Tietoa mainostajalle ›

Blog

Täydellinen maa-artisokkakeitto

Maa-artisokkakeitto
Antto Melasniemen ohjetta seuraten keitin t-ä-y-d-e-l-l-i-s-e-n maa-artisokkakeiton. 

Kaikista syksyn antimista odotan eniten maa-artisokkaa. Samaan aikaan olen kuitenkin jumiutunut sen osalta pelkkään soppaan eli kovin monipuolisesti ei maa-artisokkaa minun keittiössäni hyödynnetä. Tässä asiassa minua komppaavat myös Peppi Aralehto ja Ari Ruoho. Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä kuukauden raaka-aineena oli maa-artisokka ja kokkipariskunnan mukaan maa-artisokka ei todellakaan ole kovin monikäyttöinen raaka-aine. Se tarvitsee kylkeensä kermaa tai maitoa, jotta ruokaan saa oikeanlaisen samettisen rakenteen. Aion kyllä syksyn mittaan kokeilla vielä Ruohon Kuukausiliitteessä kokkaamia muhennettuja maa-artisokkia, mutta sitä ennen kuitenkin se jokasyksyinen tähtihetki: Ensimmäinen maa-artisokkakeitto. Maitoa ja kermaa säästämättä.

Olen elänyt siinä uskomuksessa, että maa-artisokkakeittoon tarvittaisiin perunaa rakenteen takia. Olen myös aina keittänyt sen kasvisliemeen ja lopuksi vaan lorauttanut kermaa mukaan. Antto Melasniemi romutti molemmat tavat ensimmäisessä (1/2011) Mondo Ruoka&Viini -lehdessä julkaistussa ohjeessaan. Hänen keitossaan on viisi ainesosaa: Maa-artisokkaa, kermaa, maitoa, suolaa ja valkopippuria. Muuta ei tarvita: Tämä on nimittäin täydellinen keitto. Varmemmaksi vakuudeksi totean, että tämä taitaa olla blogihistoriani ensimmäinen kerta, kun käytän sanaa täydellinen.

Olen keventänyt keittoa reippaalla kädellä. Melasniemen ohjeessa kermaa ja maitoa käytetään yhtä paljon. Minä olen todennut, että 1:2 on tarpeeksi kermainen omaan makuuni. Lisäksi käytän hiukan vähemmän nestettä kuin Melasniemi. Annos ei ole suurensuuri, mutta keitto on sen verran tuhti, että pieni määrä riittää varsinkin, jos tarjoat keiton alkuruokana.

Blogissa on myös perinteisempi ohje (lue: kevyempi, mutta ei yhtä taivaallinen ohje) maa-artisokkakeitolle ja maa-artisokasta kannattaa tehdä myös maukasta muhennosta. Komppaa kalaa täydellisesti.

Maa-artisokkakeitto Antto Melasniemen tapaan

pieni alkupalakeitto kolmelle-neljälle (neljälle keittäisin pikkuisen isomman satsin, on nimittäin petollisen hyvää)
Myös esimerkiksi puolitoistakertaiseen keittoon käytän kermaa vain saman määrän kuin tähän satsiin, eli käytän suhteessa enemmän maitoa. Edelleen keitto säilyy riittävän kermaisena

500 g maa-artisokkia
1-2 dl kermaa
4-5 dl maitoa (varaa hiukan enemmän, jotta voit tarvittaessa ohentaa keittoa)
suolaa
valkopippuria

pinnalle ruohosipulia (taittaa keiton kermaisuutta)

1. Kuori ja paloittele maa-artisokat.

2. Laita kattilaan maito ja kerma. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Lisää maa-artisokat ja keitä, kunnes ne ovat kypsiä.

3. Soseuta samettisen sileäksi. Lisää tarvittaessa maitoa, jos keitto on liian paksu. Keitto kannattaa ohentaa suhteellisen ohueksi, muuten siitä tulee turhan tuhti.

4. Ripottele päälle ruohosipulia.

50 kommenttia “Täydellinen maa-artisokkakeitto

 1. Kaikki reseptit jotka alkavat sanoilla täydellinen tai maailman paras, ovat minusta houkuttelevia. Aika helposti olen siis höynäytettävissä:) Tässä tapauksessa uskon kyllä. Maa-artisokka on ihanaa!

  • Ja täällä taas kyynikko, joka suhtautuu todella skeptisesti tuollaiseen ylisanoilla hehkuttamiseen 😉
   Mutta maa-artisokka on niin parasta, taas yksi hyvä syy lisää nauttia syksystä.

 2. Maa-artisokasta pidetään täälläkin. Olemme keiton teon lisäksi muhentaneet niitä, ohje vain ei näköjään ole päätynyt blogiin. Pienten möykkyisten yksilöiden kuoriminen voi olla rasittavaa puuhaa.

 3. Täydellisen näköistä 🙂 Minä käytän aika paljon maa-artisokkaa,mutta parhaimpana pidän sitä ihan uunissa paahdettuna,kera hunajan ja chillin.

 4. Ehdin jo vähän kaivatakin tätä ohjetta kun tästä kommenttiboksissa kerran mainitsit. Ihmettelin että miten siitä ”tavallisesta” kasvisliemeen tehdystä sopasta voisi muka saada vielä parempaa, mutta taidanpa uskoa nyt. Mulla on mustajuuria jääkaapissa ja teenkin niistä sopan tähän tapaan.

 5. Olen aina tehnyt maa-artisokkakeiton ihan vain veteen ja kermaan, kun kasvis- ja muiden liemien käyttö peittää minusta maa-artisokan hienoa mutta herkkää makua. Nyt kun luin tämän, niin tuo maito tuntuu ihan ilmiselvältä valinnalta veden sijaan. Taisit juuri muuttaa mun reseptiä. Kiitos.

  • Jään odottamaan innolla näkemystäsi optimaalisesta kerman ja maidon suhteesta. Tämä oli taivaallista, mutta aion myös testata toimisiko myös kevyempänä versiona, jos haluaisi keitellä arki-iltana.

 6. Maa-artisokkakeitto on mahtavaa! Itse tein viimeiksi keväällä kun sain talven yli maan alla muhineita artisokkia käyttöön. En edes tiennyt aiemmin että ne säilyy maan alla talven yli..

 7. Kivistössä tehtiin juuriselleriperunakeittoa viime viikonloppuna ja sekin oli kyllä erittäin hyvää. Ei ehkä täydellistä niin kuin tämä mutta kokeilemisen arvoinen sekin! Reseptiä seuraa jossain vaiheessa!

  • Sitä jään odottamaan, juuriselleristä tein kerran pannacottaa ja kermassa pyörittämisen jälkeen maku oli hämmentävänkin mieto, koska sellaisenaan siinä on kuitenkin ihan tunnistettava ominaismaku.

 8. Maa-artisokka on ihan parasta! Kerran sain ystävältä omasta maasta nostettuja, tuoreeltaan ei tarvitse kuoria, pelkkä pesu ja kevyt raaputus riitti! Omaan täydelliseen keittooni tulee 6 ainesta; hyvään kanaliemeen keitän ja nokare homejuustoa!

 9. Satunnainen vierailija on 02.11.2012 at 12:28 sanoi:

  Just eilen pyörittelin kaupassa maa-artisokkia, mutta vaihdoin ne juuriselleriin, taidankin kokeilla niillä huomenna ;). Mistä noin kauniita keittokulhoja olet löytänyt?
  Tuo ylempi hirvikääryleet kuulostavat myös hyviltä, toimisikohan naudanpaistista?!?!

  • Tuo maidossa keittäminen toimii kyllä varmasti myös juurisellerin kanssa. Keittokulhot oli itseasiassa serkkuni kaapista, mutta ovat Villeroy & Bochin Cellini-sarjaa. Ovat kyllä todella kauniita.
   Ylemmät kääryleet olen monet kerrat valmistanut myös naudasta. Toimii oikein hyvin niinkin.

   Olipas mukavaa kun kommentoit, tervetuloa toistekin!

 10. Satunnainen vierailija on 03.11.2012 at 18:41 sanoi:

  No nytpä on kokeiltu ja juureskin oli vaihtunut jääkaapissa palsternakkaan ;), mutta keitto onnistui loistavasti. Jopa meidän 10v kehuis keiton maasta taivaaseen, kiitos ohjeesta. Tarjosin ”lisänä” lehtipersiljaöljyä. Tämä jää kyllä vakioreseptiksi!

  • Olipas hieno idea tehdä keitto palsternakasta. Otanpa saman testiin meilläkin ja ehdottomasti lehtipersiljaöljyn kanssa. Kiitokset siis vinkistä!

   • Satunnainen vierailija on 05.11.2012 at 8:06 sanoi:

    Sen verran vielä ”avaudun” että minulla oli 300g palsternakkaa ja lisäksi laitoin yhden rosamundan (sellaisen pienehkön rosamundaksi) kiehumaan maitoon samanaikaisesti. Ajattelin että tarvitsisi rakenteen takia, mutta täytyy kokeilla myös ilman perunaa 😉 Peitin palat maidolla ja keitin kypsäksi ja lopuksi vasta lisäsin kerman. Mausteet samat. Maito tarttui vähän pohjaan, mutta vaihdoin kattilaa ennen soseutusta.
    Muistaakseni Masterchef Australiassa-ohjelmassa he tekevät ”pyreet” maitoon keittämällä.
    Nu keittokulhot ovat todellakin kauniita, pitää käydä katsastamassa ihan livenä kaupassa, kiitos tiedosta.

    • Täällä kaikki ”avautuminen” on enemmän kuin toivottavaa. Mietin olisikohan se kerma edesauttanut sitä, ettei mikään ottanut minulla pohjaan. Olin nimittäin aika varma, että se riski on olemassa, mutta ei mitään sinne suuntaankaan kuitenkaan tapahtunut.

 11. Pingback: Kalassa, syöttinä Sushikirja | suolaa&hunajaa

 12. Rae on 02.05.2013 at 20:38 sanoi:

  Kaivoin Vappuaattona Lipstikkapuskan vierestä maa-artisokkia,olivat levinneet nurmikkoonkin,mutta tosi isoja olivat ja näinollen vähän helponpia kuoria. On se vaan taivaallisen ihanaa ja samettista keittona,eikä mitään muuta kuin maitoa ja kermaa maun mukaan, sekä merisuolaa ja vähän valkopippuria. Ei kun herkuttelemaan.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 02.05.2013 at 20:50 sanoi:

   Mahtava herkku, ei taida harmittaa, edes nurmikolle karkaaminen. Minäkin juuri harkitsen täällä löytyisikö kerrostalomme pihalta joku paikka, johon kehtaisin upottaa…

 13. Helmi on 25.05.2013 at 17:11 sanoi:

  Toimii myös erinomaisesti ruokakermalla, nyt kun sitä sattui vain olemaan jääkaapissa. Uskomattoman kuohkea tuli silti keitosta! Superhyvä resepti. Kiitos! 🙂

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 26.05.2013 at 1:47 sanoi:

   Hieno juttu, en ole ikinä uskaltautunut kokeilemaan ruokakermalla, kun olen ajatellut kuohkeuden perustuvan juuri kuohukermaan. Tämä on ihan meidän suosikkikeitto, ihanaa, että tekin tykkäsitte!

 14. Pertti Salminen on 08.08.2013 at 12:33 sanoi:

  Jos perunoita käyttää, niin ehdottomasti Lapin puikulaa. 1/3 menee huomaamatta joukossa ja tuo kuitenkin pienen lisäsäväyksen. Pieni määrä hyvin möyhennettyä valkosipulia sopii myös joukkoon, itse ostan lasipurkissa valkosipulimössöä ja puoleen kiloon maa-artisokkaa piisaa tilkka teelusikkallisen päässä.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 08.08.2013 at 17:14 sanoi:

   Puikula on sosekeitoissa ja muusissa ihan ehdoton. Pääasiallinen peruna meidän perheessä talvisaikaan.
   Olen varautunut tuon valkosipulin suhteen, vaikka muuten olen sen suuri ystävä. Eihän se vaan jyrää herkkää artisokkaa alleen?

 15. on kyllä loistokkaan kuuloista. Itsekin tuohon keittoon hurahtaneena käytän omaani (Groteskista opitusti!) tryffeliöljyä. NIin samettista, niin eleganttia! (niin, keitto siis, ei kokki)

 16. Thechez on 12.10.2013 at 18:47 sanoi:

  Artisokkia ei välttämättä tarvirtse kuoria jos ne pesee hyvin niin keittelee kuorineen isoina paloina maitodossa , sitten vain paseeraa niin kuoreet jäävät siivilään, massa takaisin kattilaan ja ohentaa sitä sopivasti kermalla ja maidolla , maut sekaan ja ajaa sileäksi. nam helppoa kuin mikä. Samalla ohjeellahan voi tehdä pyrettä kun jättää paksummaksi ja lisää ehkä vähän perunaa joukkoon.

  Jos haluaa laittaa valkosipulia niin ehdottomati paahdettuna.

  Ps. Sekoittakaa nuolijalla niin ei pala pohjaan. Myös ritilä kattilan alla auttaa kummasti. 😉

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 14.10.2013 at 18:07 sanoi:

   Kuorineen minusta jää aina epämääräistä mustaa sinne keittoon huolimatta huolellisesta siivilöinnistä. Sen vuoksi kuorin ne aina, vaikka toden totta aika paljon helpottaisi tuo sinun konstisi!

 17. Aivan loistava resepti, kiitos 🙂

 18. Viivi on 16.12.2013 at 18:45 sanoi:

  Tällä tuli kyllä niin täydellisen kuohkeaa keittoa!

 19. Pingback: Pulled pork eli nyhtöpossu | Reseptit

 20. Pingback: Saaristolaisleivän resepti | Reseptit

 21. Pingback: Muheva coleslaw | Reseptit

 22. Pingback: Rakastettu tiramisu | Reseptit

 23. Pingback: Muhkeat korvapuustit | Reseptit

 24. Pingback: Lumoava pavlova | Reseptit

 25. Pingback: Amerikkalainen juustokakku | Reseptit

 26. Pingback: Muhkea porkkanakakku | Reseptit

 27. Riitta on 05.12.2016 at 21:22 sanoi:

  Epäilin tätä ohjetta pitkään ja nyt kun tätä tein niin totta vieköön ei ole minun makuuni. liian tunkkainen ja voinen tms. Mut ei mitään. Tein testikeiton ja sit tuunasin kokeeksi piene osan. Vähän sipulia ja salottisipulit voissa kuullotettuna ja puolikas kanaliemikuutio, sitten alkoi toimia. Samalla reseptillä huomiselle vieraille. Mutta, en tod tykännyt, vaikka tämä blogi yksi mun suosikeista onkin

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 05.12.2016 at 22:25 sanoi:

   Sipuli ja salottisipuli ovat oiva idea, terästää varmasti kermaisuutta. Kokeilenkin seuraavalla kerralla ohjeellasi. Olen nyttemmin vähentänyt vielä hiukan lisää kerman määrää. Mutta edelleen tämä on suosikkikeittojani, tykkään sen lempeydestä, mutta kokeilenpa ensi kerralla, tuleeko sinun ohjeillasi vielä parempaa.

 28. Pingback: Mitä tänään syötäisiin? Tässä 40 arkiruokaa. | Strictly Style | Idealista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation