Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Blog

Simppelisti – kurkkua jogurtin ja piparjuuren kera + kirja-arvonta

Yksinkertainen resepti, muutama raaka-aine, vartissa valmista. Kuka sanoo, että ruoanlaiton pitäisi olla vaikeaa? Tämänhetkinen lempikirjani, Tommy Myllymäen kasviskeittokirja, on täynnä toinen toistaan kekseliäämpiä, mutta samaan aikaan hyvin simppeleitä reseptejä kasviksista. Yhden kirjan sain myös arvottavaksi.

kurkkua jogurtin ja piparjuuren kera

Ehkä olen yksinkertainen ihminen – ainakin makuaistini on. Siksi tartun aina sellaisiin resepteihin kuten tämä kurkku piparjuurella maustetulla jogurttikastikkeella. Saan omituista tyydytystä maukkaista pikaruuista, jotka pyöräyttää vähän toisella kädellä. Ikäänkuin puolihuolimattomasti.

Kun sain ruotsalaisen huippukokin (kolmas sija Bocuse d’Orissa eli kokkien MM-kisoissa oikeuttanee tittelin) Tommy Myllymäen kirjan, se aukesi samantien ranskanperunoiden kohdalta. Tässäpä kasviskeittokirja minun makuuni, totesin. Ranskanperunat kuvaa hyvin kirjaa, perinteisten hiukan kurinalaisten kasviskeittokirjojen vastineeksi kirja on vähän syntinen. Resepteissä mennään tukevasti maku edellä ja enemmän kuin kasvisruoasta kyse on kasviksista valmistetuista lisukkeista. Vain harvasta ruoasta olisi annokseksi sellaisenaan, vaan ne kaipaavat useimmiten jotain kylkeensä täysipainoisen aterian aikaansaamiseksi. Mutta lisukkeina reseptit ovat sitten sitäkin kekseliäämpiä ja tuovat taatusti vaihtelua jokaisen lautaselle.

Oheinen resepti on kirjasta. Olen vähentänyt alkuperäisestä reseptistä piparjuuren määrän puoleen. Jopa tällaiselle wasabia röörien aukaisemiseen käyttävälle alkuperäinen määrä oli liikaa. Puoletkin oli turhan tujua toiselle osapuolelle perhettämme, mutta minä puolestaan rakastuin kurkkusalaattiin juuri tukevan piparjuuriannostelun takia. Se todella maistuu. Lisää siis vähitellen, jotta löydät omaan makuusi sopivan määrän täräyttävää juurta.

Ja vielä arvonta: Arvon syksyn suosikkikirjani kaikkien tähän postaukseen viimeistään 30.9. aikana kommentoineiden kesken. Voit vaikkapa vinkata meille kaikille simppelin suosikkikasvisruokasi tai -lisukkeesi. En taida olla ainoa, joka ymmärtää yksinkertaisuuden päälle.

EDIT: Onnea TerhiKoo. Onnetar suosi arvonnassa Terhiä ja kirja matkaa hänelle laajentamaan kasvisruokavalikoimaa.

kurkkua jogurtin ja piparjuuren kera-2

Kurkkua jogurtin ja piparjuuren kera

kahdelle

noin puolikas kurkku
1 dl turkkilaista jogurttia
1 1/2 rkl oliiviöljyä
parin sentin pala tuoretta piparjuurta raastettuna
reilusti tuoretta tilliä
suolaa

1. Kuutioi kurkku. Kannattaa valita pieni napakka kurkku. Laita kurkunpalaset siivilään ja ripottele päälle hiukan suolaa. Anna valua noin vartti. Kiinteästä, napakasta kurkusta ei irtoa kovin paljon nestettä, mutta suuremmasta ylimääräinen neste kannattaa valuttaa hyvin pois.

2. Kaada kurkkukuutiot kulhoon ja sekoita kaikki muut ainekset joukkoon. Piparjuurta kannattaa lisätä vähitellen ja maistella matkalla. Laita kuitenkin niin paljon, että se puraisee kunnolla. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa.

****

Kirjan on lahjoittanut arvottavaksi Bonnier Books.

88 kommenttia “Simppelisti – kurkkua jogurtin ja piparjuuren kera + kirja-arvonta

  1. Voke on 17.09.2015 at 18:27 sanoi:

    Suosikki kasvislisäkkeeni on kukkakaaliriisi riisin tilalta. Noppeeta ja helppoa….

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 26.09.2015 at 19:47 sanoi:

      Mahtavaa, että pyysin teiltä vinkkejä, koska taas tuli yksi lisää työn alle…

  2. My kind of kirja-arvonta! Vaikka kukkakaalit ovatkin paahdettuina nyt kovin muodikkaita (ja ok, taivaallisia), kyllä mun simppelin lempparin vie uunissa paahdettu ruusukaali hunajalla ja manteleilla.

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 26.09.2015 at 19:46 sanoi:

      Tämä on ihan sun kirja. Tiedän, että teillä arvostetaan just tällaista ruokaa.

  3. Marja on 17.09.2015 at 18:50 sanoi:

    Ai hessus sentäs :D! Tätä pitää ehdottomasti kokeilla kun riahnukin on niin herkkua että! Kerran kun sitä nuuhkaisee purkista niin takaraivo lentää takaseinään, mutta liharuokien kanssa sooooo much better than mustard :D!

  4. Tämä kuulostaa juuri sellaiselta lisukkeelta, joka sopisi punajuuri-hampunsiemenpihvien seuraksi:
    http://eight-vegan-days-a-week.blogspot.fi/2013/06/punajuuri-hamppupihvit.html

    Syksyn tullen ei olisi uusi keittokirjakaan pahitteeksi, ettei liikaa jumitu vanhoihin kasvispöperöihin. Maku edellä-meininki kuulostaa kieltämättä omalta ruokafilosofialtani…

  5. Katja Vilhunen on 17.09.2015 at 21:35 sanoi:

    Hei, ihana kurkkusalaatti joten pakko testata piakkoin ja toivoa että pääsisi testaamaan kirjan muitakin reseptejäkin. Ehdoton kasvisruoka suosikki kesäkurpitsa pasta…niin nopea ja helppo ja menee raakaruokanakin…mutta itse tykkään pannunkautta pyöräytettynä ?

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 26.09.2015 at 19:45 sanoi:

      Minä en ole vielä ollenkaan päässyt tähän kesäkurpitsapastahommaan mukaan…

  6. Amelia on 17.09.2015 at 21:57 sanoi:

    Oi, ihana arvonta! Minun suosikkini on niinkin simppeli, kuin avokadopasta, jota varioin eri tavoin 🙂

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 26.09.2015 at 19:44 sanoi:

      Eipä ole tullut pitkään aikaan tehtyä, vaikka olen kyllä samaa mieltä, että on hyvää.

  7. Ojj, tulee kesän kreikkamuistot mieleen. Siellä vedetään usein simppelinä tapaksena ihan vain kurkkua merisuolan kera, korkeintaan dipataan jugurttiin. Ja kun kurkku on paikallista luomua, sen maku on itsessään niin mieletön, että muuta ei tarvita.

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 26.09.2015 at 19:44 sanoi:

      Sain juuri viikko sitten ekan kurkun kaupunkilaisten omalta pellolta. Söin ihan sellaisenaan, kuin olisin porkkanaa syönyt. Täyttä makua. Että voi olla kurkku hyvää.

  8. Kaura on 17.09.2015 at 23:21 sanoi:

    Paahdettu kukkakaali ja punajuuret ovat kestosuosikkeja. Taannoin bongattu ja testattu, sinappimarinoitu kukkakaali oli myös erittäin hyvä! Muutoin raikkaat salaatit ja esim. tällä hetkellä omena-porkkanaraaste salvialla maustettuna, nam! Raikasta ja hyvää.

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 26.09.2015 at 19:43 sanoi:

      Sinappimarinoitu kukkakaali – tämä vaatii vähän googletusta. Kuulostaa ihanalta.

  9. Ihan hävettää tunnustaa että näin 5 miehen kanssa asuessa en ole juuri kasviksista tehnyt YHTÄÄN MITÄÄN. Jouluksi muutaman gratiinin.. Makarooni vie voiton… NYT Mies ja poika (9v) ovat päättäneet alkaa keveän elämän ja katsovat minuun.. Nyt yhtäkkiäkö tässä pitäisi olla gourmeekokki ? Vihanneksista? Siksi pidän peukut pystyssä joskos heillä olisi kohta kirja ja tekisivät ITSE MINULLE vaikka tuota kurkkuapetta 🙂

  10. Siili82 on 18.09.2015 at 10:00 sanoi:

    Mun suosikkini on kuoria ja pilkkoa juureksia vuokaan, päälle hunajaa ja suolaa ja sitten uuniin kypsymään.

  11. Aila on 18.09.2015 at 10:56 sanoi:

    Käytän kauden sesonkiaineita, nyt kaalit ja talvella linssit ja pavut.

  12. Näyttääpä ihanalta kirjalta! saako sanoa niinkin yksinkertaisen kasvisruuan (jossa ei oikeastaan ole edes kasviksia) kuin sitruunapasta? 🙂 Tokihan sinne tulee joskus heiteltyä erinäisiä lisäaineksia, mutta parasta (ja helpointa) se on tehdä yksinkertaisena versiona.

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 26.09.2015 at 19:41 sanoi:

      Se on ihanaa, helppoudessa ei ole mitään vikaa. Jos niin helpolla saa hyvää, niin sehän on vain hyvä asia 🙂

  13. Teija on 18.09.2015 at 12:23 sanoi:

    Mukana arvonnassa! Postaamasi resepti vaikuttaa kokeilemisen arvoiselta, koska se sisältää minun makuuni olevia raaka-aineita 🙂 Kasvisruokakirja olisi enemmän kuin tervetullut uutuus meidän huusholliin, koska miehen sisko on kasvissyöjä ja joskus tuntuu tooodella vaikealta keksiä tarjottavaa hänelle. Koen puutteita maistuvien kasvisruokien ja -lisukkeiden tekemisessä, kaipa se on vain harjoituksen puutetta..? Lempiraaka-aineeni on ehdottomasti punajuuri, joita useimmiten vain maustan hunajalla, timjamilla ja fetalla ja paahdan uunissa. Myös punajuuripestopasta kera vuohenjuuston on herrrkkua!
    ps. jos kurkusta poistaa vesipitoisen keskiosan esim. lusikalla kaapimalla, se hillitsee ylimääräisen nesteen valumista. Tämä neuvo on Hans Välimäeltä, kertoi jossakin kokkiohjelmassaan.

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 26.09.2015 at 19:40 sanoi:

      Välimäen neuvo on erinomainen. Yleensä poistan tuon keskiosana, mutta kesäkurkku oli niin napakka, ettei tarvinnut. Tässä reseptissä se keskiosa ei haittaa, jos ei ole valtavan vetinen. Mutta samaa mieltä, usein se on tarpeellinen toimenpide, ettei ruoasta tule vetistä.

  14. Nelliina on 18.09.2015 at 14:22 sanoi:

    Paahdetut uunijuurekset, jossa loraus hunajaa makua pyöristämään, tietty suolaa ja pippuria kans, nam.
    Mukaan arvontaan. 🙂

  15. Oi, nyt tekisin tätä runsaalla piparjuurella, jotta saisin nuhanenäni toimimaan! Meillä tehdään paljon nopeita kasvisherkkuja, mutta ruusukaalit pähkinöiden kera taitaa olla ikisuosikki.

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 26.09.2015 at 19:38 sanoi:

      Mistä tietää, milloin se ruusukaali on mennyt sellaiseksi kitkeräksi? Olen saanut niin ihania ruusukaaleja, mutta myös ihan hirveitä.. Vai onko vika kokissa?

  16. Uih, tähän arvontaan haluan osallistua. Satuin juuri ensimmäistä kertaa blogiiisi ja sait minusta heti seuraajan 🙂

    Minun kasvisherkkuni on punajuuri eri tavoin. Yleensä uunissa muiden juuresten ja hunajan ja viinitilkan kanssa, mutta parhaimmillaan joko homejuuston tai vuohenjuuston ja suolan, pippurin ja öljyn kanssa.

  17. Taina Mikkonen on 18.09.2015 at 18:00 sanoi:

    Pikkupalaksi sopii vanha venäläinen herkku eli etikkakurkkulohko, jonka päälle valutetaan hunajaa.

  18. Marja-Liisa on 18.09.2015 at 21:38 sanoi:

    Mukana arvonnassa! Arvostan todella paljon pelkistettyjä, herkullisia ohjeita. Kotiruoka on ihan parasta, simppelisti ja hyvin tehtynä. Yksinkertaisia lisukkeita ovat meillä muun muassa uunissa haudutetut porkkanat, mausteita ja aivan tilkka hunajaa päälle. Tai oliiviöljyssä ja mausteissa pyöräytetyt perunalohkot ja sitten uuniin, kaikki valmistuu kerralla. Tai entäs pannulla tomaattiviipaleita ja valkosipulia, njom njom.

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 26.09.2015 at 19:36 sanoi:

      Samaa mieltä tuosta yksinkertaisesta kotiruoasta, se on vaan parasta. Mitään isompia kikkailuja ei tarvita ja silti tulee hyvää.

  19. Joliel on 19.09.2015 at 15:52 sanoi:

    Tällaiset simppelit reseptit ovat suosikkejani. Yksi lemppareistani on kurkku-tomaatti-avokadosalaatti johon tulee mausteeksi viinietikkaa, sitruunamehua ja oliiviöljyä, sekä ripaus suolaa ja pippuria. Yksinkertaista ja hyvää .

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 26.09.2015 at 19:35 sanoi:

      Eipä olisi tullut edes mieleen, mutta tuonhan on pakko olla hyvää. Menee testiin, kiitos!

  20. Kurpitsa on 19.09.2015 at 16:26 sanoi:

    Mmmm, vaikuttaa hyvältä kirjalta! Mukana arvonnassa! 🙂

  21. Ostin kirjan viime talvena ruotsinkielisenä, suomeksi ei vielä ollut. Täytettyjä herkkusieniä on tehty useampaan kertaan, selleriohje myös loistava. Ihana kirja, kasvisruokaa parhaimmillaan!

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 26.09.2015 at 19:34 sanoi:

      Tuossa kirjassa on hämmentävän paljon hyvää kokattavaa. Aina kun sivua kääntää tulee jotain uutta kiinnostavaa vastaan. Minua houkuttavat tällä hetkellä esimerkiksi röstit ihan valtavasti.

  22. ahle on 20.09.2015 at 9:29 sanoi:

    Suosikkini on punajuuret, kaikissa mahdollisissa muodoissaan. Näin syksyllä erityisesti uunissa paahdettuna (ja smetanan kanssa syötynä) tai kiusaukseksi tehtynä.

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 26.09.2015 at 19:33 sanoi:

      Meillä pukkaa tänä vuonna poikkeuksellisen paljon punajuurta, uuniin saattaa tulla aika paljon paahdettavaa tässä syksyn mittaan…

  23. Oma kasvislisukesuosikkini ovat kaikki mahdolliset salsat ja guaqamolet. Ladon niitä ruoan kuin ruoan kylkeen.

    http://halftenspydderestendog.blogspot.fi/search/label/Salsa

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 26.09.2015 at 19:32 sanoi:

      Niin minäkin. Joku voisi tehdä minulle koko ajan salsaa ja guacamolea, eikä yhtään harmittaisi.

  24. Mukana! Mä oon muuten vaan simppeli 🙂

  25. sikkuralla on 20.09.2015 at 18:29 sanoi:

    Joo, simppelit ruoat ovat kyllä minun mieleeni! Mukana arvonnassa 🙂

  26. tupu on 21.09.2015 at 9:22 sanoi:

    mukana ollaan

  27. Reino on 21.09.2015 at 9:26 sanoi:

    Mukana,kaiken syön minkä vaimo laittaa,itseltä ei vielä onnistu,jospa kirjasta apua.

  28. Tuula V on 21.09.2015 at 9:28 sanoi:

    Tänä kesänä ihastuin kesäkurpitsaan,siivuina pannulle,sekaan Halloum juustoa,
    paistoväriä pintaan ja on hyvää.

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 26.09.2015 at 19:31 sanoi:

      Meillä tehdään aika samansorttista lisäkettä, mutta fetalla. Ihanaa on.

  29. Virpi on 21.09.2015 at 14:26 sanoi:

    Tomaattikeitto on edottomasti kasvirsuokien kunkku.

  30. Tämä kirja on minulla ostoslistalla, joten olisipa se mukava voittaa!

    Tykkään kaikesta simppelistä ja kasviksista. Tahnoista ja lisukkeista <3

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 26.09.2015 at 19:30 sanoi:

      Uskon, meillähän tunnetusti osuu maut yksiin 🙂
      Tämä kirja on huikea, siitä tulen kokkaamaan vielä paljon.

  31. Annukka on 21.09.2015 at 22:37 sanoi:

    Nam! Tämä täytyy ottaa kokeiluun 🙂 oma lempparini niin lisäkkeenä kuin sellaisenaankin on uunikasviksia ja fetaa. Mukaan voi heittää kasviksia oman maun mukaan esim. kesäkurpitsaa, kukkakaalia, tomaatteja, punasipulia, herkkusieniä, mitä sitä kaupasta keksiikin ja sitten päälle öljyä, suolaa ja pippuri, yrttejäkin voi lisätä ja uunissa paistaa ihanan pehmeiksi ja nauttia fetan kanssa. Kesällä tätä tuli tehtyä mökillä muurikassa ja oli kyllä niin hyvää! 🙂

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 26.09.2015 at 19:30 sanoi:

      Feta oli meillä tämän kesän suosikkijuusto, tuli syötyä vähän kaikenlaisten kasvisten kanssa. Ei ole siis vaikeaa vakuuttaa minua, että teidän muurikkakasvikset fetan kanssa olivat ihania 🙂

  32. Jonna on 21.09.2015 at 22:43 sanoi:

    Hei,

    Kirja kuulostaa mainiolta lisältä hiljattain hurahtaneen kotikokin lukemistoon. Kasvisruokaa teen melko usein, näin syksyn saapuessa kiehtovat eniten mausteisen pehmeät sosekeitot. Ja pinaatti milloin mitenkin varioiden on ikisuosikkini. ?

    Kiitos inspiroivasta blogistasi.

  33. Sara M on 22.09.2015 at 6:56 sanoi:

    Tahnat ja levitteet on mulle “the thing” tällä hetkellä. Esim baba ganaoushia, eli munakoisotahnaa on tullut väsättyä enemmän kuin tarpeeksi 😀 täältä http://deliciouslyella.com/sun-dried-tomato-babaganoush/ löytyy herkullinen versio, jossa on käytetty aurinkokuivattua tomaattia. Helppoa ja hyvää 🙂

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 26.09.2015 at 19:28 sanoi:

      Tahnat pitäisi ottaa paljon säännöllisempään tuotantoon, voisi korvata ainaista juustoa leivän päällä.

  34. Jenna M on 22.09.2015 at 9:49 sanoi:

    Paahdetut rakuunaporkkanat uunissa on oma lempparini! 🙂

  35. Matja Komu on 22.09.2015 at 19:04 sanoi:

    Teen joka viikko ison satsin hummusta ja käytän sitä salaatin lisukkeena, leivän päällä, dippinä kasviksille ja joskus jopa pastakastikkeena. Monikäyttöistä, ravitsevaa ja niin nopea ja helppo valmistaa!

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 26.09.2015 at 19:27 sanoi:

      Voi, olisinpa noin ahkera. En ole koskaan saanut siitä vielä sellaista koukuttavan samettista kuin se on vaikkapa Sandrossa.

  36. Timo Suutala on 23.09.2015 at 10:53 sanoi:

    Helpolla pääsee ja se on hyvä juttu.

  37. Jenna M on 24.09.2015 at 15:17 sanoi:

    Suosikkilisukkeeni on rakuunaporkkanat!

  38. TerhiKoo on 24.09.2015 at 16:43 sanoi:

    Ihan herkulta näyttää tuo kurkku-piparjuuri, pitää kokeilla.

    Ja arvontaan osallistun myöskin! Oma suosikkikasvislisukkeeni on uunijuurekset (bataattia, palsternakkaa, punajuurta, porkkanaa sekä öljyä, suolaa, pippuria ja hunajaa).

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 26.09.2015 at 19:26 sanoi:

      Täälläkin alkaa pian taas uunijuureskausi – niin helppo lisäke ja voi varioida kaapin sisällön mukaan.

  39. paneroitu munakoiso

  40. Ihana arvonta!
    Lehtikaali on minun ehdoton suosikki moneen ruokaan ja siksi kasvatan sitä itse.

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 26.09.2015 at 19:24 sanoi:

      Mahtava sattuma, mutta huomenna aion tehdä ensimmäistä kertaa lehtikaalista piirakkaa.

  41. Minna P on 25.09.2015 at 13:00 sanoi:

    Kasviskeittokirja olisi oikein mieleinen. Ruokavinkki: Parsa-kukkakaaligratiini 🙂

  42. Tiina on 25.09.2015 at 18:51 sanoi:

    Ihana kurkkuresepti!

    Mun loppukesän ja alkusyksyn lemppareita ovat pikapaistettu kesäkurpitsa tai valkokaali halloumin, fetan, leipäjuuston tai cashew-pähkinöiden kanssa. Maustamalla voi varioida paljon ja sekaan heitellä muutakin mitä kaapista löytyy ja mieli tekee. Laiskan yksineläjän pikaruokaa 🙂

    Kohta aloittelen juuresten sekä parsa- & kukkakaalin paahtamisen sesonkia.

    Tää kirja ois niin mun makuun!

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 26.09.2015 at 19:24 sanoi:

      Tämä kirja on huippu, joten pidän peukkuja. Meillä on jo vähän varovasti käynnistelty paahtamissesonkia.

  43. moonangel on 25.09.2015 at 18:53 sanoi:

    Tomaattisosekeitto on suosikki kasvisruokani 🙂

  44. Miia on 25.09.2015 at 19:06 sanoi:

    Simppeli resepti tosiaan! Täytyy kokeilla 🙂 Oma lemppari kasvisresepti, varsinkin näinä pimenevinä syysiltoina, on ehdottomasti sopa Azteca. Ja chiliä tietenkään säästelemättä!

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 26.09.2015 at 19:22 sanoi:

      Esittelit minulle ihan uuden sopan, nyt pitää alkaa kuumeisesti selailla reseptejä. Kaikki vinkit otetaan vastaan!

  45. Taija on 27.09.2015 at 15:09 sanoi:

    Tätä pitääkin kokeilla! Kasvislisukkeissa suosikkejani ovat myös simppelit herkut, kuten kuorimaveitsellä suikaloitu porkkana ja ohuet sipulirenkaat öljytylle pannulle ja maustetaan rosmariinilla, suolalla ja pippurilla. Samoin porkkanan tilalla punajuuri vie kielen mennessään ?

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 01.10.2015 at 18:57 sanoi:

      Ihana lisuke ja juuri nyt, kun kasvimaalla on punajuuria yli oman tarpeen taidankin kokeilla tuota.

  46. Emma on 04.10.2015 at 10:17 sanoi:

    Hitsit, kilpailuun en enää ehdi osallistua, mutta kommentoin nyt kuitenkin!
    Kuullostaa ihan mahtavalta tuo kirja. Itse jo pidemmän aikaa kasvissyöjänä kaipaan aina vinkkejä uusiin kasvisruokaresepteihin.
    Luuletko muuten, että tuoreen piparjuuen voisi korvata tässä piparjuuritahnalla (löytyy valmiiksi jääkaapista). (:

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 05.10.2015 at 20:02 sanoi:

      Huomasin, että se on Stockan Hulluilla Päivillä hyvässä alennuksessa, ehkä kannattaa vilkaista.

      Voit hyvin käyttää tahnaa, maistat vain sopivan määrän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation