Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Blog

Niin ruusuista – ruusuinen pavlova

Välillä kaikki on vaan niin ruusuista. Ottolenghin kirjasta napattu pavlova tuoksuu kevyen kukkaisalta. Se maustetaan ruusuvedellä, ruusunterälehdillä, vadelmilla, vaniljalla ja pistaaseilla. 

ruusuinen pavlova

Naapurit, alkaa ihmetelkö, jos pyllistelen ensi kesänä ruusupuskissanne (lupaan kysyä luvan). Tämän talven jälkiruokien hitti on ollut Sillä Sipulin Merituulin jääkaapin ylisillä kuivaamat, herkänkauniit kurtturuusun lehdet, joita sain riittoisan purkillisen.

Kuivattuja ruusunnuppuja saa välillä kaupastakin, esimerkiksi Ruohonjuuren valikoimissa on ollut niitä teenä. Vaikka et löytäisi niitä, ei kannata sivuuttaa tätä pavlovaa. Ruusuinen maku tulee oikeasti ruusuvedestä ja terälehdet ovat vain kaunis koriste, joita ilmankin pavlova on herkullinen ja kaunis.

Hurmaavan ruusuinen maku on vain pienen tipan päästä halvasta hajuvedestä. Oikein annosteltuna ruusuvesi antaa kevyen ruusuisen tuoksun ja maun, vähän liikaa ja mausta tulee teollinen ja tuoksusta pistävä. Annostelu on sen vuoksi kaikista olennaisin asia ruusuveden käyttämisessä. Ruusuvesi saattaa kuulostaa ihanan ylelliseltä, mutta se on itseasiassa edullinen mauste. Lähes kahden desilitran pullollisen saa esimerkiksi Punnitse & säästä -kaupasta alle kahdella eurolla. Riittoisaa ruusuvettä annostellaan lusikalla, joten pullollinen riittää pitkälle.

Ottolenghin kirjassa marengista on rakennettu halko, mutta tein samasta makumaailmasta yksinkertaisemman pavlovan. Ohjeet täydelliseen marenkiin löydät aiemmasta postauksesta. Se ei ole ollenkaan vaikeaa, mutta huolellisuus on marengin valmistamisessa iso hyve.

Huom. Kukkakaupasta ostetut ruusut eivät sovellu syötäväksi, mutta syötäviä kukkia löytyy joskus tuoreena myös poikkeuksellisen hyvin varustetuista ruokakaupoista.

ottolenghi pavlova

PAVLOVA

noin 8-10 hengelle

MARENKI

4 kananmunaa
2 1/2 dl sokeria
2 tl perunajauhoja
1 tl sitruunamehua

1. Kuumenna uuni 100-asteiseksi (nopeamman version teet 120 asteessa, jolloin paistoaika on pari tuntia). Piirrä esim. tarjoiluastian avulla pyöreä ympyrä leivinpaperiin.

2. Erottele yksi kananmuna kerrallaan valkuaiset ja keltuaiset erillisiin laseihin. Kaada valkuaiset sitä mukaa kulhoon. Saattaa nimittäin harmittaa, jos neljännen munan kohdalla pikkuisen keltuaista sekoittuu joukkoon. Joudut aloittamaan homman alusta.

3. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi.

4. Lisää vaahtoon noin ruokalusikallinen kerrallaan sokeria koko ajan vatkaten. Kun sokerista on puolet jäljellä, sekoita joukkoon sokerin joukkoon perunajauho ja lisää seosta ruokalusikallinen kerrallaan vaahdon joukkoon. Vatkaa seosta kunnes se on kiiltävää ja kovaa. Valmiin marenkivaahdon tunnistaa mm. siitä, että jos nostat vatkaimen kohti kattoa, vaahdon huippu on jämäkkä ja osoittaa ylöspäin.

5. Sekoita vaahdon joukkoon sitruunamehu.

6. Levitä marenki pellilla olevan leivinpaperin päälle siten, että marenki jää paperiin piirretyn ympyrän sisäpuolelle.

7. Kuivata marenkia noin kaksi tuntia 100-asteessa, laske sen jälkeen uunin lämpötila 60-70-asteeseen ja kuivata marenkia vielä muutama tunti. Anna marengin jäähtyä ja kuivua rauhassa, ennenkuin nostat sen tarjoilulautaselle.

8. HUOM. Täytä pavlova vasta juuri ennen tarjoilua, ettei pohja kostu ja sitkisty.

Täyte

3 dl kuohukermaa
100 g mascarponea
ripaus vaniljaa (tai noin 1 tl vaniljasokeria)
2 tl sokeria
1 1/2 rkl ruusuvettä
vähintään 125-150 g tuoreita vadelmia
3 rkl pistaasipähkinöitä
(1-2 rkl ruusunterälehtiä)

1. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi, vatkaa joukkoon mascarpone, vanilja, ruusuvesi ja sokeri.

2. Jos sinulla on enemmän kuin 125 grammaa vadelmia, sekoita osa vaahdon joukkoon. Jätä reilusti myös pinnalle laitettavaksi.

3. Nostele vaahto marengin päälle. Rouhi pinnalle pistaasipähkinöitä, ripottele vadelmia ja kuivattuja ruusunterälehtiä.

*****

Sometimes everything is rosy – like in this rosewater and raspberry pavlova decorated with dried rose petals and pistachios. It can’t get any rosier than that.

With rosewater it is all about dosing, a lovely flowery dessert is just a few drops away from stinking like a cheap perfume. But with just the right amount of it everything is beautifully rosy with a delicate whiff and flavor of flower. 

22 kommenttia “Niin ruusuista – ruusuinen pavlova

  1. Voin vakuuttaa muille lukijoille, että tämä on aivan älyttömän hyvää! <3

  2. Voin myös vakuuttaa, tämä on yksi parhaista pavlovista joita olen maistanut. (Maistanut noin niin kuin kauniisti sanottuna, oikeastihan rohmusin tätä!).

  3. Sanni on 09.04.2015 at 18:31 sanoi:

    Haa, kiitos kukkaisesta ohjeesta! Itse todellakin ostin Punnitse ja säästä -kaupan valikoimasta tuollaisen ruusuveden, enkä ole vielä tähän päivään mennessä keksinyt sille käyttöä. Mutta tuo ohjehan kuulosti siltä, että jopa minä, joka en ole mikään leipuri, voisin tuon osata…
    Tiedossa olisi näin keväällä juhla jos toinenkin, että jospahan kokeilisin tuota. Kiitos vielä ja aurinkoista (ja ruusuista) kevään jatkoa! T. Sanni

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 09.04.2015 at 20:00 sanoi:

      Tämä on oikeasti helppoa leipomista – minäkään en ole mikään leipuri ja silti onnistuin. Olet vaan tarkkana sen marengin kanssa, niin loppu on lastenleikkiä, eikä marenkikaan ole vaikeaa. Kaikkea muuta.

      Aika hitaasti täälläkin tuo pullo hupenee, sitä pitää annostella niin varovaisesti, että en tiedä, kuluukohan puteli ikinä. Mutta ei se onneksi nopeasti mene huonoksikaan.

  4. Voi olla, että mun pimppinella joutuu terälehtihyökkäyksen kohteeksi….

  5. Ooh , mikä kaunotar. Meilläkin on huomenna ruusunterälehtijauhetta käyttävä ohje… 😉

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 09.04.2015 at 20:01 sanoi:

      Ollaanpas me nyt molemmat ruusuissa tunnelmissa. Minulla tulee pian myös toinen ruusuinen ohje, kunhan ehdin kirjoittaa jutun ja käsitellä kuvat.

  6. Oi mikä prinsessojen jälkkäri. Huh, hyvä että sanoit noista kaupan ruusuista, olisin saattanut kokeesi muuten pistellä jokusen ruusun poskeeni. 😉

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 10.04.2015 at 8:14 sanoi:

      🙂 Omien kasvattamien kanssakin kannattanee olla tarkkana. Ainakin kurtturuusu on syötävää, mutta tietenkin vain paikoilta, joissa ei ole hirveästi liikennettä.

  7. Kaunista!

    Kesällä ripottelen kurtturuusun terälehtiä salaatteihin ja olen tehnyt ruusuhilloakin, josta tuli todella kauniin väristä ja hyvän makuista.

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 10.04.2015 at 8:15 sanoi:

      Kuinka paljon ruusunterälehtiä tarvitsee ruusuhilloon? Sellaista olisi aika kivaa kokeilla. Tässähän alkaa odottaa kesää…

  8. Niin ihanan näköinen ja loistava idea keväisiin juhliin gluteenittomaksi vaihtoehdoksi. Smallstoren verkkokaupassa (www.smallstore.fi) on myynnissä kuivattuja ruusun terälehtiä joten ei tarvi myrkyllisiä syödä

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 10.04.2015 at 8:16 sanoi:

      Kiitos vinkistä Mari. Olin muuten ilahtunut, että kaupastanne löytyi myös mm. tonkapapua. Sitä ei ole turhan helppoa saada ja se on ihanaa.

  9. Ooh, ihanalta näyttää ja ruusuhillokin kiinnostelee!
    Nyt täytyykin selvitellä ruusujen myrkyllisyyttä. Luulin itse, että niihin menee myrkkyjä vain ihmisen laittamana…

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 12.04.2015 at 18:23 sanoi:

      Minusta olet ihan oikeassa eli ruusut ovat myrkyttömiä – mutta esimerkiksi kukkakauppojen ruusuissa voi olla torjunta-aineita ja lannoitteita. Näin olen sen ainakin itse ymmärtänyt. Itse olen käyttänyt vain kurtturuusua, mutta myrkyttömiä ne ovat kai kaikki (jos ei siis niitä ihmisten laittamia myrkkyjä lasketa…)

      • Niin just, en ainakaan ole löytänyt mistään varoituksia myrkyllisistä ruusuista. Voi olla, että aiheutan ensi kesänä hämmennystä siirtolapuutarhan rouvien keskuudessa, kun kerron, että meinaan syödä omat ruusuni! 🙂

        • Jonna / suolaa&hunajaa on 14.04.2015 at 13:46 sanoi:

          Kun pääsevät maistamaan, eivät enää hämmästele 🙂
          Myrkytystietokeskuksen mukaan ruusu on myrkytön eli tämä oli loistokeskustelu, koska tuli varmistettua tämäkin asia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation