Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Blog

Jaakoille ja muille pavunvarsille – kikhernesalaatti

Muutaman raaka-aineen kikhernesalaatin päätähti on tietenkin kikherne. Jos olet tehnyt suunnitelmat hyvissä ajoin, kannattaa kikherneet liottaa ja keittää kuivatavarasta. Toisaalta arki-iltana voit ihan hyvin pyöräyttää saman salaatin purkista.

kikhernesalaatti

Ensimmäinen versio palkitsee maussa ja rakenteessa, mutta toinenkaan ei jää taatusti kippoon. Älä säästele mausteissa, tuoreet yrtit ja varsinkin chili terästävät miedonmakuiset kikherneet.

Jos olisin muutama vuosi sitten tiennyt, miltä papuhyllyni näyttää nykyään, en olisi uskonut. Ennen olin jumittunut muutamaan papulajikkeeseen ja useimmiten niillä oli sivurooli. Nykyisin yhä useamman ruokalajin proteiinitujaus tulee linsseistä tai pavuista. Silti niitä voisi käyttää huomattavasti monipuolisemmin kuin itse käytän.

Eniten meillä taitaa kulua vihreitä linssejä niiden helppouden ja suhteellisen napakan rakenteen takia. Arjen suosikki on mm. mausteinen kana-linssikeitto. Miten sinä käytät papuja tai linssejä? En taida olla ainoa, joka kaipaa hyviä ideoita niiden hyödyntämiseen. Samasta asiasta olen puhunut lyhyen ajan sisällä sattumalta useammankin ihmisen kanssa.

Kikhernesalaatti

neljälle (jos olet mausteiden ystävä, voit surutta lisätä allaolevia määriä. Lempeä kikherne hyötyy tujakammista kavereista)

3 dl kikherneitä (mielellään kuivattuja)
1/2 punainen chili tai kuivattuja chilihiutaleita
1/2 pieni punasipuli
1/2 dl oliiviöljyä
1 1/2 tl jeeraa
3 rkl sitruunamehua
kourallinen tuoretta korianteria
suolaa

1. Liota kikherneitä kylmässä vedessä vähintään 8 tuntia. Kaada vesi pois ja huuhtele kikherneet huolellisesti.

2. Keitä ne kypsiksi (noin tunti) maltillisesti kiehuvassa vedessä. Purkkikikherneitä ei tietenkään tarvitse keittää, huuhtaise ne nopeasti ja tee salaatti muutoin samoin kuin kuivatuista kikherneistä.

3. Pilko chili pienenpieneksi ja silppua tai suikaloi punasipuli ohueksi. Voit halutessasi huuhtaista punasipulin kylmässä vedessä. Se taittaa sipulin kitkeryyttä.

4. Sekoita kaikki ainekset. Maista ja lisää mausteita tarvittaessa. Anna maustua hetki.

*****

Since chickpeas play a leading role in this simple chickpea salad, it pays back to soak and boil them from the dried peas. But then again for a weekday meal just crap a can. The canned version might lose in texture and flavor, but it is still a delicious way to get a dose of daily proteins. Be generous with chili and fresh herbs to boost the mild chickpea.

16 kommenttia “Jaakoille ja muille pavunvarsille – kikhernesalaatti

  1. Tämä on juuri sellainen resepti, mihin ei kyllästy. On niin monta variaatiota yrteistä ja mausteista, ja sopii vähän vaikka minkä lisukkeeksi. Ajattelin testata kikherneistä myös tätä ohjetta http://www.vegetarianventures.com/2013/07/21/chickpea-cobb-salad-cups/

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 05.05.2014 at 21:40 sanoi:

      Onpas herkullisen oloinen salaattiresepti. Luulenpa, että menee meilläkin testiin. Kookospekoni saattaa tosin olla liikaa mukavuusalueeni ulkopuolella.

  2. Tein tänään jotain mielettömän hyvää ,jossa oli myös vihreitä linssejä,ja laitan varmaan ohjeen blogiini tällä viikolla.

  3. Monenlaiset kikhernesalaatit kuuluvat meidänkin arkeen. Myös musta- ja kidneypapuja kuluu paljon. Moni etätyöpäivä on pelastunut pikaisen kikhernesalaatin ansiosta – nopeaa ja herkkua!

    Olen samaa mieltä, että reseptejä, joissa pavut tai linssit keikistelevät pääosassa, tulee vielä vastaan aika vähän. Siis jos ei lasketa Elinan Chocochiliä tai muita vegaaniblogeja.

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 05.05.2014 at 21:44 sanoi:

      Viime talvena sain ihan loistavan kikhernesalaatin Murussa mateen lisukkeena. En tosin potki pitkälle sillä, että muistan vain siinä olleen kikherneitä ja pinaattia. Ei olisi tullut mieleenkään yhdistää kikhernesalaattia kalan kanssa, mutta se oli itseasiassa erinomainen yhdistelmä.

  4. Munkin papu/linssi elämällä on vain yksi suunta.; Ylöspäin.

    Oon tehny omaa osaani vaikka kikherneen ilosanoman levittämisessä sillä lämpimällä kikherne-fetasalaatilla, jota kokkasin messuillakin..

    Näitten kanssa ei kyllä heti mahdollisuudet lopu.

  5. Olen kyllä ihan samaa mieltä, papu- ja linssireseptit rullaavat meilläkin kehää. Mutta onneksi viime aikoina on kyllä tullut syötyä niitä sentään enemmän kuin aiemmin. Tein juuri kikherneistä quinoasalaattia, jonka ohje on tulossa blogiin. Eniten käytän ehkä voipapuja, tykkään niistä kovasti ja yleensä ne päätyvät johonkin pataan. Jotain hiukan keväisempää niistäkin olisi kiva kehitellä. Linssit ovat myös hyviä, käytän kyllä yleensä mustia linssejä, lähinnä salaateissa. Kaikki uudet reseptit ovat siis tervetulleita!

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 07.05.2014 at 19:31 sanoi:

      Linssisalaatit ovat ihania, haluaisin myös oppia täydellisen papucassouletin.

  6. Meidän keittiössä linssejä käytetään usein, mutta tylsän yksipuolisesti lähes aina bataatti-linssikeittoon. Toivoisin rohkaistuvani linssien suhteen enemmän ja löytäväni niihin helppoja arjen variaatioita. Samaa rohkaistumista toivon keittiööni mustapapujen ja kidneypapujen suhteen. Niistäkin valmistan lähes joka kerta samat “vanhat” safkat…

    Kikherneitä’ taas käytämme hyvinkin monipuolisesti falafeleista hummukseen ja monen moiseen salaattiin ja pataan. Tässä joitain esimerkkejä: http://halftenspydderestendog.blogspot.fi/search/label/Kikherneet

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 08.05.2014 at 18:48 sanoi:

      Minulla olikin aika vahva luotto siihen, että sinulta löytyy reseptiä tähän hätään.
      Tuota arkistoa aletaan täällä selailla todella ahkerasti, kiitos.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation