Tietoa mainostajalle ›

Blog

Jouluhaikeus – talvinen hedelmäsalaatti

Joka vuosi se iskee, kun on aika alkaa siivota joulu pois kodista – pieni jouluhaikeus. En fiilistele massiivisesti joulua etukäteen, aina se tulee vähän varkain. Tänäkin vuonna. Siksi se myös päättyy ihan pikkuisen liian nopeasti. Niin nopeasti, että iloitsen jo etukäteen, että joulu tulee taas ensi vuonnakin. 

hedelmäsalaatti

Olen normaalisti minimalisti, mutta jouluna minusta kuoriutuu koristelija. Kaivan kaapeista kaikki mahdolliset ruukut ja kynttilänjalat, hukutan vähät tasot kukkiin ja kynttilöihin. Odotan kuumeisesti sitä hetkeä, kun joulukuusen saa kantaa sisään. Sytytän siihen valot heti herättyäni ja poltan kynttilöitä illat pitkät. Käyn välillä työhuoneessa ihan vain hakeakseni pienen annoksen hyasintin tuoksua. Se tuoksuu lapsuuden jouluilta.

Tunnen suurta haikeutta, kun joulukukat alkavat yksi kerrallaan nuupahtaa ja  kannamme kuusen ulos. Koti tuntuu hetkellisesti vähän riisutulta.

Tässä vaiheessa vuotta – pieni jouluhaikeus pinnalla – suunnittelen aina tekeväni joulukalenterin blogiin seuraavana jouluna. Alan listata ideoita. Sitten tulee seuraava joulu. Taas hiukan yllättäen ja nurkan takaa. Keskelle pimeää syksyä. Töissä on kiire – niinkuin joka vuosi ennen joulua, kun maailma pitäisi saada valmiiksi jouluun mennessä. Valo on olematon. Vasta joulukuun puolivälissä havahdun, että kohta on totta tosiaan joulu. Ei joulukalenteria, ei liiemmin jouluvalmisteluja. Mutta sieltä se vaan tulee ja loppuu varmaan silloinkin hiukan liian aikaisin. Parempi kuitenkin lopettaa joulu pieneen haikeuteen kuin totaaliseen ähkyyn. Ensi vuonnakin.

Siksi jouluateria päätetään meillä usein tähän talviseen hedelmäsalaattiin. Niin kauan kuin meillä on sisareni kanssa veitsi pysynyt kädessä salaatti on ollut vastuullamme. Se on sopivan raikas lopetus tuhdin aterian päätteeksi. Vähitellen se on päivittynyt kasarimauista nykypäivään.

Tänä vuonna pilkoin salaattiin mm. vuoden hittihedelmää persimonia, tuoretta mangoa ja granaattiomenaa. Salaatti on siitä armollinen, että se vain maustuu hiukan seistessään ja liemessä oleva lime pitää vaikkapa omenan kauniin vihreänä, vaikka salaatin tekisi hyvissä ajoin. Hedelmiä voi vaihdella vapaasti omien mieltymysten mukaan, juju on raikkaiden hedelmien lisäksi mausteisessa liemessä.

Tähän tälle vuosikymmenelle päivitettyyn versioon talvisesta hedelmäsalaatista päätän joulun tänä vuonna ja käännän katseeni kohti uutta vuotta. Sopivasti haikeana, ilman minkäänlaista ähkyä. Muutama kuusenneulanen jalkapohjassa – niitä löytyy todennäköisesti juhannukseen saakka.

Hedelmäsalaatti

noin neljälle-viidelle jälkiruokana tuhdin aterian päätteeksi

2 appelsiinia
1 omena
1/2 tuore mango
1/2 granaattiomena
1-2 kiivihedelmää
1 persimon

Mausteliemi

1 1/2 dl vettä
3/4 dl sokeria
1 kanelitanko
1/2 vaniljatanko
1 tähtianis
muutama vihreä kardemumman siemen
1/2 limen mehu

Lisäksi kermaa ja turkkilaista jogurttia

1. Kiehauta vesi, sokeri ja mausteet kattilassa. Keitä sen aikaa, että sokeri sulaa kunnolla. Nosta sivuun jäähtymään. Kun liemi on jäähtynyt, purista joukkoon limen mehu.

2. Pilko hedelmät. Appelsiinista kannattaa leikata ensin päät ja sitten leikata hedelmäliha lohkoina kalvojen välistä terävällä veitsellä. Irrottele granaattiomenan siemenet. Sekoita kaikki hedelmät salaatiksi, kaada liemi päälle ja nosta kylmään maustumaan vähintään puoleksi tunniksi.

3. Tarjoa turkkilaisella jogurtilla ja sokerilla (tai vaniljasokerilla) maustetun kermavaahdon kanssa.

8 kommenttia “Jouluhaikeus – talvinen hedelmäsalaatti

 1. Tässä on hedelmäsalaatti minun makuuni. Joskus käytän hedelmäsalaatin pohjana purkkihedelmiä ja laitan kaveriksi tuoreita. Valitettavasti joissain säilykepurkkihedelmäsalaateissa on kirsikkaa, joka tuo koko salaattiin karvasmantelin maun. Ja se on sitten siinä – pilalla. Viisainta tehdä alusta pitäen itse.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 03.01.2016 at 20:56 sanoi:

   Meilläkin on lapsena käytetty osin purkkitavaraa, mutta on se vaan eri homma, kun käyttää tuoreita. Varsinkin kun tähänkin aikaan vuodesta vaikka ihania sitruksia on tarjolla läjäpäin. Kyllä se on viisainta tehdä alusta pitäen itse. Samalla ei saa sitä tiukan sokerista lientä, vaan voi itse säädellä sokerin määrää liemessä.

 2. Oi, ihana joulujälkkäri! Mun Momilla oli aina joulupäivän päivällispöydässä aterian päätteeksi hedelmäsalaatti. Mamma taas tykkää päättää aaton aterian karviaismarjakeittoon. Kummatkin ihania, raikkaita ja kevyen tuntuisia laatikoiden jälkeen 🙂

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 03.01.2016 at 20:57 sanoi:

   Juuri sopivan raikkaita lopetuksia on teillä molemmissa joulupöydissä. Karviaiskiisseli – toi heti kesän mieleen. Ihan täydellinen herkku, jota tulee tehtyä ihan liian harvoin.

 3. Samaa haikeutta täälläkin ilmassa, ihanasti kuvailtu taas. Siivosimme joulun pois tänä vuonna vähän etuajassa kun on vielä pieni reissu edessä ennen loman loppua. Tavallisesti joulu saa jatkua loppiaiseen, joskus jopa nuuttiin, saakka. Mutta minulla siihen haikeuteen liittyy aina myös vähän helpotuksen tunnetta. On kiva kun jäkaappi on saatu jouluherkuista tyhjäksi, kotiin tulee tilaa kun kuusi viedään pois (paitsi nyt tuli pakastin tilalle!).

  Minulla joulumieli on täysillä noin joka kolmas vuosi, tämä oli sellainen vuosi, osin varmaan pitkästä lomasta johtuen, osin siitä että pari joulua mennyt vähemmällä. Mutta ei se joulumieli tekemällä tule, päinvastoin. Tänä vuonna minulla oli sellainen haikeasuloinen joulumieli, sellainen pakahduttava onnentunne perheestä, kodista ja mökistä. Sellainen tunne joka piti kätkeä sydämeen, josta voi ammentaa sitten kun asiat ei ole niin hyvin.

  Mitä joulukalenteriin tulee, minäkin olen miettinyt sen tekemistä muutamana vuotena. Viime vuonna tajusin, että en jaksa innostua muiden kalentereista, en siis jaksa katsoa jotain jouluista joka ikinen päivä. Lopetin kalenterihaaveet siihen paikkaan, ja päätin, että postaan kuten ennenkin, joulujuttuja sen mukaan mitä tulee mieleen, ilman pakkoa, aikarajaa ja stressiä. Adventtikalenteri sen sijaan on oikein sopiva, niitä jaksaa seurata, ja kyllä joulunn sunnuntaisin jotain jouluista tulee tehtyä itsekin.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 03.01.2016 at 21:01 sanoi:

   Ehkä minulla haikeutta edesauttaa se, että meillä on yleensä aika nopeasti tapanin jälkeen joulu syöty loppuun. Ostan niin maltilla ja tänäkin vuonna olimme paljon vieraissa pöydissä.

   Tänä vuonna oli meilläkin jotenkin erityisen ihana joulu. Sopiva annos läheisiä, jouluruokaa ja pyjamapäiviä. Kävi täydellisestä levosta ja täytyy sanoa, että kiitollisuus kaikesta tästä hiipi monenmonta kertaa mieleen joulunaikana. Se on hyvä merkki.

   Luin juuri Pumpkin Jamin postausta joulukalenteriahdistuksesta ja se oikeastaan tiivisti sen, miksi siihen hommaan ei kannata lähteä. Näin joulumieli säilyy reilusti yli joulun ja tulee nautittua myös joulusta, kun sitä ei ole kuluttanut läpi jo ennen itse juhlapäivää. Adventtikalenteri on juuri sopivan annos jouluun laskeutumista. Sen verran joulujuttuja on kivakin miettiä ja tehdä.

 4. Kaura on 06.01.2016 at 12:43 sanoi:

  Oikein kaunis jälkkäri, ja sopii hyvin näin juhlien jälkeen. 🙂 Itse tykkään raikkaista jopa kirpeistä hedelmäisistä herkuista. En yhtään tykkää sokeriliemisistä säilykkeistä, paras tulee itse tehden ja tietää mitä syö. 🙂 Harmittaa, kun joulu meni niin nopeasti, parasta aikaa vuodesta,

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 06.01.2016 at 21:40 sanoi:

   Minäkin kallistun enemmän happamiin ja raikkaisiin makuihin kuin makeisiin. Purkkihedelmät eivät oikein edes maistu hedelmälle vaan enemmänkin sille liemelle.

   Onneksi se tulee taas ensi vuonna ja sitä ennen on helmikuu, yksi lempikuukausistani sekä toivottavasti lämmin ja pitkä kesä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation