Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Blog

Juhlakunnossa – Lemon posset -piirakka

Suosikkijälkiruokani juhlakunnossa. Raikas ja sitruksinen sitruunaposset muuntui piirakaksi kahvipöytään.
lemon posset -piirakkaJo jokusen vuoden englantilainen klassikkojälkiruoka posset eli kermavanukas on kiertänyt blogeja ja ruokalehtiä jokseenkin kaikista mahdollisista sitrushedelmistä valmistettuna. Itsekin olen valmistanut sitä paitsi sitruunasta myös limestä ja veriappelsiinista. Sen valtti on raikkauden lisäksi helppous: Kolme ainesosaa ja alle kymmenen minuuttia varsinaista tekemistä.

Kun saman jälkiruoan kääntää piirakaksi, se ei enää ole yhtä vaivaton, mutta edelleen yhtä herkullinen ja raikas. Pelkästä kermasta valmistettuna tortusta tulisi turhan tuhti, kevensin täytettä reilusti turkkilaisella jogurtilla ja olin maltillinen sokerin kanssa, jotta posset ei menetä raikkauttaan.

Hyydytettyjen piirakoiden ja kakkujen osalta olennaista on maltillinen liivatteen käyttö. Yliannos liivatetta tekee täytteestä kuohkean sijaan tiiviin. Juustokakussa valtaosa täytteestä on todellisuudessa jo valmiiksi kiinteää. Sen vuoksi liivatetta tarvitaan vain nimeksi. Hyvän kaavan liivatemäärän laskemiseen ja maukkaan sitruunajuustokakun löydät aiemmasta postauksesta.

Tässä piirakassa sen sijaan täyte on juokseva eli ilman liivatetta homma leviää samantien. Kolme liivatelehteä pitää kakun kasassa, mutta yhtään vähempää ei kannata käyttää. Kannattaa myös varata aikaa kakun hyydyttämiseen, muutamassa tunnissa se ei ehdi hyytyä, varminta on tehdä piirakka edellisenä päivänä ja antaa sen hyytyä yön yli.

Lemon posset -piirakka

normaaliin isoon piirasvuokaan, noin kuudelle-kymmenelle

Mantelinen piirakkataikina

70 g tomusokeria
120 g kylmää voita
25 g mantelijauhoa
ripaus suolahippuja
ripaus vaniljajauhetta (100 %)
1 kananmuna
200 g vehnäjauhoja (mielellään kakkujauhoja)

Lisäksi esimerkiksi kuivattuja herneitä.

1. Siivilöi kulhoon tomusokeri ja kuutioi kylmä voi, nypi nopeasti tasaiseksi

2. Lisää mantelijauhe, suola ja vaniljajauhe ja nypi nopeasti sekaisin.

3. Lisää kananmuna ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Vältä turhaa vaivaamista jokaisessa vaihessa. Sekoita aina vain sen verran, että saat ainesosat tasaisesti sekaisin.

4. Siivilöi taikinaan vehnäjauhot. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Painele taikina kiekoksi, kääri tuorekelmuun ja nosta lepäämään jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi. Voit hyvin antaa taikinan levätä yön yli.

5. Voitele piirakkavuoka. Kaulitse taikinasta muutaman millin paksuinen pyöreä levy, joka peittää vuoastasi kunnolla sekä pohjan että reunat. Nosta levy kaulimen avulla piirakkavuoan pohjalle ja painele se tiiviisti kaikkialle vuokaan, leikkaa ylimääräinen reuna pois (ja paista se vaikka pikkuleiviksi).

6. Nosta pohja noin tunniksi kylmään. Kylmä taikina ei lähde valumaan reunoilta uunissa niin helposti.

7. Kuumenna uuni 170 asteeseen. Pistele pohjataikinaan haarukalla reikiä. Leikkaa taikinapohjan päälle leivinpaperista sopiva pala ja kaada päälle kuivatut herneet.

8. Paista pohjaa 15 minuuttia ja poista sen jälkeen herneet ja paperi ja paista sen jälkeen pohjaa vielä reilu viitisen minuuttia tai kunnes se on kypsä ja saanut hiukan väriä.

9. Anna jäähtyä.

Lemon posset -täyte

3,3 dl kuohukermaa
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl sitruunamehua (noin 2-3 isohkoa luomusitruunaa)
3 liivatelehteä
3 dl turkkilaista jogurttia

koristeluun esim. tuoreita marjoja, pistaasia, marenkia, vaahtokarkkeja

1. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

2. Purista sitruunoista mehu.

3. Laita kattilaan kerma ja sokeri ja kuumenna kiehuvaksi. Keittele maltillisella lämmöllä viitisen minuuttia sen jälkeen, kun seos on kiehahtanut.

4. Nosta kattila levyltä ja puserra liivatteista huolellisesti ylimääräinen vesi, ota kattilasta noin desi kuumaa seosta ja sekoita siihen liivatteet huolellisesti. Kaada liivateseos kattilaan ja sekoita. Lisää sitruunanmehu ja anna keitoksen jäähtyä noin kädenlämpöiseksi. Sekoita sekaan jogurtti ja kaada seos paistetun ja jäähtyneen piirakkapohjan päälle. Nosta kylmään hyytymään yön yli.

5. Koristele esimerkiksi tuoreilla marjoilla, murennetulla marengilla, pistaasipähkinöillä tai vaahtokarkeilla.

HUOM.

Toisin kuin vaikkapa juustokakussa, jossa täyte on jo valmiiksi melko jämäkkää, tässä piirakassa täyte on juoksevaa siinä vaiheessa, kun se laitetaan piirakan päälle, joten se tarvitsee sekä enemmän liivatetta että myös aikaa hyytyäkseen kunnolla. Varman päälle pelaat hyydyttämällä sitä yön yli.

18 kommenttia “Juhlakunnossa – Lemon posset -piirakka

  1. Kaura on 15.11.2015 at 23:15 sanoi:

    Raikkaan oloinen. Kaunis koristelu, ja tämä sopisi myös joulun aikaankin jälkkärikahville. Toisi mukavaa makua jouluruokien lomaan. =)

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 16.11.2015 at 21:54 sanoi:

      Jouluruokien väliin tämä olisi ihana raikastus. Tuolla marjakoristelu on vaikeusasteeltaan tällaiselle kärsimättömälle sopiva 🙂

  2. Oli pakko tulla vielä hehkuttamaan miten nerokas idea – ja kaunis kuva! täytyy laittaa leivontalistalle, tämä kun voisi onnistua jopa minulta 😉

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 16.11.2015 at 21:55 sanoi:

      Ihan varmasti onnistuu. On helppoa. Ihan hirveästi ei voi mennä pieleen, en varmasti ole yhtään sen parempi leipoja kuin sinäkään 🙂

  3. Kaunis – kuin taideteos!

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 16.11.2015 at 21:56 sanoi:

      Kiitos. Välillä on kiva näperrellä jotain tällaista nättiä, vaikka yleensä mennään aika krouvin puolella kokkaamisessa.

  4. Onpa herkullisen näköinen piirakka.. Possetteja onkin tullut tehtyä jälkkäriksi, mutta tosiaan liivatteellahan siitä saa täytteen myös piirakalle. Hyvä idea 🙂

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 17.11.2015 at 22:05 sanoi:

      Kiitos, minä tykkäsin kovasti. Samaa ideaa voisi testata myös juustokakkuun, mutta jogurtti on ihanan raikas tässä piirakassa – tällaiselle enemmän hapannaamalle.

  5. no voi jestas että onkin nätti <3

  6. Niin on kun koru! Ihna idea! Mutta siis tarvitaanko liivatetta?

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 17.11.2015 at 22:03 sanoi:

      Tarvitaan, jos haluaa, että homma pysyy kasassa. Posset on niin löysä, että vaikka jogurtin valuttaisi, se ei riitä pitämään torttua kasassa.
      Se riittäisikö kuitenkin kaksi liivatetta on vähän siinä ja siinä, kolmellakaan ei tule mitenkään tiukka rakenne.

  7. Moikka,
    Minua kiinnostaisi millaisia välineitä käytät valokuvaamisessa. Erityisesti valaistus näin pimeän aikaan. Ja onko sinulla jotain vinkkejä ruokakuvien stailaamiseen?

    Kiitos vastauksestasi!

    Terveisin
    Safkalandia

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 20.11.2015 at 19:15 sanoi:

      Moikka, itseasiassa kuvaan pääasiassa luonnonvalossa, koska olen toistaiseksi onnistunut saamaan lähinnä epäonnistuneita kuvia kaikilla virityksillä, enkä ole raaskinut panostaa isoon settiin lisävaloa. Korvaamattomin väline on jalusta, sillä saa pitkiä valotusaikoja ja sitä kautta vähempikin valo riittää. Kamerana minulla on Canonin 6D, tykkään siitä kuin hullu puurosta, mutta vielä merkityksellisempi on kunnon objektiivi, jossa on riittävästi valovoimaa. Ennen käytin paljon Canon 50mm:1.4, mutta kun vaihdoin kameraan, ei se ole täyskennon kanssa paras vaihtoehto minulle. Usein objektiivina on 24-70:2.8.

      Stailauksessa kai jokaisella on tyylinsä, itse yritän välttää ylistailaamista ja enemmänkin nostaa ruoan keskiöön. Pitää uskaltaa mennä tarpeeksi lähelle, se on ollut isoin oppini viime vuosina.

  8. Heidi on 29.06.2016 at 8:47 sanoi:

    Hei!
    Löysin tämän kauniin piirakan etsiskellessäni ideoita 1-vuotisjuhlatarjoiluihin ja nyt jäin hämmästelemään, että millaista piirakkavuokaa käytät, kun olet saanut piirakan nostettua noin kauniisti pois vuuasta? Ilmeisesti jotain irtopohjavuokaa? Mutta et kuitenkaan laita leivinpaperia alle? Leipominen ei ole vahvuuksiani 🙂

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 29.06.2016 at 10:12 sanoi:

      Hei, käytän metallista piirakkavuokaa, jossa on irtopohja. Siitä piirakka irtoaa ihan nätisti ilman leivinpaperiakin. Leipominen ei ole minunkaan suurimpia vahvuusalueitani ja tämän kanssa silti onnistuu 🙂

      Irtopohjavuoka on kätevä, varsinkin juhlissa piirakka on kaunis, kun sen nostaa ilman vuokaa pöytään, mutta tämän voi oikein hyvin tehdä myös ihan tavalliseen piirakkavuokaan. Kauniin siitä saa sellaisenakin.

      Mukavia 1-vuotisjuhlia!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation