Tietoa mainostajalle ›

Blog

Pannu kuumana – Kuhaa meunière ja yrttinen fenkoli-spelttirisotto

Ranskalainen klassikko pistää pannun testiin. Kauniin ruskea ja tasainen paistopinta puhuu selvää kieltä pannun paisto-ominaisuuksista. Jotain sen kertoo tosin myös paistajasta. Itse tahdon olla turhan malttamaton kalan kääntämisessä. 

kuha-meuniere

Poisson Meunière eli kalaa myllärin vaimon tapaan viittaa ranskalaisen klassikon perinteisessä versiossa kalan kuorruttamiseen käytettävään vehnäjauhoon. Sen tehtävänä on pitää kala mehevänä jauhokuoren alla. Ruoka valmistetaan Ranskasta useimmiten merianturasta, mikä tahansa valkolihainen kala kuitenkin käy, vaikkapa kuha erinomaisesti.

Minun versioni on jauhon verran kevyempi, koska minusta hyvä kala ei kaipaa jauhokuorta. Ruskistetusta voista, sitruunasta ja kapriksista muodostuva kastike on reseptin juju. Sen syntyy vähän kuin sivutuotteena kalan paistamisen aikana. Helpoista helpoin klassikko siis, mutta voita ei kannata säästellä, vähästä ei riitä kastikkeeksi.

Tein kalan rinnalle yrttisen fenkoli-spelttirisoton. Speltin sijaan voit oikein hyvin käyttää ohraa. Spelttiä saa vähän heikonlaisesti, mutta ohraa löytyy jokseenkin jokaisesta kaupasta.

Sain Pyrexiltä kokeiltavaksi heidän uuden Attraction-sarjan paistinpannunsa ja kattilansa. Kaapissani oli tilaa pinnoitetulle kattilalle, jossa keitän mieluusti kaiken maitopohjaisen. Paistamisessa suosin hiiliteräs- ja valurautapannuja, koska ne kestävät erinomaisesti kuumia lämpötiloja, mutta kaapissamme on aina myös yksi pinnoitettu pannu sen vaivattomuuden takia. Huomaan, että mies tarttuu lähes poikkeuksetta siihen.

Olen testaillut pannua nyt erilaisiin ruokiin, jotka vaativat kuumempaa käsittelyä. Pannussa on syntynyt mm. erinomaista munakasta, joka perimätietojen vastaisesti kuuluu paistaa nopeasti kuumalla pannulla. Kuhaa meunière sai pannussa kauniin ruskean ja tasaisen paistopinnan. Ajan kanssa selviää, miten pannu selviää pinnoitettujen pannujen koetinkivestä, kulutuksen kestosta.

Pyrex Attraction-sarjan juju on irrotettava kahva. Kattiloissa ja pannuissa on kiinteästi molemmin puolin pienet kahvat, mutta sen lisäksi toiselle puolelle voi napsauttaa kiinni irrotettavan pidemmän kahvan. Pidin irrotettavaa kahvaa etukäteen turhana kikkailuna, mutta se on osoittautunut käytössä käteväksi ja napakaksi. Esimerkiksi vesi on helppoa kaataa pois yhden napakan kahvan avulla, kun toisella kädellä voi pitää kiinni kannesta. Säilytettäessä kattilat ja pannut vievät vähemmän tilaa, kun niissä on vain pienet kahvat molemminpuolin ja irtokahva sopii vaikka laatikon nurkkaan. Kattilat ja pannut vaikuttavat kestävän hyvin pinoamista.

Aloita ruoan valmistaminen spelttirisotosta, sen kypsyminen vie yli puoli tuntia, kala kypsyy nopeasti ruoan valmistamisen loppuvaiheessa.

Kuhaa Meunière

kahdelle

2 isohkoa kuhafilettä
noin 4 rkl voita
1-2 rkl kapriksia
1/2 sitruunan mehu
suolaa
lehtipersiljaa

1. Poista kalasta ruodot ja anna sen lämmitä puolisen tuntia huoneenlämmössä ennen paistamista.

2. Laita noin puolet voista pannulle ja anna sen ruskistua kevyesti. Nosta fileet pannulle ja paista kunnes toinen puoli on kauniin ruskea.

3. Käännä kalat, lisää pannulle kaprikset sekä tarvittaessa voita.

4. Paista kunnes kala on kypsää, valele kalaa ruskistetulla voilla paistamisen aikana. Purista päälle sitruunan mehu, mausta kala kevyesti suolalla.

6. Silppua päälle lehtipersiljaa, tarjoa pannulla oleva sitruunalla maustettu ruskistettu voi kalan kastikkeena.

Yrttinen fenkoli-spelttirisotto

kahdelle

1 salottisipuli tai pieni sipuli
rypsiöljyä
2 dl esikypsytettyjä spelttihelmiä (tai ohraa)
noin 1 l kasvislientä yrttien keittovedestä (2 kasvisfondia tai liemikuutiota maustamiseen)
1 fenkoli
1/2-1 ruukkua tilliä
1/2 ruukkua lehtipersiljaa
1/2 ruohosipulia
suolaa
mustapippuria

1. Kuumenna kattilassa reilusti vettä. Keitä siinä yrttejä muutama minuutti, muista hyödyntää myös fenkolin vihreä osa ja mahdolliset oksat. Nosta yrtit pois reikäkauhalla ja lisää kattilaan vettä sen verran, että sitä on noin litra. Lisää kasvisliemikuutiot tai -fondia. Kuumenna kiehuvaksi.

2. Silppua sipuli ja valkosipuli, siivuta fenkoli mandoliinilla tai terävällä veitsellä.

3. Kuumenna öljy kattilassa, lisää sipuli ja kuullota, kunnes sipuli on läpikuultavaa. Lisää valkosipuli ja fenkoli, kuullota hetki. Lisää speltti, kuullota hetki.

4. Ala lisätä kuumaa nestettä kauhallinen-pari kerrallaan. Jatka kunnes speltti on kypsää. Aika riippuu käyttämistäsi ryyneistä, mutta omiani kypsyttelin noin 40 minuuttia.

5. Silppua sillä välin yrtit pieneksi silpuksi. Sekoita ne spelttirisoton joukkoon, mausta mausteet ja lisää tarvittaessa suolaa ja rouhi joukkoon kevyesti mustapippuria.

 ******

Poisson meuniére which translates as a fish in the style of miller’s wife due to the thin flour crust in which the fish is covered in the original recipe in order to prevent the fish from drying out. In France it is traditionally made of a Dover sole,  but since I prefer to eat local seafood, I chose a pike-perch, but any white fish will do.

My subtle tweak to the classic French recipe is to leave the fish fillet uncoated, the real crowd pleaser is namely the brown butter lemon sauce with capers and flat-leaf parsley. The simple six ingredient one pan dish tastes like one for special occasions, but is so easy that nothing can possibly go wrong.  Just don’t skimp on the butter. 

 

yhteistyössä

Tuotteet testiin toimitti Pyrex ja reseptit on laadittu heidän käyttöönsä.

14 kommenttia “Pannu kuumana – Kuhaa meunière ja yrttinen fenkoli-spelttirisotto

 1. Kuullostaa kätevältä tuo irrotettava kahva.
  Nimim. ”Ei liiemmin kaappitilaa kaksiossa”

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 22.11.2014 at 12:07 sanoi:

   Suhtauduin kahvaan asteen turhakkeena etukäteen, mutta se pienentää huomattavasti paistinpannun tai kasarin tarvitsemaa tilaa kaapissa. Meilläkin siitä on puutetta. Sen myös napsauttaa nopeasti paikoilleen eli toimii käytössä.

 2. Haa, minuakin alkoi kiinnostaa tuo irroitettava kahva! näppärää! muutenkin pitäisi alkaa uusimaan paistinpannua, olen kitkutellut nykyisellä liian pitkään ja tykkään että olisi kaksi aktiivikäytössä olevaa pannu kaapissa samaan aikaan 🙂

  Todella herkullinen resepti myös, en ole spelttirisottoa koskaan kokeillutkaan.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 23.11.2014 at 10:08 sanoi:

   Kyllä meilläkin on useampi pannu yhtä aikaa aktiivisessa käytössä, yhdellä en pärjäisi. Kahva on tilan kannalta kätevä vempele.

   Speltissa on hyvin makua, siitä ei tule varsinaisesti risottomaisen kermaista eli risotto on vähän harhaanjohtava nimi, mutta todella maukasta siitä tulee.

 3. Nyt täytyy pitää silmät entistä enemmän auki ja metsästää spelttihelmiä. Niitä kun en ole koskaan kokeillut, enkä maistanutkaan. Ohrahelmistä meillä tykätään!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 23.11.2014 at 15:30 sanoi:

   Spelttihelmet ostin itse Liike51:stä Helsingin Tapanilasta ja valmistaja on Mooseksen Vilja 8 (linkki jälleenmyyjiin). Myyvät nimellä höyrytetty risottospeltti. Varmaan muillakin löytyy.

 4. Mooseksen Vilja on mun kotikonnuilta ja viljelijäpariskunta maailman symppiksimmät!
  Kuulostaa varsin mahtavalta tämä resepti, spelttirisotto rokkaa 🙂

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 23.11.2014 at 19:11 sanoi:

   Sympaattiset viljelijät kasvattavat erinomaisen hyvää spelttiä. Siitä on aika vaikeaa saada pahaa, kun se jo ihan sellaisenaan keitettynä on todella maukasta.

  • Heikki on 01.12.2014 at 23:13 sanoi:

   Kiitos Hanna kehuista.
   Meilläkin on alkanut uusi spelttirisotto kausi, itse tykästyin
   palvilihaan, jossa oli myös tuorejuustoa makua ja näköä antamassa.

   • Jonna / suolaa&hunajaa on 02.12.2014 at 11:30 sanoi:

    Tuorejuustoa pitää kokeilla joukossa, se antaa varmasti hyvää kermaista makua risottoon. Tosin tykkään hirveän paljon speltistä ihan vahvan oman maun takia.

 5. Onpas herkullisen kuuloinen kalaresepti, taidan kokeilla vastaavaa hauella, pakkasessa kun taitaa vielä majailla yksi file. Se ehkä kaipaa jauhokuoren, vaikka voi toki antaakin rasvattomalle kalalle aika kivaa mehevyyttä.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 24.11.2014 at 19:04 sanoi:

   Haukeen kyllä kallistuisin laittamaan jauhokuoren. Se on niin rasvaton, että pieni lisärasva tekee ihan hyvää.

 6. Tämä on ihana, yksinkertainen ja maukas ruokalaji, kiitos, kun muistutit sen olemassaolosta. Itsekin jätän siitä yleensä aina vehnäjauhot pois. Mulla ei ole pinnoitettua pannua, mutta olen harkinnut selaisen ostamista omeletteja varten. Mäkin olen päivittänyt syksyn aikana käsitykseni munakkaan paistolämpötilasta. Omeletit kyllä paistan edelleen miedolla lämmöllä, mutta kokkelit sun muut saavat tuta kuuman pannun.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 26.11.2014 at 8:19 sanoi:

   Tässä on siis selkeästi koulukuntaeroja. Minä taas paistan juuri toisinpäin, kokkelin miedolla ja munakkaan nopeasti. Muistan jonkun suomalaisen huippukokin joskus sanoneen, että jos munakas on pannulla yli 50 sekuntia, se on pilalla. Sillä ohjeella meillä nykyään tehdään munakkaat, vaikka äiti oli aina opettanut, ettei munaa saa kiusata liian kuumalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation