Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Blog

Meksikolaiset aamiaismunat – Huevos rancheros

Olen kausisyöjä. Jumitun makuihin, tänä kesänä ja syksynä fetaan. Mitä vahvempaa sen parempaa. Oikein tuhtia kreikkalaista fetaa salaatteihin, pastaan, linssipataan. Feta on nimittäin paljon mielikuvaansa monipuolisempi. Apetinalle tekemässäni reseptissä kreikkalainen feta kohtaa meksikolaiset aamiaismunat, huevos rancherokset.

huevos rancheros

Sunnuntain laiska myöhäinen aamiainen, päivän lehti ja huevos rancheros. Mutta yhtä hyvin viikonlopun lounas tai päivällinen. Huevos rancheros osuu suoraan maailmalla jylläävään aamiaisbuumiin tai brinnervillitykseen, jossa illallislautaselle katetaan aamiaiselta tuttuja elementtejä. Aamiaisesta on tullut haastavien taloudellisten aikojen turvaruokaa. Aamiaisruokia rakastavana ihmisenä toivotan vohvelit ja kananmunaruoat tervetulleeksi myös päivälliselle.

Erilaisia huevos rancheroksia on yhtä paljon kuin tekijöitäkin. Sitä paistetaan shakshukan tapaan uunissa tai kootaan maissitortillan päälle. Tyyli ja täytteet ovat vapaat, kunhan mukana on munaa jossain muodossa. Paistettuna sunny side up, uppomunana tai munakokkelina. Useimmiten mukana on  lisäksi vähintäänkin mustapapuja ja tomaattia jossain muodossa. Chorizoa unohtamatta.

Omaan versiooni huevos rancheroksista kokosin kaiken, mistä pidän ja tein sen aamiaiskokkaajalle ystävällisenä. Mikään ei vaadi pitkää haudutusta tai maustamista, salsakin vain pilkotaan tuoreista aineksista. Chorizosta ja mustapavuista paistoin pikaisen paistoksen. Lisäksi raikasta salsaa, tuhdisti suolaista fetaa, muutama siivu avokadoa ja paljon korianteria. Hyvä balanssi syntyy, kun teet salsasta sopivasti hapokkaan etkä säästele fetassa. Ne raikastavat tuhdin chorizo-mustapapupaistoksen. Kokosin huevos rancheroksen maissitortillan päälle, mutta pohjaksi käy myös paahdettu leipä.

Arla Aperina kreikkalainen feta

Uppomunia ei kannata kaihtaa, ne eivät ole vaikeita – maineensa vastaisesti. Tärkein neuvoni on: Käytä tuoreita munia. Tarkemmat ohjeet löydät alta. Mutta voit toki myös keittää löysän munan tai paistaa munan toiselta puolelta. Sama ohje toimii myös ilman kananmunaa lounaana tai päivällisenä. Tee silloin vain isompi satsi. Kasvisversio taas syntyy ilman chorizoa. Käytä silloin öljyä papupaistoksessa.

Apetinan verkkosivuilta löydät lisää tietoa Apetina-tuotteista ja reseptejä fetasta.

Huevos rancheros

kahdelle

2 maissitortillaa (tai siivua vaaleaa leipää)
mustapapu-chorizopaistosta (ohje alla)
tomaattisalsaa (ohje alla)
1/2 avokado
pala Apetina kreikkalaista fetaa
2 kananmunaa (uppomunien ohje alla)
tuoretta korianteria
(jalapenoa)

1. Valmista tomaattisalsa ja anna maustua sen aikaa, kun valmistat ruoan loppuun.

2. Valmista mustapapu-chorizopaistos ja pidä lämpimänä sen aikaa, kun valmistat ruoan loppuun.

3. Valmista uppomunat.

4. Kuutioi tai siivuta avokado

5. Lämmitä maissitortillat (esim. pakastepussissa mikrossa).

6. Kokoa annos: Nosta pohjalle lämmin maissitortilla, levitä sen päälle reilusti chorizo-papupaistosta, tomaattisalsaa ja avokadoa ja fetaa murustettuna. Nosta päälle uppomuna, sirottele tuoretta korianteria säästelemättä. Jos haluat lisää potkua, siivuta jalapenoa.

Tuoretomaattisalsa

1-2 kypsää tomaattia (tai vastaava määrä kirsikkatomaatteja)
1 salottisipuli
1/2-1 punainen chili
noin 1 rkl limen mehua
suolaa
kourallinen tuoretta korianteria

1. Halkaise tomaatit ja poista niistä siemenet. Leikkaa ne pieniksi kuutioiksi.

2. Silppua sipuli, chili ja tuore korianteri. Purista limen mehu.

3. Sekoita kaikki ainekset. Säädä hyvä happo-suolatasapaino limen mehulla ja suolalla. Salsan kuuluu olla hapokas ja kohtuullisen suolainen. Silloin se raikastaa annoksen. Älä säästele myöskään korianterissa.

4. Anna maustua sen aikaa, kun valmistat ruoan muutoin.

Chorizo-mustapapupaistos

noin 50-70 g chorizoa palana (ei raakamakkaraa)
1 pieni pkt (285 g) mustapapuja
1/2-1 punainen chili
1 tl jeeraa
1/2 tl savustettua paprikajauhetta
1 valkosipulin kynsi
mustapippuria
suolaa
vähän limen mehua
loraus vettä

1. Kuutioi chorizo mahdollisimman pieniksi kuutioiksi. Huuhdo ja valuta mustapavut. Silppua tuore chili ja valkosipulin kynsi.

2. Kuumenna paistinpannu ja nosta siihen chorizokuutiot. Öljyä ei tarvita, chorizossa on tarpeeksi rasvaa. Paista sen aikaa, että chorizo alkaa hiukan paahtua ja siitä on irronnut rasvaa. Lisää pavut ja kaikki mausteet. Kuumenna ja laske lämpötila alhaiseksi ja pidä paistos lämpimänä. Jos se alkaa kuivua, lisää hiukan vettä. Maista ja lisää tarvittaessa mausteita.

Uppomuna

2 tuoretta kananmunaa
1 rkl etikkaa
noin litra vettä

1. Kiehauta noin litra vettä kattilassa, lisää sinne ruokalusikallinen etikkaa.

2. Riko muna lasiin tai esim. kahvalliseen desilitran mittaan. Olen huomannut, että kahvallinen mitta on kätevä, koska sen avulla muna on helppo liu’uttaa veteen lähellä veden pintaa sormia polttamatta.

3. Pyöräytä kauhalla pyörre kattilassa kiehuvaan veteen ja tiputa muna kierteeseen. Tee yksi kerrallaan.

4. Kypsyyden arviointi on hiukan tuuripeliä. Jos valkuainen kiertyy kauniisti keltuaisen ympärille, vajaa neljä minuuttia on sopiva keittoaika. Jos taas valkuainen menee kovin repaleiseksi, se ei suojaa keltuaista ja keittoaika on lähempänä kolmea minuuttia.

5. Nosta uppomuna reikäkauhalla (tai muulla välineellä, jolla mukaan lähtee mahdollisimman vähän vettä) pois kattilassa ja laita se talouspaperin päälle, jotta saat ylimääräisen veden pois.

yhteistyössä

Yhteistyö Arla Apetinan kanssa.

2 kommenttia “Meksikolaiset aamiaismunat – Huevos rancheros

  1. Tämä on just semmonen resepti, joka pitäisi muistaa siinä vaiheessa, kun ei arkena keksi mitään iltaruokaa. Mielikuvitus on tänä syksynä ollut ihan nollilla, kun on pitänyt keksiä, että mitäköhän sitä tänään söis 🙂

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 27.11.2015 at 19:54 sanoi:

      Tunnistan ihan saman ilmiön. Ollaan jumituttu ihan samoihin juttuihin ilta toisensa perään 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation