Tietoa mainostajalle ›

Blog

Hyviä päätöksiä – Porkkanasämpylät yön yli

Mikähän siinä on, että uusi vuosi saa aikaan pakonomaisen tarpeen alkaa lupailla jotain. Mielellään valtavia parannuksia omaan toimintaan tai radikaaleja elämänmuutoksia. Päätöksiä, joista on helppo lipsua jo ennen helmikuuta –  mutta joista pahimmillaan maksaa koko loppuvuoden. 

porkkanasämpylät-2

Vähän samalla tavoin kuin syksyllä plärää intoa täynnä työväenopiston kurssiohjelmaa, vaikka tietää jo etukäteen, että marraskuussa repii hiuksiaan kuvankäsittelykurssilla. Syksy toisensa jälkeen jaksaa uskoa, että uusi harrastus on askel kohti parempaa elämää.

Johonkin syvällä minussa tuo vuosirytmi on kovakoodattu. Niin syvälle, että vaikka jo vuosia olen ollut tarpeeksi viisas pidättäytyäkseni turhanpäiväisistä lupauksista vuoden alun kunniaksi, niin viisaaksi en ole kuitenkaan tullut, etten pohtisi kiivaasti mahdollisia vaihtoehtoisia parannusehdotuksia itselleni. Vaikea syyttää ryhmäpainetta, koska tiedättekö enää ketään, joka erehtyisi tekemään uuden vuoden lupauksia. Nehän nyt eivät pidä k-o-s-k-a-a-n.

Tänä vuonna lipsuin hiukan. Lupasin ihan pienen asian. Kymmenen minuuttia päivässä. Varmuuden vuoksi tein päätöksen heti joulunpyhien jälkeen ja aloin toteuttaa sitä samantien. Ihan vain siksi, ettei se saa ylleen uuden vuoden lupausten huonoa karmaa. Nyt jo kohta kuukauden olen pysynyt päätöksessäni. Joka ilta kymmenen minuuttia. Jos sama tahti jatkuu, kerron teille minimuutoksestani enemmän. Siihen ei liity laihduttamista eikä kuntoilua. Jos lipsun takaisin entiseen, hautaan hankkeen kaikessa hiljaisuudessa ruuhkaiselle hyvien päätösten hautausmaalle ja otan mukavan asennon sohvannurkassa.

Vielä kuitenkin mennään, kymmenen minuuttia joka päivä. Joskus riittää vähempikin. Sinä aikana, kun minä paransin itseäni, monitoimikone pyöritti nämä sämpylät. Nostin taikinan kohoamaan yön yli jääkaappiin ja paistoin aamulla lämpimäiset. Jos minusta ei tule parempaa ihmistä, minusta saattaa tulla parempi leivänleipoja. Nämä helpot sämpylät ovat ainakin lupaava alku.

Ohje on poimittu kevyesti muokattuna Lempiruoka-blogista. Yön yli kylmässä kohottaminen antaa sämpylöille reilusti lisämakua ja todella kuumassa uunissa paistaminen paistamisen alkuvaiheessa tekee niihin hyvän rapsakan kuoren. Ja hei, lämpimiä sämpylöitä heti aamusta. Ei tarvitse olla Pain de Martin (eikä Kivistön Liisa) saadakseen näillä paljon rakkautta.

Porkkanasämpylät

noin 20 kpl

25 g hiivaa
6 dl kylmää vettä
1 dl appelsiinin mehua (yksi appelsiini)
2 porkkanaa
1 tl suolaa
5 dl grahamjauhoja
7-8 dl vehnäjauhoja
2 rkl karpalojauhetta

(kurpitsansiemeniä)

1. Mittaa kulhoon vesi ja liota joukkoon hiiva. Lisää appelsiinimehu, raastettu porkkana ja suola.

2. Lisää ensin grahamjauhot ja karpalojauhe ja sen jälkeen vähitellen vehnäjauhot ja vaivaa samalla. Jos sinulla on monitoimikone, kannattaa käyttää sitä. Voit tehdä koneella löysemmän taikinan ja vaivata kauemmin. Koneella riittää noin seitsemän desilitraa vehnäjauhoja, käsin tarvitset todennäköisesti vähän enemmän. Taikina on aika kosteaa ja tarttuu helposti. Vaivaa koneella noin vartti tai kunnes taikinassa on hyvä sitko ja se on irronnut kulhon reunoista.

3. Peitä kulho tuorekelmulla ja nosta taikina jääkaappiin kohoamaan yöksi. Huom. taikina kohoaa reilusti eli pidä huolta, että sinulla on iso kulho.

4. Laita aamulla uuni kuumenemaan 250 asteeseen.

5. Nosta taikina jääkaapista ja kumoa se reilusti jauhotetulle alustalle. Leikkaa taikina noin kahteenkymmeneen palaan ja nosta palat uunipellille. Sämpylät eivät kohoa enää valtavasti uunissa. Jos haluat ripotella sämpylöiden päälle siemeniä, sipaise sämpylän pintaan kevyesti vettä ja ripottele päälle siemeniä.

6. Laita sämpylät uuniin, laske lämpötila 200 asteeseen ja paista sämpylöitä 20 minuuttia.

12 kommenttia “Hyviä päätöksiä – Porkkanasämpylät yön yli

 1. Joskus, ihan vaan joskus, olis kiva kun ne sämpylät tekis joku toinen (enkä tarkoita nyt yleiskonetta).

  Ja Liisa, se on kyllä rakastettava myös ilman sämpylöitä. Valitsen kuitenin sen sämpylöineen,jos on pakko valita. 🙂

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 21.01.2016 at 20:43 sanoi:

   No niin olisi, mutta niin ei meillä tapahdu. Tosin en voi tässä alkaa nyt varsinaisesti keulia, sen verran harvoin meillä tuoksuu tuore leipä. Mutta joka kerta, kun tuoksuu, sitä kysyy itseltään, miksi ihmeessä ei tätä useammin.

   Liisan ottaisin myös mieluusti ruisleipä kainalossa, meidän jouluvaihdoksissa sain Liisalta ihan mahtavan ruisleivän. Täydellistä hapanjuurileipää.

   • Voe mahoton teidän kanssa! Mä olen tehnyt vain yhden lupauksen tälle vuodelle ja se on croissantien leipominen onnistuneesti. Toki haluaisin oppia myös tekemään parempaa leipää mutta se on enemmänkin sellainen ikuisuusprojekti ja kehityskohde. Kyllä kutkuttais minuakin tietää, mitä se 10-minuuttinen pitää sisällään :)!

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 22.01.2016 at 21:29 sanoi:

     Minäkin olen silmäillyt Teemun ja Markuksen Leipäkirjasta sitä croissantreseptiä vähän sillä silmällä. Vielä minä joskus ryhdyn hommiin, vaikka se on kaukana mukavuusalueestani.

     Ja minun 10-minuuttiseni on jotain niin vaatimatonta, etten kohta kehtaa paljastaa sitä edes onnistuessani. Normaaliahkeran ihmisen ei tarvitse tehdä sitä varten erikseen projektia 🙂

 2. Campasimpukka on 21.01.2016 at 18:50 sanoi:

  Kuiskaa nyt mitä oikein touhuat, ei me Nannan kanssa kerrota kenellekään!

 3. Kaura on 22.01.2016 at 1:22 sanoi:

  Itsekin tein viime vkonloppuna porkkanasämpylöitä. Kaupassa oli soseet tarjouksessa niin tuli kivan värisiä ja pehmoisia. Nämä näyttää ihanilta! Voisi koittaa tuota yön yli menetelmää.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 22.01.2016 at 18:58 sanoi:

   Olen aina raastanut porkkanan sämpylöihin, pitääkin joskus kokeilla sosetta. Punajuurisosekin saattaisi olla hyvänmakuinen lisä.

   Yön yli menetelmä on helppo ja vaivaton – kunhan tekee taikinan isoon kulhoon, ettei lopputulosta tarvitse kaapia jääkaapin pohjalta.

 4. OI, nyt maistuisi lämpimät sämpylät, nam!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation