Tietoa mainostajalle ›

Blog

Tyyppivika – suklaakakku

Minun kakuissani tuppaa olemaan tyyppivika – ne ovat muutaman minuutin liian kauan uunissa. Kuiva ämmä paistaa kuivia kakkuja. Se korostuu erityisesti tässä kakussa, kakku pitää uskaltaa ottaa uunista hyvissä ajoin – siinä vaiheessa, kun keskusta vaikuttaa edelleen hiukan hyllyvältä pinnaltakin. Kakku on parhaimmillaan, kun se on mutakakkumaisen valuvaa.
Suklaakakku

Maistoin tätä ensimmäisen kerran nelivuotiaan kummipoikani valmistamana. Peltorit korvilla oli vatkattu menemään eli periaatteessa tämä on lapsellisen helppo – ja samalla maukas ja mehevä, kun maltat ottaa sen riittävän aikaisin uunista.

Ohje on alunperin Vapun reseptikirjasta ja siinä paistoajaksi on laitettu 12-15 minuuttia. Testailujen perusteella omassa uunissani paistoaika on lähempänä ala- kuin yläpäätä ohjeessa ja muutamalla minuutilla on oikeasti väliä. Kuvan kakkua on paistettu 14 minuuttia ja se on jo liian kiinteä. Uudella testikierroksella otin kakun muutamaa minuuttia aikaisemmin pois ja lopputulos on paljon mehevämpi ja valuvampi. Tässä kakussa ei kannata pelätä raakaa vaan kuivaa – eli mieluummin uunista minuutti liian aikaisin kuin pari liian myöhään.

Ranskalainen suklaakakku

200 g voita
200 g tummaa suklaata
4 kananmunaa
2 dl sokeria
3 1/2 dl vehnäjauhoja

lisäksi voita ja korppu- tai vehnäjauhoja vuoan voiteluun ja jauhottamiseen, halutessasi tomusokeria koristeluun

1. Laita uuni kuumenemaan 220 asteeseen. Jauhota ja korppujauhota kakkuvuoka.

2. Sulata voi ja suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Jos käytät mikroa, laita aikaa kerrallaan vain puolisen minuuttia ja sekoita seosta välillä, jotta se sulaa tasaisesti.

3. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi jämäkäksi vaahdoksi.

4. Lisää suklaa-voiseos vaahdon joukkoon nuolijalla tai puuhaarukalla sekoittaen. Ole helläkätinen, ettet riko vaahdon rakennetta.

5. Siivilöi joukkoon vehnäjauhot. Sekoita varovasti nuolijalla tai puuhaarukalla.

6. Kaada taikina jauhotettuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Vuoan koosta riippuen paista noin 12-15 minuuttia. Kun otat kakun uunissa keskusta saa olla pinnasta hiukan hyllyvä, se kiinteytyy jäähtyessään. Keskustan tulee olla mutakakkumaisen valuva myös sen jälkeen, kun kakku on jäähtynyt. Anna jäähtyä hetki vuoassa ja siirrä sitten varovasti tarjoilulautaselle.

7. Tarjoa halutessasi kermavaahdon tai jäätelön kanssa.

4 kommenttia “Tyyppivika – suklaakakku

 1. Tässä oululaisessa keittiössä on sama tyyppivika. Lähes aina jään arpomaan, että josko kuitenkin vielä muutaman minuutin paistaisin. Siinä arpoessa menee jo pari minuuttia, jonka jälkeen paistan vielä neljä minuuttia. Peli menetetty. Kaakku kuiva. Voisi tehdä itselleen uudenvuodenlupauksen, että kakut ajoissa pois uunista. Tehdäänkö?

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 19.12.2015 at 8:40 sanoi:

   Mukana. Aloitan jo etuajassa – tänään pitää leipoa neljä taatelikakkua, enkä hyväksy kuivaa!

 2. Sanna on 23.06.2016 at 17:43 sanoi:

  Olen pitkään halunnut kokeilla tätä reseptiä ja nyt se hetki olisi käsillä. Mietin vain, kuinka monelle syöjälle tästä riittää? Ajattelin viedä sen tuliaisiksi juhannuskarkeloihin, joihin osallistuu 20 henkilöä…

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 23.06.2016 at 22:58 sanoi:

   Se vähän riippuu, kuinka paljon pöytä notkuu muutoin. Sanoisin, että yhdestä riittää noin 8-10 hengelle. Pikkujouluissa, joissa meitä oli tuo parikymmentä kaksi kakkua meni viimeiseen muruun, vaikka melkein puolet oli lapsia. Kolme taas olisi ollut turkasen paljon eli uskoisin, että kaksi riittää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation