Hyvä arkiruoka on ainainen dilemma. Mustajuurisosekeitto on todella maukas ehdotus ratkaisuksi siihen pulmaan.
Aiemmin olen käyttänyt mustajuurta vain gratiinissa. Siinä se oli todella hyvää, joten mustajuurisosekeiton ohje osui heti silmääni uudesta Glorian Ruoka & Viini -lehdestä. Poimin sen sopivaksi arkikeitoksi, koska sen luvattiin valmistuvan puolessa tunnissa. Se jos mikä motivoi arkena. Ei ihan onnistunut, otin oikein aikaa. Joka tapauksessa vaivaton keitto, jota jaksaa kyllä hetken odottaa, oli nimittäin todella hyvää. Ja tarvitset vain kolme raaka-ainetta ja ripauksen pippuria.
Otin opikseni Kaikki äitini reseptit -blogin Nannan opettavaisesta seikkailusta olutmaassa mustajuuren kanssa ja pitäydyin tiukasti kermassa. Mustajuuren maku on niin hieno, että sitä kannattaa maustaakin hyvin varovaisesti. Kyseiseen blogiin kannattaa muuten tutustua, mainioita reseptejä ja tarinoita.
Keiton valmistuksessa ei ole oikeastaan mitään ihmeellistä. Olennaista on muistaa, että mustajuuri tummuu todella nopeasti sen jälkeen, kun se on kuorittu. Sen voi estää laittamalla kuoritut mustajuuret sitruuna- tai etikkaveteen odottamaan kattilaan päätymistä. Määrää miettiessä kannattaa myös huomioida, että juurista iso osa päätyy kuorina bioroskikseen, ostin lähes 700 g mustajuurta ja sitä jäi jäljelle noin 400 g. Siitä syntyi runsas keitto kahdelle, pääsi oikein santsaamaan, vaikka juurten määrä näytti lähinnä säälittävältä, kun laitoin ne kattilaan.
Keitto ei kaipaa mitään lisukkeita, mutta paahdoin pinnalle hiukan parmankinkkua.
Mustajuurisosekeitto (ohje Glorian Ruoka & Viini)
2 hengelle
reilu 500 g mustajuurta (kuorimatonta)
4 dl vahvaa kasvislientä
2 dl kuohukermaa (tai ruokakermaa)
ripaus valkopippuria
(suolaa)
1. Kuori ja paloittele mustajuuret. Muista laittaa ne kylmään sitruuna- tai etikkaveteen.
2. Kiehauta kasvisliemi, kerma ja mustajuuret ja keitä kunnes mustajuuret ovat kypsiä (noin 15 minuuttia).
3. Soseuta keitto. Minä myös siivilöin sosekeitot aina, ja suosittelen, että sinäkin harkitset samaa.
4. Mausta valkopippurilla (ja halutessasi suolalla, todennäköisesti suolaa ei tarvitse lisätä, vaan sitä on riittämiin kasvisliemessä, maista siis ensin).
Tulin vastavierailulle. Mustajuurta en ole koskaan kokeillut,mutta olen usein törmännyt siihen blogeissa.Onko sillä mitään yhteistä maa-artisokan kanssa?
Tervetuloa, toivottavasti tulet toistekin 🙂
Mustajuuri toimii aika lailla maa-artisokan tavoin juuri keitoissa ja gratiineissa, mutta se muistuttaa enemmän maultaan enemmänkin parsaa. Sitä voi käyttää aika lailla samalla tavalla eli esimerkiksi maistuu erinomaiselta parmankinkun ja bearnaisekastikkeen kera.
Tätä pitää testata, en ole ehkä vielä koskaan maistanut pahaa mustajuurikeittoa (joten on vain paikallaan yrittää itse ja epäonnistua surkeasti :D).
Aioin vinkata sulle Liemessä-blogin Jennin ruokakuvauskurssia, mutta se onkin turhaa, koska näyt löytäneen sen itsekin.
Kermassa uitetusta mustajuuresta ei saa pahaa sitten millään eli et voi epäonnistua.
Mistäs keksit, että olen ilmoittautunut kurssille? Huhtikuun jälkeen minusta tulee uskomattoman taitava kuvaaja päivässä 😉
Todella hyvät kuvat!
Kiitos, olen kovin innostunut kuvaamisesta, mutta onnistuminen on aika satunnaista. Vasen laitakokki on sitä mieltä, että olisi mukavaa saada ruoka välillä lämpimänä 😉 Eli prosessi on aika pitkä.
Kiitos kauniista sanoista!
Ansaitut kehut 😉
Mustajuuri on mullakin jäänyt vielä kokeilematta. Mutta tuo keitto näyttää oikein makoisalta.
Se olikin todella hyvää. Tuli taas todistettua, että vähän mutta hyviä raaka-aineita on paras vaihtoehto 😉