Tietoa mainostajalle ›

Blog

Puutarhan suuri mysteeri – raparperilimonadi

Kesäjuhlien juomien aatelia on raparperilimonadi. Raikas alkukesän herkku. 

raparperilimonadi

Puutarhan hoito on suurta mysteeriä. Miksi juuri ne kasvit kuolevat, joiden haluaisi elävän, mutta rikkaruohot leviävät heti, kun selkäsi käännät? Miksi saniaisella on kilometrin pituiset juuret? Toukokuu on ollut yhtä kaivamista ja kuokkimista, mutta kasvun kohinasta ei ole vielä pienintäkään merkkiä. Ehkä pian, kuu kääntyi kesäkuuksi kuin varkain. Vähän vihreää puskee jo kasvimaalta.

Onneksi raparperi kukoistaa. Ensimmäistä kertaa se myös kukkii valtavan komeasti. Lukemani perusteella sen ei pitäisi viedä juurikaan voimaa kasvulta, joten annan sen kukkia – edes jotain puutarhassani kukkii. Satoakin olen kiskaissut puskasta jo reilusti. Kirjaimellisesti kiskaissut. Raparperia ei nimittäin leikata, vaan varsi nykäistään pois, jotta puskaan ei jää tynkiä tautien tarttua.

Keitin raparperista helpon pikalimonadin ilman hiivaa. Raparpereja ei tarvitse kuoria, kuori antaa limonadille kauniin vaaleanpunaisen värin. Mitä punaisempia varsia valitset, sitä pinkimpää limonadista tulee. Jos olet makean ystävä, laita enemmän sokeria.

Pikainen raparperilimonadi

noin neljä lasillista

2 isoa vartta raparperia (noin 6 dl pilkottuna)
5 dl vettä
1 1/4 dl sokeria
2 siivua sitruunan kuorta
3/4-1 dl sitruunamehua (noin 3 sitruunaa)
muutama oksa tuoretta minttua
kivennäisvettä makusi mukaan

1. Laita kattilaan raparperi, vesi, sokeri ja sitruunankuori. Kuumenna kiehuvaksi ja keittele kannen alla 20 minuuttia.

2. Siivilöi kulhoon tai kannuun. Purista tiukasti kaikki neste irti kuiva-aineesta. Anna jäähtyä hetki, purista joukkoon sitruunamehu. Heitä kannuun muutama mintunoksa ja nosta jääkaappiin maustumaan.

3. Laimenna kivennäisvedellä makusi mukaan juuri ennen tarjoilua.

*****

Rhubarb, the star of my garden, has delighted me while everything else is slightly lagging behind. A quick lemonade gets the pinkish colour if you choose the red rhubarb stalks and do not peel them before cooking.

2 kommenttia “Puutarhan suuri mysteeri – raparperilimonadi

  1. Annaleena on 09.06.2015 at 11:15 sanoi:

    Raparperijuomat on ihan selkeästi tämän alkukesän hitti! No onhan se hyvää! 🙂

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 09.06.2015 at 17:19 sanoi:

      Niin on kaikissa muodoissa. Kotitekoiset pikalimonadit ovat muutenkin ihania, koska niistä voi tehdä juuri niin happamia tai makeita kuin haluaa ja säilyttää raaka-aineen oikean maun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation