Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Blog

Pienelle pojalle – marjakakku

Sukuumme on viime aikoina siunaantunut lähinnä poikia. Viimeisin tulokas sai nimen. Siskonpoika, joka sai yhden nimistään papan, meidän isoisämme, mukaan. Sukupolvien ketju jatkuu. 

mansikkakakku suolaajahunajaa

 

Elämässäni on ihanan paljon pieniä miehiä. Ei yhtään omaa,  mutta liuta lainalapsia. Väittävät olevansa isoja, mutta ovat kuitenkin onneksi niin pieniä, että syli vielä kelpaa. Pikkuautokokoelmallamme taitaa olla vielä monta vuotta ajajia.

Leivoin nuorimmaisen nimenantojuhliin marjakakun, jonka pohjana oli aina toimiva luottokakkupohja. Se on monissa juhlissa koeteltu ja pysyy mantelijauheen ansiosta todella kosteana, perunajauho puolestaan tekee siitä kuohkeamman kuin pelkästään vehnäjauhoihin leivottu kakku olisi.

Väliin viipaloin tuoreita mansikoita ja levitin appelsiinilla maustettua jogurttivaahtoa. Koristeeksi vuori marjoja. Juuri tällä viikolla on täydellinen sesonki tälle kakulle: Yhtä aikaa kypsiä ovat sekä mansikat, mustikat, vadelmat että ensimmäiset herukatkin. Noin pieni mies ei vielä esitä toivomuksia koristelujen suhteen. Muutaman vuoden päästä ne alkavat haluta kaiken maailman lintuja ja junia.

Mansikkainen marjakakku

noin 15-20 hengelle, noin 22-senttiseen vuokaan

6 kananmunaa
3 dl sokeria
1 3/4 dl vehnäjauhoja
3/4 dl mantelijauhoja
3/4 dl perunajauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1/2 (luomu)sitruunan kuori

voita ja korppujauhoja (tai mannaryynejä tai sokeria) vuoan voiteluun ja jauhottamiseen

Täyte

vajaa 2 litraa mansikoita
3 dl kermaa
3 dl turkkilaista jogurttia
1 pienen (luomu)appelsiinin kuori raastettuna
vaniljaa (tai vaniljasokeria)
sokeria

puristettua appelsiinimehua vedellä jatkettuna ja sokerilla maustettuna

Päälle

3-4 dl kermaa
pieni rasia (pensas)mustikoita
1/2 rasiaa vadelmia
noin 6-8 mansikkaa
1/2 rasiaa punaherukoita

1. Voitele ja jauhota voin 27-28-senttinen vuoka. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

2. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Se on sopivan jämäkkää, kun pystyt piirtämään taikinalla kahdeksikon taikinan pinnalle ja kuvio pysyy näkyvillä piirtämisen ajan.

3. Sekoita toisessa astiassa jauhot, leivinjauhe, raastettu sitruunankuori ja kardemumma.

4. Sekoita kuivat aineet hellävaraisesti muna-sokerivaahdon joukkoon puuhaarukalla tai nuolijalla. Vältä turhaa sekoittamista, ettei vaahto läsähdä.

5. Kaada taikina vuokaan ja paista kakku kypsäksi. Jos pinta alkaa tummua liikaa, suojaa se leivinpaperilla. Omassa uunissani kakku kypsyi noin 45 minuutissa.

6. Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen osaan.

7. Vatkaa kerma, jogurtti ja appelsiinikuori vaahdoksi, mausta sokerilla ja vaniljalla.

8. Kostuta ensimmäinen levy vedellä jatketulla appelsiinista puristetulla appelsiinimehulla, jonka olet maustanut sokerilla. Levitä puolet täytteestä ensimmäisen levyn päälle, viipaloi vaahdon päälle puolet mansikoista.

9. Nosta seuraava levy päälle, kostuta se  ja levitä sen päälle loput vaahdosta ja mansikoista.

10. Nosta viimeinen levy mansikoiden päälle ja kostuta se.

11. Vatkaa päälle tuleva kerma vaahdoksi. Levitä se ohuelti kauttaltaan kakun päälle ja koristele kakku marjoilla.

*****

I feel privileged to be surrounded by all those little boys in my extended family, who persistently claim to be big boys, but luckily are still small enough to climb into my lap. A cake was needed for a name giving party of the youngest one.

At the moment we have this short period of time in hand when almost all berries are in season: Blueberries, red currants, raspberries and due to a cold summer even last strawberries. So there is no better time to bake a cake and bury it under a mountain of berries – a decoration that never fails. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation