Tietoa mainostajalle ›

Blog

Aamiainen vuoteessa – Köyhät ritarit ja veriappelsiinisalaatti

Aamiainen vuoteessa. Teoriassa ihanaa, käytännössä arvostan pöytää, istuvaa asentoa ja aamun Hesaria. Niin proosallista. 

köyhät ritarit ja veriappelsiinisalaatti suolaa ja hunajaa

Köyhät ritarit veriappelsiinisalaatin kera ovat sesonkiresepti parhaimmillaan. Vielä muutaman viikon ennättää nauttia, ennenkuin yölämpötilat veriappelsiinin kasvualueilla nousevat liian korkeiksi ja sesonkihedelmän kasvukausi on ohi. Muutama vuosi sitten melko tuntemattomasta hedelmästä on tullut niin suosittu, että jopa lajeista maukkaimmaksi arvioitua Taroccoa on alkanut saada lähikaupastammekin. Suomesta saatavat lajikkeet ovat Moro ja Tarocco, Moro on näistä kahdesta aavistuksen happamampi, mutta molemmat ovat herkullisia.

Kun etsit mehukasta appelsiinia, pyri löytämään pieni ja ohutkuorinen, joka on kokoonsa nähden painava. Paksu kuori kätkee sisäänsä yleensä kuivan ja puisevan hedelmän. Sama sääntö pätee valintaan appelsiinilajikkeesta riippumatta, myös perinteisten appelsiinien valinnassa pienten ja painavien suosiminen auttaa löytämään mehukkaimmat.

Granaattiomenan kohdalla kypsyydestä ja mehukkuudesta kertoo tumma väri myös kuoressa. Vaaleanhailakat kannattaa jättää kauppaan, kuoren väri on suoraan verrannollinen kypsyyteen. Syvän tummanpunaiset yksilöt ovat pienen etsimisen arvoisia. Vähän rupinen kuorikaan ei ole vielä merkki siitä, että hedelmä olisi pilalla. Mieluummin rupinen kuin hailakka.

Köyhät ritarit valmistan aina pullasta ja karamellisoin pinnan kevyesti ruskealla sokerilla. Hiukan kirpeä appelsiinisalaatti ja turkkilaisella jogurtilla taitettu kermavaahto raikastavat makeat ritarit.

PS Muistathan vielä hetken käynnissä olevan Le Creuset -arvonnan. Mukaan ehtii 20.2.2016 saakka.

Köyhät ritarit

kahdelle / neljälle (munamaidosta riittää useammallekin viipaleelle)

4 siivua muutaman päivän vanhaa pullaa
2 dl (täys)maitoa tai kerman ja maidon sekoitusta
1 kananmuna
1/2 rkl sokeria
ripaus vaniljaa

paistamiseen voita ja ruskeaa sokeria

Veriappelsiinisalaatti

3 veriappelsiinia
1 rkl sokeria
ripaus vaniljaa
1 dl granaattiomenan siemeniä

1. Valmista ensin veriappelsiinisalaatti: Purista kattilaan yhden veriappelsiinin mehu. Sekoita mehun joukkoon sokeri ja ripaus vaniljaa. Keitä sen aikaa, että rakenne muuttuu hiukan siirappimaiseksi.

2. Leikkaa kahdesta muusta veriappelsiinista ensin kannat pois ja leikkaa sen jälkeen niistä kuori pois siten, ettei hedelmälihan päälle ei jää valkoista kuorta. Viipaloi appelsiinit ja nosta ne kulhoon. Lisää sekaan granaattiomenan siemenet ja kaada päälle hiukan jäähtynyt veriappelsiinimehusta keitetty siirappi. Nosta kylmään maustumaan.

3. Paista köyhät ritarit: Vatkaa sekaisin sokeri, kananmuna, vanilja ja maito (tai kerma ja maito). Kaada seos laakeaan astiaan.

4. Leikkaa pullasta tukevia siivuja ja liota niitä hetki molemmilta puolilta muna-maitoseoksessa.

5. Laita paistinpannu kuumenemaan ja ripottele sille ohut kerros ruskeaa sokeria. Kun sokeri on sulanut, lisää pannulle nokare voita, sekoita sokerin kanssa ja paista köyhät ritarit molemmin puolin kullanruskeiksi.

6. Tarjoa ritarit appelsiinisalaatin ja jogurtilla kevennetyn kermavaahdon kanssa.

7 kommenttia “Aamiainen vuoteessa – Köyhät ritarit ja veriappelsiinisalaatti

 1. En ole aikoihin syönyt köyhiä ritareita. Nyt alkoi ihmeesti tehdä mieli 🙂

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 14.02.2016 at 15:12 sanoi:

   Ei niitä liian usein tule syötyä täälläkään. Nyt tuli poikkeuksellisesti tupla-annos. Tänään aamulla ja laskiaispäivän jälkiruoaksi. Kiintiö ei ole silti täynnä 🙂

 2. Millonkohan viimeksi on tullut nautittua köyhiä ritareita… tai veriappelsiinia. Verigreippi oli muuten Espoossa kova juttu 80-luvun lopulla/90-luvun alussa.
  Turkkilaisen jogurtin sekoittaminen kermavaahtoon on mun suosikkitapa käyttää kermavaahtoa oli sitten kyseessä täytekakku tai hedelmäsalaatti.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 14.02.2016 at 20:19 sanoi:

   Minä sain aikaan yhden köyhät ritarit -fanin, nelivuotias kummipoikani sai elämänsä ensimmäiset ja ymmärsi heti hyvän päälle. Luulenpa siis, että näitä syödään jatkossa vähän useammin kuin tähän saakka. Aika harvinaista herkkua kyllä täälläkin.

   Ja minäkin sekoitan kermavaahdon joukkoon lähes aina jogurttia, kerma sellaisenaan ei ole ihan minunkaan juttuni. Kaipaan siihen vähän happamuutta, jogurtti leikkaa turhaa makeutta.

 3. Onko ihan kamalaa myöntää että aamiainen sängyssä olisi liikaa tällaiselle siivous- ja siisteysfriikille? 😀 kuulostaa niin epäromanttiselta myöntää tämä., mutta..

  Pöydän ääressä TAI sohvalla söisin kyllä nuo köyhät ritarit mieluusti 😉 meillä taidettiin viimeksi syödä ritareita joulun jälkeen kun limppua oli jäänyt yli. Mmmm…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation