Tietoa mainostajalle ›

Blog

Kevät lautasella – Savukalasalaatti nokkostahnalla

Oliiviöljy, joka on ollut keittiössäni voittamaton kaikessa muussa paitsi paistamisessa, on saanut haastajan. Keijulta löytyy nyt uusia pohjoisemmista raaka-aineista valmistettuja kylmäpuristettuja öljyjä, joista sain testiin ensimmäisen puristuksen -menetelmällä valmistetun rypsiöljyn. 

Savukalasalaatti nokkostahnalla-2

Vuosien saatossa jokainen vähänkään öljyistä ja ruoasta kiinnostunut on ymmärtänyt ensimmäisen puristuksen merkityksen oliiviöljyissä ja suosii neitsytoliiviöljyä. Kotoisan rypsiöljyn suhteen käsi sen sijaan hakeutuu alahyllyn muovipulloihin.

Katsetta kannattaa nostaa kuitenkin hiukan korkeammalle. Myös rypsiöljyä on nyt alettu jalostaa pidemmälle. Kylmäpuristuksella ja lempeällä ensimmäisen puristuksen tekniikalla on saatu aikaan öljyä, jota tuskin rypsiöljyksi tunnistaa. Siinä missä tavallinen rypsiöljy on hyvin neutraalia, kylmäpuristettu on vahvan pähkinäistä ja väriltään huomattavasti alahyllyjen öljyä tummempaa.

Keiju kylmäpuristettu rypsiöljy

Olen huljutellut menemään jo pari pulloa. Öljy on kokeilujeni perusteella parhaimmillaan marinadeissa, salaatinkastikkeissa ja siitä tulee esimerkiksi erinomainen pesto. Tein siitä myös hyvää mausteöljyä, jonka maustoin sichuaninpippurilla ja chilillä. Majoneesissa öljyn tuhti ominaismaku lyö sen sijaan liian paljon läpi.

Tein Keijun kylmäpuristetulle rypsiöljylle reseptin, joka hyödyntää sen pähkinäistä makua. Haaleana tarjottavan savukalasalaatin ainekset pyöräytetään ennen tarjoamista nokkostahnassa. Uusia perunoita, parsaa, nokkosta ja ketunleipää. Kuin kevät lautasella. Nokkoset ja ketunleivät poimin salaattiin omasta pihastamme. Kerrankin laiska rikkaruohojen kitkeminen palkitsee.

Ohjeen määrästä nokkostahnaa tulee ainakin tuplasatsiin salaattia, mutta kovin pientä määrää sauvasekoitin ei väännä tasaiseksi tahnaksi. Siksi oheinen annostelu. Lopun voit käyttää seuraavana päivänä. Raasta ylijäämätahnan joukkoon muutama ruokalusikallinen parmesania, niin saat kelpo peston pastalle.

savukalasalaatti 3

Savukalasalaatti nokkostahnalla

kahdelle

1 pieni savusiika

250-300 g uusia perunoita
noin 1/2 punttia parsaa
4 viiriäisen munaa (tai 2 kananmunaa)

Nokkostahna

1/2 l nokkosen lehtiä
vajaa 1/2 ruukkua basilikaa
2 rkl pinjansiemeniä paahdettuna
3/4 dl kylmäpuristettua Keiju-rypsiöljyä
1 rkl sitruunamehua
suolaa
mustapippuria

koristeluun ketunleipiä

1. Valmista ensin nokkostahna. Paahda pinjansiemeniä kuivalla pannulla niin miedolla lämmöllä, etteivät ne pääse palamaan. Kaada korkeaan kulhoon jäähtymään. Ryöppää nokkosen lehdet nopeasti kiehuvassa vedessä. Nosta ne kattilasta ja valuta ylimääräinen vesi pois. Laita kaikki tahnan ainekset samaan korkeaan kulhoon pinjansiementen kanssa ja surauta tasaiseksi tahnaksi sauvasekoittimella. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa tai sitruunamehua. Nosta kylmään maustumaan.

2. Kuori parsat, pilko ne muutamaan osaan ja laita kylmään veteen odottamaan.

3. Siivoa kala: Poista ruodot ja leikkaa kala reiluiksi paloiksi.

4. Pese tai raaputa perunat puhtaaksi ja keitä ne kypsiksi.

5. Perunoiden kiehuessa kuumenna toisessa kattilassa vesi kiehuvaksi viiriäisen munia varten. Nosta ne poreilevaan veteen ja keitä noin 2 (löysähkö) – 3 (kova) minuuttia. Nosta kattilassa kylmään veteen jäähtymään. Kuori, kun munat ovat jäähtyneet ja halkaise kahtia.

6. Kypsennä parsat. Laita kiehuvaan veteen ensin varret, keitä noin 3 minuuttia. Lisää nuput ja keitä vielä 3 minuuttia.

7. Kun perunat ja parsat ovat kypsiä, kaada molemmista vesi pois ja nosta ainekset yhteen kattilaan. Sekoita joukkoon nokkostahnaa lusikallinen kerrallaan. Rouhi vielä joukkoon suolaa ja mustapippuria.

8. Kaada kulhoon, nostele päälle savukalan palasia, puolitetut viiriäisen munat ja koristele halutessasi ketunleivillä.

*****

With olive oil most of us see the value of the extra virgin quality, the finest of all olive oil varieties, whereas canola oil is merely seen as a bulk product sold in the plastic bottles for everyday use. But a technique that combines cold pressing and a gentle first press cultivates rapeseeds to a fragrant oil with a distinctive nutty flavour and a deep, almost amberish colour. 

yhteistyössä

Postaus on yhteistyö Keiju-öljyjen kanssa.

Lisää reseptivinkkejä löydät Keiju-öljyjen Facebook-sivulta sekä Keiju-öljyjen verkkosivulta. Verkkosivuille voit jättää myös oman reseptisi ja osallistua kisaan.  Viisi parasta reseptiä voittaa 200 euron lahjakortin kokkiman.com-verkkokauppaan.

2 kommenttia “Kevät lautasella – Savukalasalaatti nokkostahnalla

 1. No huhuh! Kestääkö tuo öljy myös yhtä kuumia lämpötiloja, kuin ”vanhan ajan” rypsiöljy?

  On muuten esimerkillisen ihana salaattiohje 🙂

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 21.05.2015 at 18:21 sanoi:

   Ainakin se kestää paistamista, mutta johonkin uppopaistamiseen en ole sitä testannut ja ehkä siinä se olisikin vähän helmiä sioille.

   Oli muuten esimerkillisen ihanaa. Olen pahasti koukussa nokkoseen…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation