Tietoa mainostajalle ›

Blog

Upoksissa – lohisalaatti

Lohisalaatti uppomunalla ja uusilla perunoilla
Olen tuntenut kauhunsekaista jännitystä uppomunia kohtaan. Tartuin härkää sarvista ja totesin, ettei se ollut edes vaikeaa.

Löysin uudesta Lantliv Mat & Vin -lehdestä herkullisen lohisalaatin, jonka päällä köllötteli houkuttelevasti uppomuna. Ei auttanut muuta, kun alkaa upottaa niitä munia ensimmäistä kertaa elämässä. Varasuunnitelmana minulla oli Ankerias Vipusen leipälaji eli arzak-munat, mutta se ei pelaa joka pelkää. Joka paikassa vakuuteltiin, että uppomunien valmistus on helppoa kuin heinänteko. Kaupunkilaisen mielestä se ei ole vielä kovin rohkaiseva vertauskuva. Muille kaltaisilleni kivikaupungin asukeille voin todeta: Se on itseasiassa huomattavasti helpompaa kuin heinänteko. Kumpaakin olen kokeillut, toista tosin viimeksi heinähankoa pienempänä, mikä nostanee vaikeuskerrointa.

Näin uppomunistani tuli melkein täydellisiä – pikkuriekaleita ei lasketa – ja ihanan valuvia: Kuumenna vesi suurehkossa kattilassa poreilevaksi, mutta älä päästä sitä kiehumaan kovaa. Muna pysyy paremmin kasassa, kun vesi kiehuu maltillisesti. Lorauta kattilaan etikkaa, arviolaskutus toimi minulla eli noin ruokalusikallinen litraa kohden, ja lisää suolaa. Riko muna ensin lasiin – hardcore-uppomunataiturit rikkovat munan kuulema suoraan kattilaan – mutta itse suosin tätä nöyrempää lähestymistapaa. Pyöräytä kauhalla pyörre veteen ja kippaa muna pyörteeseen. Keitä 2-5 minuuttia riippuen siitä, kuinka valuvana haluat keltuaisen. Itse keitin noin kolme minuuttia. Nosta reikäkauhalla uppomuna pois kattilasta. Uppomunat onnistuvat parhaiten tuoreista munista. Silloin valkuainen kiertyy kauniisti keltuaisen ympärille, eikä leviä ympäri kattilaa.

Idea reseptiin syntyi siis uusimmasta Lantliv Mat & Vin -lehdestä, josta tulen varmasti kokkaamaan myös lukuisia muita ruokia. Mahtava numero taas kerran. Pakko todeta, että länsinaapurissa osataan ruokalehdet. Alkuperäinen ohje on huomattavasti perunapainotteisempi, minä halusin tehdä kesäkuun teemaan sopivasti raikkaan ja ruokaisan vihreän salaatin, johon on poimittu parhaat palat uudesta sadosta. Vihannekset kun ovat tähän aikaan vuodesta vastustamattomia. Pidin alkuperäisen ohjeet mukaisesti mukana uppomunan ja lohen.

Lohisalaatti uppomunalla ja uusilla perunoilla

kahdelle erittäin nälkäiselle

reilusti erilaisia vihreitä salaatteja esim. rucolaa, vesikrassia, friséetä tms.
1/2 avokado
iso kourallinen vihreitä papuja
noin 1 dl herneitä
2-3 uuden sadon sipulia
noin 200 g lämminsavustettua lohta
noin 200 g uusia perunoita
2 kananmunaa (uppomunaa, katso ohjeet yllä. Tarvitset myös etikkaan keitinveteen)

Kastike

4 rkl kermaviiliä
1 rkl majoneesia
1 rkl dijonsinappia
2 rkl oliiviöljyä
vajaa 1 rkl valkoista balsamicoa
mustapippuria
ripaus sokeria ja suolaa
pari rkl ruohosipulia tai muita yrttejä esim. tilliä

1. Keitä perunat ja pavut kypsiksi, mutta muista jättää pavut rapsakoiksi eli älä keitä yli.

2. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset.

3. Revi laakeaan tarjoiluastiaan salaatteja ja sekoita joukkoon muut kasvikset reiluina paloina. Asettele pinnalle perunat, lohi ja lopuksi uppomunat. Nostele pinnalle kastiketta ja rouhi vielä lopuksi mustapippuria.

18 kommenttia “Upoksissa – lohisalaatti

 1. Minun tekisi kovin mieli kokeilla uppomunien tekemistä, mutta siinä on se pulma, ettei meillä kukaan pidän niin vähän keitetyistä kananmunista, että niiden sisus valuu. Tässäpä pulma:)

  • Näen kyllä, että tuossa on jonkinasteinen pulma 😉 Minäkin olin koko lapsuuden kovien munien kannattaja, niinpä jokainen kyttäsi omiaan kellon kanssa, kun kaikilla oli omat minuuttimäärät. Sittemmin olen muuttunut kaikkiruokaiseksi munien kypsyyden suhteen. Riippuu ihan käyttötarkoituksesta.

 2. No jo on kaunis annos, kyllä söisin! Uppomunien teko on eittämättä jännittävää, mutta parin sekoilukerran jälkeen on jo varmempi olo.

  • Kiitos, tekisi mieli tehdä taas uudestaan ja pian aionkin. Uppomunat olivat kyllä yllättävän helppoja, ehkä sitä edesauttoi, että olin juuri hakenut tuoreita munia.

 3. Vau, upea salaatti 🙂 itse en ole koskaan tainnut edes harkita uppomunien tekemistä, mutta… ehkä joskus. Vaikuttaa vaan juuri sellaiselta keittiötoiminnalta missä allekirjoittaneella ei hermo kestäisi kun jännittäisi lopputulos niin paljon 😀

  • Minä epäilin yhtä lailla omaa hermotoimintaani näiden osalta, mutta aika nopeasti näki, ettei tämä nyt ihan pieleen mene. Eli kauha käteen vaan ja keittämään, ne on helppoja ja ah niin hyviä.

 4. Aivan suloinen annos ja hieno onnistuminen heti ensikerralla. Mä nauroin tuolle satusedän leipälajille…

 5. Tuollainen kesäinen perunasalaatti sopisi kyllä tähän päivään kuin nenä päähän. Taidan tehdä kanssa kauppareissun jälkeen sellaisen!

 6. Ihanan ja herkullisen näköistä! NAM ja VAU;) Railakasta juhannusta!

 7. Varsinainen uppistaituri! Mä olen onnistunut vain Vipusen arzakilla ja luulenpa pidättäytyväni niissä jatkossakin. Muut uppiskokeilut on päätyneet munavelliin milloin mistäkin syystä.

 8. Annaleena on 24.06.2012 at 9:51 sanoi:

  Maukkaan näköinen salaatti 🙂 Olen kanssasi niin samaa mieltä noista ruotsalaisista ruokalehdistä. Siellä se homma osataan. Lehdet on täynnä toinen toistaan herkullisempia reseptejä! Suomessa ei taideta päästä samalle tasolle koskaan 🙁 esim. Glorian r&v tuottaa minulle pettymyksiä kerta toisensa jälkeen. Lehdellä oli hyvä vuosi 2009 mutta sen jälkeen ei oikein mitään innostavaa. Anteeksi negatiivisuuteni 🙂

  • Välillä Glorian R&V:ltä tulee hyviä numeroita, välillä taas ei yhtikäs mitään kiinnostavaa. Eipä juuri koskaan länsinaapurin voittavia. Viimeisimmän numeron jaksoin lähinnä selata, kun kaikki aika on mennyt ruotsinserkkujen parissa. Toivottavasti Sanoma saa sen freelancer-sopimuksensa kuntoon. Kuulin asiaan perehtyneeltä, että moni huipputekijä ei aio sitä nykymuodossa allekirjoittaa, jolloin häviää loputkin hyvästä sisällöstä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation