Tietoa mainostajalle ›

Blog

Välimerellinen sekoitus – shakshuka

Shakshuka tarkoittaa Tunisian arabiaksi sekoitusta. Jo nimi viittaa sen olevan kätevää hävikinehkäisyruokaa. Välimerellinen sekoitus, vähän kuin pyttipannu, johon voi käyttää yhtä sun toista hävikkiuhan alaista.

shakshuka

Laajalti Välimeren etelä- ja länsirannalla levinnyt tomaattinen kananmunapannu on perinteisesti aamiaisruokaa, mutta esimerkiksi Israelissa sitä tarjotaan ilmeisesti erityisesti talvella myös päivällisaikaan. Aamuun tämä on minulle turhan tuhti, brunssilla toimii jo, mutta ennenkaikkea shakshuka on meillä salonkikelpoinen tapa syödä kananmunia päivälliseksi.

Suhtauduin tomaattien ja kananmunan yhdistämiseen pitkään hiukan epäluuloisesti – ei olisi kannattanut. Omasta kastikkeestani jätän tosin monissa resepteissä käytetyn tomaattipyreen pois. Se tekee kastikkeesta minun makuuni asteen tunkkaista. Tuhdin tomaattinen maku syntyy jo hauduttamalla.

Perinteisimmillään pannulla kypsyteltiin lähinnä tomaattia, paprikaa, chiliä ja kananmunia, mutta pannulle voi kipata kätevästi yhtä sun toista hävikkiuhan alaista. Kesäkurpitsaa, keitettyjä perunoita, mausteista makkaraa tai fetaa. Shakshuka on myös kätevä ruoka, kun kaapit ammottavat tyhjinä – jos tuoreita aineksia ei löydy hyvää saa aikaan myös säilykepurkeista. Papuja, linssejä, kikherneitä, latva-artisokan sydämiä.

Tämä pannullinen oli meidän maanantain jääkaapin tyhjennysversio täydennettynä perusvaraston vakiokamalla. Chorizon jämä ja pieni pala fetaa saivat seuraa kuivakaapin säilötyistä tomaateista ja kikherneistä. Rinnalle paahdoin viikonlopun hyvän leivän jämät, jolla voi kaapia pannun tyhjäksi maukkaasta kastikkeesta.

Tarvitset uuninkestävän pannun – siinä valmistuu koko homma. Kastiketta kypsennetään ensin liedellä ja lopuksi uunissa. Jos sinulla ei ole sopivaa pannua, kippaa kastike ennen uuniin laittamista uunivuokaan ja nostele kananmunat ja feta vasta sen jälkeen kastikkeen päälle.

Annos on vähän tuhti kahdelle, jos lisäät yhden kananmunan siitä riittää pienet annokset kolmelle. Kananmunat eivät parane säilytyksestä, mutta muuten kastike maistuu hyvälle myös seuraavana päivänä.

Shakshuka

kahdelle

1 iso sipuli
2 valkosipulin kynttä
50 g chorizoa
öljyä
1 tl jeeraa
1 tl savupaprikaa
hyppysellinen kuivattuja chilihiutaleita
1 prk säilöttyjä tomaatteja
ripaus sokeria
suolaa
mustapippuria
170 g kikherneitä
2 kananmunaa
tuoretta korianteria tai lehtipersiljaa

1. Silppua sipuli ja valkosipuli. Kuutioi chorizo.

2. Kuumenna öljyä pannulla ja lisää sipuli. Kuullota maltillisella lämmöllä kymmenisen minuuttia. Älä päästä ruskistumaan.

3. Lisää pannulle valkosipuli ja chorizo. Paista muutama minuutti.

4. Lisää pannulle jeera, savupaprika ja chili. Paista hetki.

5. Kaada pannulle säilötyt tomaatit, lisää ripaus sokeria. Kuumenna kastike kiehuvaksi ja riko samalla tomaattien rakennetta. Kun kastike kiehuu, alenna lämpöä ja hauduta noin vartti.

6. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

7. Lisää pannulle huuhdotut kikherneet, kuumenna muutama minuutti. Mausta suolalla ja pippurilla.

8. Murustele kastikkeeseen feta ja riko pinnalle varovasti kananmunat.

9. Paista uunissa noin 8-10 minuuttia tai kunnes valkuaiset ovat hyytyneet, mutta keltuainen on edelleen juoksevaa.

10. Ripottele pinnalle reilusti tuoreita yrttejä uunista ottamisen jälkeen ja tarjoa kuumana hyvän leivän kanssa.

*****

Shakshouka or shakshuka, a mixture in Tunisian Arabic, helps you to empty odds and ends from the fridge. Traditionally made mainly on tomatoes, paprika, hot peppers and eggs the Mediterranean breakfast feast can be easily varied with the ingredients that are about to go bad. Try courgette, boiled potatoes, feta or spicy sausages.  Or mix a panful together from your cupboard. Chickpeas, artichokes, lentils or beans. An one-skillet apex of all makeshift pantry meals. 

6 kommenttia “Välimerellinen sekoitus – shakshuka

 1. Shakshukaa voi syödä milloin vain;D Jaffassa onkin ravintola nimeltä Dr.Shakshuka,joka on ihan erikoistunut sellaisiin. Minullakin on tulosssa shakshukaohje,vähän erilaisempi,mutta tuota ruokaahan voi varioida miten tahansa ja on aina hyvää:)
  http://www.rest.co.il/_Pages/drshakshuka/tour/tour_dr_shakshuka.html (kuvakierros paikasta)

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 15.04.2015 at 21:27 sanoi:

   Mahtavaa, jään odottelemaan sinun ohjettasi, koska tämä on ehkä maailman helpoin arkiruoka. Tosin ihan näin tuhtiin settiin en aamulla pysty 🙂

   Näyttää tosi tunnelmalliselta tuo paikka, kivan rustiikki.

 2. Shakshuka on ollut mun to-do-listalla jo pari vuotta. Mutta koska olen ajatellut sen olevan yksinomaan aamiainen (ja se kyllä maistuiskin mulle erinomaisesti brunssilla), niin en ole saanut aikaiseksi. Aamuisin, kun on vähän haastavampi saada mitään suurempaa keittiössä aikaiseksi 😉
  Kiitos siis tiedosta, että päivälliseksikin sopii. Tämä on ehkä nyt se seikka, joka vihdoin saa mut raksimaan shakshukan yli to-do-listaltani 🙂

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 15.04.2015 at 22:23 sanoi:

   Aamulla ei minulla tee mieli näin ruokaisaa, vaikka aamupalojen ystävä olenkin. Kun tajusin siirtää tämän iltaan, olemme kohdanneet jokusen kerran.

 3. hirveän tuttu ruoka mulle, tämä shakshuka. Täytyy myöntää kyllä, että en ole koskaan sitä tehnyt. Itseasiassa en edes syönyt. Mutta kuvia ja reseptejä olen lukenut sitäkin enemmän. Vaikuttaa aivan mulle sopivalta ruualta; miksi ihmeessä tämä pöytiintarjoilu kestää tässä paikassa’ ???? (…*.I call home…)

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 16.04.2015 at 19:24 sanoi:

   Ihan sairaan huono palvelu siellä siis. Vähän sama täällä. Vatsa huutaa, mutta kukaan ei taio tyhjästä jääkaapista mitään. Ihmeellistä!!!
   Shakshukatkin on jo syöty tältä erää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation