Tietoa mainostajalle ›

Blog

Ristiäismenu ja vinkit juhlanjärjestäjälle

Vielä kun oppisi järjestämään juhlat, joista vieraat eivät poistu pakasterasiat kainalossa. Kokosin esimerkin ristiäismenusta reilun parinkymmenen hengen juhliin juhliemme menekin perusteella. 

ristiäismenu

Viime vuosina olen järjestänyt perhejuhlia vähänlaisesti. Kahden aikuisen taloudessa on ollut luontevampaa kutsua ihmisiä pienemmissä erissä illalliselle tai grillaamaan.  Olinkin uuden edessä, kun vietimme pienen kirppumme ensimmäisiä juhlia vajaan kolmenkymmenen hengen voimin. Ensimmäiset juhlat ja uusi nimi, jonka käyttö vaatii vielä vähän harjoittelua – hellittelynimeä on kuitenkin ehditty käyttää jo yhdeksän kuukautta.

Olin etukäteen tankannut suosituksia tarjoilujen määristä – ettei mikään vaan loppuisi. Yritin olla maltillinen, koska en jaksa pyöritellä juhlien jämiä päiväkaupalla. Vähäisillä karjalaisilla juurillanikin pidoissa oli kuitenkin sen verran kystä kyllä, että vieraat poistuivat pakasterasioiden kanssa ja silti meille jäi mm. kokonainen kakku. Vähemmälläkin huhkimisella olisi siis selvinnyt ja silti kaikki olisivat lähteneet tyytyväisinä kotiin –  vaikkakin ilman seuraavan päivän eväitä.

Muutama vinkki juhlanjärjestäjälle:

Käytä apua – sukulaisia tai palkattua – ja osta valmista. Meillä tarjoiluiden valmistamisessa auttoivat niin äiti, sisko, anoppi kuin siskonpoikakin. Kahvit keitti ja tarjoili miehenveli, kun mies oli kiinni kuohuviinien tarjoilussa ja itse jymähdin imettämään. Asia, jota en osannut huomioida suunnitelmissani. Macaronit tilasin Patisserie Teemu & Markukselta. Marjat ovat tähän aikaan vuodesta helppo tarjottava ja niitä rakastavat niin aikuiset kuin lapsetkin.

Vuokraa astiat. Parin lautasen hinnalla vuokraa astiat kolmellekymmenelle. Valitsin vuokraamon, jonne astiat pystyi palauttamaan tiskaamattomina. Iso helpotus, joka maksoi alle viisi euroa.

Laadi aikataulu koko viikolle. Monet asioista voi valmistella ajoissa. Minulla oli viikon ajalle jokaiselle päivälle tehtävät. Vähentää stressiä, kun kaikki tekeminen ei pakkaa viimeiseen aamuun ja yksittäisen päivän tehtävälista jää kohtuullisen lyhyeksi. Juhlapäivään jätin vain sen, mikä oli mahdotonta tehdä aiemmin. Silti tekemistä riitti viime hetkiin. Kaikkea ei voi ikinä huomioida etukäteen – älä siis tee aikataulua liian tiukaksi vaan vähennä mieluummin tehtäviä ja rekrytoi apuvoimia.

Panosta helppoon koristeluun. Versoilla ja syötävillä kukilla saa todella näyttävää nopeasti. Selvisin voileipäkakkujen, piirakoiden ja kakkujen koristelusta rasiallisella Mimisin versosekoitusta (70 g), kahdella rasiallisella syötäviä kukkia ja parilla ruusulla. Loput kukat pakastin jääpaloiksi ja laitoin raparperimehukannuun yhdessä mintunoksien kanssa. Juhla-asu mehullekin. Jos lähikauppasi valikoimassa ei ole kukkasia, käännä katse luontoon (mansikan kukat, syreeni, keto-orvokit, ketunleivät) tai kasvimaalle (punajuuren lehdet, yrtit). Muista aina varmistaa kasvien myrkyttömyys ja valitse vain sellaisia, joiden turvallisuudesta olet ehdottoman varma. Esimerkiksi pioni on lievästi myrkyllinen.

Seitsemän sorttia vähentää yksittäisen ruokalajin menekkiä. Jos kakkuja on useampia erilaisia, niiden menekki on suurempi kuin yhden kakun, mutta ei moninkertainen. Noin puolitoista palaa antaa osviittaa annostelulle ja sekin on reiluhko annos.

Nauti. Läheisiään saa liian harvoin kokoon. Parhaat juhlat emännälle ja isännälle ovat ne, joissa ehtii jutella vieraiden kanssa ja nauttia juhlatunnelmasta. Kaiken ei tarvitse olla täydellistä, eikä viimeistä yötä kannata uhrata valmisteluihin vaan hyödyntää hyviin uniin.

Ristiäismenu ja menekki noin 20 aikuisen ja 5 lapsen juhlissa

Lähes kaikki vieraamme tulivat läheltä, joten ruokaisamman menun sijaan päädyimme tarjoamaan perinteisen kahvikutsujen menun.
menu-ristiäiset

Suolaiset tarjottavat
 • 1 kahden ravun caesarvoileipäkakku (halkaisija noin 25 senttiä, noin 20-25 hengen kakku).
 • 1 lohivoileipäkakku (noin 15-20 hengen kakku, yhden leivän levyinen, pituudeltaan noin 30 senttiä)
 • 2 juustopiirakkaa prosciutto-versosalaatilla. Resepti tulossa.
 • Noin 30 parmesankeksiä (1 1/2-kertainen annos reseptistä)
Makeat tarjottavat
  Kaksikin kakkua olisi riittänyt tälle joukolle, sokerikakku kannattaa tehdä siinä tapauksessa 5-6 munan suuruisena.

 • 4 munan pavlova
 • Ranskalainen suklaakakku
 • 4-5 munan ruusuinen raparperi-vadelmakakku.
 • 1 macaroni / aikuinen, puolikas jokaista lasta kohden
 • Vajaa pussillinen vaahtokarkkeja
 • Noin 3-4 litraa tuoreita marjoja
Juomat
 • Vajaa 1 paketti kahvia
 • 3-4 pulloa kuohuviiniä (yhdestä pullosta saa 6-7 lasillista)
 • Noin 3 litraa raparperimehua
 • Kahvimaitoa muutama desi (varaa enemmän)

Lisään linkitykset resepteihin sitä mukaa, kun ehdin julkaista niitä.

8 kommenttia “Ristiäismenu ja vinkit juhlanjärjestäjälle

 1. Hyviä vinkkejä! Astioiden vuokrausta ei ehkä tule ajatelleeksi, mutta se tosissaan varmasti helpottaa härdelliä paljon. Itse vielä pohdin, menisikö tulevat ristiäiset voileipäkakkulinjalla vai jollakin kivalla keitolla. Prinsessakakku on vanhempien toiveena ja näen jo nyt silmissäni tahmaantuneet marsipaaniruusuviritelmät 😀

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 19.06.2016 at 20:13 sanoi:

   Tarjoiluastiat meillä oli omasta takaa, mutta lähes kaiken muun vuokrasimme. Se oli kätevää ja aion kyllä tehdä jatkossakin saman. Vaikka astioita on tullut kerättyä reippaasti, ihan tuota määrää ei onneksi löydy.

   Mekin arvoimme ruokaisamman ja kakkutarjoilun välillä, mutta sitten totesin, että voileipäkakkuja ei tule ikinä muutoin tehdyksi. Oiva tekosyy saada itsekin 🙂

   Mitäs jos koristelisit sen kakun ihan oikealla ruusulla. Suojaat vaan varrenpätkän hyvin foliolla ennen kakkuun tökkäämistä. Minun hermoni eivät ainakaan kestä noita viritelmiä nimim. valkosuklaapionit olivat viimeinen niitti 😀

   • Erinomainen idea tuo ruusu! On myönnettävä, etten ole koskaan jostain syystä käyttänyt aitoja kukkia koristelussa, joten todellakin korkea aika korjata tämä puute.

    Mietinkin tässä keväällä, että harmi, kun ei ole lakkiaisia tai muita isoja juhlia tulossa, kun ei saa voileipäkakkua. Sitähän ei siis voi leipoa ihan vain itselleen 😉

 2. Mielettömän TÄRKEITÄ juhlia on kuitenkin ihanin järjestää!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 23.06.2016 at 12:01 sanoi:

   Niin on ja juhlia on muutenkin ihana järjestää – ja suunnitella. Se raivausosuus ei ole aina niin mieltä ylentävää…

 3. Moi!
  Tuumasin tehdä pavlovaa, ensimmäisenä siis kiitos runsaista marenkiohjeista! Toiseksi kysymys, aijon tehdä marengin muutaman päivän etukäteen, miten säilytys? Onko ihan ilmatiivis, kannellinen muovirasia paras vai sietääkö marenki vähän hengailuakin vai onko koko idea paria iltaa aijemin tekemisestä ihan tuhoontuomittu?? 😀

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 19.07.2016 at 13:03 sanoi:

   Hei Hanna, anteeksi, että pääsen vastaamaan vasta nyt. Olin viikon ilman konetta.
   Marenki sietää ihan hengailuakin, jos ei ole kosteaa. Rasia on tietenkin varmin ratkaisu. Minä tein pari päivää ennen ristiäisiä pohjat ja säilytin ihan sellaisenaan. Hyvin kestivät, mutta silloin oli kuivansorttinen ilma.

   Ja pavlova on aina hyvä ratkaisu 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation