Tietoa mainostajalle ›

Blog

Karamellinen kakku – gluteeniton mansikkakakku

Gluteeniton karamelli-sitruunakakku valmistuu ilman vatkainta ja saa makunsa pohjaksi kiehautettavasta karamellista. Mantelinen kakku on mehevä ja kostea ja niin tuhti, että pienestäkin kakusta riittää monelle.

Karamelli-sitruunakakku

Olen hiukan skeptinen ruskean sokerin terveysväitteiden kanssa. Sokeri kuin sokeri, tuskin kuitenkaan terveellisimmästä päästä elintarvikkeita. Maussa ruskea sokeri sen sijaan päihittää usein valkoisen, esimerkiksi kakkuun se antaa ihanan karamellisen maun – varsinkin, kun kiehauttaa sen ensin melkein karamelliksi voin kanssa.

Kookossokerin sijaan voit käyttää mitä tahansa ruskeaa sokeria. Muscovadosokerissa on syvä, vahva maku, intiaanisokeri on hyvä vaihtoehto ja tumma ruokosokerikin käy. Valitse ruskea sokeri, jonka mausta pidät ja jota muutenkin tulee käytettyä, jotta pussinpohjat eivät jää pyörimään kaappiin.

Makunsa kakku saa kevyesti maistuvasta sitruunasta. Sen rinnalla käytin Pariisin matkan tuliaista tonkapapua, mutta sitä ei välttämättä tarvita, sitruuna riittää sellaisenaan tai sen rinnalla voi käyttää melkein mitä vaan: Kardemummaa, inkivääriä, vaniljaa, raakalakujauhetta. Kuvassa oleva kakku on maustettu raakalakulla, mikä antaa hiukan tummemman värin. Olen tehnyt eri versioita nyt moneen kertaan ja eihän se ole yllätys, että hapannaama kallistui sitruunaiseen versioon.

Kesän kunniaksi kakku on tässä ohjeessa päällystetty mansikoilla, mutta päällä toimii myös tuorejuustokuorrutus ihan sellaisenaan. Kuvan kakun kuorrutus on tehty jogurtista ja ranskankermasta, mutta paremmin koossa pysyvä, keveämpi ja raikkaampi kuorrutus syntyy kermasta ja jogurtista ja samalla tulee kermapurkki käytettyä melkein kokonaan.

Gluteeniton mansikkakakku

18-20 senttiseen vuokaan, noin kuudelle-kahdeksalle

100 g voita
1 1/2 dl kookossokeria (tai muuta ruskeaa sokeria)
1 ison tai 2 pienen luomusitruunan kuori 
(1 tonkapapu)
1/2 dl kermaa tai maitoa
1 dl turkkilaista jogurttia
3 dl (100 g mantelijauhetta)
1 dl perunajauhetta
1 tl leivinjauhetta
2 kananmunaa

Päälle

1 dl kermaa
1 dl turkkilaista jogurttia
ripaus sokeria

mansikoita
tuoretta minttua

lisäksi voita ja korppujauhoa vuoan voiteluun ja jauhottamiseen. Huom. jos teet kakun keliaakikolle, käytä gluteenittomia korppujauhoja

1. Kuutioi kattilaan voi, lisää sokeri ja raasta sitruunankuori ja tonkapapu. Kiehauta seos koko ajan sekoittaen kattilassa. Valitse niin suuri kattila, että sinne sopivat myöhemmin myös kaikki muut aineet (noin 2 litran kattila riittää hyvin).

2. Kun seos on kiehahtanut, vatkaa joukkoon kerma tai maito. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

3. Laita uuni kuumenemaan seoksen jäähtyessä ja voitele ja korppujauhota noin 18-20-senttinen vuoka.

4. Sekoita kaikki kuivat aineet toisessa kulhossa.

5. Sekoita jäähtyneen voi-sokeri-kermaseoksen joukkoon jogurtti.

6. Lisää kuivat aineet ja kananmunat. Sekoita nopeasti tasaiseksi ja kaada vuokaan.

7. Paista 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä.

8. Anna jäähtyä hyvin. Vatkaa kerma ja jogurtti vaahdoksi, mausta kevyesti sokerilla. Nostele kakun päälle ja viipaloi koristeeksi mansikoita ja revi mintunlehtiä.

*****

A moist, gluten-free strawberry lemon cake embraces a season of fresh strawberries. The twist is a quick caramel cooked from butter and coconut sugar to be used as a base for the cake. Any brown sugar will do, though. Muscovado, cane sugar, coconut sugar – all of them add a deep caramel flavour to your cake.

7 kommenttia “Karamellinen kakku – gluteeniton mansikkakakku

 1. Pinja on 21.07.2015 at 23:12 sanoi:

  Ihanan näköinen kakku. Tätä aion kokeilla. Tuosta sokerista sen verran, että ei ole ruskea sokeri yhtään terveellisempää kuin valkoinen.. sokeri kuin sokeri. Jos terveellistä haluaa, pitää sokeri korvata kokonaan jollain muulla hunajalla tms luonnollisella makeuttajalla. Mutta makua toki muscovadossa, fariinissa yms tummissa sokereissa.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 22.07.2015 at 15:49 sanoi:

   Ollaan ihan samoilla linjoilla tuon sokerin kanssa, sokeri kuin sokeri. Osa käsittelemättömiä raaka-aineita suosivista vannoo kovasti ruskean sokerin nimeen. Minä käytän sitä maun vuoksi – eli ollaan samaa mieltä siitäkin: Ruskeassa sokerissa on kyllä enemmän makua.

 2. Pinja on 21.07.2015 at 23:14 sanoi:

  On enemmän makua siis 🙂 Korvapuusteihinkin laitan maun takia aina fariinia tai muscovadoa enkä tavallista.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 16.08.2015 at 16:58 sanoi:

   Bostonkakkua olen tehnyt muistakin sokereista, mutta en itseasiassa ihan tavallisia korvapuusteja. Pitääkin testata.

 3. Mikä kakku!
  Sokeriasiasta olen samaa mieltä.

 4. Pingback: Valitut palat - Viisi vinkkiä onnistuneisiin kakkuihin ja parhaat kakut kesän juhliin - suolaa & hunajaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation