Tietoa mainostajalle ›

Blog

Höyryävä kulhollinen pakkaspäiviin – Pelmenit

Pelmenit ovat näpertelyä vaativaa ruokaa. Niitä kannattaa tehdä hiukan suurempi annos kerralla, ne sietävät nimittäin hyvin pakastamista. Pakastimesta noukittuna ne muuttuvat maukaaksi arjen pikaruoaksi. Höyryävä kulhollinen pakastimesta pöytään alle kymmenessä minuutissa

pelmenit

Laskin juuri passistani melkein kymmenen viisumia Venäjälle viimeisen kolmen vuoden aikana. Olen ottanut kymmenien vuosien välinpitämättömyyden takaisin korkojen kera – lähinnä työmatkailemalla Pietariin. Minkäänlaista otetta en kaupungista kuitenkaan ole saanut, niin pintapuoliseksi silmäys auton takapenkiltä jää. Olen kuullut, että Pietariin joko rakastuu tai sitä inhoaa. Me emme ole vielä tunneväleissä.

Ihan liian harvoin saan myöskään perinteistä venäläistä ruokaa. Jos vietän kaupungissa yön yritän saada lämmittävän kulhollisen pelmeneitä tai borssikeittoa. Kun Nevalta tuulee oikein raa’asti, on helppo ymmärtää venäläisten (miesten) mieltymys yhdistää soppakulhoon tujaus vodkaa.

Pelmenit ovat venäläinen versio pastanyyteistä – sukua kiinalaisille dumplingeille, puolalaisille pirogeille ja italialaisille ravioleille. Idea on kaikissa sama, pastataikinan sisään kääritään herkullinen täyte. Pelmenien tapauksessa täyte on suolainen, usein lihaa. Johtunee niiden alkuperäisestä tehtävästä tuoreiden raaka-aineiden säilöjänä Siperian pitkää ja hyytävää talvea varten. Tuore liha pyöritettiin taikinan sisään ja pakastettiin. Se oli aikaa ennen valintamyymälöitä.

Pelmenit on helppo pakastaa myös kotona. Valmista siis iso annos, pakasta osa ja pelasta arki keittämällä kattilallinen suoraan pakastimesta. Pelmenejä ei tarvitse sulattaa ennen keittämistä, mutta keittoaikaa kannattaa pidentää hiukan.

pelmenit1

pelmenit1-2

Valmistan pelmenit mieluiten pastajauhoista, taikinasta tulee helposti käsiteltävä. Tyypillisesti pelmeneissä käytetään nesteenä kananmunaa ja vettä. Olen poiminut Mama Gastro -blogista jogurtin käyttämisen nesteenä veden sijaan. Molemmat toimivat hyvin, jogurtti tekee taikinasta mukavan pehmeää. Jos käytät mieluummin vettä, sopiva suhde on hiukan eri kuin alla olevassa reseptissä.

pelmenit1-3

pelmenit1-4

Reseptissä on täytettä reilunlaisesti. Jos pääset ostamaan jauhelihan palvelutiskiltä, noin 300 grammaa on riittävästi. Oheisen ohjeen täytteestä riittää lähes puolitoistakertaiseen annokseen – riippuen tietenkin minkä kokoisia ja kuinka täysiä pelmenejä teet. Liian ahne ei kannata täytteen kanssa olla, jotta pelmenin saa suljettua tiiviisti.

Pelmenit kypsennetään useimmiten lihaliemessä. Kypsiin pelmeneihin voi myös paistaa rapean paistopinnan. Venäjällä annokseen valutetaan usein hiukan voita ja rinnalla tarjotaan reilu nokare smetanaa. Satsaa hyvää lihaliemeen, kun aineksia on vähän, niillä on todella väliä. Pelmeneihin ei muutoin montaa euroa saa kulumaan, joten voit hyvällä omatunnolla pistää muutaman euron enemmän hyvään lihaliemeen. Makuero on niiden eurojen arvoinen.

Pelmenit

reilu 40 kpl

Taikina

5 dl vehnäjauhoja (mielellään pastajauhoja)
1 tl suolaa
2 kananmunaa
noin 1 1/2 dl turkkilaista jogurttia

Täyte

400 g sika-nautajauhelihaa
1 iso sipuli
3-4 valkosipulin kynttä
noin 1 tl suolaa
reilusti mustapippuria myllystä
noin 1-2 tl kuivaa meiramia (tai timjamia)
öljyä sipulin kuullottamiseen

lisäksi hyvää lihalientä keittämiseen, smetanaa ja persiljaa tarjoiluun

1. Valmista ensin taikina. Laita kulhoon lähes kaikki vehnäjauhot (jätä noin 1/2 dl sivuun), sekoita jauhojen joukkoon suola, lisää kananmunat ja aluksi noin 1 dl jogurttia. Vaivaa taikinaksi. Jos taikina on kuivaa, lisää jogurttia tarpeen mukaan. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi taikinaksi. Laita loput jauhot työpöydälle, nosta taikinapallo niiden päälle ja vaivaa työpöydän päällä loput jauhot taikinaan. Vaivaa taikinaa työpöydällä, kunnes se on kimmoisa pallo.

2. Kääri taikinapallo tuorekelmuun ja nosta se jääkaappiin lepäämään noin puoleksi tunniksi.

3. Taikinan levätessä valmista täyte. Silppua sipuli ja valkosipuli hienoksi silpuksi. Kuumenna paistinpannu ja lisää siihen öljyä ja sipulisilppu. Kuullota matalalla lämmöllä rauhassa reilu viisi minuuttia. Kuullottaminen makeuttaa ja pehmentää sipulin ja antaa siten hyvää makua täytteeseen. Lisää silputtu valkosipuli ja kuullota vielä muutama minuutti. Nosta sivuun ja anna jäähtyä.

4. Sekoita kaikki täytteen ainekset tasaiseksi massaksi. Paista pieni pala jauhelihamassaa paistinpannulla ja maista mausteet. Koska täytteessä on possua, sitä ei voi maistaa raakana. Lisää mausteita tarvittaessa.

5. Kauli taikina muutamassa erässä jauhotetulla työpöydällä ohueksi levyksi. Paina taikinalevystä esimerkiksi juomalasilla pyöreitä kiekkoja. Nosta kunkin kiekon keskelle noin teelusikallinen täytettä, kostuta puolet kiekon reunasta vedellä, taita taikinareunan toinen reuna kostutetun reunan päälle ja painele reuna kiinni tiiviisti. Käännä vielä kulmat keskelle (ks. kuva) ja kiinnitä ne yhteen vedellä.

6. Kuumenna lihaliemi kiehuvaksi ja keitä pelmejä noin 7-8 minuuttia kiehuvassa liemessä.

7. Tarjoa lihaliemessä smetanan ja persiljan kanssa. Kypsät pelmenit voi myös paistaa, jolloin niihin tulee maukas, rapea paistopinta.

HUOM. Pelmenit kestävät oikein hyvin pakastamista. Laita ne pakastimeen ensin tasaisen alustan päällä siten, että ne ovat irti toisistaan. Kun ne ovat jäätyneet, siirrä ne pakastepusseihin. Kun jäädytät ne ensin irrallaan, pelmenit eivät tartu toisiinsa pakastimessa.

12 kommenttia “Höyryävä kulhollinen pakkaspäiviin – Pelmenit

 1. viikonloppukokki on 29.12.2015 at 14:58 sanoi:

  Oletpas saanut aikaiseksi kauniita pelmenejä. Yritin ennen jokin aika sitten: maku loistava, ulkonäkö ei.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 29.12.2015 at 20:17 sanoi:

   Onneksi maku on se joka ratkaisee. Toisinpäin olisi ollut paljon, paljon huonompi vaihtoehto. Kannattaa testata tuo taikina, se oli todella toimiva, sillä oli varmaan osansa ulkonäköön – ja ennenkaikkea siihen, että pelmenit pysyivät hyvin kasassa.

 2. Anne / 52 weeks of deliciousness on 29.12.2015 at 15:05 sanoi:

  Voi Jonna. Ihailen sun näpertelykestävyyttä! Mistä mulle saisi tilattua näppärät sormet JA sitä kärsivällisyyttä?

  Pietarissa kaksi kertaa käyneenä, viimeksi heinä/elokuun taitteessa, myönnän rakastuneeni kaupunkiin.. Ja ruokaan.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 29.12.2015 at 20:19 sanoi:

   Pidä tuosta (virheellisestä) mielikuvasta kiinni 🙂 Minulla ei tosiasiassa ole minkäänlaista näpertelykestävyyttä ja vedän aika isoilla linjoilla, mutta nämä olivat jotenkin kiitollisen helppoja.

   Minä syön liian usein työpaikan ruokalassa ja siihen ruokaan on vähän vaikeaa rakastua :-). Olen ollut Pietarissa lomalla vain kerran ja silloin onnistuin sairastamaan valtaosan matkasta. Pietari on kaunis, majesteettinen, mutta en ole vielä saanut siitä oikein otetta. Minua häiritsee jossain määrin myös se, että siellä kaikki pitää suunnitella niin hyvin, koska et voi ottaa mitä tahansa taksia, vaan kaikki on hoidettava etukäteen.

 3. Lähetä pliis mullekin näpertelytaitoja – mun pelmenit ei ole koskaan noin nättejä! 😀 Ei vaikka keskittyisin.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 29.12.2015 at 20:22 sanoi:

   Se on ihan kokonaan tuon taikinan ansiota. Voin vakuuttaa, että rumempiakin versioita olen tehnyt. Käytin Annan pastajauhoja Hella & Herkusta ja vaivasin niin sinnikkäästi, että taikina oli kunnolla kimmoisa. Se oli oikeasti todella helposti käsiteltävä. Yksikään pelmeneistä ei auennut tai levinnyt edes keittämisen aikana. Ihan taikuutta.

 4. Kauniita!!! Muutaman vuoden jahkailun jälkeen olisi minunkin aika jo näitä tehdä. Mitä kaupasta saatavaa lihalientä suosit, jos ei tule itse keiteltyä?

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 29.12.2015 at 20:25 sanoi:

   Tee, nämä ovat silkkaa parhautta. Luulen, että minun pitää taas pian näperrellä satsi pakkaseen. Ollaan syöty kaksi päivää näitä, kun ei ole malttanut lopettaa. Niin hyviä.

   Meidän lähikaupassa ei ole hyvien liemien osalta varsinaisesti ruuhkaa, joten päädyn paremmissa hetkissä Puljonkiin. Siinä on minusta reilusti makua valmisliemeksi. Itse en jaksa keittää lientä oikeastaan juuri koskaan. Ei sillä, että se olisi valtava vaiva, mutta vaatii joko ennakointia tai ison pakastimen. Minulta ei löydy kumpaakaan.

 5. Kaura on 29.12.2015 at 23:34 sanoi:

  Tosi kauniit pelmenit. Enpä ole koskaan kokeillut, muistuttavat aika paljon dumplingeja (jotka tutumpia). 🙂

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 30.12.2015 at 19:50 sanoi:

   Ne ovat itseasiassa läheisiä sukulaisia 🙂 Jonkin tiedon mukaan pelmenit olisivat tulleet Kiinasta eli ovat kehittyneet wontoneista tai dumplingeista ja saaneet tällaisen muodon Siperiassa. Ihania ovat molemmat – ja kaikenlaiset muutkin nyytit.

 6. Saisinpa nyt tuon annoksen lämmittämään ja täyttämään vatsaa 🙂
  Hyvää uutta vuotta Jonna!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 01.01.2016 at 9:03 sanoi:

   Sitä samaa täällä toivoo itse kukakin 🙂
   Hyvää uutta vuotta Jokihaka!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation