Tietoa mainostajalle ›

Blog

Japanin vuoro – Tsukune-pyörykät

Olen vetänyt mielessäni yhtäläisyysmerkit japanilaisen ruoan ja vaivalloisuuden välille. Myytti, väittää Kauppalehti Option ruokatoimittaja Mikko Takala. Tsukune-pyöryköistä on myytinmurtajaksi: Nopea arkiruoka, johon tarvikkeet saa tavallisesta marketista.

Tsukune-pyorykat

Sushi on valloittanut maailmaa siinä määrin, että sitä pidetään yhtenä syynä joidenkin tonnikalalajien ahdinkoon. Seuraavaksi arvioidaan, että tulossa on muutakin nousevan auringon maasta. Aasialaisten keittiöiden nousukaudella vuorossa olisi Japani.

Olen suuri sushin ystävä, mutta muutoin japanilainen keittiö on jäänyt minulle hiukan vieraaksi. Muutaman kerran olen käynyt paremmassa japanilaisessa ravintolassa – juuri sen verran, että tiedän, että maan keittiön kimppuun olisi syöksyttävä kunnolla. Ihania makuja ja paljon sushia monipuolisempi ruokakulttuuri, josta tiedän ihan liian vähän. Nyt tiedän tsukune-pyöryköiden verran enemmän.

Ohje on Kauppalehti Optiosta, jossa yksi Suomen eturivin ruokatoimittajista Mikko Takala testaa säännöllisesti keittokirjoja. Bongasin pyörykät Hangon Annan hykerryttävästä Kirjatoukka ja Herra Kamera -blogista. Resepti on aika lailla sama, mutta lisäsin pullataikinaan suolaa. Vaikka sitä on kastikkeissakin, minusta pullat kaipasivat hiukan suolaa, jotta maut nousivat esille. Koska taikina on sitä ihteään eli pääsääntöisesti lihaa, tulee 400 gramman paketista tavallisia lihapullia naftimpi setti. Se kannattaa ottaa huomioon, jos syöjiä on enemmän kuin kaksi. Meillä tämä meni melkein kokonaan kahdestaan, muutama pulla säästyi seuraavan päivän lounaaksi.

Japanilaisen kokkauksen esteenä on usein myös raaka-aineiden saatavuus. Se ei päde näihin pulliin. Kaikki tarvittavat kastikkeet löytyvät ainakin pääkaupunkiseudulla keskivertomarketista.

Tsukune-pyörykät

kahdelle-kolmelle (noin 12 pyörykkää)

400 g broilerin jauhelihaa
2 kevätsipulia
reilu 2 cm pala tuoretta inkivääriä
1 rkl soijakastiketta
1 rkl miriniä
1 tl seesamöljyä
1 kananmuna
1 tl maissitärkkelystä
(vajaa 1 tl suolaa)

Kastike

3 rkl soijakastiketta
3 rkl miriniä
1 rkl sokeria
1 rkl osterikastiketta
1 valkosipulin kynsi

päälle kevätsipulin vartta (ja halutessasi paahdettuja seesaminsiemeniä)

1. Silppua kevätsipuli, kuori ja raasta inkivääri. Sekoita kulhossa kaikki lihapullataikinan ainekset.

2. Kuumenna öljy paistinpannulla ja pyöritä taikina noin pingispallon kokoisiksi pyöryköiksi. Taikina on aika löysää, sen käsittelyä helpottaa, kun kostutat kädet. Pyörykät pysyvät kuitenkin hyvin kasassa vaikka niistä ei muotovalioita tulekaan.

3. Paista pullat kypsiksi pannulla ja valmista sillä aikaa kastike. Pilko tai murskaa valkosipulin kynsi ja sekoita kaikki kastikkeen ainekset.

4. Kun pullat ovat kypsiä, kaada kastike pullien päälle, pyörittele pullia kastikkeessa ja paista vielä sen aikaa, että kastike on lähes imeytynyt pulliin.

5. Paahda kastikkeen imeytyessä seesaminsiemenet. Kun kastike on imeytynyt, ripottele pullien päälle silputtua kevätsipulia ja seesaminsiemeniä.

6 kommenttia “Japanin vuoro – Tsukune-pyörykät

 1. Kuulostavat herkullisilta;voisin soveltaa tuota vaikka tofuun kun en syö lihaa. Muuten,kirjasin kuukausen aikana ruokaostokseni,muistan että sinua kiinnosti tietää mitä täällä maksetaan ruuasta. Eli täällä
  http://appelsiinejahunajaa.blogspot.co.il/2016/04/kuukauden-ruokamenot.html

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 17.04.2016 at 7:44 sanoi:

   Tuo kastike on sellainen, että toimii varmasti minkä tahansa kanssa. Itse ajattelin testata sitä glazena kalalle.

   Mielenkiintoinen postaus. Naurattaa, että meillä on mansikkasesonkiin vielä matkaa, teillä mennään jo loppusuoralla. Kun alla luettelit noita hintoja, tuntuivat ne minusta järjestään hiukan Suomea edullisimmilta. Toki kananmunia saa halvemmalla, mutta esimerkiksi luomumunat maksavat lähemmäs 4 euroa pakkaus.

 2. Ihanan simppeli resepti ja herkulliset kuvat, tämä menee varmasti testiin 🙂

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 17.04.2016 at 7:39 sanoi:

   Tämä on todellakin simppeli – onnistunee vaikka yksikätisenä 🙂

 3. Tänään meillä on listalla Nannan korealaiset lihapullat, seuraavan pullapäivän resepti voisi olla tämä. Tai sitten ihan oma versioni tsukuneista – samankaltainen broileripullaohje löytyy nimittäin Suupaloja-kirjastakin 😉

  Japanilainen ruokakulttuuri kiinnostaa minuakin. Miellän sen vahvasti kalaisaksi, mutta tämäkin resepti todistaa, että syödään siellä muutakin.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 17.04.2016 at 12:45 sanoi:

   Ja kas meillä on taas ruokalistalla tänään sinun nuudeli-possusalaattiasi. Hyvä kiertämään siis 🙂
   Suupaloja on minulla luvussa, toivon, että ehdin pian tekemään rapukakkuja. Ne ovat himottaneet oikoluvusta asti…

   Syödään todellakin, aiemmin olen tehnyt lihasta mm. Yakitori-vartaita, pirun hyviä nekin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation