Tietoa mainostajalle ›

Blog

Ihmisen parasta aikaa – Vihreä tilli-fetasalaatti

Kun maistaa sesongin ensimmäisen makeista makeimman herneen tai pehmeänmakuisen kesäsipulin, muistaa taas, miksi kesä on ihmisen parasta aikaa. Olenko joskus väittänyt, että pakasteherneet olisivat lähelläkään kesäherneitä? Miten väärässä olinkaan.

Tilli-fetasalaatti

Kaupassa huomasin, että ruotsalaiset kesäkasvikset ovat vaihtuneet kotimaisiin. Keskelle vihannesosastoa oli ladattu lavoittain tuoretta uutta satoa. Kesällä raaka-aineet ovat sellaisenaan niin hyviä, etteivät ne paljon käsittelyä tai mausteita kaipaa. Juuri nyt ruoanlaitossa pääsee helpolla. Kauden parhaat kasvikset salaatiksi, kala grilliin reiluksi kymmeneksi minuutiksi.

Rakensin fetasalaatin tillin ympärille, sitä alkaa puskea kasvimaalta jo täyttä päätä. Salaattiin päätyi kaikkea, joka sopii tillin kanssa. Uskokaa pois, makea herne rakastaa tilliä, samoin tuhti feta ja kurkku nyt on klassinen seuralainen klassikkoyrtille – yhdelle niistä ainoista, jota Suomessa on syöty jo vuosikymmeniä tuoreena.

Inspiraation sain Truly Kiran Kiran instakuvassa näkyneestä feta-kurkku-tillisalaatista. Reseptiä pukkaa hänen seuraavaan kirjaansa, jota odotan jo kovasti. Kiran salaatti täydensi lammasmunakasta, minä tein runsaan salaatin ja mies grillasi rinnalle meidän tämän kesän klassikomme, kokonaisen siian.

Juhannukseksi hankimme halsterin ja sittemmin kokonaisia kaloja on pistetty tulille urakalla. Se on nimittäin todella helppoa, mausteeksi lähinnä suolaa, pari viiltoa kylkeen, sisälle sitruunaa ja mahdollisesti yrttejä. Grilli kuumaksi ja kalan koosta riippuen 5-10 minuuttia puoleltaan. Onnistuu arki-iltanakin.

grillattu siika

Tilli-fetasalaatti tillivinaigretella

kahdelle
sekoitus erilaisia salaatteja
1/2 kurkku
200 g herneitä palkoineen
3 kevätsipulia (tai 1-2 kesäsipulia)
noin 100 g vahvaa fetajuustoa

Tillivinaigrette

3 rkl oliiviöljyä
1 rkl samppanjaviinietikkaa (tai valkoviinietikkaa)
1 pieni valkosipulin kynsi
suolaa
mustapippuria
2-3 oksaa tilliä

1. Siivuta kevätsipuli, silvo herneet ja halkaise kurkku, poista siitä siemenkota suurpiirteisesti ja pilko se. Nosta pieneen kulhoon salaatin ainekset fetaa ja salaattia lukuunottamatta.

2. Hienonna valkosipuli mahdollisimman hienoksi. Sekoita haarukalla lasissa kaikki salaattikastikkeen ainekset tilliä lukuunottamatta. Vatkaa hetki.

3. Sekoita vinaigrette salaatin joukkoon ja silppua mukaan myös tilli.

4. Nostele salaattivadille salaatinlehdet, nostele päälle sipuli-herne-kurkkuseos ja murustele feta. Koristele tillillä.

 

These lucky days. An early summer crop has landed to grocery stores, as a promise of a bounty still to come. Local products bursting with flavour do not need dolling up.  Fresh and sweet peas, gentle summer onions, cucumber and feta cheese, which all pair up well with dill, make a beautiful summer salad with nothing more than a dash of dill vinaigrette. 

4 kommenttia “Ihmisen parasta aikaa – Vihreä tilli-fetasalaatti

 1. Just eilen lounaalla ihastelin Teurastamon pihan tuuheita tillilaatikoita ja mietin Kivistön pikkuisena nousevia tillitupsuja. Josko nekin siitä innostuisivat kasvamaan näiden lämpötilojen myötä kaiken muun kanssa. Tilli on niin parasta, erityisesti fetan, kurkun ja herneiden kanssa :). Harmillisesti olen tuoreille herneille allerginen, joten se kesäherkku jää minulta kypsentämättömänä syömättä.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 03.07.2015 at 17:02 sanoi:

   Minulla oli yksi tilli taimesta ja muut siemenistä, jälkimmäiset ovat vielä aika pikkuisia, mutta sieltä ne tulevat kuitenkin. Taimesta on riittänyt alkukesän tarpeiksi. Ja tilli on ihanaa, olen aika koukussa. Yksi lempiyrttejäni. Miltä nyt uudet perunatkaan maistuisivat ilman tilliä.

   Onneksi tähän aikaan vuodesta tulvii kaikkea ihania makuja, ei siinä herneitä ehdi kaipailla.

 2. Ihanan kesäinen salaatti. Eipä tule usein laitettua tilliä vihersalaattiin. Ehkäpä nyt tämän innoittamana muutan tapani 🙂

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 13.07.2015 at 19:56 sanoi:

   Tässä salaatissa se toimi loistavasti. Tämä on yksi tämän kesän toistuvia salaatteja – olen syönyt enemmän herneitä kuin vuosiin pelkästään tämän takia. Eli suosittelen muuttamaan tapoja ainakin tämän salaatin verran 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation