Tietoa mainostajalle ›

Blog

Uunibroileri 2.0 – Chili-sitruunaruoho-currybroileria ja kookosriisiä

Tuhdisti currya, kasariklasaria. Komppaamassa myös uudemmat tulokkaat chili ja sitruunaruoho. Uuden vuosituhannen kunnianosoitus äidin perinnereseptille. Uunibroileri 2.0.
chili-sitruunaruohobroileri-suolaajahunajaa

Ihan perinteinen curry –  ei ehkä juuri nyt trendikkäin vaihtoehto – saa minussa aikaa välittömän lämpimän nostalgia-aallon. Kiitos äidin uunibroilerin, jossa se taisi olla pääasiallinen mauste. Reilusti sitä on tässäkin, mutta rinnalla myös vähän tuoreempia makuja, jotka eivät kuuluneet T-kaupan valikoimiin 80-luvulla. Olkoon tämä siis uuden vuosituhannen kunnianosoitus äidin perinnereseptille. Uunibroileri 2.0.

Yksi uudemman sukupolven lempimausteistani on limenlehti. Pelkästään sen huumaava tuoksu saa veden kielelle ja lehtiä on minulla aina pussillinen pakastimessa. Tipautin pari lehteä riisin keitinveden joukkoon ja korvasin osan vedestä kookosmaidolla – 2.0 sekin tavallaan. Kookosmaidon takia enemmän tosin viikonlopun herkku.

Chili-sitruunaruoho-broileri

1 kokonainen broileri (suosittelen luomua tai Naapurin maalaiskanaa) 
suolaa
mustapippuria

Marinadi

1-2 sitruunaruohoa
2 isoa punaista chiliä
3 valkosipulin kynttä
reilu pala tuoretta inkivääriä
1 rkl curryjauhetta
loraus hunajaa
nippu korianterin oksia (ja -juuria)
1/2 dl öljyä

1. Halkaise broileri kahteen osaan, huuhtele se ja pyyhi pinta huolellisesti talouspaperilla. Hiero molempien broilerin puolikkaiden pintaan suolaa ja mustapippuria.

2. Poista sitruunaruohosta uloin kuori ja leikkaa se viipaleiksi. Viipaloi chilit ja valkosipulin kynnet. Kuori ja raasta inkivääri hienoksi. Silppua korianterin oksat (ja juuret), säästä lehdet erikseen.

3. Laita kaikki marinadin ainekset esimerkiksi sauvasekoittimen myllyyn tai vastaavaan monitoimikoneeseen ja aja marinadi melko tasaiseksi tahnaksi.

4. Hiero marinadi kaikkialle broilerin puolikkaiden pintaan ja nosta broileri marinoitumaan vähintään tunniksi pariksi esimerkiksi vahvassa pakastepussissa.

5. Nosta broileri huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen uuniin laittamista. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Laita broilerin puolikkaat nahkapuoli ylöspäin uunivuokaan (pääset vähemmällä tiskaamisella, jos suojaat sen leivinpaperilla) ja paista noin tunti tai kunnes broileri on kypsää.

Kookosriisi

Korvaa noin neljäsosa nesteestä kookosmaidolla. Kiehauta vesi, lisää suola, pari limenlehteä ja riisi. Keitä noin 7-8 minuuttia ja lisää kookosmaito. Keitä pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi, nosta pois liedeltä ja anna hautua kannen alla. Poista limenlehdet ennen tarjoilua ja silppua joukkoon hiukan tuoretta korianteria.

 *****

Even the faintest whiff of a curry powder gets a wave of nostalgia to sweep over me. The spice mix not in vogue nowadays brings me back to the kitchen of my childhood home and to weekend dinners with mom’s roasted chicken. That as a heritage to build on I revamped the recipe with newcomers like lemongrass, chili and fresh ginger all more or less unheard of back in the 80’s. My homage to the most comforting food of all time, mom’s roasted chicken 2.0 served with coconut lime leaf rice.

8 kommenttia “Uunibroileri 2.0 – Chili-sitruunaruoho-currybroileria ja kookosriisiä

 1. Kookosriisi oli yllättävän hyvää! Tehtiin sitä joskus viime vuoden puolella ja ihan kokonaan kookosmaitoon. Olin varma, että se olis jotenkin äitläkkää, mutta se olikin ihan tosi herkullista.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 14.03.2015 at 16:37 sanoi:

   Kookosriisi on todella koukuttavaa. Minäkin olen keittänyt sitä myös vielä tuhdimpaan kookosmaito-vesiseokseen, jolloin siitä tulee sellaista ihanan puuromaista, jota voisi melkein syödä sellaisenaan. Tämä oli kevennetty versio kohti kevättä. Mutta hyvää sekin.

 2. Sunnuntaikana! Sitä oli meillä usein, kun haluttiin syödä vähän paremmin (en kyllä muista, että meillä olisi huonosti syöty muutenkaan…). Ja currylla äiti revitteli kanan kanssa, muuten pysyi melko maltillisesti suolassa ja pippurissa 🙂

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 15.03.2015 at 18:36 sanoi:

   Meillä syötiin aina ensimmäisenä päivänä sellaisenaan ja seuraavana päivänä lopuista kanakastike, joka oli ehkä jopa ensimmäistä päivää parempaa. Reilusti currya – tietenkin 🙂 Luulenpa, että maustevalikoima ei vienyt silloin yhtä hyllyväliä…

 3. Hyviä 2.0 vinkkejä! Eilen juuri ihmettelin mitäs täällä pakastimen ovessa on, limenlehtiä. Ensi kerralla tuunaan riisiä vähän aasialaisen lisukkeeksi, perusriisi kun välillä kyllästyttää. Herkullisen näköinen siivikäs! Naapurin maalaiskana on mulla myös nykyään ylivoimainen suosikki.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 15.03.2015 at 18:40 sanoi:

   Tuosta tahnasta, jolla marinoin broilerin tuli aika salakavalan koukuttavaa. Tämä 2.0 pääsee meillä ihan varmasti vielä monen monta kertaa. Ja myös riisi tuunattuna.

   Naapurin maalaiskana on nykyään lähes ainoa, joka pääsee tulille. Satunnaisesti myös luomua ja todella heikkona hetkenä kaupan valmiiksi grillattu koipi.

 4. Kata on 19.03.2015 at 22:11 sanoi:

  Tosi kiva blogi Jonna, onneksi olkoon!
  Aion ehdottomasti kokeilla näitä tärppejä.
  Kivaa jatkoa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation