Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Blog

Pellolta pöytään – Kaupunkilaisten oma pelto

Huolimatta siitä, että olen viime viikot kyykkinyt, kaivanut ja raivannut, jotta saisin omaan pihaan pienen viljelyksen aikaiseksi, olen jättänyt osan sadontuotannostani ammattilaisten käsiin. Osa kasviksistani tulee suoraan pellolta pöytään, nimittäin kaupunkilaisten omalta pellolta vain muutaman kymmenen kilometrin päässä kotoa. 

ruohosipuli

Kaupunkilaisten omaa peltoa pyörittävä Herttoniemen ruokaosuuskunta etsii uusia jäseniä. Viiden vuoden ajan toimineessa ruokaosuuskunnassa on taas vapaita paikkoja. Ruokaosuuskunnan taustalla on halu tuottaa puhdasta ja tuoretta ruokaa, jonka alkuperän tietää. Ruokaosuuskunnalla on oma pelto Vantaan Korsossa, jonka hoidosta vastaavat ammattilaiset.

Pellon sato jaetaan tasan kaikkien sato-osuuden ostaneiden jäsenten kesken. Vuosittainen satomaksu on tänä vuonna 450 euroa. Edellisten vuosien perusteella ruoka tulee suurinpiirtein samanhintaiseksi tai hiukan halvemmaksi kuin kaupasta ostettuna, mutta vielä hintaa olennaisempaa osuuskunnan perustajille ja jäsenille on puhtaan ja laadukkaan ruoan tuottaminen lähellä. Siksi peltoa viljellään biodynaamisesti.

Pääsen kesän ajaksi testaamaan osuuskunnan jäsenyyttä. Olen selannut jo pari iltaa tämän vuoden kasviluetteloa. Juhannuksesta aina marraskuulle on heinäkuun kolmen viikon taukoa lukuunottamatta luvassa kassillinen tuoretta satoa. Noutopisteitä on pellon lisäksi neljä. Viikon kasvisannoksen voi noutaa Teurastamolta, Cafe Regatasta, Herttoniemen kirjastosta tai Lasipalatsista. Tulossa vaikuttaisi olevan mm. makeita porkkanoita, mangoldia, mustajuurta, härkäpapua, kurpitsaa, fenkolia, erilaisia kaaleja, papuja ja yrttejä

porkkanat

Toivon totisesti, että luontoäiti on tänä vuonna suosiollinen, pellon kasvivalikoimaa en koskaan saisi mahdutettua viljelylaatikkoihini ja nyt se tuodaan minulle tuoreena pöytään kerran viikossa. Ehkä ammattilainen saa onnistumaan jopa maissin, joka parvekkeellamme kasvoi villiksi viidakoksi tuottamatta minkäänlaista satoa. Ammattimainen viljely on tähän saakka jokaisena toimintavuonna taannut hyvän sadon pelloilta. Sama viljelijä on vastuussa niistä jo kolmatta vuotta ja kaikkiaan tämä kesä on osuuskunnalle jo viides viljelykausi.

Jokainen osuuskunnan jäsen pääsee myös osallistumaan toimintaan, koska osa toiminnasta pyörii vapaaehtoisvoimin. Jokainen voi valita omien kiinnostustensa pohjalta, miten vuosittaisen talkootyön (10 tuntia) tekee. Ajatuksena on tutustuttaa kaupunkilaiset viljelyyn, tukea yhteisöllisyyttä ja saada homma pyörimään kohtuullisilla kustannuksilla. Talkootöistä pääsee irtautumaan rahalla, mutta itse näen ne mahdollisuutena oppia viljelystä ammattilaiselta.

Lauantaina on hyvä tilaisuus käydä tutustumassa toimintaan paikan päällä. Pellolla järjestetään isot viikonlopputalkoot klo 11-16. Kumpparit jalkaan, työhanskat mukaan ja pääset työntämään sormet multaan tai tarttumaan vasaraan. Pellolla on kuulemani mukaan monenlaista tehtävää ja samalla hyvä tilaisuus kysellä jäseniltä kokemuksia, jos mietit liittymistä.

Vielä ehdit hyvin mukaan tämän sesongin sadon jakoon. Kaikkiaan osuuskuntaan mahtuu 200 sato-osuuden ostanutta jäsentä, tälle kaudelle mukaan otetaan vielä muutamia kymmeniä. 1.6. mennessä liittymällä saat myös 20 euron alennuksen liittymismaksusta. Sadon voi aina myös jakaa ystävän kanssa, vaikkapa vuorottelemalla viikkoja tai puolittamalla viikon saldon. Pienelle taloudelle vihanneksia voi olla parhaina satokausina ylenmäärin.

Tutustu ruokaosuuskunnan toimintaan heidän verkkosivuillaan. Sieltä löydät tarkemmat tiedot liittymisestä, tämän vuoden viljelykasveista, jakelusta ja kaikista käytännön kysymyksistä.

*****

Blogista voit kesän mittaan lukea kokemuksia ruokaosuuskunnasta ja tuskinpa tulette välttymään myöskään satokassien sisällöltä. Postaukset on tehty yhteistyössä ruokaosuuskunnan kanssa, mutta palkan saan porkkanoina ja punajuurina. Suurin syy näihin postauksiin on kiinnostukseni asiaan ja haluni tukea tätä hienoa, yhteisöllistä hanketta – ja syödä puhdasta ja tuoretta ruokaa. 

8 kommenttia “Pellolta pöytään – Kaupunkilaisten oma pelto

  1. Oi miten mahtava idea! hieno idea ja toteutus 🙂

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 20.05.2015 at 20:41 said:

      Eikö olekin! Luin tästä jutusta silloin alkuaikoina, mutta silloin siellä oli kaikki osuudet koko ajan myyty, nyt olen ihan innoissaan, kun pääsin mukaan. Luulen, että meillä juuresten käyttö kyllä monipuolistuu tämän myötä.

  2. Mukavaa, että on toinenkin bloggaaja mukana osuuskunnan toiminnassa 🙂 Minä olen jo toista vuotta mukana.

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 20.05.2015 at 20:41 said:

      Onpas hauska juttu 🙂 Mitä olet tykännyt ensimmäisen kauden perusteella?

  3. Hauskan kuuloinen idea, en ollut kuullutkaan. 🙂 Peukut pystyssä huiman sadon puolesta!

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 23.05.2015 at 19:28 said:

      Ja maissin, sitä odotan jotenkin erityisen innolla, vaikka on oikeasti ihan kuriositeetti.

      Toivon, että kunhan satokausi alkaa, täältä tulee se mitä meillä syödään – täydennettynä kalalla ja lihalla. Ihan hauskaa tavallaan sekin, että se, mitä maasta syntyy, ohjaa kesän ruokailuja. Loppukesä eletään siis tiukasti sesongissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation