Tietoa mainostajalle ›

Blog

Ahvenille housut ja salaattia kylkeen – paistetut ahvenet ja lämmin salaatti

Lomalla olisi aikaa, mutta kesäpäivinä sitä ei tee mieli viettää hellan ääressä. Kesän tuoreet raaka-aineet eivät onneksi tarvitse paljon käsittelyä maistuakseen. Lautaselle päätyi todellista lähiruokaa: Ahvenet Kallavedestä ja tuoreet kasvikset torilta. 

paistetut ahvenet ja lämmin salaatti

Paistetut ahvenet ja lämmin salaatti little gem -salaatista, punasipulista ja kurkusta ovat kesäistä pikaruokaa parhaimmillaan. Kahden hengen voimin se valmistui vartissa. Ahvenille vain housut – eli keskiruodon poisto, suolaa ja valkopippuria pintaan ja pannun kautta lautaselle. Lämmin salaatti paistetaan nopeasti pannulla voissa. Koko komeus lautaselle ja loppusilaus ruskistetusta voista, sitruunasta ja kapriksista.

Ahvenet ovat yksi helpoimmista kaloista ruodittavaksi. Fileistä ei tarvitse poistaa kuin keskiruoto. Nyppimällä kaksihaaraiset ruodot eivät lähde, vaan ne poistetaan leikkaamalla. Sormella tunnustelemalla on helppo löytää ruodot, ne sijaitsevat jonossa keskellä filettä muutaman sentin mittaisella alueella. Ruotojen molemmin puolin leikataan viilto ja ruotoinen alue poistetaan, ahven saa ikäänkuin housut jalkaansa.

Reseptiä on muokattu vain hiukan Harri Syrjäsen Saaristoruokaa-kirjasta, jossa se oli valmistettu hauesta. Hyvää tulee, mistä tahansa vaaleasta kalasta. En kuitenkaan koskaan jätä väliin tilaisuutta syödä Kallavedestä pyydystettyjä ahvenia Kuopion lomalla.

Paistettuja ahvenia, kaprisvoita ja lämmin salaatti

kahdelle

noin 400 g ahvenfileitä
suolaa
valkopippuria
voita paistamiseen

Ruskistettu kaprisvoi

30 g voita
1-2 rkl sitruunamehua
1 rkl kapriksia
(suolaa)
mustapippuria

Lämmin salaatti

1 little gem -salaatti
2 uuden sadon punasipulia
1/2 kurkku
voita paistamiseen
vajaan puolikkaan sitruunan mehu
suolaa
mustapippuria

1. Valmista ensin ruskistettu kaprisvoi. Laita voi kattilaan ja anna sen ruskistua. Oikean hetken tunnistaa siitä, kun voi lopettaa sihisemisen. Kaada sen jälkeen voi kulhoon siten, että vaalea hera jää pois. Lisää sitruunamehu, kaprikset ja mausta pippurilla. Maista ja lisää tarvittaessa sitruunaa tai suolaa.

2. Poista ahvenista keskiruoto, mausta ne suolalla ja valkopippurilla.

3. Halkaise kurkku kahtia, poista lusikalla siemenet ja siivuta. Siivuta punasipulit. Leikkaa salaateista kannat pois ja irrottele lehdet.

4. Tarvitset kaksi pannua. Paista toisella pannulla ahvenfileet runsaassa voissa. Kuumenna toinen pannu ja lisää nokare voita. Paista kasvikset voissa. Paista nopeasti niin, että kasvikset hiukan antavat periksi, mutta ovat edelleen napakoita. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. Heitä lopuksi vielä joukkoon vähän sipulin vihreää vartta.

5. Nosta keko salaattia lautaselle, asettele päälle ahvenfileitä ja lusikoi kalan päälle kaprisvoita.

*****

A summer season comes with the benefits. A fresh produce in all hues and colours and a catch of the day make cooking a cinch. 

6 kommenttia “Ahvenille housut ja salaattia kylkeen – paistetut ahvenet ja lämmin salaatti

 1. Ai että, nyt näyttää hyvälle! Kesä lautasella <3

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 26.07.2015 at 22:09 sanoi:

   Nimenomaan. Ihanaa mennä torille ja poimia kaikki tarvittava lautaselle. Aika nautinnollista ruoanlaittoa <3

 2. Annaleena on 26.07.2015 at 22:01 sanoi:

  Ihanaa kesäruokaa! Samat housut sopii myös kuhalle 🙂

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 26.07.2015 at 22:10 sanoi:

   Totta, kaksi lempikalaani ovat onneksi myös helppoja herkkuja tuossa suhteessa 🙂 ei tarvitse olla kummoinen kalankäsittelijä selvitäkseen niistä.

 3. Ihan täydellinen kesälautasellinen. Me paistettiin eilen ahvenia voissa pannulla onkireissun jälkeen. Että ne on hyviä, tosin filerointi jäi tekemättä ja ruotiminen vie vähän aikaa. Todella herkullisen kuuloinen idea tuo lämmin salaatti ja kaprisvoi. (Olen myyty kun kuulen sanan kapris tai ruskea voi!)

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 30.07.2015 at 9:28 sanoi:

   Ruskistettu voi antaa ihanan maun mihin tahansa! Vasta nyt olen tajunnut, että äidin pannukakun salaisuus on nimenomaan ruskistettu voi, joka sekoitetaan taikinaan – ei siis sulatettu vaan ruskistettu. Siksi äiti tekee maailman parasta pannukakkua, ihanan pähkinäistä ja kuohkeaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation