Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Blog

Lempisalaatin uusi muoto – kahden ravun caesarvoileipäkakku

Lempisalaattini voileipäkakun muodossa. Kahden ravun caesarvoileipäkakku nostettiin meillä ristiäispöytään.

Kahden ravun caesarvoileipäkakkuMinua ympäröivät onnekkaasti kaikkiruokaiset ihmiset ja olen itsekin välttynyt ruokarajoitteilta – ei puhettakaan ton-ton-dieeteistä tai kaikesta kieltäytymisestä. Kaiken päälle vielä arvostavat hyvää ruokaa ja syövät hyvällä ruokahalulla. Se tarkoittaa, että voin juhlapöydässä irroitella ruokarajoitteita miettimättä. Helpottaa emännän tehtävää.

Tämäkään sopivan överi kahden ravun caesarvoileipäkakku ei ole gluteeniton tai maidoton, vaan kaikki raaka-aineet ovat sitä ehtaa itseään, tosin laktoosittomana. Valitsin maitotuotteista laktoosittoman vaihtoehdon, parmesaani puolestaan sopii pitkäänkypsytettynä juustona myös laktoosi-intolerantikoille.

Jokseenkin täydellinen voileipäkakku on sovellus Sanna Kekäläisen Kotivinkkiin tekemästä lohicaesarvoileipäkakusta. Koska meillä oli jo yksi lohikakku pöydässä, valitsin väliin rapuja. Halusin tehdä kakun suurena ja korkeana, joten tein yhteen väliin erilaisen täytteen, ettei kakku käy puuduttavaksi syöjälleen.

Näillä määrillä kakku on valtava ja siitä syö helposti 25 henkeä. Käytin pyöreän kakun muottina kakkurengasta, jonka voi säätää haluamaansa kokoon ja johon kerroksia sopii tavallista irtopohjavuokaa enemmän. Valmista kakku aina päivää ennen juhlia, jotta maut ennättävät tekeytyä. Kuorruta ja koristele juhlapäivänä.

Täydellinen kakku oli päässyt pöytään sovellettuna myös Kivistossä. Kaksi vahvaa suositusta siis.

Kahden ravun caesarvoileipäkakku

noin 25 hengelle, halkaisijaltaan noin 27-senttinen kakku

1 pkt Pågen unikonsiemenpaahtoleipää
1 iso pkt Fazer ruispaahtoleipää

Jokirapucaesartahna

450 g ravunpyrstöjä
1 valkosipulin kynsi
4 anjovisfileetä
3 dl majoneesia (ei kevyt)
1 1/2 dl turkkilaista jogurttia
1/2 dl kapriksia
1 1/2 dl raastettua parmesaania
noin 1 dl hienonnettua tilliä
3 tl sinappia
suolaa, mustapippuria myllystä

Katkaraputahna

360 g kuorittuja, sulatettuja katkarapuja
1 punasipuli
1 dl ruohosipulia silputtuna
150 g ranskankermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1/2 luomusitruunan raastettu kuori
2 rkl sitruunamehua
suolaa, valkopippuria

Kuorrutus

600 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl turkkilaista jogurttia
sitruunamehua

Kostutukseen sitruunalla maustettua vettä

Koristeluun jokiravun pyrstöjä, retiisejä, versoja (esim. Mimisin versosekoitusta ja punajuuren lehtiä) ja parmesanlastuja

Päivä 1

1. Vuoraa kakkurenkaan tai muun riittävän ison vuoan reunat tuorekelmulla ja pohja leivinpaperilla.

2. Valmista sen jälkeen tahnat. Säästä hiukan jokirapuja koristeluun, ne kannattaa säilyttää jokirapupurkissa olleessa nesteessä jääkaapissa.

Jokirapu-caesartahna: Hienonna anjovikset, valkosipulin kynsi ja kaprikset. Silppua krouvisti kaprikset ja jokiravut. Raasta parmesaani raastimen hienolla terällä. Sekoita kaikki tahnan ainekset ja nosta kylmään odottamaan.

Katkaraputahna: Hienonna punasipuli ja ruohosipuli, raasta sitruunankuori. Leikkaa katkarapuja hiukan pienemmiksi paloiksi ja sekoita kaikki tahnan ainekset. Nosta kylmään odottamaan.

3. Kokoa kakku kerros kerrallaan. Käytä ylimmäisessä ja alimmaisessa kerroksessa Pågenin paahtoleipää se on jämäkkää ja tiivistä ja sen päälle on helppo levittää kuorrutus. Kaksi keskimmäistä leipäkerrosta rakennetaan ruispaahtoleivästä, joka antaa kakkuun hyvää makua. Poista leivistä kuoret.

Pyöreän kakun rakentaminen vaatii hiukan palapelimäistä asettelua. Leivistä joutuu leikkaamaan sopivia paloja. Palat kannattaa asetella tiiviisti ja pyrkiä käyttämään mahdollisimman suuria paloja, jotta kakku pysyy hyvin koossa.

Tee ensin pohjakerros ja kostuta se sitruunalla maustetulla vedellä. Pullasuti on oiva väline kostutusveden levittämiseen. Sen avulla kakku on helppo kostuttaa tasaisesti.

Levitä ensimmäisen leipäkerroksen päälle puolet jokiraputahnasta ja rakenna päälle seuraava leipäkerros ruispaahtoleivästä.

Kostuta leivät ja levitä katkaraputahna kokonaan leipien päälle. Tee kolmas kerros samoin, mutta käytä tahnana loput jokiraputahnasta.

Asettele lopuksi päällimmäinen leipäkerros unikkopaahtoleivästä, kostuta leivät, asettele päälle tuorekelmu ja nosta kevyt paino. Nosta kakku vetäytymään yön yli jääkaappiin.

Päivä 2

1. Vatkaa sähkövatkaimella tasaiseksi kuorrutteen tuorejuusto ja turkkilainen jogurtti. Mausta sitruunalla makusi mukaan.

2. Levitä kuorrutus kakun päälle ja sivuille tasaiseksi kerrokseksi palettiveitsellä tai muulla isolla tasaisella veitsellä. Reseptin kuorrutteen määrästä riittää ohuehko, mutta peittävä kerros kuorrutetta.

3. Koristele rennolla otteella versoilla, parmesaanilastuilla, siivutetulla retiisillä ja jokiravun pyrstöillä.

9 kommenttia “Lempisalaatin uusi muoto – kahden ravun caesarvoileipäkakku

  1. Kaunis ja ihana kakku! Minusta tuli gluteenin kanssa ruokarajoitteinen jokin aika sitten ja tällaisen kaakun katseleminen aikaansaa kaihoisan huokauksen. Kannatin ennen näitä ongelmia kaikkiruokaisuutta (laktoosia lukuun ottamatta) ja kohtuullisuutta, mutta minkäs teet…

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 28.06.2016 at 20:11 sanoi:

      Ymmärrän haikeutesi oikein hyvin. Olen joskus miettinyt, miten onnekas olenkaan, kun ei ole suurempia ruoka-allergioita. Leivästä ja pastasta luopuminen olisivat erityisen kovia paikkoja – tai aamiaisjogurtista. Onneksi nykyään on todella paljon hyvää gluteenitonta leipää ja muitakin vaihtoehtoja.

  2. Onpa ihana kakku! Tämä pitää laittaa korvan taakse seuraavia juhlia varten.

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 28.06.2016 at 20:12 sanoi:

      Tämä oli kyllä ihanaa. Olin ihan tyytyväinen, että jäi vähän yli, niin sai nautiskella vielä palan kaikessa rauhassa. Juhlissa ei oikein kunnolla ehdi koskaan emäntänä.

  3. Saako sitä edes sanoa ääneen?
    No olkoot, RAKASTAN VOILEIPÄKAKKUJA!

    Tämä näyttää ihanalta reseptiltä! Ja onnea Jonna! Huomasinkin vasta äskettäin, että teille lienee tullut uusi perheenjäsen. Kaunista kesää ja ihania vauvahetkiä 🙂

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 01.07.2016 at 9:48 sanoi:

      Saa ja pitää ja niin rakastavat kaikki muutkin 🙂 Ihan hirveästi.

      Ja kiitos onnitteluista, täällä vietämme ihania vauvahetkiä 🙂 Tuollainen suloisen tuhnokin kanssa kesä kuluu kuin siivillä.

  4. Nam! Mahtava idea. Tätä on ihan pakko tehdä, kun voileipäkakkutilaisuus tulee!

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 19.07.2016 at 13:01 sanoi:

      Suosittelen lämpimästi. Anteeksi, että pääsen vastaamaan vasta nyt, olin ilman konetta viikon.

  5. Pingback: Ristiäismenu ja vinkit juhlanjärjestäjälle - suolaa & hunajaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation