Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Blog

Uusvanha tulokas – härkäpapu-hernebulgur

Kaupan vihannesosastolla saattaa keskimäärin olla vaikeaa havaita, että härkäpapu on kasvattanut viljelyalaansa. Niin harvakseltaan tuhdisti proteiinia sisältävää palkokasvia on saatavana tuoreena. Herneen aikoinaan syrjäyttämä maukas palkokasvi on ikiaikainen perinnekasvi, joka on ollut perunan ja vihreän herneen saapumisen jälkeen paitsiossa. Se ansaitsisi kuitenkin paluun lautasillemme – vaikka onkin pirullinen käsiteltävä.

Härkäpapu-hernebulgur suolaa&hunajaa-2

Tänä kesänä huomaan monen harrastelijaviljelijän lisänneen helposti kasvatettavan ja satoisan härkäpavun kasvimailleen, minun kasvimaalleni se saattaa tulla ensi kesänä, mutta sitä odotellessa onnistuin löytämään pussillisen Torpparinmäen K-Supermarketista. Tilasivat pyynnöstäni ja ilokseni kertoivat viimeksi, että ovat päässeet täydentämään tilausta monesti sen jälkeenkin. Muutkin ovat sen siis löytäneet. Lisäksi sitä on saanut ainakin Stockmannilta, Tammiston K-Citymarketista sekä Mankkaan K-Supermarketista. Vinkatkaa kommenttiboksissa muista myymälöistä, tiedän monen etsivän tätä herkkua.

Härkäpapu olisi erinomainen korvaaja esimerkiksi tuontisoijalle, siinä on runsaasti kuitua ja proteiinia ja siitä voidaan valmistaa pitkälti samat tuotteet kuin soijastakin – jogurteista jäätelöön. Eikä sitä kannatta jättää pelkästään kasvissyöjille, tuore härkäpapu on  hyvänmakuista ja sen satokausi on vielä käsillä.

Pienet härkäpavut voi periaatteessa syödä palkoineen, mutta siinä vaiheessa, kun palon sisälle alkaa ilmestyä karvaa, kasvista syödään enää palon sisällä kasvavat pavut. Silpomisen jälkeen 300 grammasta härkäpapuja palkoineen jää noin desin verran syötäviä papuja. Käsittelyn vaivalloisuus on härkäpavun miinuspuoli, muutaman kerran kokemuksella se on aika hidasta. Ensin palot avataan ja pavut otetaan niiden sisältä. Papujen päällä on vielä kuori, joka on periaatteessa syötävää, mutta parempaa saat, kun poistat senkin joko heti kuorintavaiheessa tai keittämällä papuja ensin muutaman minuutin ja jäähdyttämällä ne sen jälkeen, poistamalla kuoren ja jatkamalla kypsentämistä vasta sen jälkeen.

Joka tapauksessa pavut pitää kypsentää, yhteensä vajaa kymmenen minuuttia riittää tuoreiden papujen osalta. Suolalla maustettu keittovesi säilyttää papujen vihreän värin. Ne eivät siis tarvitse liotusta ja pitkää keittoaikaa kuten kuivattuina.

Härkäpapu-hernebulgur

kahdelle lisukkeena

1 dl keittämätöntä bulguria 
reilu 300 g tuoreita härkäpapuja (paino palkoineen)
150-200 g tuoreita tai pakasteherneitä (paino palkoineen)
1 kesäsipuli tai 2-3 kevätsipulia
1/2 dl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua
1 valkosipulin kynsi
ripaus chilihiutaleita
suolaa
mustapippuria
reilusti tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, minttua ja lehtipersiljaa)

lisäksi puoli pakettia halloumijuustoa

1. Silvo härkäpavut ja herneet. Poista härkäpavuista myös kalvo (katso käsittelyohjeet yltä).

2. Keitä bulgur pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi.

3. Keitä härkäpapuja suolalla maustetussa vedessä noin 10 minuuttia ja herneitä muutama minuutti.

4. Sekoita kaikki salaatin ainekset halloumia lukuunottamatta. Lisää tarvittaessa mausteita. Anna maustua hetki.

5. Leikkaa halloumiviipaleiksi ja paista se pannulla öljyssä kullanruskeaksi.

4 kommenttia “Uusvanha tulokas – härkäpapu-hernebulgur

  1. Olen hakenut ystävän vuoroviljelypellolta tuoreita härkäpapuja ja keittänyt ne isossa kattilassa kymmenisen minuuttia. Kun valutettu ja jäähtyneet, silpominen on mielestäni huomattavasti helpompaa kun raakoina.

    Silvotut pavut olen pakastanut annospusseissa. Hyvää salaateissa ja monien ruokien joukossa.
    Kokeile joskus keittää ensin?

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 26.09.2015 at 19:14 said:

      Kiitos vinkistä. Kuori lähtee minustakin helpommin, kun ensin kiehauttaa hetken, mutta hyvä tietää, että yhtä lailla voi keittää kypsäksi asti ja kuoria sen kalvon vasta sitten pois. Vinkki menee ehdottomasti testiin, kiitos!

  2. Mä olen nyt jonkin aikaa kokeillut härkäpapurouhetta soijarouheen tilalla, mutta siinä on kovin jauhoinen maku. Niinkin voimakas jauhoisuus, että esim bolognesessa peittää ikävästi muut maut alleen. Ehkä johtuu vain valmistajasta, mene a tiedä. Voihan se olla, että joltain toiselta valmistajalta ei olisi samaa “ongelmaa”. Toivon kovasti nimittäin löytäväni jauhottoman makuisen härkäpapurouheen.

    Ainiin, ja tämä sun ohje näyttää herkulliselta 🙂

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 01.10.2015 at 18:56 said:

      Jos löydät, kerro ihmeessä. Minä en ole koskaan kokeillut rouhetta. Seuraavaksi aion itseasiassa kokeilla hernerouhetta. Siinä luulisi olevan ihana maku.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation