeria

Lisäksi vaikkapa marjoja ja vaahterasiirappia, tomusokeria  tai vaahterasiirappivoita

1. Sulata voi.

2. Muussaa banaani hienoksi haarukalla. Riko muna kulhoon ja vatkaa joukkoon banaani. Lisää maito ja kaikki muut aineet voita lukuunottamatta. Lisää lopuksi sulatettu voi.

3. Kuumenna uuni 100 asteeseen.

4. Anna taikinan turvota sen aikaa, kun uuni lämpiää.

5. Paista pannukakut keskilämmöllä paistinpannussa muutaman pannukakun erissä: Sulata voinokare paistinpannulla, nostele pannulle pari lusikallista taikinaa per pannukakku ja paista, kunnes pinnalle alkaa muodostua kuplia. Se on merkki siitä, että pannukakku alkaa kypsyä, käännä ja paista toinen puoli kullanruskeaksi. Jos pannukakku tummuu liikaa, ennenkuin se kypsyy keskeltä, laske lieden lämpötilaa.

6. Nosta valmiit pannukakut uuniin, jotta ne pysyvät lämpiminä. Tarjoa mahdollisimman nopeasti paistamisen jälkeen vaikkapa mustikoiden ja tomusokerin tai vaahterasiirapin kera.

6 kommenttia “Raakalaiset – banaanipannukakut

 1. Mä tykkään syödä banaanit syvän keltaisina, ekoja pilkkuja saa näkyä. Vihertäväkantaisista jää kumma tunne suuhun ja hampaisiin. Ylikypsät sopivat hienosti leivontaan ja smoothieihin.
  Olen samaa mieltä avokadoista, kiiveistä ja mangoista. Lisää jurputtamisen aihetta saa siitä, että monesti ne eivät kypsy edes kotona vaan mätänevät tai vaan maistuvat tosi pahalle. Tänä vuonna olemme heittäneet pois ties kuinka monta pahanmakuista kiiviä. Yngh, vaadin parempia hedelmiä ja hedelmille parempaa kohtelua kaupoissa (ei liian kylmää, ei heittelyä ja pinoamista).

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 01.04.2016 at 8:04 sanoi:

   Minulle ideaalihetki on juuri sen jälkeen, kun se outo tunne ei enää tule.

   Juuri heitin mädäntyneen passionhedelmän roskiin, kun se ei sitten kypsynytkään – ei pääsiäiseksi eikä sen jälkeen, mädöntyi vain toisesta päästä. Niin masentavaa. Juuri söin elämäni täydellisimmän kotimaasta ostetun mangon. Ostin syöntikypsän ja se jäi tuohon pyörimään viikoksi. Seurauksena oli ihana mango, joka oli niin mehukas, että mehu valui leukaa pitkin. Tuttavani, joka teki töitä Intiassa, sanoi, että ainoa syy kestää Intian kesä, on mangosesonki.

 2. En oikein osaa sitä muna-banaanipaistosta edes pitää pannukakkuna, vaan pikemminkin banaanimunakkaana.
  Sopivasti kypsiä hedelmiä ei Suomesta juurikaan saa, mutta onneksi kohta on mansikka-aika. Pitkässä päivänvalossa kypsyneet suomalaiset avomaanmansikat ovat ihan parhaita! Niitä kannattaa odottaa.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 03.04.2016 at 12:07 sanoi:

   Oikeastaan kaikki marjat ovat ihan parhaita täällä Pohjolan perukoilla. Sen lisäksi onneksi mm. omenoita, appelsiineja ja vastaavia saa oikein juuri sopivina. Niitä ei tarvitse kypsytellä.

   Se ”banaanimunakas” ei ole yhtään minun juttuni. Mieluummin vähemmän, mutta maukasta, kun jotain korvikkeita 🙂

 3. Minä tarttuisin juuri siihen hedelmäkulhon banaaniin, jota sinäkin hapuilisit 🙂 Onneksi meillä siippa kelpuuttaa ne pilkulliset ja pahemmankin näköiset, niin ei tule hävikkiä. Ja valepannukakut – en ole tehnyt. Nämä sinun ohjeellasi valmistetut houkuttelevat paljon enemmän.

  Viime viikkoina on käynyt mangojen kanssa todellinen tuuri. Ne ovat olleet optimaalisen kypsiä kotiin tuotaessa tai viimeistään parin päivän kuluttua.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 05.04.2016 at 14:49 sanoi:

   En ole siis yksin makuni kanssa 🙂 Tosin meilläkin siippa suosii enemmänkin kypsempää sorttia banaanien osalta.

   Luin juuri, että mangojen myynti on viisinkertaistunut tänä vuonna edelliseen vuoteen verrattuna Satokausikalenterin ansiosta. Kun niitä osaa ostaa oikeaan aikaan, suuremmalla todennäköisyydellä osuu kohdalle juuri noita optimaalisen kypsiä yksilöitä. Minullakin on yksi lupaava tuossa hedelmäkorissa. Seuraavaksi satokaudessa olisi papaija. Sitä en ole tainnut ostaa koskaan Suomessa, mutta ehkä pitää nyt kokeilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation