Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Blog

Adventtikalenterin ensimmäinen luukku – tähtipullat

Julkramare – vain ruotsalaiset voivat keksiä noin suloisen termin jouluihmiselle. Sellainen minä olen – paitsi että minusta tuntuu, että se on joulu joka halaa minua. Kietoo hämäränhyssyyn, kaivaa kerran vuodessa esiin tunnelmoijan. Vuosi vuodelta tärkeämmäksi tulevat myös perinteet.

tahtipullatPidän joulussa kiireettömyydestä, valosta pimeän vuoden ajan keskellä. Koko joulunajasta, joka käynnistyy ensimmäisestä adventista. Tänään virittelin valot ikkunaan, asettelin joulukukkia ruukkuihin ja sytytän entistäkin enemmän kynttilöitä. Hetkellisesti jopa marraskuun pimeys tuntuu rauhoittavalta.

Mitä vanhemmaksi tulen, sitä tärkeämmäksi monet perinteistä ovat minulle tulleet. Osa niistä on omasta lapsuudestani, osa miehen, osa meidän yhteisiä, jo omiksi tulleita. Mistään niistä ei pidetä kiinni hampaat irvessä, jos jotain jää tekemättä, sitten jää.  Valmistelen joulua juuri sen verran, että se tuntuu vielä nautinnolliselta.

Koska joulu on kerran vuodessa, en tunne suurta tarvetta vaihdella ruokalistaa, vaan nautin herkuista, joita saa vain kerran vuodessa. Siksi meillä paistuu kinkku ja pöydään nostetaan kalat ja laatikot. Sen kerran vuodessa paistuvat meillä myös tähtipullat – niitä ehtii jo hiukan ikävöidä. Pyöreän pullan päälle nostetaan herrasväen pikkuleipätaikinasta tehty tähti – niinkuin äitikin on jo kymmeniä vuosia tehnyt. Pullan tuoksulla ja perinteillä, niillä on hyvä aloittaa joulunodotus.

Valmista pikkuleipätaikina viimeistään muutamia tunteja etukäteen, jotta se ennättää viilentyä kunnolla. Voit hyvin valmistaa sen jo edellisenä päivänä. Pullista ei kannata tehdä kovin suuria, jotta ne ehtivät paistua kypsiksi, ennen kuin pikkuleipä paistuu turhan kuivaksi.

Tähtipullat

noin 20-25 pullaa

Herrasväen pikkuleivät

60 g voita
1/2 kananmuna
1 tl leivinjauhetta
100 g sokeria
185 g vehnäjauhoa

PULLATAIKINA

5 dl maitoa
1 pkt hiivaa
2 dl sokeria
1 tl suolaa
1 kananmuna
1 rkl kardemummaa
150-200 g huoneenlämpöistä voita kuutioituna
11-13 dl vehnäjauhoja

kananmunaa voiteluun

1. Valmista pikkuleipätaikina hyvissä ajoin ja nosta se kylmään viilentymään vähintään muutamaksi tunniksi tai yön yli.

2. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmuna. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhojen joukkoon ja siivilöi jauhoseos taikinaan. Taputtele taikina kiekoksi ja nosta se kylmään vetäytymään

3. Valmista pullataikina. Mittaa taikinakulhoon maito ja sekoita joukkoon tuorehiiva, sokeri, suola, kananmuna ja kardemumma.

4. Ala alustaa nesteen joukkoon vehnäjauhoja vähitellen. Muista vaivata sinnikkäästi, jotta saat taikinaan sitkon. Lisää joukkoon kuutioitu, huoneenlämpöinen voi. Muista jättää taikina suhteellisen löysäksi, mutta voit lisätä vielä jauhoja voin lisäämisen jälkeen, jos taikina on kovin tarttuvaista.

5. Anna kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.

6. Leivo taikinasta pyöreitä pullia. Anna kohota puolisen tuntia liinan alla. Pullien kohoamisen aikana tee tähdet ja laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

7. Kaulitse pikkuleipätaikina ohueksi levyeksi ja leikkaa siitä muotilla tähtiä.

8. Voitele pulla kananmunalla ennen kuin nostat tähden pullan päälle. Asettele tähti pullan päälle ja paista pullat kypsäksi. Älä päästä tähtiä ruskistumaan liikaa, etteivät ne kuivu.

2 kommenttia “Adventtikalenterin ensimmäinen luukku – tähtipullat

  1. Koko vuoden sitä aina odottaa ja nyt, kun se on alkanut, on onnensa kukkuloilla. Joulu <3 Tähtipullat kuuluvat meidänkin suvun perinteisiin, tosin sillä erolla, että päälle laitetaan piparitaikinainen tähti. Muistan äitini joskus kokeilleen myös pikkuleipäistä versiota, mikä oli myös herkkua 🙂

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 30.11.2016 at 19:39 sanoi:

      Joulu on <3
      Suurin osa taitaa leipoa sen piparkakkuversion, en tiedä, miksi meillä on alettu tehdä tätä versiota, mutta niin se on vain jäänyt perinteeksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation