Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Blog

Tuliaisia glögijuhliin

Porkkanakakku
Pomoni toi joskus töihin todella hyvää porkkanakakkua. Salaisuus oli kuulemma ananasmurskassa ja kookoksessa. Pakkohan sitä oli yrittää jäljitellä, kun leivoin viemisiä glögijuhliin.

Löysin sopivan reseptin Patalintu-blogista, joka puolestaan oli löytänyt sen Täti Moonikan Majatalo -blogista. Virtuaalinen keittokirja toimi jälleen. Lopputulos on jonkinlainen yhdistelmä näiden kahden bloggaajan versioista ja lisäksi lisäsin reseptiin muskottipähkinää, jota olen käyttänyt omassa suosikkiporkkanakakussani.

Tähän postaukseen sisältyvä leivontavinkki kertoo karulla tavalla, kuinka laiska leipuri olen. Huomasin vasta kotona, että ohjeeseen tarvitaan myös ruokasoodaa. Kaapista löytynyt versio oli vanha, siis erittäin vanha. Kun ulkona on syysmyrsky ja on juonut juuri sen verran viiniä, että kauppamatka kannattaa tehdä jalan, ei juurikaan huvita lähteä hakemaan puuttuvaa soodaa. Ensimmäinen vinkki kai olisi, että resepti kannattaa lukea aina loppuun ennen kauppaan lähtöä.

Se ei kuitenkaan ole se varsinainen vinkki, vaan jaan kanssanne harvakseltaan leipovalle sopivan vinkin eli kuinka testata, että leivinjauhe tai sooda on vielä toimintakunnossa: Laita astiaan noin desilitra kuumaa vettä ja kaada sinne puoli teelusikallista leivinjauhetta. Jos se on käyttökelpoista, se alkaa kuplia kuten kuvassa. Sama homma onnistuu myös soodan kanssa, mutta veteen pitää lisätä myös reilu loraus viinietikkaa, koska sooda tarvitsee happaman nesteen toimiakseen. Voin kertoa, että eron kyllä huomaa, koska oma soodani oli jäänyt eläkkeelle päätyöstään, eikä saanut aikaan kuplan kuplaa. Onneksi sain lähikaupan vihoviimeisen purkin, muutoin kakku olisi vaihtunut kukkapuskaan.

Suhtaudun aina kovin varauksellisesti ohjeisiin, joissa hehkutetaan reseptin täydellisyyttä. Ilmeisesti olen allerginen amerikkalaisille ylisanoille. Tässä tapauksessa on kuitenkin sanottava, että lopputulos oli erinomaisen mehevä. Kaikille muille kaltaisilleni, joiden mielestä Bounty ei ole mainoslauseensa mukaisesti pala paratiisia, voin vakuuttaa, että kookos ei maistu tässä ollenkaan, mutta ehkä sillä on positiivinen vaikutus kakun rakenteeseen. Kakkua kehuttiin kovasti juhlissa, mutta harvapa sitä alkaa tuliaisia haukkua.

Porkkanakakku
halkaisijaltaan 26-senttiseen kakkuvuokaan

4 kananmunaa
3 1/2 dl ruokokidesokeria
2 dl rypsiöljyä
4 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl mantelirouhetta
1/4 dl kookoshiutaleita
1 tl kardemummaa
1 tl inkivääriä
3 tl kanelia
1/2 tl muskottipähkinää
2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
8 dl hienoa porkkanaraastetta (4 isoa porkkanaa)
1 prk ananasmurskaa valutettuna

Kuorrutus:
400 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl tomusokeria
1-2 tl sitruunamehua (maun mukaan)

Koristeeksi: pähkinärouhetta, marsipaaniporkkanoita, pekaanipähkinöitä, karamellisoitua porkkanaa tai mitä ikinä keksitkin.

1. Vatkaa sokeri ja munat vaahdoksi.

2. Lisää joukkoon öljy.

3. Sekoita kaikki kuivat aineet ja mausteet keskenään ja lisää taikinaan.

4. Lisää taikinaan porkkanaraaste ja lopuksi valutettu ananasmurska.

5. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa 55-65 minuuttia (minulla meni aika tasan tunti). Kakku on kypsä, kun tikkuun ei tartu enää taikinaa.

6. Anna vetäytyä jääkaapissa yön yli (maku paranee, mutta maistuvaa se on toki samanakin päivänä). Kuorruta seuraavana päivänä juuri ennen tarjoilua.

8 kommenttia “Tuliaisia glögijuhliin

  1. Harvapa alkaa tuliaisia haukkua: no minä kerran äidilleni kovaan ääneen, että kuinka sä oot menny ostamahan nuan kauhian värisiä tulppaaneja? Oikein intin. Kunnes tajusin ätini vaivautuneisuudesta, että ne olivatkin olohuoneessa istuvien vieraiden tuomia….

    Mutta silti uskon, että tämä on “the best carrot cake ever!”

    ;D

    • Taisi olla yksi niistä hetkistä, kun kovasti toivoo, ettei olisi avannut suutaan 😉 En tunne yhtään ihmistä Pohjanmaalta, jolla olisi hiljainen ääni, joten viesti varmaan meni perille myös olohuoneeseen 😉

      Kyllä kakku oli kyllä aika hyvää, mutta en voi vannoa, etteikö nurkan takana olisi teoriassa löydettävissä vielä parempi resepti. Mutta oli tämä vaan niin hyvää, etten tunne tarvetta etsiä parempaa 🙂

  2. Hih,käytän soodan ja etikan sekoitusta jos viemäri menee tukkoon;D
    Herkulliselta kuulostava porkkanakakku!

  3. AIkamoinen Martta-vinkki nuo testausvinkit! Mun soodat ja leivinjauheet on vähän samassa jamassa, just heitin jonkun soodapurkin pois, parasta ennen päiväys oli ollut vuonna 2009. Että sellainen leipuri täälläkin. 🙂 Tulen siis taatusti tarvitsemaan näitä vinkkejä.

    • Minä luulin, että olen ihan toivoton, mutta minun soodani oli mennyt leimasta “vain” vuosi sitten eli meidänkin keittiössä tämä vinkki tuli todella tarpeeseen ;-). Blogin aikana olen leiponut enemmän kuin normaalisti vuodessa, mutta sehän on vain hyvä asia.

  4. Ihana vinkki, mä rakastan kaikkia keittiöniksejä! Ja kiitos kun muistutit noista karamellisoiduista porkkanasiivuista koristeena, niitä täytyy testata.

    PS: Olet hyvä ihminen sen(kin) takia, ettet tykkää Bountyistä! Pala jotain ihan muuta p:llä alkavaa, jota en mainitse ääneen _ruoka_blogissa…. 😉

    • Ehkä minun pitää alkaa niksiammattilaiseksi. Harmi vaan, että tuo oli lähes ainoa, jonka tiedän ja senkin löysin internetin ihmeellisestä maailmasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation