Tietoa mainostajalle ›

Blog

Kallista vai halpaa? – Lehtikaalipiirakka

Tuttu mantra: Suomessa ruoka on kauhean kallista. Mutta ei niin kallista, etteikö sitä voisi heittää vuosittain sadoilla miljoonilla roskiin. 

Lehtikaalipiirakka

Niin sikakallista, että kotitalouksissa on varaa heittää ruokaa roskiin noin 700 miljoonan euron edestä vuosittain. Sen verran Talouselämän mukaan kotitalouksien ruokahävikki on euroihin käännettynä. Ei olla köyhiä eikä kipeitä biojätteen edessä.

Miten paljon on sitten 700 miljoonaa euroa? Se on kaksi kertaa enemmän kuin ensi vuoden valtionbudjettiin on varattu rahaa pakolaiskriisin hoitoon ja kotouttamiseen (350 miljoonaa euroa), melkein viisi kertaa enemmän kuin suunnitellut koulutusleikkaukset (150 miljoonaa euroa). Samalla rahalla suurinpiirten joka viides suomalainen tekisi oikein mukavan ulkomaanmatkan. Sen sijaan että siemailisimme rahalla drinkkiä uima-altaan äärellä, kannamme rahan biojäteastiaan.

Piirakka on käytännöllistä hävikkiruokaa. Sinne voi laittaa lähes kaikkea ja lisäksi kuivahtaneen juustonkannikan sekä maitotuotteiden jämät. Kerman sijaan voi huoletta käyttää vaikkapa ranskankermaa. Lehtikaali-pekonipiirakkaan upposi pari lehteä minestronesta ylijäänyttä lehtikaalia ja lopunalkua lähennellyt juustonjämä. Kasvisversion piirakasta saa korvaamalla pekonin fetalla. Sipulin sijaan voit käyttää purjoa. Ihan oman jääkaapin sisällön mukaan.

Hyvä piirakka lähtee pohjasta. Se ei saa maistua rasvaiselta – vaikka juuri sellaista hyvä pohja väistämättä on. Itse vannon voin nimeen piirakkapohjassa ja vähintään yhtä tärkeää kuin voi on taikinan lämpötila. Avainsana on viileä ihan kaikissa vaiheissa. Voi lisätään kuutioina jääkaappikylmänä, veden tulee olla kylmää. Kun kaikki ainekset ovat sekaisin, taikina nostetaan vähintään puoleksi tunniksi viileään ja taas uudestaan kaulitsemisen jälkeen. Kun taikina on kunnolla viilentynyt ennen uuniin laittamista, reunat eivät valu esikypsennyksen aikana. Ja kyllä, taikina pitää ehdottomasti esikypsentää, ettei se jää raa’aksi ja vetiseksi täytteen alla. Sen enempää salatiedettä ei hyvään piirakkapohjaan tarvita.

Lehtikaalipiirakat

Lehtikaalipiirakka

1 iso piirakkavuoka tai 6 pientä piirakkavuokaa

Taikina

100 g voita
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
noin 4 rkl kylmää vettä

Täyte

2 isoa lehteä lehtikaalia
170 g pekonia (kasvisversioon fetaa)
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
3 kananmunaa
1 dl kermaa
1 dl maitoa
tuoretta timjamia
mustapippuria
suolaa
100 g vahvaa juustoa raastettuna

 1. Valmista ensin taikina: Kuutioi jääkaappikylmä voi. Sekoita kuivat aineet ja nypi voi mahdollisimman nopeasti tasaisesti jauhojen sekaan. Lisää kylmää vettä lusikallinen kerrallaan, kunnes taikina on notkeaa. Taputtele taikina kiekoksi, kääräise se kelmuun ja nosta jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.
 2. Voitele piirakkavuoka (tai vuoat). Kaulitse taikinasta ohut, pyöreä levy ( kuusi levyä, jos teet piirakan pieniin vuokiin) ja painele se tasaisesti vuoan pohjalle ja reunoille, leikkaa reunojen yli tuleva taikina pois. Voit myös painella taikinan tasaisesti vuokaan kaulitsematta sitä.
 3.  Nosta vuoka kylmään täytteen valmistamisen ajaksi.
 4. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
 5. Poista lehtikaalista lehtiruoti ja leikkaa lehdet pienehköiksi paloiksi.
 6. Laita vesi kiehumaan, lisää suolaa ja keitä lehtikaalia kiehuvassa vedessä muutama minuutti. Kaada vesi pois ja kuivaa kaali huolellisesti.
 7. Silppu sipuli ja valkosipuli.
 8. Kuutioi pekoni ja paista se rapeaksi, nosta paperin päälle ja valuta ylimääräinen rasva pois. Älä kuitenkaan pyyhi pannua puhtaaksi, vaan kuullota pekoninrasvassa sipulit.
 9. Lisää pannulle ensin sipuli, kuullota viitisen minuuttia, lisää kaali ja valkosipuli ja kuulota vielä jokunen minuutti. Sekoita joukkoon pekoni ja mausta reilusti tuoreella timjamilla. Nosta täyte odottamaan.
 10. Nosta vuoka jääkaapista, töki haarukalla taikinaan reikiä ja paista pohjaa noin 10 minuuttia 200 asteisessa uunissa (pieniä pohjia noin 7-8 minuuttia).
 11. Valmista sillä aikaa munamaito. Vatkaa munien rakenne rikki, sekoita joukkoon kerma ja maito, mausta mustapippurilla. Sekoita joukkoon raastettu juusto.
 12. Levitä täyte tasaisesti esipaistetun piirakkapohjan päälle, kaada päälle maito-kerma-muna-juustoseos. Levitä tarvittaessa juusto tasaiseksi.
 13. Nosta piirakka uuniin alatasolle ja paista, kunnes se on kullanruskea (pieniä piirakoita noin 15-20 minuuttia, isoa puolisen tuntia).
 14. Anna jäähtyä hetki ennen kuin otat piirakan vuoasta.

2 kommenttia “Kallista vai halpaa? – Lehtikaalipiirakka

 1. Erinomaisen tervejärkinen bloggaus jälleen, kiitos! Iskee meihinkin, joita kokkaus ei niin innosta, tulokset kyllä.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 08.10.2015 at 19:28 sanoi:

   Ja vaikka kokkaus ei niin innostaisi, ruokakaupassa voi tehdä viisaita valintoja. Kiitos, ihanaa saada tällaista palautetta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation